Слънчево-усмихната 195-та пролетно-лятна немска тема.

• 60 567
  • 737
  •   1
Отговори
# 45
А поето ли е от джоб център или сама ще го плащаш? На мъжа ми му трябва или курс плюс сертификат за дизайн на електронни платки или някакво образование за електроникер, неговото от технически университет плюс малко стаж не важи тук явно Sad Гледахме разни обучителни програми, но струваха 30 000Е, което е малко множко. За университета искат или тойфел за английските специалности или В2/С1 немски, а той е с В1. Сложна работа.

# 46
DaAdAd,
Скрит текст:
курсът се поема от АА. Регистрирах се като търсеща работа и със съветника ми стигнахме до извода, че е с някакво допълнително обучение ще имам по - добри шансове за намиране на работа.

Тази сутрин при нас времето е много приятно.  Laughing Дано се задържи така следващите дни.

Последна редакция: чт, 20 апр 2017, 10:10 от ДжейДжей

# 47
ДжейДжей, ние чакаме писмо уж за термин вече два месеца за тоя съветник, но аз и без него стигам до подобен извод. Готови сме да платим няколко хиляди дори за някакъв сертификат, ама чак 30 000Е няма начин Grinning

Ако ще е от помощ за някого да спомена, че нашият щоерерклерунг завърши успешно, собственоръчно попълнен от мен, чрез WISO, благодаря на всички, които споделиха какво би могло да влезе, много ми помогна, и най-вече да кажа за търсещите работа, признаха ни 300 броя изпратени имейли бевербунг по 2.5Е на имейл. Признаха ми на мен интернета в къщи с цел необходим за работа. И имахме по 110Е признати разходи без доказване, само чекбокс маркирах и него. Застраховките са ясни. Въобще всичко, което ми предложи програмата и беше валидно за нас го попълних и резултата е почти една цяла заплата Simple Smile (и да добавя немския ми е лош)

# 48
Аз с един въпрос. Имаме Kita-Gutschein за 9+ часа на ден. Изобщо нямам намерение дъщеря ми да стои толкова на градина поне първата година, но такъв ни дадоха и нямахме място в градина и така си остана. Сега обаче се отваря потенциално място, което ще е евентуално от есента за 7 до 9 часа на ден, ние искаме максимум 7. Трябва ли официално да променя времето, дадено в Kita-Gutschein-a като говоря с Jugendamt, или просто при сключване на договора с градината си казвам, че искам 7 часа само?

Иначе покрай това лошо време поне свършихме малко работа. Майка ми още е при нас и най-накрая тя и ММ сутрин преди да иде на работа малко по малко боядисаха стаята, която ще е за децата (втори път, че смених идеята за цвят  Mr. Green), а аз и майка ми я изчистихме хубаво. ММ уикенда монтира щори. Досега Мила спа в нашата стая. Като се роди бебето ще е при нас известно време и след това ако всичко е наред ще си спи при Мила в детската стая. Имаме почти всички мебели, кошарката на Мила ще се премести, отдавна поръчах разни стикери за стената и други декорации, за играчките вече имаме в хола и в спалнята различни кутии и подобни. Като цяло ще местим и декорираме утре, евентуално ще се иде до Икеа за дреболии и мислим да и купим от Икеиските кухни играчки, да има нещо ново и интересно в стаята и и май утре вечер ще е великият ден на местенето на Мила. Тя вече проявява интерес, дано наистина няма проблем  Praynig

# 49
  • DE
Скоро ни се наложи прево на диплома, поискаха ни 75E за превод и заверка  Peace

На мен ми струват много  Mr. Green

# 50
Skeeter,
в нашата държавна градина тук цената е една, няма намаление за по-малко часове. Ако искаш си прибираш детето в 14.30 ч., ако искаш стои до 16.30 ч. Плащаш едно и също. Виж, ако искаш до обяд е безплатно, трябва градината да има подобни места. При нас беше целодневно, полудневни места нямаше. В някои частни ( църковни и др.) градини има различни ценоразписи за по-малко часове, но поне в нашия град е горе-долу еднакво на всякъде.

