Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 29

• 153 853
  • 923
  •   1
Отговори
# 795
  • Варна
Здравейте! Искам да попитам дали има случай на дете, което да е било от спектъра и да се е оправило- да е станало едно нормално дете? Благодаря предварително.
Аз познавам момче, на 18, на което в момента не му личи да му има нещо и само, защото го познавам от малко, нямаше да повярвам, че е то. Но е с Аспергер.

# 796
Благодаря Ви за отговорите!!!

# 797
Може ли някой да ми обясни, какво представлява Неврофидбек, има ли резултати при деца от скектъра. Знам, че е ЕЕГ, но какво се прави точно?

# 798
Здравейте, гледах предаването На кафе с доктор Мелило,книгата все още не съм чела,мисля да си я купя лятото от България...интересува ме има ли упражнения за подобряване разбирането на реч. За детето, което беше при Гала основното е било, че не е можело да говори. Не помня да са казали, че не е разбирало думите на майка си. Лошото е, че за да искаме говор, първо трябва да има разбиране на речта...

# 799
Лошото е, че за да искаме говор, първо трябва да има разбиране на речта...
Не съм много съгласна с това.Работата с логопед си казва думата. Хриси говори и започва да задава въпроси за неща, които не са ѝ ясни. Все още аграматично и непрекъснато я поправяме, за да се научи.

# 800
  • Пловдив
Предполагам, че Томела говори за деца, които и най-прости изречения трудно разбират. Деца с разбиране на реч на здраво дете около едногодишна възраст максимум, като моя син. Или малко над нея, което пак не би било особено много.
Например за моя син, 5-годишен, е успех, че напоследък започна да изпълнява команди като "вдигни гащите" и "седни тук". Абсурд е да разбере - поне да покаже, че е разбрал - неща като "това ще го правим после" (когато иска нещо да е веднага) или "сега отиваме в магазина", камо ли да прави упражнения по команда.

# 801
Наравно размазващо с неразбирането е и това да разбира много добре, но "на инат" да ти отговаря "не!" за всичко и да се въргаля накрая по земята. Отделен е въпросът, че на думи го разбира, пък не схваща защо не може да стои като залепен половин час за някоя непозната, раздразнена леличка.

# 802
Магдена, да точно това имах предвид..

# 803
Нещо интересно и полезно, което искам да споделя с вас. Говорих си с нашата психоложка, по повод книгата "Откъснати деца".
Тя ми каза за системата  от елементарни движения(упражнения), които са разработени още през 1970 г от американски доктор Пол Денисън наречена "Гимнастика на мозъка".
В изследването са взели участие 19 ученици от специално училище, диагностицирани като "неспособни на обучение". Всеки от тях правел упражненията Гимнастика на мозъка всеки ден показателите им за прогрес след 1г. се покачили с 50%.
Значително се повишила и способността им за концентрация и изпълнение на задачите.
Тази система се използва освен за деца също и за възрастни хора, прекарали инсулт и имащи поражения на мозъка.
Идеята е чрез тези упражнения да се стимулират други части на мозъка, които до момента не са били активни и те затаботвайки да компенсират частите които са поразени след инсулта.
Който може да чете на руски ето линк:
https://www.google.bg/url?sa=t&source=web&rct=j&url= … HmODiCvRJ6ahrUHM2

Нагледно упражненията е добре да се видят като клипчета в интернет.

# 804
Здравейте, бихте ли ми препоръчали психолог за Пловдив. Може ли да се доверим на диагноза от тук или трябва да се ходи до София? Благодаря предварително!

# 805
И нашия психолог (който идва в къщи) ми каза, че това го има отдавна и не е открил топлата вода, но е хубаво да пробваме, защото наистина давало резултати.

# 806
Здравейте отново! За разбиране и говор пекс е метод,който по мое мнение се използва на много места. Както знаем, той е свързан с визуализиране на предмети, действия...как обаче едно дете,като нашите например да разбере простия наглед въпрос На колко години си...дори да е невербално,то ако разбира може да покаже с пръсти. При сина ми например този въпрос е напълно непонятен за него,колкото и да сме му обяснявали. Да не говорим пък за думи,като после,вдругиден,сега и т.н, както наскоро Магдена писа. Ако няма визуална представа за нещата просто не става. Остава ни да се надяваме на това, което сме го коментирали тук неведнъж...добавки,медикаменти,брейн баланс,барокамери и така нататък...Всъщност този пост не е въпрос, просто исках да споделя по тази тема с някои....

