Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 4

  • 143 707
  • 732
  •   1
Отговори
# 225
  • Мнения: 288
Моята тенджера на Биол е с капак-тиган, който е перфектен.
От черния петък в Емаг поръчах чугунен тиган на Сапир за 20лв с доставката. Тежък и масивен. Незнам доколко е напълно безвреден, но много ми харесва. Имам и грил тиган на Лава.
В търсене съм на тава. Гледах чугунените, но май ще се ориентирам към огнеупорно стъкло. Харесах една стъклена кутия с капак за съхранение на храна в ИКЕА, която може да се използва и в фурна.

# 226
  • Мнения: 2 420
А стъклото дали е напълно безвредно? Има примеси на олово и затова съм леко скептична за готвене в него.
За печене на баница ще е добре. Аз съм си харесала това.
От порцелан е. Може да се използува и като плато за сервиране.
Скоро ще отида да го видя на живо в някой магазин, преди си бях харесала пак от порцелан на villeroy-boch, но по-шаренка, сега видях този модел и почнах да се колебая.

https://www.villeroy-boch.de/shop/cooking-elements-round-baking-dish-24cm.html

# 227
  • Мнения: 454
Благодаря ви, момичета, много благодаря за съветите!
Много занемарен беше, изчистих го, първо сода, после прах за пране варих в него и накрая с едра морска сол търках малкото останали налепи. Ще потърся тези четки. Аз се страхувах да го търкам с телената гъба, макар и да зная, че няма какво да надраскам и с една дървена шпатула започнах, но най- накрая с едрата сол окончателно се предаде Wink Почти е като нов, има си някакво различно оцветяване на едно място, но вече не излиза никаква чернилка, бижу е!
Намазах го добре с олио, пекох го час във фурната и го оставих там да си изстива.
Днес не бързам да го ползвам, след обяд пак ще го гледам, ще се радвам на съвети от вас! Може би да го доизпека на по- силни градуси, че нямаше пушеци снощи, после пак омасляване и печене? Утре преди ползване за месото да го намажа ли пак обилно?

# 228
  • Варна
  • Мнения: 373
А някой попадал ли е на този сайт: chugun.bg ? Съдовете са в пъти по- евтини, но няма някакво подробно описание и инструкции, не предлагат емайлирани, само такива от лят чугун

Съдовете им са украински. Без сертификати от лабораторни изследвания и гаранции. Това се разбира от сайта. Не ми вдъхват доверие, пък и като визия не ме привличат.

А би ли показали други, със сертификати от лабораторни изследвания?


Да, разбира се. Simple Smile В магазина на Лава, при гаранционните им условия са посочени кои сертификати притежават
http://shop.lavabg.eu/content/6-garantsia

Предполагам френските също имат такива.
Иначе евтини чугунени съдове се намират и в китайските магазини вече.


# 229
  • Мнения: 9 215
http://shop.lavabg.eu/plosk-tigan/348-o-26cm-chugunen-tigan-lava … -y-krp-26-k4.html
или за тиганите на Бурже?
Да попитам мнения за този ?
търся си за палачинки тиган, но да става и за друго печене да има височина около 2см.
и да не загаря/залепва
имам силит силигран имам SKK  i sym страшно недоволна , не препоръчвам

# 230
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

Учудва ме, че ти, която по собствени думи притежава изключително добро обоняние, не можеш да направиш разлика!


незнам какво те учудва.
аз риба не ям. не я приготвям никога в чугун, защото после яденето ми мирише на риба и не мога да го ям.
зеленчуци, печени в чугунена тенджера, не ми харесват на консистенция. по-вкусни са ми в тавата.
въпрос на вкус, не на елементарна физика  Wink


по въпроса за 365 плюс на Икея.
Възможно е да нагрява по-бавно от Силит.
Въпреки това не виждам какъв е проблемът, дори и да нагрява малко по-бавно.


не малко по-бавно.
много по-бавно се загряват.
за мен това е огромен минус.
тенджерката ми е от най-малките и слагам около 250мл. вода.
за това време в Силита завират 2л. вода. Peace
ако детето пиши гладно за мен има разлика дали водата завира бързо или бавно.

