Работа, CV-та, HR-и, съвети - 59-та тема

• 85 056
  • 794
  •   1
Отговори
# 195
Здравейте!
Има ли тема за счетоводни въпроси или мога да задам тук- Ако работя по Трудов договор за работа през определени дни в месеца, съгл. чл. 114 от КТ, мога ли да работя
а) на половин работен ден в друга фирма
б) да се само/до/осигурявам като самоосигуряващо се лице
Благодаря

# 196
а) - да
б) имате ли основание за самоосигуряване?

# 197
а) - да
Имам. Ще пиша на лично, ако е удобно?

# 198
  • САЩ
Здравейте! Преди 2 седмици завърших Социология- бакалавър в тук в САЩ. Имам и диплома от 2годишен колеж със специалност Бизнес Администрация. Досега 10 години съм работила само като мениджър на отдел в голяма верига магазини, справям се доста добре, но работата е доста натоварваща физически и психически. Честно казано не знам защо записах точно Социология, бях в труден период и се уплаших че ще остана без образование. Сега се чудя каква работа да си търся. По принцип исках в неправителствена организация или по проекти за деца в неравностойно положение. Не знам дори от къде да започна. Какво работят завършилите социология в Б-я? Искам да остана тук, но не изключвам и възможността да се върна в Б-я след 1-2 години ако тук не ми се получат нещата. Моля за идеи! Благодаря ви!

# 199
Ами често работят по специалността си. Интересен въпрос. newsm78

# 200
а) - да
Имам. Ще пиша на лично, ако е удобно?
Чак сега забелязах въпросителната накрая.  ooooh! Много съм разсеяна. Удобно е, разбира се.

# 201
Здравейте, преди време бях писала тук, по-скоро се бях оплаквала колко зле се чувствам в твърде динамична атмосфера, без "дъх" извън работата - нито за себе си, нито за семейството си. Оказа се прав някой тук, който беше споменал "бърн аут" при мен. Отразен и на физическо, и на психическо ниво - зачестили вируси (всякакви), безкрайно изтощение, граничещо с депресия дори. За съжаление да попаднеш на опитен работодател + кадърен (а ако може и човечен), май не е много често явление. Липсата на някое от тези качества води до такива състояния служителите, особено по-чувствителните и съвестните... Сега обаче лека-полека се изправям - постигам сама баланса, отстоявайки правото си на нормална продължителност на работното време и достатъчно осигурено такова за решаването на важни - а те почти всички са такива - работни проблеми. Навлизането все по-дълбоко в материята, с която работя (а тя не е лесна) също помага. Много изстрадан път, но може би ще се осмисли и ще премина трудната част. Физически съм почти съвсем възстановена, психически се старая също да си давам спокойствие, време, кураж. Положителните резултати от работата допринасят за баланса. Остава да се подобри и микроклиматът на работното място, в посока служители-ръководство. Никога не съм обичала нахакани млади господинчовци и госпожички-"мачкатори", които се мислят за велики и много са си повярвали, видях обаче защо... А вие как се държите с шеф, чиито действия (поведение) не одобрявате?

# 202
Цитат
А вие как се държите с шеф, чиито действия (поведение) не одобрявате?
Четейки горното, разбирам че питаш за поведението на шефа към подчинените. Аз лично си му казвам какво не одобрявам и си търся друга работа.

# 203
  • София
Здравейте! Преди 2 седмици завърших Социология- бакалавър в тук в САЩ. Имам и диплома от 2годишен колеж със специалност Бизнес Администрация. Досега 10 години съм работила само като мениджър на отдел в голяма верига магазини, справям се доста добре, но работата е доста натоварваща физически и психически. Честно казано не знам защо записах точно Социология, бях в труден период и се уплаших че ще остана без образование. Сега се чудя каква работа да си търся. По принцип исках в неправителствена организация или по проекти за деца в неравностойно положение. Не знам дори от къде да започна. Какво работят завършилите социология в Б-я? Искам да остана тук, но не изключвам и възможността да се върна в Б-я след 1-2 години ако тук не ми се получат нещата. Моля за идеи! Благодаря ви!

