Слънчево-усмихната 195-та пролетно-лятна немска тема.

• 60 496
  • 737
  •   1
Отговори
# 720
Благодаря ви. Ще помисля за нещо дребно ако ми остана време.

Deni-meni, на 14.09 ще е първият учебен ден за първокласниците тази година при нас. И на мен не ми харесва, че се учи точно в жегите тук (най-вече юли), но поне се радвам, че ще можем да си ходим на море в началото на септември и занапред. Много обичам морето в края на лятото. Heart Eyes Юли и август ми е ужасно, ужасно горещо.

# 721
  • В страната на мечтите
Извинявам се, че пак с въпрос...При пътуване с кола мога ли да пренасям от БГ към немско живи растения в саксия? Едното е орхидея, но без цветове в момента, та не си личи от пръв поглед какво е. Дригите са фикусоподобни, нецъфтящи. Четох противоречива информация... Благодаря Simple Smile

# 722
  • München, Deutschland
Аз съм пренасяла и в двете посоки - никой не го интересуват цветята / зеленчуците. Е, ако пренасяш тревица, може и да помиришат... Wink

# 723
  • Германия
И аз съм пренасяла плод, зеленчуци, цветя ,луковици и семена, подправки. При цветята беше проблем да опаковам така, че да не се прекършат стъблата .

# 724
По въпроса за ваксината, ние още като пристигна детето я сложихме. Преди години, близък боледува от вирусен менингит и беше много страшно. За това още първите седмици ваксинирахме детето, за нас все уж днес уж утре и не остава време, но имаме желание.
За растенията, мисля че е проблем само в самолета. Особено ако пренасяш орхидеи от тропическа държава. Аз бях си помъкнала една ванилия жива така, но добре че на време се сетих да проверя дали е позволено, че глобите са хиляди евра.

# 725
Пренасяла съм орхидеи от Австрия към България, никакъв проблем не е имало по граници и митници.

# 726
  • В страната на мечтите
Чудесно, благодаря

# 727
  • Немция
Здравейте, имам въпрос към майки, чиито деца носят очила. Преди 6 месеца поръчахме първите очила на дечко, в оптиката попитах дали не е  желателно да сключим застраховка на очилата, а те ме разубедиха, че не било нужно, тъй като върху втори брой очила предлагали 50% отстъпка в цената. Такааа... обаче днес се оказа, че се налага да поръчаме нови очила поради промяна в диоптрите. Отделно за късмет днес Бибитко успя да счупи рамката на очилата, та почвам да се замислям над една застраховка. Бих се радвала да споделите опит. В тази област съм доста "боса", за първи път се сблъсквам с очиларски проблеми.

# 728
Бибит, нямаме застраховка за очила, но за детските очила ползваме оптиките Fielmann. Първо, цените им са много добри, избор голям, качеството добро. Второ - имат 2 годишна гаранция и оправят всякакви изкривявания, счупвания, проблеми - веднага и безплатно. Ползвали сме си гаранцията доста пъти, проблемите винаги са били по вина на детето - седнал върху очилата, изпуснал ги, играл си да ги огъва... винаги ги оправяха за тяхна сметка. Веднъж ги смениха изцяло. При деца вторият чифт очила си е направо задължителен, може и да е по-нисък клас от основните. Ползваме ги, когато основните са на поправка.

# 729
  • The QC to be!!!
Здравейте, имам въпрос към майки, чиито деца носят очила. Преди 6 месеца поръчахме първите очила на дечко, в оптиката попитах дали не е  желателно да сключим застраховка на очилата, а те ме разубедиха, че не било нужно, тъй като върху втори брой очила предлагали 50% отстъпка в цената. Такааа... обаче днес се оказа, че се налага да поръчаме нови очила поради промяна в диоптрите. Отделно за късмет днес Бибитко успя да счупи рамката на очилата, та почвам да се замислям над една застраховка. Бих се радвала да споделите опит. В тази област съм доста "боса", за първи път се сблъсквам с очиларски проблеми.
Не съм майка, деца нямам, но имаме опит със застраховка за очила за възрастен. Беше до 2 години, счупи се рамото (представете си титаново рамо!!!!) и понеже рамките бяха много специфични, се наложи да чакаме да направят отливка, защото тази рамка вече не се продава, а ние държахме да е точно тази (наша си глупост)! Та, отливката беше някъде в Япония, чакахме седмици (вече не помня колко, но бях писала тук някъде колко бях ядосана от чакането), като през това време се ползваха стари очила, но същите диоптри. Пристигнаха новите, но се оказа, че при поставянето на стъклата, са ги надраскали. Питаха дали ще е ОК да ги ползва мм, докато се получат нови стъкла, съгласи се. Пак седмици чакане... идват стъклата с нова рамка, всичко е ок, и подариха тези с надрасканите стъкла и нова рамка. Стъклата с рамката бяха почти 700 евро/чифт, но понеже застраховката ги покри, не сме плащали. ММ се оказа с 2 чифта, едните имаха драскотина от страни на стъклото при поставянето, което е извън полезрението, и се вижда ако човек ги погледне отстрани - точно където е винтчето, но те останаха така като резервни. А рамките явно бяха много некачествени, защото точно минала седмица пак се счупи едното рамо, а мм ги пази както очите си! Явно сплавта е боклучава. Оптиката беше Аполо. Подкрепям да се направи застраховка, но 2 годишните мисля са не достатъчно дълъг срок за възрастен. За деца е ок, защото те по често ходят на прегледи.

Имам опит и с гаранция на Maui Jim. Купих ги от Лондон, но гаранцията важи за цял свят. Ако нещо се повредят, пращаш ги в оригиналната кутия в която си ги закупил, правят ги в рамките макс на 1 месец, и ти ги връщат. На 1 чифт така ми сложиха чисто нови рамена, а 2 години по късно, като счупи пак рамото, направо ми предложиха да ми дадат чисто нови, моят модел рамка вече не го произвеждат, но ако са покрити от гаранцията (на тези беше доживотна гаранция, много странна, и за нея не се доплащаше), ги правят. Аз имах бележката в емайла си, защото първият път като се счупи рамото, им я снимах и пратих по емайл. Съмнявах се, че като им пиша 2ри път, че пак се е счупило рамото, ще ми откажат да ги направят, и така стана, но пък ми дадоха чисто нови (голям кеф), и си платих само за пощенските разходи! Искаха да им платя ако не се лъжа 40 евро, но аз казах, че не е моя вината, че материала им е некачествен (те си го знаят, рамената се правят в Япония и японците няма да се оставят да изглеждат глупаво, за това и не спорят поправчиците като им кажеш, че материала е явно с по ниско качество от рекламираното, и аз го знаех това). