Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Колко би струвало довършване на къща от акт 14?

 • 351
 • 13
 •   1
Отговори
 • Мнения: 63
Здравейте, имам 2 въпроса:
1. Колко би струвало къща , около 300-320кв на акт 14 за довършване. Грубият строеж е готов заедно с покрива. Трябва да се сложи изолация, ел и вик инсталации, изравняване на под, шпакловка и замазка. И външна облицовка на къщата,  някоя по-икономична
Без довърш. боядисване,тавани, контакти, санираия и т.н, врати, тоест довършване и интериор

По 100-150лв за нормални материали, не супер лукс, би ли стигнало?Тоест около 50 000лв труд и материали?

2. А самите довършителни работи - латекси, паркети, врати, контакти, санитария, плочки дограма, прозорци, съвсем най нормалните и икономични , може ли да се влезе до 200лв/ квадрат? Около 60 000лв?

Питам,защото мой братовчед, който живее в чужбина, има вила на морето на акт 14 с невероятна гледка към залива на Бургас и ми предлага да я завърша (мебелите и ел.уредите отделно), и ще си я разделим и с нотариален акт, и ще я ползваме заедно. Къщата е на 2 идетични етажа като апартаменти, и може да се ползва така или ако решим да я продадем, ще си делим 50: 50, според мен с добро завършване може да струва 400 000Е.
Но засега по скоро за морска вила, търсим си с моя съпруг нещо такова и си мисля че ако вляза до 100 000лв +/10000 -15 000 за всичко без мебели и ел уреди, би било много изгодно за мен, вместо да купувам апаратмент или отдалечена вила от морето. Но никога не съм се занимавала с това, и нямам идея колко би струва.

Довършителните неща в апаратамента ни, 70кв.,  (беше на замазка и замазка) заедно с ръчно изработени мебели, кухни и ел.уреди ми излязоха 20 000-22 000лв, среден клас материали, сама го правих с различни майстори и фирми, стана страхотно , всички казват че съм за интериорен дизайнер (не че се хваля Simple Smile)) или около 300лв/ квадрат , но за такава голяма квадратура незнам дали ще вляза в бюджета?

# 1
 • София
 • Мнения: 27 654
Трябва да я затвориш и с прозорци и врати, защото следващия мокър сезон все едно нищо не си правила.
Честно казано, представа си нямам от цените по морето.

# 2
 • Мнения: 63
Аз  не мисля да са от Бургас, фирмите, по скоро някоя софийска фирма, те правят в страната срещу квартира.

# 3
 • Мнения: 3 494
Не се вкарвай в съсобственост, не ползвай нищо с никого. Сега мислите така, утре като я завършиш, може да мислите по друг начин. Купете си нещо свое с мъжа ти и си правете каквото си искате, не ти трябва да се съобразяваш с братовчед си.
Не става ясно има ли и двор, или само двата апартамента всеки на етаж. Нотариалните актове два ли са или общ.

# 4
 • Мнения: 63
За това няма проблем - един е и ще се направи нов с 2ма собственици и условия за ползване и продажба. Но мен мен интересува да не е повече ремонта, защото нямам