НПО-сектора е добър вариант тук, развива се и работи усилено, но имай предвид, че работата е много тежка, особено когато е свързана с детски съдби. Т.е. трябва да имаш наистина много здрава психика и нервна система, за да не прегориш бързо.

Иначе всякакъв вид социалогически, маркетингови агенции, възможно е в държавна и общинска администрация.

Ама това зависи все пак от това какво искаш да работиш. Няма как ние да ти кажем какво е то и е малко странно, след като си учила нещо известен период от време, да не разбереш какво можеш да работиш.

Ален мак, аз съм приела вътрешно за себе си, че идеален шеф и екип няма. Много често нещо не одобрявам, но си поставям нещо като задачи и малки цели, които виждам, че може да бъдат постигнати след дискусия. Търся това, което може да се промени, защото не мога да променя човек, но мога например да сложа саксия с цвете на прозореца, за да подобря средата. Не знам дали се изразих достатъчно ясно. Simple Smile

# 204
Здравейте,
моля ако имате възможност и сте чули някой да търси човек за почасова работа след 18.00 ч да ми пишете. Каквато и да е работа. В jobs.bg следя, но няма за съжаление.
Благодаря Ви много.
Скрит текст:
спешно трябва да намеря  Cry

# 205
Имам един глупав казус. (Глупав, защото най-вероятно ще се реши от самосебе си, но предпочитам да съм подготвена.)
В понеделник тази седмица уведомих устно шефа си, че искам да напусна. Той каза ОК. Във вторник му дадох писмено предизвестие, което обаче той не подписа веднага - уж щеше да го направи до края на деня. Мина и петък и все още нямам върнато подписано предизвестието. Зная, че той има 7 дневен срок да го подпише, но другата седмица заминава в командировка и в понеделник е последният ми вариант да го направи.
Въпросът ми е: Ако все още нямам подписано предизвестие в понеделник, какво да правя? Него няма да го има около седмица. И още нещо - в предизвестието съм сложила дата, на която е "предадено", но реално не е подписано тогава. От кога започва да тече срокът на предизвестието? Thinking

Търсих в нета случаи на неподписано предизвестие, но повечето хора коментират напускане без да спазят предизвестието.

# 206
Предизвестието не изисква насрещно съгласие. Подписът удостоверява само получаване, а не съгласие. Независимо дали е подписано или не, то започва да тече от деня следващ, деня на подаването. Ако имаш основателни притеснения, в понеделник можеш да напишеш и един мейл до шефа ти с потвърждение на намерението ти. Но ако нямаш подобни съмнения, по-добре не го прави. Само ще оставиш усещане за липса на доверие.

# 207
Предизвестието не изисква насрещно съгласие. Подписът удостоверява само получаване, а не съгласие. Независимо дали е подписано или не, то започва да тече от деня следващ, деня на подаването. Ако имаш основателни притеснения, в понеделник можеш да напишеш и един мейл до шефа ти с потвърждение на намерението ти. Но ако нямаш подобни съмнения, по-добре не го прави. Само ще оставиш усещане за липса на доверие.

Благодаря за информацията и съвета!
Ще му напомня в понеделник, че чакам подпис, и ще видя как да реагирам след това. За момента нямам сериозни основания за притеснение. Просто това бавене за един подпис ми е странно.

# 208
Здравейте, на изпитателен трудов договор съм 6 месеца, вече минаха 2 и половина, но искам да напусна, защото ме принуждават да работя извънредно без да ми заплащат извънредните часове. Мога ли да напусна без предизвестие?  Или с предизвестие от 1 седмица?

# 209
Само в последните 10 страници въпросът е нищен пространно 2 пъти.
Първо, "изпитателен трудов договор" не съществува като вид. Договорът е или срочен, или безсрочен. Какъв е точно, е важно, за да ти се отговори на въпроса.
Второ, отново в договора ти е записано в чия полза е изпитателния срок. Това също е важно, за да се отговори на въпроса ти.
Няма как, на база дадената информация, да отгатнем Wink

Общи условия

Активация на акаунт