Слънчево-усмихната 195-та пролетно-лятна немска тема.

• 60 573
  • 737
  •   1
Отговори
# 60
  • The QC to be!!!
actresss ако половинката ви не е започнал работа все още, веднага щом дойде в немско, го добавяш към твоята застраховка. Нямат право да откажат, ако той не работи!

# 61
Baby, служителя от касата и той това предложи но мъжът ми не иска да спира да работи дори за временно. Така че няма начин ще трябва да минем през БГ здравна каса. Дори казаха като дойде тук направо да си кара със синята карта от БГ нямало нужда да се записва към немска здравна каса. Аз обаче бях чела точно тук че така не е много легално.  newsm78

# 62
https://lookaside.fbsbx.com/file/Willkommen_in_Deutschland_bg.pd … tQ-HsPlKeH8p9lhyX

Полезна информация за новодошлите.

Добавена е в първия пост,  благодаря на модераторите за съдействието.

# 63
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
привет,

влизам с въпрос, казусът е малко дълъг.

Скрит текст:
накратко: живеем в reihenhaus, 3 жилища едно до друго в една "къщичка", която принадлежи на един собственик. ние сме по средата, от всяка страна има още по една такава къщичка с по 3 жилища.
само в нашата къщичка (и в 3те жилища) на таванския етаж има мухъл.
имаме едно стайче, което е без отопление и прозорец, като килер се ползва и там избива.
у нас мухълът е на райета, т.е. вижда се, че проблемът е отвън, не е от нас (непроветряване и прочие).
в другите две жилища мухълът е много повече.
та, собственикът е идвал, гледал (нас ни нямаше) и вчера е дошъл (бях на детската площадка и пак не съм си била в нас) и е казал, че покривът няма да се поправя, ще дойде бояджия да боядиса.  Rolling Eyes

казах на съседите да се обединим и заедно да се "борим" със собственика. единият смрънка, другия е съгласен. та, вторият иска от следващия месец да плаща по-малко наем.
мъжът ми предложи да викнем Gutachter,  за да имаме черно на бяло документ, с който да аргументираме намаляването на наема. утре ще го предложа на съседите.

1. по какъв критерий да търся Gutachter, с какви квалификации да е? гледам, че и TÜV Hessen предлагат такава услуга... newsm78
2. някой знае ли ориентировъчна цена?
3. можем ли разходите по Gutachter да ги удържим от наема? newsm78

ако имате други идеи и предложения - давайте.

за местене в момента и дума не може да става: наемът е ок, мястото също. подобен обект на тази цена се открива много трудно... собственикът не вдига наемът, държи наемателите да живеят по-дълго вътре (мин. 3г.). ние живеем от 6г. и до сега наем не ни е повишавал, ако нещо се повреди бързо праща фирма да го оправи, т.е. до сега не сме имали проблеми.
преди години имахме marder и идва фирма да го гони и от тогава нещо стана и се появи мухъла. явно са разместили нещо, я изолация, я нещо друго и влиза вода като вали, защото проблемът се появява при продължителни дъждове.

# 64
  • München, Deutschland
Ася, нахвърлям ти няколко идеи/инфота от моя опит с Васершадени.

Първата ти работа е да се обадиш на Хаусфервалтунга и да мелднеш шаден. Обикновено те работят с определени фирми при васершадени, защото фервалтват повече от едно жилище и просто си имат контактите.

Хаусфервалтунгът е задължен да мелдне щетата на Gebäudeversicherung-а. След това, хаусферв наема фирма, която да премахне мухъла и да изсуши после. Ако много се моткат (но все пак не очаквай да стане за 1-2 седмици), можеш да си наемеш директно фирма, която да прави горното. После Gebäudevers.или Haftpflicht на фермийтера трябва да ти върне парите (или самият фермийтер), зависи от причината за наводнението и кой ще хафтва.

Фирмите „сушилки“, както аз им казвам и които се наемат от Хаусферв, те самите си имат специалист, който да разбере какъв е проблемът, откъде идва водата и т.н., при нас той направи обследването, а в последствие, когато поиска да провери и още нещо допълнително, за което вече нямаше техниката, той сам си нае гутахтер, разполагащ със съотв техника.

За намаляването на наема изчакай. В зависимост от това колко и какво ще сушат, може да се намали още наемът заради поставени Trocknungsgeräte. Това те съветвам да го обсъдиш директно с фирмата „сушилка“ или с Хаусферв, защото те са запознати с конкретното Vorgehensweise.  Също така, от „сушилките“ ти трябва документът със становището, който се праща на съотв. застраховка, но това не го прави наемателят на жилището.