# 5
 • Мнения: 504
За това няма проблем - един е и ще се направи нов с 2ма собственици и условия за ползване и продажба. Но мен мен интересува да не е повече ремонта, защото нямам
Не се хващайте. Не само ,че не знаете колко ще излезе,но и като нищо поемате риска накрая да се извърти и да останете с пръст в уста. Тези неща трудно се доказват.
Колко ще излезе никой не знае. Зависи от майстори, форми и т.н.
Пример ще ви дам с ремонта на баня, който правихме миналата година.
Дойде един майстор да огледа , да му кажем какво има , какво искаме, какво иска той и реално  да даде оферта. Уж ни беше препоръчан и като започнаха едни сметки , за това толкова, за всеки монтаж -цена и то някои повече от самите прибори. Накрая като ударихме чертата смънка към 7000, че и за повече да се готвим. ... Проврихме уж цените в интернет и горе долу така стоеше въпроса и там. Викнахме и втори , да видим какво ще каже той. Повторихме процедурата. Дойде ,измери, същата вечер ни прати офертата. Само каза,че не може да изкърти и да си наемем друг. Офетата ни беше достапо-изгодна и започнахме да търсим фирма "кърти,чисти, извозва" . Стъпихме на адски некоректна фирма, която си е стоварила боклуците пред входа и цяла седмица отказа да ги извози, а за изкъртените стени, които трябваше да кърпим няма да говорим. Скандали имаше постоянно по телефона... За щастие майстора на банята излезна перфектен. Със всичко ,което поискахме ни излезна малко под 4000, но извода е дали ще попаднеш на човек/фирма.
Много е важно дали ще има човек, който може да наглежда обекта, защото на друго място строихме без надзор и излезна скъпо . За груб строеж на гараж отидоха над 10 000лв. Говорим за 4 стени, лята плоча на тавана и основи, пода беше пръст. Така,че това няма кой да ви каже колко ще излезе.
Едно е сигурно - много тичане , много нерви. Интериорния дизайн е най-малкия проблем. Дали ще има ваза или не хич да не ви е на дневен ред. Докъто стигнете до там много нощи ще загубите. Друг е въпроса дали смятате да запретнете ръкави и вие да свършите нещо. Боядисването е най-лесната работа. Аз и сама съм си боядисвала, с мъжа сами си сглабяхме мебели , слагахме корнизи, сама си ших пердета. Та мисълта ми е ако ръцете ви не са на възел ще спестите някой друг лев.
Пример  завършване на една стая 4м/5 м
има 20 кв м /таван
стени 2х4х2,60 (височина)+ 2х5х2,60= 20,8+26,0=46,8квм стени
От тук нататък влизате в една фирма гледате цените (хубаво е в няколко и то в района да получите горе долу някаква разбивка) и започвате да смятате
Таван няма да коментирам, защото там има вариации в окачен , чист , материали и т.н.
Стените като цена изглеждат така :
Замазка до 2,5 см. с материали 22,5кв/м
22,5х46,8=1053лв отделно за същата квадратура се смята шпакловка
така продължавате с под, таван и т.н.

Друг е въпроса, че да направите инсталациите ви трябват строителните книжа. Кое къде ще бъде го пише там. Той така или иначе трябва да ви ги изпрати. Също и пълномощно, защото ще се сключват договори , а вие реално отивате на чужд имот.
До момента собственика има само Акт 14 , който реално с извинение е едно голямо нищо . Следващият етап е Акт 15. Това е документът, с който се констатира, че сградата е напълно завършена. Документът се съставя от инвеститора (собственика, който вие не сте), строителя, консултанта (строителния надзор) и проектанта (по всички части). Целта на акт 15 е да установи състоянието и готовността на строежа за въвеждането му в експлоатация. Документът се подписва както от компетентните длъжностни лица, така и от собствениците на обекти в сградата(ако нямате документ, вие сте никои за тези органи).

Малко инфо :
Скрит текст:
Акт образец 15 служи за установяване на годността за приемане на строежа (част или етап от него). Той е констативен акт, с който се удостоверява, че строежът е изпълнен съобразно одобрените проекти. Това на практика означава, че строежът се предава от строителя на възложителя.

Съставя се от строителя, инвеститора, строителния предприемач, технически правоспособните физически лица по всички части на проекта, към лицето, упражняващо строителен надзор, проектантите по всички части на проекта, лицензианта по смисъла на Закона за енергетиката и енергиината ефективност, концесионера, представители на експлоатационните дружества, както и предстваител на експлоатацията за строежите с производствено и общестъвено предназначение.

Документът съдържа описание на договорите за изпълнение на строителството, строителните книжа, екзекутивната документация и съставените актове и протоколи по време на строителството. Книжата включват още строителното досие на обекта като актове, протоколи, дневници, декларации за съответствие на вложените строителни продукти и други документи, изискващи се по съответен нормативен акт.

Добавя се също документация за проведени изпитвания, измервания или други дейности, които доказват, че обектът е изпълнен правилно. Прави се опис на мястото и на околното пространство, за да се види дали то е възстановено във вида му при откриване на строителната площадка. Описват се неизвършени или недобре завършени работи, които трябва да бъдат изчистени като проблем до подаване на искането за издаване на разрешението за ползване на обекта.

Акт образец 15 е основание за съставяне на протокол образец 16 за установяване годността за ползване на строежа.