# 51
Цената не ни е проблем, то тези два часа няма кой знае каква разлика да направят, а и градината не е частна, та цената не е висока така или иначе. Просто 9 на ден е много, ние искахме даже 5, но концептът на градината изисквал минимум 7. Познати едни казаха, че няма нужда да казвам на Jugendamt, други казаха, че трябва да им кажа и ще ми пратят нов Kita-Gutschein за 7 часа и примерно ако ми потрябва повече пак пиша, за да увеличат. Просто се чудя задължително ли е това попълване пак на документи и занимавка или мога да си го спестя, че аман от бюрократщина тук...

# 52
  • Немция
Скийтър, във всеки град градините са различно организирани, така че питай на място как да процедираш. При нас няма такова условие- мога да избирам дали детето да е до обяд, дали до 15 часа, дали до 16 и 30. Има и още няколко опции, но да не ги изброявам.

# 53
Добре, благодаря ви! Мислех, че има някакви общи правила поне за документацията, ама то с тия разлики в бундесландове и градове наистина по-добре директно да питам.

Иначе ни потвърдиха мястото, направо чудо, имаме още точно 19 отказа и 5-6 градини, които не ни сложиха на листа с чакащите изобщо. И най-интересното - градината, в която ни приеха, беше първата, на която писахме и ни е фаворит, най-близко ни е и е чисто нова. Не ни отговориха от миналата година досега нито един път и сега изведнъж хоп - място. ММ не може да повярва още. И ни казаха, че вече от 18 деца в бъдещата група на Мила 14 очаквали братчета и сестричета  Mr. Green Та трябва бързо номер 2 да го слагаме на листа с чакащите, нероден Петко, че като стане на около 2 и тя ще трябва да тръгва на градина.

Приятна неделя на всички!

# 54
Добър вечер мили дами! От сряда сме на немска земя и имам нужда от съвет относно здравните застраховки. Аз съм на трудов договор и без проблем се застраховах към ТК. Мъжът ми обаче е самонаето лице и т.к. идваме от страна не-членка на ЕС казаха че най вероятно ще трябва да е частно застрахован. Проблемът е какво да правим с децата. Тъй като мъжът ми изкарва повече пари от мен, не мога да ги добавя безплатно към моята застраховка. Жената от ТК ми обясни че може да ги застрахова като freiwillig versichert за 170 евро на дете на месец, макар че не беше сигурна дали ще стане. От друга страна говорих с Дебека и от там ми предлагат да ги застраховат по 140 евро на дете приват но риска там са растящите вноски и че до студентските си години ще са на частно застраховани. Някой има ли опит или знаете ли поне към какъв служител да се обърна за компетентен съвет-маклер може би? Благодаря предварително!

# 55
Добър вечер мили дами! От сряда сме на немска земя и имам нужда от съвет относно здравните застраховки. Аз съм на трудов договор и без проблем се застраховах към ТК. Мъжът ми обаче е самонаето лице и т.к. идваме от страна не-членка на ЕС казаха че най вероятно ще трябва да е частно застрахован. Проблемът е какво да правим с децата. Тъй като мъжът ми изкарва повече пари от мен, не мога да ги добавя безплатно към моята застраховка. Жената от ТК ми обясни че може да ги застрахова като freiwillig versichert за 170 евро на дете на месец, макар че не беше сигурна дали ще стане. От друга страна говорих с Дебека и от там ми предлагат да ги застраховат по 140 евро на дете приват но риска там са растящите вноски и че до студентските си години ще са на частно застраховани. Някой има ли опит или знаете ли поне към какъв служител да се обърна за компетентен съвет-маклер може би? Благодаря предварително!
Горещо препоръчвам всички да сте застраховани към една и съща каса, която да не е частна. ТК е чудесен избор. При желание за повече екстри - допълнителните застраховки са вариант, даващ доста опции за разумна цена.
Виж в сайта на ТК - можеш и с онлайн попълване на формуляри да им станеш член. https://www.tk.de/tk/jetzt-zur-tk/114210 . Имат онлайн чат, горещ телефон и други варианти за връзка с тях - питай директно за опциите за съпруга и децата.
Имаме приятелско семейство, в което родителите и децата са в различни каси, същите се борят със злокачествено заболяване при едното дете, при което се изисква 24 часа присъствие на родител. Вместо да се отдадат изцяло на детето, те се борят с ужасна бюрокрация и спънки.