# 231
  • Мнения: 2 420
Скрит текст:
А някой попадал ли е на този сайт: chugun.bg ? Съдовете са в пъти по- евтини, но няма някакво подробно описание и инструкции, не предлагат емайлирани, само такива от лят чугун

Съдовете им са украински. Без сертификати от лабораторни изследвания и гаранции. Това се разбира от сайта. Не ми вдъхват доверие, пък и като визия не ме привличат.

А би ли показали други, със сертификати от лабораторни изследвания?

Да, разбира се. Simple Smile В магазина на Лава, при гаранционните им условия са посочени кои сертификати притежават
http://shop.lavabg.eu/content/6-garantsia

Предполагам френските също имат такива.
Иначе евтини чугунени съдове се намират и в китайските магазини вече.




Сега ако можеш и самите сертификати да покажеш, веднага си купувам нова тенджера на Лава.

Скрит текст:

Учудва ме, че ти, която по собствени думи притежава изключително добро обоняние, не можеш да направиш разлика!


незнам какво те учудва.
аз риба не ям. не я приготвям никога в чугун, защото после яденето ми мирише на риба и не мога да го ям.
зеленчуци, печени в чугунена тенджера, не ми харесват на консистенция. по-вкусни са ми в тавата.
въпрос на вкус, не на елементарна физика  Wink


по въпроса за 365 плюс на Икея.
Възможно е да нагрява по-бавно от Силит.
Въпреки това не виждам какъв е проблемът, дори и да нагрява малко по-бавно.

не малко по-бавно.
много по-бавно се загряват.
за мен това е огромен минус.
тенджерката ми е от най-малките и слагам около 250мл. вода.
за това време в Силита завират 2л. вода. Peace
ако детето пиши гладно за мен има разлика дали водата завира бързо или бавно.

asyalein ,
когато пишеш в тази тема, най-добре ще бъде да оставиш личната си неприязън към мен настрана.
Пишеш абсолютни измислици, само и само да си контра на това, което аз съм написала.
Не е честно към търсещите мнение тук, все пак често става дума за сериозна финансова инвестиция, а не за поредния лак за коса.

Последна редакция: пт, 29 дек 2017, 19:40 от Mirella_

# 232
  • Мнения: 892
На мен понякога токът ми играе номера, тъй като вечерно време е винаги много по-слаб и в комбинация с керамичния плот си късам нервите. Живот и здраве в новата кухня минавам на газ.
Иначе и мен инфото за бавно загряване ме смути, засега май се насочвам към икейски тенджери.
И въобще понякога се обърквам от мненията, например за доста скъпи стоманени тигани, дето загаряли...готвя в стоманен тиган..ми не ми залепват нещата, когато се загрее правилно.

# 233
  • Мнения: 2 420
http://shop.lavabg.eu/plosk-tigan/348-o-26cm-chugunen-tigan-lava … -y-krp-26-k4.html
или за тиганите на Бурже?
Да попитам мнения за този ?
търся си за палачинки тиган, но да става и за друго печене да има височина около 2см.
и да не загаря/залепва
имам силит силигран имам SKK  i sym страшно недоволна , не препоръчвам

Не ме учудва, че си недоволна от Силит Силарган.
Никога не пропускам случай да ги критикувам. Още ме е яд за 250-те Евро, с които се охарчих за тъпите тенджери.
Скоро ще ги снимам, за да видите как е паднало покритието на ръба. И то не само на тези, които съм мила в миялната, но и на тази тенджера, която никога не съм мила в миялната.
Горещо НЕ ПРЕПОРЪЧВАМ



pinko,

Чугуненият тиган на Лава е с двуслоен емайл.