А ще ви трябва и Удостоверение за въвеждане в експлоатация от съответния главен архитект при съответната община, което пак няма как да извадите, ако не сте собственици и всичи тези документи имат съответната такса / цена, която трябва да заплатите. Така че едното мазане на стените ви е най-малкия проблем.
На първо място правите един договор за покупко-продажба с вашия братовчед, като сумата, за която купувате своята част е довършване на сградата. Така реално ставате съсобственици със задължения. След това братовчед ви подписва пълномощно да го представлявате във връзка получаване на актове и въвеждане на сградата в експлоатация и действате.С този рекъл, онзи казал не става. А сметка без кръчмар не се прави

# 6
 • Мнения: 63
За това няма проблем - един е и ще се направи нов с 2ма собственици и условия за ползване и продажба. Но мен мен интересува да не е повече ремонта, защото нямам
Не се хващайте. Не само ,че не знаете колко ще излезе,но и като нищо поемате риска накрая да се извърти и да останете с пръст в уста. Тези неща трудно се доказват.
Колко ще излезе никой не знае. Зависи от майстори, форми и т.н.
Пример ще ви дам с ремонта на баня, който правихме миналата година.
Дойде един майстор да огледа , да му кажем какво има , какво искаме, какво иска той и реално  да даде оферта. Уж ни беше препоръчан и като започнаха едни сметки , за това толкова, за всеки монтаж -цена и то някои повече от самите прибори. Накрая като ударихме чертата смънка към 7000, че и за повече да се готвим. ... Проврихме уж цените в интернет и горе долу така стоеше въпроса и там. Викнахме и втори , да видим какво ще каже той. Повторихме процедурата. Дойде ,измери, същата вечер ни прати офертата. Само каза,че не може да изкърти и да си наемем друг. Офетата ни беше достапо-изгодна и започнахме да търсим фирма "кърти,чисти, извозва" . Стъпихме на адски некоректна фирма, която си е стоварила боклуците пред входа и цяла седмица отказа да ги извози, а за изкъртените стени, които трябваше да кърпим няма да говорим. Скандали имаше постоянно по телефона... За щастие майстора на банята излезна перфектен. Със всичко ,което поискахме ни излезна малко под 4000, но извода е дали ще попаднеш на човек/фирма.
Много е важно дали ще има човек, който може да наглежда обекта, защото на друго място строихме без надзор и излезна скъпо . За груб строеж на гараж отидоха над 10 000лв. Говорим за 4 стени, лята плоча на тавана и основи, пода беше пръст. Така,че това няма кой да ви каже колко ще излезе.
Едно е сигурно - много тичане , много нерви. Интериорния дизайн е най-малкия проблем. Дали ще има ваза или не хич да не ви е на дневен ред. Докъто стигнете до там много нощи ще загубите. Друг е въпроса дали смятате да запретнете ръкави и вие да свършите нещо. Боядисването е най-лесната работа. Аз и сама съм си боядисвала, с мъжа сами си сглабяхме мебели , слагахме корнизи, сама си ших пердета. Та мисълта ми е ако ръцете ви не са на възел ще спестите някой друг лев.
Пример  завършване на една стая 4м/5 м
има 20 кв м /таван
стени 2х4х2,60 (височина)+ 2х5х2,60= 20,8+26,0=46,8квм стени
От тук нататък влизате в една фирма гледате цените (хубаво е в няколко и то в района да получите горе долу някаква разбивка) и започвате да смятате
Таван няма да коментирам, защото там има вариации в окачен , чист , материали и т.н.
Стените като цена изглеждат така :
Замазка до 2,5 см. с материали 22,5кв/м
22,5х46,8=1053лв отделно за същата квадратура се смята шпакловка
така продължавате с под, таван и т.н.

Друг е въпроса, че да направите инсталациите ви трябват строителните книжа. Кое къде ще бъде го пише там. Той така или иначе трябва да ви ги изпрати. Също и пълномощно, защото ще се сключват договори , а вие реално отивате на чужд имот.
До момента собственика има само Акт 14 , който реално с извинение е едно голямо нищо . Следващият етап е Акт 15. Това е документът, с който се констатира, че сградата е напълно завършена. Документът се съставя от инвеститора (собственика, който вие не сте), строителя, консултанта (строителния надзор) и проектанта (по всички части). Целта на акт 15 е да установи състоянието и готовността на строежа за въвеждането му в експлоатация. Документът се подписва както от компетентните длъжностни лица, така и от собствениците на обекти в сградата(ако нямате документ, вие сте никои за тези органи).

Малко инфо :
Скрит текст:
Акт образец 15 служи за установяване на годността за приемане на строежа (част или етап от него). Той е констативен акт, с който се удостоверява, че строежът е изпълнен съобразно одобрените проекти. Това на практика означава, че строежът се предава от строителя на възложителя.

Съставя се от строителя, инвеститора, строителния предприемач, технически правоспособните физически лица по всички части на проекта, към лицето, упражняващо строителен надзор, проектантите по всички части на проекта, лицензианта по смисъла на Закона за енергетиката и енергиината ефективност, концесионера, представители на експлоатационните дружества, както и предстваител на експлоатацията за строежите с производствено и общестъвено предназначение.

