Работа, CV-та, HR-и, съвети - 59-та тема

• 85 046
  • 794
  •   1
Отговори
# 180
Нямаш никакъв проблем. Имаш право да работиш по този начин. Срокът е формалност обикновено, защото граждански договор се посписва за количество работа, която човек е поел да свърши.

Трябва да декларираш дохода в данъчна декларация през 2018 г. Данъкът ще ти бъде удържан от хонорара, както и всички необходими осигуровки по него, така че няма да има какво да плащаш. Само трябва да е деклариран.
Ясно, много благодаря за информацията.
А самата декларация мога ли да я подам близките седмици след като ми приключи договора или трябва да е задължително в началото на 2018, до края на април, ако не се лъжа видях в нета.
И последно сега ми стана интересно понеже подписах за определена сума, 200 лева да кажем, да разбирам ли, че от тях ще ми бъде удържано необходимото за въпросните данъци и ще ми преведат остатъка от тзи 200 лева или това като информация могат от агенцията,с подписах да ми кажат. Питам понеже нищо ен споменаха при подписването. Сега се свтих, че подписах документ, че ме осигуряват по трудовия ми договор на съответната заплата.

# 181
Ако по трудовия договор те осигуряват на 2600лв, ще ти бъде удържан само 10% данък. Иначе се плащат и осигуровки.

# 182
Само че, ако по трудовия договор си осигурена на максимум, трябва да попълниш декларация за това при този, с когото е сключен гражданския. Иначе ще ти удържат осигуровки и оттам и ще внесеш повече от допустимото. Въпреки че, ако са само 200 лева, това е под МРЗ и няма да ти се удържат осигуровки. Само ДОД.

Приходите се декларират в началото на следващата година. Не може по-рано.

А колко ще получиш, трябва да питат. Може да са 200 лева чисто. Тогава ще ти напишат, че изплатеното възнаграждение е повече и след удържан данък става 200. Но може и от тези 200 лева да ти удържат данъка и да получиш по-малко. Това си е въпрос на ваша договорка. Тук няма как да отгатнем Wink

Последна редакция: сб, 20 май 2017, 14:31 от Нищо лично

# 183
Аз пак да попитам нещо. Искам да напусна работа, но си намерих нова и нямам време да си изработвам предизвестието, защото новата работа е много хубава и не искам да я изтърва. Та въпроса ми е, мога ли да напусна без едномесечно предизвестие (ще си изплатя неустойките в размера на 1 месечна заплата), но могат ли в такъв случай да ме уволнят дисциплинарно?

# 184
Дисциплинарно могат да те уволнят само, ако не ходиш на работа преди да ти е прекратен трудовия договор. Ако си платиш предизвестието няма как да те уволнят дисциплинарно.

# 185
Аз пак да попитам нещо. Искам да напусна работа, но си намерих нова и нямам време да си изработвам предизвестието, защото новата работа е много хубава и не искам да я изтърва. Та въпроса ми е, мога ли да напусна без едномесечно предизвестие (ще си изплатя неустойките в размера на 1 месечна заплата), но могат ли в такъв случай да ме уволнят дисциплинарно?

Първо подаваш молба за напускане, после заявление, че няма да отработваш предизвестието, а ще го платиш. Трудовият договор се прекратява с внасянето на обещетението. Длъжни са да ти изготвят документите - трудова книжка, служебна бележка за доходите. Peace
Успех на новото място!

# 186
Благодаря, аз до 29 съм в болничен и мисля след това да им кажа, но на 26 ще ми трябва служебна бележка, за да запиша детето на градина, длъжни са да ми дадат нали, все пак до 29 съм в болничен и на ТД.

# 187
Е, длъжни, колко да са длъжни. Да, по принцип КЪСО задължава работодателя да издава документи,удостоверяващи трудовото правоотношение, но в 14-дневен срок от поискването им. Мисля, че ако кажеш какъв е точно проблема, ще получиш по-адекватен съвет.

# 188
Аз съм казвала за моя проблем.  Бях оперирана и ми издадоха болничен за месец и 36 дена, но на края на втората седмица ме накараха да се върна на работа с условието, че ако не се върна, след изтичане на болничния ми ще ме съкратят, изнудване.... но аз междувременно си намерих нова работа. Болничния ми изтича на 29 и мисля тогава да напусна, но още утре мисля да подам молба за служебна бележка. Имам 9 дена, ако трябва ще изчакам и 14, но ми трябва, за да запиша детето на градина.

# 189
Е, извинявай, не обърнах внимание че това си ти. Просто тогава доста подробно ти се отговори и не очаквах пак същите въпроси от същия човек. Ами, каквото ти писах тогава, това мога да ти напиша и сега.

# 190
Въпрос:
Скрит текст:
Колежка работи като пом.-възпитател и има 6 г. трудов стаж. Завършва начална и предучилищна педагогика и е назначена като учител. Как да се въведе в програма заплати трудовия ѝ стаж - от 0 г. 0 м. и 0 дни ли започва да се брои?

# 191
По принцип това се урежда във вътрешните правила на учреждението. При всички положения, ако е в същото учебно заведение, стажът следва да си продължи. А и само предполагам, понеже информацията е много оскъдна, но тя ако е в сферата на образованието, на нея вероятно работодател и е министерството. Т.е. работодателят не се променя и следва стажът да продължи.
(Пак казвам обаче, гадая. На база предоставената информация не може да се даде категоричен отговор. Само насоки.)

# 192
##Bvlgari##, за системата на образованието не знам как са уредени тези въпроси.
За учителски стаж се приема само и единствено предишен такъв, поне доколкото съм запозната.
Пом.възпитател обаче, не мисля че е с ранг учител.
В този случай ще започне от младши учител с 0.0.0 трудов стаж.

# 193
  • София
По-добре попитай в учителската тема.

# 194
Там си има колективен трудов договор. Чл.23- чл.25 от него уреждат точно това. Взима се предвид "професионалния опит, придобит на учителска, възпитателска или приравнена към тях длъжност".
Друг е въпроса тя членува ли в синдиката, не членува ли...

Общи условия

Активация на акаунт