Брекети – къде, какви, за колко? -тема 9

• 102 220
  • 771
  •   1
Отговори
# 705
Панорамна снимка задължително.

# 706
  • София
С каква четка е по-добре да мием зъбите?С ортодонтска или с електрическа?

# 707
  • Варна
Аз си купих електрическа, използвах я 2 дена и спрях. Усещах лека болка в зъбите след употреба, освен това където са ми криви зъбите и са по-навътре, няма как да стигна с електрическа четка, освен ако не натисна супер много, а с нея изобщо не трябва да се натиска! Май ще си  я ползвам след 2 години.

И аз препоръчвам д-р Едрев за мъдреците, ходила съм на преглед при него преди време и сега мисля той да ми вади мъдреците. Скъпо е, но май е най-добрия.
На мен освен панорамната снимка, ми искаха и телерентгенография. Също и отпечатъци сигурно ще ти вземат и така или иначе ще имаш поне 2 посещения при ортодонта, преди да  вземеш решение.

# 708
Можеш ли да ми кажеш цена за изваждане при д-р Едрев, знам, че при всеки случай е различно, но ориентировъчно? Simple Smile

# 709
  • Варна
Помня нещо около 250 лв на мъдрец, то не е просто изваждане, а операция, предлагаше ми различни варианти с различни видове упойки, даже и пълна. Наистина не помня нищо конкретно, все пак минаха 2 години от както бях при него, беше ми се възпалил венеца около един полупоникнал мъдрец.

# 710
  • София
Кои храни избягвате за да не се оцветяват сапфирените брекети?
Кафето със сламка ли го пиете ?
Имам чувството,че точно от кафето най-много ми се оцветяват.
И още един въпрос-защо не може да се яде снакс и чипс ?

# 711
За кафе не знам, не пия. Но чипс и фъстъци ям често.

# 712
  • София
И на мен ядките,чипса и снаксовете са ми любими,но изрично ги забраняват.  newsm78

# 713
  • Варна
Твърди са и може да ти се отлепи брекет, освен това от тези храни се натрупва много плака, което затруднява още повече почистването.

Червеното вино, цвекло например - такива неща водят до оцветяване. Аз затова сега се наливам с домашно винце, надявам се до 2 месеца да съм с брекети вече. Grinning

# 714
Чипса специално не е особено твърд. Естествено яде се внимателно и няма да имаш проблеми. Wink

# 715
  • София
Ядките наистина са доста твърди и не бих рискувала,а и ми е болезнено да ги ям,Но с
любимия ми снакс Лото,мисля скоро да съгреша. Laughing
Червено вино и цвекло не обичам,но без кафе не мога.Ще се опитам да го пия със сламка.  Peace
Общо взето само първите 2-3 дни ми беше болезнено да хапвам някои храни.Вече си хапвам всичко.
Аз имам разтояния между зъбите,но забелязвам,че само за 1 месец това между предните 2 зъба се е намалило,Но между втори и трети малко се е увеличило.Отдавам го на това,че челюстта ми трябва да се измести малко вляво,тъй като при мен центъра на устните не съвпада с центъра на зъбите.

# 716
Здравейте 😊, следя темите с интерес, тъй като от 4.01 вече съм с брекети на горната челюст. Моят случай е доста особен, но няма да навлизам в подробности, искам само да споделя. Вчера ми се отлепи брекет, който е залепен върху коронка( ОД каза че е много вероятно да се отлепи, та така и стана), ходих съответно да ми го залепи и след това до края на деня усетих как за буквално няколко часа ми се премести единия от първите два зъба леко навътре, и има напрежение върху него, а двата зъба бяха наравно един с друг. Да подчертая че в момента съм с една пружина отстрани на изваден 4ти с която отваряме място, това ни е първият етап. Та аз се притесних заради изместването на този първи зъб и се обадих на ОД, като тя ме увери че всичко е наред и е нормално зъбите ми да се движат както си искат в момента , но мен все пак ме гложди нещо отвътре тъй много бързо се случи това.
Та, на вас случвало ли ви се е нещо подобно? Извинявам се за дългия пост 😊😊

# 717
Здравейте,
Дъщеря ми (почти на 12 г) има зъб, който не е в редицата - зъбът е предпоследен кътник. Като цяло "фасадата" е добре подредена - видимо криви зъби няма, даже на рентгеновите снимки всичко изглежда да е както трябва. Обаче като отвори уста се вижда, че единият горен кътник, който е предпоследен, е навътре, един вид - на небцето.
Водих я при д-р Даниела Будинова в Бургас. Взе отпетачък, направи снимки и днес бяхме на преглед, за да ни предостави план на лечението.
Според докторката, най-лесно би станало, ако първо се извади зъб - но не този, който не е в редицата, а другият пред него (който на практика е). Обяснението й беше, че зъбите са добре центровани и ако трябва да се разместват, първо - ще е много труден целият процес и второ - не е сигурен резултатът.
Аз като цяло съм  против вадене на здрави зъби (освен ако не са мъдреци).
Опасението ми е основно в това, че от едната страна ще има 1 зъб по-малко. По този начин не би ли следвало да не се напаснат дъвкателните повърхности на долни и горни зъби?? Според докторката няма такава опасност. Попитах я дали е имала други такива пациенти - отговори ми, че е имала и не са имали проблеми след проведеното лечение с брекети.
Понеже детето има 2 зъба, които са несъразмерно малки и заострени, в плана на лечение е заложено изграждане с фотополимер (това ще струва допълнително  по 100 лв на зъб), като най-вероятно това ще стане в хода на лечението - т.е ще се предвиди място за изграждането им. Обясни ми, че тъй като има леко разстояние между предните 2 зъба, с брекетите може да го премахне.
Има вероятност да се разминем и само с брекети на горна челюст - обикновени метални. Ако това стане, то самите брекети ще ми струват 1800 лв, плюс 200 лв за изграждането на малките зъбчета.
В Бургас няма много ортодонти, на които да се доверя, а не ми се пътува.

Има ли и други такива случаи  - да се извади зъб само от едната страна(горна челюст)?

# 718
Аз лично съм против ваденето на зъби особено на дете. Консултирайте се поне с още един ортодонт.
Случаи всякакви -- принципно може да се извади един зъб от едната страна и да се напасне с другите, но все пак това е дете, може да има и други варианти.

# 719
  • София
И аз следя темата отдавна. От вчера съм с горни брекети.

Дали може да ми кажете колко дни продължава болката в зъбите и нормално ли е да различна?
При дъвчене /не че нещо особено съм яла - 3-4 ягоди/ направо ме пронизва втори десен зъб, при другите изпитвам по-скоро напрежение, в други два по-лека болка....Като натискам ме боли, иначе не изпитвам постоянна болка...

Мерси предварително за отговорите.

Общи условия

Активация на акаунт