Документът съдържа описание на договорите за изпълнение на строителството, строителните книжа, екзекутивната документация и съставените актове и протоколи по време на строителството. Книжата включват още строителното досие на обекта като актове, протоколи, дневници, декларации за съответствие на вложените строителни продукти и други документи, изискващи се по съответен нормативен акт.

Добавя се също документация за проведени изпитвания, измервания или други дейности, които доказват, че обектът е изпълнен правилно. Прави се опис на мястото и на околното пространство, за да се види дали то е възстановено във вида му при откриване на строителната площадка. Описват се неизвършени или недобре завършени работи, които трябва да бъдат изчистени като проблем до подаване на искането за издаване на разрешението за ползване на обекта.

Акт образец 15 е основание за съставяне на протокол образец 16 за установяване годността за ползване на строежа.

А ще ви трябва и Удостоверение за въвеждане в експлоатация от съответния главен архитект при съответната община, което пак няма как да извадите, ако не сте собственици и всичи тези документи имат съответната такса / цена, която трябва да заплатите. Така че едното мазане на стените ви е най-малкия проблем.
На първо място правите един договор за покупко-продажба с вашия братовчед, като сумата, за която купувате своята част е довършване на сградата. Така реално ставате съсобственици със задължения. След това братовчед ви подписва пълномощно да го представлявате във връзка получаване на актове и въвеждане на сградата в експлоатация и действате.С този рекъл, онзи казал не става. А сметка без кръчмар не се прави

Така ще направя, Няма да бъде накрая всичко ще е предварително по моите условия и нямам притеснения. Притесненията са ми ремонта, защото не съм се занимавала с изолации, мазилки, инсталации и нямам представа как върви. Довършителните ги знам и мога да си г сметна,  но тези...
Затова помолих за някъкво съдействие от хора които са правили това, имат представа.

# 7
 • Мнения: 504

Така ще направя, Няма да бъде накрая всичко ще е предварително по моите условия и нямам притеснения. Притесненията са ми ремонта, защото не съм се занимавала с изолации, мазилки, инсталации и нямам представа как върви. Довършителните ги знам и мога да си г сметна,  но тези...
Затова помолих за някъкво съдействие от хора които са правили това, имат представа.
Никой не може да ви каже. Както ви казах до майстор е и до това какво искате. Дадох ви пример за една и съща работа един поиска 7000+, при другия ни излезна под 4000. Почти двойно на първия. Потърсете фирми в района да ви изготвят оферта и ще разберете. Иначе си чешем езиците.
Външна изолация под 50 лв/кв  за труд и материал (мъжа ми е работил такова) на дали. Тук трябва да се види колко е площта (на стени без отвори , а не квадратура на подове). Има шанс да ви стигат. Затова отивате и питате в някоя фирма да ви изготвят оферта. Това ,че ви правят оферта не означава,че ще я приемете, а ще сте наясно накъде сте

# 8
 • Бургас
 • Мнения: 122
Здравейте, тази къща има ли чертежи? А количествени сметки? оттам се почва - когато се знаят площи, бройки и линейни метри. Нищо не казвате за инсталациите. Вероятно не са изпълнени.

# 9
 • Мнения: 63
Здравейте, тази къща има ли чертежи? А количествени сметки? оттам се почва - когато се знаят площи, бройки и линейни метри. Нищо не казвате за инсталациите. Вероятно не са изпълнени.

не са, Само тухли има и замазка на сутерена. Всичко друго е дупки, тухли. Точни чертеж нямам..

# 10
 • София
 • Мнения: 27 654
Олеле. А нотариално как е?

# 11
 • Мнения: 62
Аз  не мисля да са от Бургас, фирмите, по скоро някоя софийска фирма, те правят в страната срещу квартира.

Това допълнително ще оскъпи - в сравнение със София, тук (Варна) цените са малко по-ниски. Не, няма да се съберете в 50 000 според нашия опит за къща 250 кв.м. истината е, че аз съм само наблюдател, мъжът ми се грижи за строежа и е категоричен, че ежедневното присъствието на обекта е задължително.

# 12
 • София
 • Мнения: 27 654
То само за електричество и ВиК колко ще отидат....

# 13
 • Мнения: 2 161
По т. 2, в 60 хил. лв може и да се вместите. Но по т. 1 има някои пера, които са доста сериозни и заложения бюджет ми се вижда недостатъчен. Успех.

Общи условия

Активация на акаунт