Брекети – къде, какви, за колко? -тема 9

• 101 837
  • 771
  •   1
Отговори
# 405
  • Бургас
Аз пък нищо не съм плащала предмарително. Заведох сина ми (тогава на 7г) на консулнация и покрай него погледна и мен. При него нямаше нужда от намеса, на мен ми нахвърля основните проблеми и каза, че трябва да се извадят 2 зъба и всичко може да се коригира. Платих общо 15лв. Това беше юни 2015. Много мислих и преез септември просто отидох и й казах, че искам да се лекувам. Имах панорамна снимка от преди месец, правена по друг повод и така... сложи ми ластичета за разширяване на разстоянието между зъбите, после пръстени на горните 6ти и брекетите на горната челюст. Лечението още продължава, но съм доволна на този етап и живот и здраве се надявам да се похваля след известно време Simple Smile

# 406
На теб какви цени ти предложиха? В Бургас ми искаха 5300 за Damon, а за естетични на 6 зъба +1000лв. и точно затова се отказах..

# 407
Аз да попитам от чисто любопитство,  защо пишете за такива дълги срокове на лечение? По принцип ли с брекети е толкова дълго, или зависи какво точно се оправя и може да е по-кратко с брекети? Имам предвид 2+ години.
На мен в началото ми казаха с брекети, че е минимум година, сега с алайнерите се оказва, че ако всичко върви по план график ще е около 5-6 месеца и просто се чудя защо е това разминаване в сроковете. Има ли някой лекувал се с брекето по-малко от година?

# 408
  • Бургас
Ами от много неща зависи, не може да се говори общо - колко продължава лечение с брекети. При мен има доста големи размествания - единия кучешки и втория от другата страна (горни) бяха извън редицата, т.е върху двата съседни, които почти се допираха ; разстоянието 2×6мм от извадените зъби също трябва да се събере; средната ми линия е изместена с около 3-4мм... сигурно и друго има. В момента съм на 39г. Ако някой мисли, че всичко това може да се оправи за месеци или година и то трайно... Има и индивидуален момент - при всеки зъбите реагират различно на въздействието.

# 409
Здравейте на всички! Да се запиша и аз в темата, от вчера съм с лингвални брекети на двете челюсти. За момента нямам никакви оплаквания, нито рани в устата, но определено усещам силното напрежение над зъбите.

Ортодонтът ми препоръча да не ползвам восък или някакви мазила, за да свикна по-бързо в началото. Най-голямото притеснение ми е храната и най-вече закуската. Преди хапвах овесени ядки, а сега не ми се вижда удачно.

Някакви препоръки за новаци като мен относно препоръчителни храни и такива каквито да избягвам?

Мерси и хубава седмица  Simple Smile

# 410
black mamba, честити брекети Simple Smile С лингвалните ще ти е трудно да минеш съвсем без восък, пък и от опита си го намирам за ненужно - вземи си една кутийка за всеки случай. При мен в първите дни беше добре, но към края на седмицата вече имах доста наранени зони по езика, на които не давах шанс да зараснат и съответно се влошаваха.

Почнах да слагам восък на проблемните брекети и за 2-3 дни всичко си дойде на мястото. Като стане някъде раничка, не чакай да стане драматично, преди да вземеш мерки - свикването така или иначе ще се случи. Аз лично към края на първия месец вече изобщо спрях да слагам и няма проблем.

Относно храненето - фините овесени ядки са перфектни от самото начало, стига да са добре накиснати, само си трябва почистване веднага, понеже се задържат много по брекетите. Това предполагам и при външните го има обаче - като цяло препоръките към мен бяха сходни като прочетеното за тях. Общо-взето се изчерпват с редовно почистване, без междинни прихапвания час по час, никакви хрускащи, твърди и жилави храни.

Успех! Simple Smile

# 411
Ами от много неща зависи, не може да се говори общо - колко продължава лечение с брекети. При мен има доста големи размествания - единия кучешки и втория от другата страна (горни) бяха извън редицата, т.е върху двата съседни, които почти се допираха ; разстоянието 2×6мм от извадените зъби също трябва да се събере; средната ми линия е изместена с около 3-4мм... сигурно и друго има. В момента съм на 39г. Ако някой мисли, че всичко това може да се оправи за месеци или година и то трайно... Има и индивидуален момент - при всеки зъбите реагират различно на въздействието.
За по-тежки случаи е ясно. Аз питах за по-лекички случаи, при които има малко наместване на зъбите.

