Работа, CV-та, HR-и, съвети - 59-та тема

• 85 192
  • 794
  •   1
Отговори
# 450
  • Пловдив
Моята позната е с около 900 лв, но пак ще уточня, че тя взима отделно 13-та и 14-та заплата и допълнителни социални придобивки. Сметната с тях се получава нето около 1200 лв. Не знам дали във всички банки имат допълнителни заплати, затова и не дадох сумарно сумата.

# 451
Заплащането в банките наистина е ниско, но чак пък 800-900лв за директор. Със сигурност толкова са вземали познати на позиции в клонова мрежа, работещи с фирми още 2011-2012г. В момента пък служители, заети с физически лица(кредитиране) са 700-800лв нето. Смятам, без да претендирам, че съм права, че на директорските места се вземат поне 1600-2000лв нето. Разбира се пак е от значение в кой град, в коя банка, в колко голям офис.

Шеф на клон е мноооого далеч от директор. Шеф на клон йерархично е мениджър на екип. При това ниско ниво, защото не е мениджър на продуктова линия, а само на функции. Няма право да одобрява лимити, няма право да взима решения, просто координира обработването и придвижването на документи.

И все пак 800-900лв. за управител на офис не звучи реално. Иска се опит в банковата сфера и т.н.
Моя приятелка започна в банка февруари тази година без никакъв опит като обслужва клиенти на каса за към 800лв. Но и много зависи коя е банката.

# 452
  • Варна
В банката, в която работя, шефът на клона се води директор. Имаме си отделно и мениджър екип. Но да може би не се изразих правилно. Като написах директор нямах предвид директор на дирекция в централата, а точно директор на клон. Иначе задълженията и отговорностите му са ми ясни.

# 453
Какво мислите за работа в Булсатком? Дали е трудно? Някой има ли повече инфирмация относно работата?

# 454
Интересен въпрос. Напълно безсмислен също така. Какво значи дали е трудна работата в Булсатком? Коя работа, на каква позиция, за човек с какво образование и опит....?! Изобщо....ако искаш отговор, задай въпрос.
Мен да ме изпратят да настроя чиния - ми трудно ще ми е, при все че и човек без основно образование може да го направи. Просто не ми е там опита и не знам как се прави.

# 455
Моя приятелка започна в банка февруари тази година без никакъв опит като обслужва клиенти на каса за към 800лв. Но и много зависи коя е банката.

Това след удръжките ли? Защото ако е брутно... това си е 600 заплата.
Иначе и аз така знам, че вземат по 600-700 лева. На редовите позиции ниско в йерархията май са им мечта 1000 лева.

# 456
Брутото е 1000, затова написах - към 800.

# 457
Два месеца предизвестие - един за да намерят подходящ заместник и един за да го обучат. Това ли е стандартно по фирмите вече? Или увеличават срока за да спрат голямото текучество?

# 458
Много фирми започнаха да слагат двумесечен срок предизвестие. Първо, за да си търсят нов човек спокойно, а ако не искаш да си отработиш предизвестието, дължиш им обещетение две заплати. Все е в тяхна полза. Единствено, ако решат да те съкратят, ти дължат или обещетението за двата месеца, или да си го отработиш. Обаче в нашата мила родна действителност обикновено се напуска по "взаимно съгласие".  Crossing Arms
Иначе текучеството не може да се спре с по-големия срок, а с по-добри условия. Ако не се чувстваш добре на работното място, надали двата месеца ще те накарат да стоиш.

В бившата ми работа бяхме с два месеца и решиха да махат една колежка. Цели два месеца изобщо не проведоха никакви интервюта, но пък за сметка на това я тормозиха до последно. А, да, и я накараха да си напише тя молбата за напускане.... #2gunfire #2gunfire Още ме е яд, като се сетя!!!

# 459
Много гнусна практика. А това за напускането по взаимно съгласие аз лично не познавам такива случаи. Работата е, че договора и всичко, което подписваш е в полза на "работодателя" и му ставаш роб  Confused

# 460
Много гнусна практика. А това за напускането по взаимно съгласие аз лично не познавам такива случаи. Работата е, че договора и всичко, което подписваш е в полза на "работодателя" и му ставаш роб  Confused

По "взаимно съгласие" ще рече, че дори и работодателят да иска да те махне, т.е. дължи ти обещетение и т.н., не го прави така, за да си спести всичко това, а те кара да напишеш молба за напускане по взаимно съгласие.  Thinking Thinking

# 461
Всъщност не сте прави, а и никой не кара служител да подписва каквото и да било.
Подписват по собствено желание и често без изобщо да четат договора.
Масово се напуска по взаимно съгласие и не защото работодател иска да изгони служителите си, а защото те решават, че ще ходят в чужбина, на бригади, или просто ще сменят местоработата.
Редовно се случва служител да напусне на следващият ден, след като си е взел заплатата.
Просто идва и те уведомява, че от утре няма да дойде на работа.

Има както некоректни работодатели, така и некоректни служители. И колкото са едните, толкова и другите.

# 462

Масово се напуска по взаимно съгласие и не защото работодател иска да изгони служителите си, а защото те решават, че ще ходят в чужбина, на бригади, или просто ще сменят местоработата.

Няма нищо лошо в това- напротив, понякога новите работодатели не са склонни да чакат месец  Peace

# 463
 raja_nikol, новите работодатели не са склонни да чакат месец, но и служителя си има предизвестие 1м., което или трябва да изработи, или дължи обезщетение.
Тогава се преминава към "взаимно съгласие" и работодателят е този, който отстъпва.
Според масовото схващане обаче, това се прави, за да се прецака служителя.

# 464
raja_nikol, новите работодатели не са склонни да чакат месец, но и служителя си има предизвестие 1м., което или трябва да изработи, или дължи обезщетение.
Тогава се преминава към "взаимно съгласие" и работодателят е този, който отстъпва.
Според масовото схващане обаче, това се прави, за да се прецака служителя.

И как точно служителят ще накара работодателя да се съгласи да го "пусне" от утре по взаимно съгласие? Какъв е механизмът? Има си договор, служителят дължи или обещетение, или си отработва предизвестието. Трудовият договор не се прекратява само, защото работникът идва и казва, че от утре няма да дойде.
Докато работодателят има много начини и механизми за въздействие върху служителя. Определено не са законни. От задържане и неизплащане на заплата, до тормоз, заплахи и др.

Общи условия

Активация на акаунт