Работа, CV-та, HR-и, съвети - 59-та тема

• 85 068
  • 794
  •   1
Отговори
# 210
  • САЩ
Ама това зависи все пак от това какво искаш да работиш. Няма как ние да ти кажем какво е то и е малко странно, след като си учила нещо известен период от време, да не разбереш какво можеш да работиш.
Благодаря В@ня!  Hug По принцип на теория знам какви са възможностите, но не познавам някой който да е завършил Социология и да работи по специалността, затова проучвам  Wink

# 211
Здравейте, на изпитателен трудов договор съм 6 месеца, вече минаха 2 и половина, но искам да напусна, защото ме принуждават да работя извънредно без да ми заплащат извънредните часове. Мога ли да напусна без предизвестие?  Или с предизвестие от 1 седмица?

Само в договора ти е отговорът на въпроса, но в стандартния случай дължиш един месец предизвестие. Можеш и да не го спазиш, но в такъв случай дължиш обезщетение на работодателя си в размер на заплатата за неотработените ти дни от предизвестието.

# 212
  • София
Ама това зависи все пак от това какво искаш да работиш. Няма как ние да ти кажем какво е то и е малко странно, след като си учила нещо известен период от време, да не разбереш какво можеш да работиш.
Благодаря В@ня!  Hug По принцип на теория знам какви са възможностите, но не познавам някой който да е завършил Социология и да работи по специалността, затова проучвам  Wink

Ами препоръчвам ти да изпробваш това, което ти е интересно и в което искаш да се развиваш. Предполагам, че там, където си има развит граждански сектор. Най-лесно път до него е през доброволчеството!

# 213
И аз благодаря, знам, че няма идеални хора, както и че навсякъде се срещат трудности и "лесно няма". Моята тактика е отстояване, но и съобразяване, точно, защото не мога да променя човек така, както ми се иска - "от раз". Но мога да го накарам да се замисли в противоположна посока, внимателно, за да не го засегна. Нищо не е случайно, търся смисъла във всяко нещо, през което преминавам, раста... В голяма степен съм благодарна дори за горчивите уроци, не само положителните (които не са малко). Бягството невинаги е вариант, може би е краен. Хубаво е когато останеш на едно място по-дълго и изградиш авторитет, иначе си нов и поне на мен това не ми е любимо, а е стресиращо...

# 214
Бягството невинаги е вариант, може би е краен. Хубаво е когато останеш на едно място по-дълго и изградиш авторитет, иначе си нов и поне на мен това не ми е любимо, а е стресиращо...

След като съм работила за ХОРА и знам че има такива, защо да работя за идиоти?
До скоро си мислех, че бих преживяла тъпото отношение на шефа за сметка на по-добрата работа (т.е. по-близка до специалността ми), защото не ми се беше случвало, но сега предпочитам готиния шеф.

# 215
Здравейте,
моля ако имате възможност и сте чули някой да търси човек за почасова работа след 18.00 ч да ми пишете. Каквато и да е работа. В jobs.bg следя, но няма за съжаление.
Благодаря Ви много.
Скрит текст:
спешно трябва да намеря  Cry

Писах ти лично..

А  на Нищо лично, по-късно ще напиша нЕщо лично  Hug

# 216
Моят съвет към всички е - Четете си договорите и четете какво подписвате!!!

А не после - ама може ли да напусна когато ми скимне, ама може ли да не си отработя предизвестието, ама може ли не знам какво си.
Ами не, не може. В повечето случаи.
Още повече, че това зависи от работодателят ви, а не от нас тук.
Макар масовата практика, която наблюдавам в последно време е, служител да си вземе заплатата и да не се появи на работа на следващия ден.
Или просто да заяви - аз няма да си отработя предизвестието, тръгвам си. И това 2дни примерно, след като си е взел заплатата.

# 217
Здравейте, на изпитателен трудов договор съм 6 месеца, вече минаха 2 и половина, но искам да напусна, защото ме принуждават да работя извънредно без да ми заплащат извънредните часове. Мога ли да напусна без предизвестие?  Или с предизвестие от 1 седмица?

Само в договора ти е отговорът на въпроса, но в стандартния случай дължиш един месец предизвестие. Можеш и да не го спазиш, но в такъв случай дължиш обезщетение на работодателя си в размер на заплатата за неотработените ти дни от предизвестието.
Погледнах си договора. Безсрочен със срок на изпитване шест месеца, уговорен в полза на работодателя. Минали са два месеца и половина. Ако реша да напусна, как е най-добре да направя?

# 218
Seadra, да уведомиш за това работодателя и да уговорите евентуален по-кратък срок ня предизвестие.

Не тръгвайте с рогата напред срещу работодателите,  а първо разговаряйте с тях.

# 219
Няма най-добрия. Щом е в полза на работодателя, единственото което можеш да направиш е да попиташ дали са съгласни да се разделите по взаимно съгласие. Ако не са - трябва да подадеш предизвестие, което или да отработиш, или да заплатиш.
Отново в договора ти пише колко е това предизвестие.

# 220
А напускането по взаимно съгласие как ще бъде оформено документално, т.е. по кой чл. от КТ, отново ли трябва да има заявление за напускане?

# 221
По чл. 325, ал.1 т.1.
Би трябвало да има заявление за напускане по този член конкретно (това с 30 дни президвестие е по чл.326), но на мен са ми прекратявали ТД по чл. 325 и без заявление.

# 222
Здравейте,

присъединявам се към търсещите работа.
Работното място което напускам  с огромни усилия,нерви и стрес  издържах 9 месеца и колкото и финансово да ми е трудно, накрая се реших.Надявам се бързо да открия новото си работно място (въпреки ,че от седмица наблюдавам джобса и нищо подходящо за мен не откривам)и всичко да бъде наред.

Успех на всички!

# 223

Погледнах си договора. Безсрочен със срок на изпитване шест месеца, уговорен в полза на работодателя. Минали са два месеца и половина. Ако реша да напусна, как е най-добре да направя?

Отстоявай си правото да се спазва работното ти време. Смятам, че работодателят в този случай сам ще инициира прекратяването на трудовия договор.../щом това е практика за фирмата/ Peace

# 224
Здравейте! Преди 2 седмици завърших Социология- бакалавър в тук в САЩ. Имам и диплома от 2годишен колеж със специалност Бизнес Администрация. Досега 10 години съм работила само като мениджър на отдел в голяма верига магазини, справям се доста добре, но работата е доста натоварваща физически и психически. Честно казано не знам защо записах точно Социология, бях в труден период и се уплаших че ще остана без образование. Сега се чудя каква работа да си търся. По принцип исках в неправителствена организация или по проекти за деца в неравностойно положение. Не знам дори от къде да започна. Какво работят завършилите социология в Б-я? Искам да остана тук, но не изключвам и възможността да се върна в Б-я след 1-2 години ако тук не ми се получат нещата. Моля за идеи! Благодаря ви!

Имаш добри и интересни перспективи преф теб. Разгледай обявите на idealist.org както и на професионалните организации свързани конкретно с това, което искаш да работиш. Можеш да ми пишеш на лични ако искаш с точната ти локация и интереси, но да знаеш че може и да не ти отговоря веднага, защото съм доста заета.

Общи условия

Активация на акаунт