# 807
  • София
Здравейте отново! За разбиране и говор пекс е метод,който по мое мнение се използва на много места. Както знаем, той е свързан с визуализиране на предмети, действия...как обаче едно дете,като нашите например да разбере простия наглед въпрос На колко години си...дори да е невербално,то ако разбира може да покаже с пръсти. При сина ми например този въпрос е напълно непонятен за него,колкото и да сме му обяснявали. Да не говорим пък за думи,като после,вдругиден,сега и т.н, както наскоро Магдена писа. Ако няма визуална представа за нещата просто не става. Остава ни да се надяваме на това, което сме го коментирали тук неведнъж...добавки,медикаменти,брейн баланс,барокамери и така нататък...Всъщност този пост не е въпрос, просто исках да споделя по тази тема с някои....

Интересно как ще се научи детето да разбира въпроса "на колко години си" само от медикаментите и добавките?

Пекс е структурирана система на обучение. Започва се работа според нивото на разбиране на детето. Много хубав - работещ метод  е! Препоръчвам Simple Smile

Не е ли по логично да си прилагаш брейн баланс или Brain Gym или барокамера или каквито искаш хапчета и сиропчета, като  едновременно с това да го обучаваш по ПЕКС или ППА или каквото там прецениш обучително. Ще вървят по бързо нещата с научаване на време, възраст, час, предлози и т.н.

# 808

Интересно как ще се научи детето да разбира въпроса "на колко години си" само от медикаментите и добавките?

Пекс е структурирана система на обучение. Започва се работа според нивото на разбиране на детето. Много хубав - работещ метод  е! Препоръчвам Simple Smile

Не е ли по логично да си прилагаш брейн баланс или Brain Gym или барокамера или каквито искаш хапчета и сиропчета, като  едновременно с това да го обучаваш по ПЕКС или ППА или каквото там прецениш обучително. Ще вървят по бързо нещата с научаване на време, възраст, час, предлози и т.н.

Томела това е абсурд, как може да бъде направен подобен дълбокомислен извод  за нещо което нямаш познание! Като методология , като цели , като принципи! Особено пък за нещо за което сме писали от личен опит  тук в тази тема последните .. я да видим ....6-7 години почти на всяка десета страница. Ако не друго поне може да се прочете от хора на чиито деца е прилагано.

Катина
всичко това което се случва последните години  в тази група и в групата за труднопроговарящи ме кара да пиша все по-малко. Предполагам в един момент ще спра да пиша въобще.  Доника се отказа преди много време, трябваше и аз да я последвам. Групите се превърнаха в обсъждане на това какво сиропче/хапче да дадеш и много други абсурди. За пекс вече се отказвам да пиша - просто е без полза. Мине не мине някое време и се появява някоя светла мисъл ... От време навреме ме напира и се изпускам, ... пиша, а не трябва. Общо взето ние с теб сме направили адски много без сиропчета, има резултат , можем да си позволим леко да поотпуснем края и да оставим другите да доказват, че това което ние сме го направили без сиропчета , те могат да го направят със сиропчета. За сега обаче не виждам да им се получава.

Последна редакция: сб, 21 апр 2018, 23:00 от _re_ge

# 809
  • Пловдив
Ре ге, с Катина имате късмет, че децата ви са с леки увреждания. Както и да са изглеждали в началото.
Ако ключът беше в "направили сме" (пък другите не са направили нищо, само дават сиропчета), умствено изостанали и неговорещи големи деца и възрастни нямаше да има, защото родителите на всички щяха да са видели, че има начин за справяне, и щяха да са "го направили". Иначе всеки е свободен да пише или да не пише и никой няма статута на гуру или поне на старши ученик с право да чука по канчетата останалите, дето не разбират Истината, която той е прозрял и обяснил милион пъти и я е доказал, нали, с това, че неговото дете към днешна дата има добри резултати (което не се дължи на даденостите на детето, не, те всичките аутисти са еднакви), ами си съставят някакви абсурдни собствени мнения, понеже тези другите, нали, нямат също като него ум в главата си, способност да четат материали извън форума и да ги разбират и способност да правят изводи. Грубият тон не е похвален, но също е по свободна преценка - както твоят, така и моят.

Последна редакция: нд, 22 апр 2018, 08:02 от Магдена

Общи условия

Активация на акаунт