Твоята работа оттук нататък е, така да се каже, телефонна, т.е. достатъчно често да им досаждаш по тел, за да си свършат работата. Simple Smile

Имам опит с наводнения, за жалост, така че ако има нещо, питай.

# 65
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
нямаме Hausverwaltung.
за всичко директно към наемодателя се обръщаме, той урежда фирмите.
идвал е Dachdecker, който е написал становище, че покривът трябва да се поправи и го е изпратил на собственикът. последният твърди, че не знае за подобно нещо (възрастен е и според съседите ми, които в последно време често го виждаха, е с лека форма на деменция  Whistling)

в момента няма какво да се суши, защото скоро не е валяло...

# 66
  • Berlin
Здравейте, записвам се и аз в темата.
Другият месец ще ходим на огледи за апартамент, от агенцията ще ни организират. Дано имаме късмет! Simple Smile ММ работи вече 2ри месец в Берлин и чат-пат лети до България, да се видим. Още ми е мъгла за детска градина и училище, но мисля, че първо трябва да имаме жилище.

# 67
Момичета ,ще ходя до посолството ни в Берлин за да извадя  пълномощно.Има ли някакви особености ,които трябва да знам?Трябва да си го напиша сама или имат готови бланки?Ще съм там от раничко ,но как е имат ли много работа  или нормално протичат нещата?Защото в сайта пише ,че работят до 12 на обед .......

А за превода ,който ви питах в крайна сметка си го направих онлайн с бг агенция и ми излезе  8€ за една страничка. Peace

# 68
~Artemis~,

не е ли по-добре да се обадиш първо в Посолството и да питаш там? Не знам къде живееш, но да не се окаже, че трябва с предварително уговорена среща.

# 69
Ще им се  обадя утре .....имат и само един час ,в който можеш да звъниш и да се консултираш....много работят Grinning

# 70
Добър вечер, пак съм аз  Simple Smile. В Събота ще изпращаме баща ми във Франкфурт и исках да заведа сина ми някъде така и така ще сме там. Можете ли да ми препоръчате нещо интересно за 8 годишно дете, много се интересува от животни. Лека вечер!

# 71
Във Франкфурт има зоологическа градина.
Ето техния сайт за повече информация. Работят от 9 до 19 ч. :
https://www.zoo-frankfurt.de/ihr-zoo-besuch/eintrittspreise/tageskarten/
Има и Ботаническа градина :https://www.frankfurt.de/sixcms/detail.php?id=5021895&_ffmpa … inhalt%5D=5020969

Ако харесва динозаври, Природонаучният музей е добра идея:http://www.senckenberg.de/root/index.php?page_id=14899

Последна редакция: пт, 28 апр 2017, 10:27 от kabuki

# 72
  • В Перлата на Майн-ата си, Германа (DE)
Момичета, някой да има опит със зъбни импантанти? Всякакво инфо ще ми е от полза.
Имам един мъртъв зъб, от който се отчупи една част. Първото становище е, че трябва да се вади и вариянтите след това са мост или имплантант. Имам насрочен термин за подробен преглед и оферта, но ми се иска предварително да се информирам за предимствата и недостатъците на имплантантите.
Някой да има такова чудо в устата си?
Благодаря и прекрасни почивни дни от мен  bouquet

# 73
vesel4e,
аз тук си направих мост, защото имплантите са по-скъпи. По принцип на мен в България на мъртъв зъб със счупване ми направиха коронка. Тук си направих мост, защото се оказа, че зъба под коронката развива кариеси и трябва изцяло да се махне и тогава остава варианта имплант или мост. При мост се правят коронки и на съседните 2 зъба, за които се захваща моста, а импланта е сам по себе си, но е много скъп. Отиди и при друг зъболекар за мнение. Познавам и хора, които си взимат отпуска, за да си правят зъбите, коронките и мостовете в България, че излизало много по-евтино, но аз с такова време не разполагам.
ПП Имай в предвид, че здравната каса заплаща много малка част от тези неща и и е по-добре да имаш допълнителна застраховка за ерзац.

# 74
  • The QC to be!!!
Baby, служителя от касата и той това предложи но мъжът ми не иска да спира да работи дори за временно. Така че няма начин ще трябва да минем през БГ здравна каса. Дори казаха като дойде тук направо да си кара със синята карта от БГ нямало нужда да се записва към немска здравна каса. Аз обаче бях чела точно тук че така не е много легално.  newsm78
Тогава той веднага ще трябва да се регистрира като self-employed, така ли да разбирам? Като такъв, той така или иначе е задължен да си плаща собствена здр. застраховка.

Общи условия

Активация на акаунт