Покупка на имот от ЧСИ

• 32 711
  • 158
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Имам следният въпрос. Ако съм си харесала земя от ЧСИ на търг, нива и имам номера и мястото и в кадастъра, как мога да открия реалните координати, за да проверя точно на място как изглежда?
Опитах с Google earth, но е на границата с явно необработвана площ, както и снимките са стари и не ми е достатъчно като информация.

# 151
  • оттам, откъдето започва България
В обявлението за публична продан би трябвало да има посочени дни за оглед на имота (в случая земята).
Отиваш при ЧСИ, който продава земята и ще разбереш как става огледа. Твърде вероятно е да платиш 24 лв. за това, но щом те интересува, няма как.

# 152
  • София
Благодаря!
Аз открих, че в кадастъра, когато ми центира парцела горе показва координати и ще пробвам като начало по това да се ориентирам, ако не стане ще действам както предлагаш по-горе.

# 153
  • оттам, откъдето започва България
Чудесно е, че си се ориентирала, но имай предвид, че ЧСИ е длъжен да ти покаже имота, който продава (може лично, може и чрез пазача на имота).

# 154
Здравейте, да съживя малко темата - намерих апартамент на добра локация, но нито има снимки, нито е написано кога са часовете за оглед. Не ме интересува състоянието вътре, готов съм да наддавам, но ето това ме озадачава:

Вписани тежести:

Учредено право на ползване срещу издръжка и гледане в полза на xxx

От това, което намерих, това означава, че ако го купя, аз съм собственик, но въпросния xxx човек може да живее вътре докато не умре (човекът не е един от подсъдимите) и няма как това да се премахне ако правото е въведено в сила преди първата вноска на подсъдимия.

Как реално е възможно това? Предполагам е възрастен човек, но какво ако е на 40? Ще го чакам още 50 години да ритне канчето ли? Да не е някаква вратичка за измама, при която плащаш и реално не може да си ползваш апартамента.

# 155
  • Далечният изток
Когато имот има ползвател, означава точно това - имаш имот, но не можеш да го ползваш. Ползвателят живее там и го ползва, а собственикът притежава т.нар. в правото "гола собственост". Имотът е твой по документи, но го ползва друг.
Тук има издръжка и гледане, затова трябва да се види документът за собственост, как точно е прехвърлен, как е учредено или запазено правото на ползване и т.н.
Но щом ЧСИто е упоменало, че има тежест право на ползване, значи ползвателят ще живее там докато е жив или ако по някакъв друг начин не се прекрати правото на ползване.

Какви подсъдими тук, при публична продан?

# 156
Когато имот има ползвател, означава точно това - имаш имот, но не можеш да го ползваш. Ползвателят живее там и го ползва, а собственикът притежава т.нар. в правото "гола собственост". Имотът е твой по документи, но го ползва друг.
Тук има издръжка и гледане, затова трябва да се види документът за собственост, как точно е прехвърлен, как е учредено или запазено правото на ползване и т.н.
Но щом ЧСИто е упоменало, че има тежест право на ползване, значи ползвателят ще живее там докато е жив или ако по някакъв друг начин не се прекрати правото на ползване.

Какви подсъдими тук, при публична продан?

И реално ако човека, който ще живее там не е някоя баба или дядо на 80 може да се прецакам яко? ЧСИ-то ще ми даде ли информация за съответния човек. Името вече го имам, но до там

# 157
  • Далечният изток
Можеш да видиш нотариалния акт в службата по вписванията. По идентификатор на имота.

# 158
Отиди в кантората на ЧСИ и ще получиш информация ако заявиш интерес за покупка;

Общи условия

Активация на акаунт