# 56
Actress, щом ти предлагат от ТК freiwillig натисни ги да ви разрешат - това е най-удачния вариант. Ние сме така застраховани и плащаме под 200 евро, а за selbständig сумата е двойна почти.

# 57
actresss, май наистина не може мъжът ти да се застрахова доброволно в държавна каса:
"Nur wer schon vorher im Ausland in einer gesetzlichen Krankenversicherung war, kann sich in Deutschland freiwillig in einer gesetzlichen Krankenkasse versichern." От тук: https://www.krankenkassen.de/meine-krankenkasse/krankenversicher … /selbststaendige/. Не знам от коя страна идвате, но ако там по принцип няма държавна застраховка... тогава дали няма да може. newsm78
От написаното от теб разбирам, че мъжът ти вече работи и е регистриран като самонаето лице. Ако не беше, можеше няколко месеца да е застрахован семейно към твоята застраховка (децата също) и след това вече има право да си остане в държавната каса дори и като самонаето лице.
За застраховката на децата:
"Bei der „gemischten Wahl“ der Krankenversicherung richtet sich die Zugehörigkeit der Kinder in der Regel nach dem Versicherungsstatus des Hauptverdieners. Daneben ist die Höhe des Einkommens entscheidend für die Frage, ob die Kinder in die kostenlose Familienversicherung dürfen oder in einen teuren Privattarif müssen. Eine Mitversicherung ist ausgeschlossen, sofern von den miteinander verheirateten Eltern lediglich der Geringverdiener gesetzlich versichert ist und das Einkommen des anderen Elternteils die Jahresarbeitsentgeltgrenze von 57.600 Euro (Stand 2017) übersteigt.  
Beispiel: Der Vater ist Mitglied in der gesetzlichen Krankenversicherung, während die Mutter privat krankenversichert ist. Sie haben gemeinsam einen 15 Jahre alten Sohn. Der Vater verdient brutto 3.500 Euro im Monat, die Mutter kommt monatlich auf einen Verdienst von 4.000 Euro. Das Einkommen der Mutter liegt also regelmäßig über dem des Vaters, allerdings noch unter der Entgeltgrenze. Die Eltern können ihren Sohn deshalb über den Vater kostenlos familienversichern und müssen keine eigene Krankenversicherung für den Jugendlichen abschließen." От тук: http://www.finanztip.de/pkv/pkv-kinder/.
Т.е. ако мъжът ти не печели повече от 57.600 евро годишно, децата могат да са застраховани безплатно към твоята застраховка, дори той да е с частна.

# 58
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
според мен също е по-добре децата да са към твоята, ако е възможно.

много съм им насъбрала тези дни на лекарите... #Cussing out
такива неща ми пляскат по телефона, че се чудя в лекарски праксис ли съм се обадила или съм грешила телефона... Twisted Evil

# 59
Благодаря ви за отговорите!  bouquet
Реално в момента мъжът ми още е в чужбина, в Америка, идва след 2 месеца.
Сега отивам в ТК да пробвам да запиша децата там а за мъжът ми мисля да му възстановим правата през българската здравна каса и така да го застраховаме после тук държавно. Ако някой го е правил това упражнение моля пишете ми на лични.

Общи условия

Активация на акаунт