# 412
  • Варна
За лечение под година не съм чувала. Даже тези по 1г и 3-4м са съмнителни. Доста хора се оплакват от резултата след махане, т.ч. едва ри да спестиш някой месец с брекети и по-добрия вариянт пред желания и траен резултат.
Я кажете тези пръстени сак се слагат и какво точно са.
Днес ОД каза, че иска да ми сложи на два долу, за да дърпа и и трябват повече канюли и сега има час аз един ден за слагане на ластици (каквито и да са), а на следващия ден за слагане на пръстени.

# 413
Ами те като се наместят зъбите не е ли приключило лечението? Наместват се, слагат се ритейнъри и готово или аз нещо не разбирам?

# 414
  • Sofia
Дръжте по-дълго брекетите.. не бързайте да ги сваляте. После следва носене на ритейнъри, но за тях може би няма да сте толкова съвестни, за това по-сигурно стойте с брекетите по-дълго.
Като ги свалите ще трябва да носите ритейнъри поне толкова дълго колкото брекетите, вероятно дори повече.

# 415
Защо се съмнявате в бързото лечение? Все едно и също е дали ще си 2 години с брекети, като на първата година ще си почти приключил, но ще седиш още година с тях, или да ги махнеш след 1 година напълно готова усмивка и да ползваш с ритейнъри. Едно и също е дали ще ги поддържаш с брекетите или ритейнъри, след като вече ти е готова усмивката. Освен ако не се отнасяш сериозно към ритейнърите, тогава проблемът си е твой.

А и нали все пак излизат все по-нови и подобрени технологии. При самолигиращите ги няма лигатурите, които създават допълнително напрежение върху зъбите, коетто забавя лечението, а и е по-болезнено. Сами си правете изводите.

# 416
  • Sofia
Защото след като свалиш брекетите зъбите се движат много бързо, като се опитват да си върнат вида преди лечението. Особено ако събирате зъби това е още по-видимо. Например за 24 часа зъбите мърдат видимо с милиметър може и повече. Това значи, че ако не носите непрекъснато ритейнърите може и никога да не се фиксират. Твърде голямото движение напред-назад затруднява страшно много трайното фиксиране. Не случайно някои ортодонти държат брекетите половин-една година след като са спрели да ги коригират. Други пък казват на пациентите си поне 6 месеца да носят ритейнърите нон-стоп (с изключение на храненето).

Технологиите тук нямат никакво значение. Говорим вече за наместени зъби и това дали и кога ще се фиксират зъбите след сваляне на брекетите, зависи от организма и до колко сте съвестен в носенето на ритейнърите! Повярвай ми, като свалиш брекетите става по-трудно да носиш нон-стоп ритейнърите!
При мен трябва да ги нося само нощно време и вече година се мърдат без да дават признаци да се фиксират някога!

# 417
  • Варна
Syringa, Drempan, не е толкора просто колкото изглежда. Намустват се короните и хайде, холивудската усмивка е на лице. Трябва да се наместят корени, да се изгради кост кято изграждането отнема много повече време отколкото стопяването.
Да носиш нон стоп ритейнъра е с ефекта на брекети-ок, а каква е логиката да махнеш брекетите, за да сложиш нещо ново, с което пак да свикваш денонощно? Отделно, че постоянните ритейнъри са на 6 зъба и при голям натиск отзад пак може да се получи фал, ако ОД е свалил рано брекетите.
Това е лечение и изисква своето време и жертви.

# 418
Aз не съм с брекети, а с алайнери и моето лечение е предвидено да е около 6 месеца. После, разбира се, ритейнъри. Та за това се чудя - ако с алайнери може веднага след като се приключи лечението да се мине на ритейнъри (които са същите като алайнерите ако са от тези подвижните) защо и при леки случаи с брекети да не може?

# 419
Може. Всичко може. Въпроса е, че тези 6-месечните са най-вече от естетическа гледна точка. Нареждат зъбите, слагат ритейнъри и готово. Тук не говорим за захапка. Повечето от брекетоносците тук оправяме и захапка наред с подредбата на зъбите. А трайният ефект отделно ще си проличи (или не) след време.

Общи условия

Активация на акаунт