Какво правим ако завият сирените?

• 26 676
  • 276
  •   1
Отговори
# 225
Кой говори за съгласие, когато срещу теб държат оръжие? Явно хората не проумяват разликата между обичайния морал в ежедневието и логиката при извънредни ситуации.

Иначе очаквам от човек, дето е стигнал 80 лета, да е осъзнал за какво става въпрос и да не пречи, ако не може да помага.

# 226

Аварията те хваща неподготвен, примерно гръмва химическият завод в съседното село, ама точно пък когато си под душа или на калъп със съседа.
Е поне ще умреш докато си на кеф.
В цивилизацията всички сме равни, защото има системи за изравняване.
Ами не сме.  Кръвнината, застраховките и подобни са различни при старец, дете или мъж в силите си. Има си начен за оценяване.

И такива ситуации, каквито описвате реално не се случват изведнъж, а постепенно. Войната също не се случва изведнъж и човек има доста време, за да реагира.  Дали ще реагира зависи от това какви възможности има-тук също се делим на богати и бедни. При война богатите винаги успяват да се оттеглят някъде на сигурно, докато бедните хора опират пешкира. В Сирия в момента който има пари, бяга, който няма-седи под бомбите. Това е положението.
 А в планината няма да изкарате дълго, най-много дни, не даже и седмици. При първата буря  90% от хората слизат обратно в несигурните градове-природата понякога е по-голям враг от войната.

Последна редакция: чт, 20 апр 2017, 15:00 от weissbier

# 227
Кой говори за съгласие, когато срещу теб държат оръжие? Явно хората не проумяват разликата между обичайния морал в ежедневието и логиката при извънредни ситуации.

Иначе очаквам от човек, дето е стигнал 80 лета, да е осъзнал за какво става въпрос и да не пречи, ако не може да помага.

Айде, айде.... Голяма част от по-дъртичките имат оръжие, кой законно, кой не. Държавата с най-много полицаи сме, пък и всеки бандит има арсенал. Пък и кво - ще насочиш оръжие, а като се обърнеш с гръб?
При всичките камикадзета в най-миролюбивата религия сега, пък и още от Виетнам и Афганистан виждаме, че ред, наложен с оръжие, не става и не става.
Надявай се да насочиш на някой заплашен от смърт оръжие и да го накараш да си чака смъртта кротко (да, знам, че ПОВЕЧЕТО жертви така правят според книгите, ама ти разчитай че няма да попаднеш на изключение). И не разбра мисля, че 80 годишният няма да има силата, дори да има желанието да се бие с озверели човекоподобни, но този човек може да има близки, а те никак да не искат да се подчиняват на Мамасита  Wink

# 228
Няма да ми се подчиняваш на мен. Ако стане беля, ще се подчиняваш на военните. Пък ако искаш се бий с въоръжен военен за живота на баба си.

# 229
  • София
Siren не знам, в коя глутница са те гледали, но аз моите хора, че и кучето даже не си давам. Ако всички озвереят до такава степен, че такива като тебе да застанат с четците за чипове или дог-тагс и да определят, кой да живее и кой не, нали си наясно, че едва ли всички засегнати ще са съгласни. Ако аз така или иначе съм прецакана, то по-добре да те очистя, пък може и да се освободи място.   Laughing

Това е само на теория и пожелателно, защото сега си в мир, на топло, сухо и приятно пред компютъра. Но на практика у всеки от нас дремят много тъмни страни, които наричаме инстинкти, които при подходящи рискови условия могат да избуят. Просто моралът става ненужна категория, дори зовът на кръвта остава на домашния любимец остава на заден план, някои казват, че и зовът на кръвта заспива. Хубаво е да го знаем, за да не се изненадаме "боже, какво направих".

# 230
  • София
Инстинкт за самосъхранение. Кво да го правиш?

# 231
И за да не се омажат нещата с инстинкти, тук е мястото на структурираните похвати и военната дисциплина. Затова писах, че израелците ще оцелеят.

# 232
  • София
ако буквално някой натисне червения бутон, ще броим оцелели като в Хирошима.

# 233
  • Пловдив
Няма да ми се подчиняваш на мен. Ако стане беля, ще се подчиняваш на военните. Пък ако искаш се бий с въоръжен военен за живота на баба си.
Че той военния също има баба. И жена му има баба.

# 234
Няма да има кой да брои, бомбата в Хирошима е като пиратка в сравнение с днешния арсенал.

# 235
ако буквално някой натисне червения бутон, ще броим оцелели като в Хирошима.
Не. Първо не се натиска толкова лесно червения бутон и никак не е безопасно за натискащия. Ако беше лесно, досега сто пъти да са ги натиснали де що червени бутони има останали...
Атомното оръжие, както и развитието на технологиите доведе до там да обезсмисли изцяло широкомащабните конвенционални войни.
Това в Сирия е отвратително, но реално си е регионален граждански конфликт и броя на жертвите не може да се сравнява даже с броя на жертвите само от първата половин година от ВСВ.

# 236
  • София
Затова яжте, пийте и ходете при съседа овреме.

# 237
С тези постоянни тестове на сирените винаги съм се чудела, ако един ден тревогата е истинска, дали някой ще им обърне внимание. Изобщо не разбирам какво ломотят по високоговорителите. А слагането на противогаз също съм го тренирала като ученичка, но повече от 5 мин. не бих могла да издържа с такова нещо.

Не знам как е по другите градове, но при нас се чува идеално от всички точки на града когато правят тестовете: "Внимание! Извършва се техническа проверка. Ще чуете сигнал за тревога" и после, съответно "Край на техническата проверка".

Противогаз като видя - лошо ми става. Имам страх от вида на това нещо от дете.  ooooh!

# 238
Докато четох темата се сетих за Чернобил... Тогава ни успокоиха, че няма повод за безпокойство. Какво им пречи и сега така да направят? За доброто на населението, нали. Да няма паника и да не се тревожим! Пък може и имунитет някакъв да сме развили, знае ли човек!
О, и Чернобил си спомням. Как жизнерадостно рупахме марули онази пролет без да си имаме идея какви радиоактивни елементи съдържат.

Хаха, това за марулите и майка ми го казва все едно "наизустено в училище".  Laughing

# 239
  • София
Няма да има кой да брои, бомбата в Хирошима е като пиратка в сравнение с днешния арсенал.

беше ми на клавиатурата, ама реших да го спестя на по-чувствителните потребители.

Къде се губиш? Така и така ни свързват една с друга, поне да направим форумска банда вербалноекстремистки (популярни като дървени философи).. Wink

Общи условия

Активация на акаунт