Предимството е, че няма нужда всеки път да го мажеш с мазнина.
Такъв тиган не се опича. Само от суров чугун се опичат с мазнина и после трябва да се поддържат, и винаги след измиване да се мажат с малко мазнина. Което е въпрос на свикване и на мен лично никак не ми пречи. Емайлираният чугун не трябва да се маже по принцип, но при тенджерите например, има един ръб от 1 или 2мм, където вътрешният и външният емайл се срещат, и там поради технологията на полагането на емайла върху чугуна няма начин да има емайл. Там и тези съдове могат да ръждясат, затова най-добре е след миене (обезателно на ръка) да следва изсушаване и също омазняване.


Недостатъкът е, че в сравнение със суров чугун, добре патиниран, емайлираният повече загаря.
Освен това емайлът се напуква и надрасква, понякога дори се чупи парченце от него.
И всички приказки за 25 години гаранция са едно заслепяване, един маркетингов трик.
Имам действително повреда в дръжката на тенджерата ми от Ле Крюзе, обаче нито ми се рови в преди години квитанции, нито ми се дават пари за порто, за да ми пишат може би накрая, че сама съм виновна за дефекта.
Освен това продължавам да твърдя, че печено на суров чугун е най-добро като вкус.

Последна редакция: пт, 29 дек 2017, 23:44 от Mirella_

# 234
# 235
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076


asyalein ,
когато пишеш в тази тема, най-добре ще бъде да оставиш личната си неприязън към мен настрана.
Пишеш абсолютни измислици, само и само да си контра на това, което аз съм написала.

 Joy

аз пиша измислици?
ти препоръчваш 356 на Икеа, които нямаш, а аз имам, давам отзиви и пиша измислици?!
мисля, че попрекали с релативирането  Wink
и кое точно е измислица от написаното от мен?
ти ме нападна лично, два поста един след друг ме цитираш, защото не подхващам дитирамбите ти за чугуна.
проблемът си е лично твой. Peace
може да си го сложиш в листата с целите за 2018г.
Весело посрещане между другото. Simple Smile

когато отговарям, често не гледам кой е написал поста и пиша само лично мнение и отзиви.
хората не сме еднакви и имаме различни потребности и възприятия.
ако за теб всичко сготвено в чугун е прекрасно, то за мен има и други фактори: качество на продуктите, начин на приготвяне (не само съда), времетраене и т.н.
отделно всеки готви различно - един иска бързо да сготви, защото няма време, друг - бавно. някои готвят основно на фурна, други не и т.н.

чугунен тиган имам от над 10г., тенджера от 5г.
не е да е като от вчера  Wink
въпреки всичко не ги рекламирам като търг. представител. Wink

# 236
  • Мнения: 2 420
asyalein,
колкото и да се пънеш, не можеш да коригираш безсмислиците, които си натворила!

Оставям на другите да си правят изводите.
Факт е, че доста често пишеш по повод мои мнения, с цел да ги изкараш неверни.
Форумът си има история, всеки може да прочете в темата.

Аз нямам икейска тенджера 365, но нищо не ми пречи следващия път да купя такава и да направя тест у дома.
И тогава ще видим, дали действително се касае за такава разлика във времетраенето.

# 237
  • Варна
  • Мнения: 373


Сега ако можеш и самите сертификати да покажеш, веднага си купувам нова тенджера на Лава.



Не мога да покажа самите сертификати, разбира се. Но, предполагам, от офиса на LAVA България ще ги изпратят на всеки, обърнал се към тях с такава молба. Аз нямам необходимост от това, вярвам им. Пък и не съм срещнала в нета и едно негативно впечатление от тях, а хората си умират да споделят такива неща. Simple Smile



# 238
  • София
  • Мнения: 1 165
Здравейте! В търсене съм на нови тенджери, които естествено искам да са безвредни Yum Към момента съм се спряла на Le Creuset, по-конкретно тези - https://www.lecreuset.co.uk/3-ply-stainless-steel-3-piece-saucepan-set. За съжаление не ги откривам в бг...
Може ли да споделите мнение за тях.


# 239
  • Мнения: 4 774
https://www.elo.de/en/products/pans/non-stick-coating-pans/item/ … ution-frypan.html
Този тиган алуминиев ли е? При цена 90 лв. искрено се надявам да не е.
Търся чугунен тиган, който да използвам за пържене.

Общи условия

Активация на акаунт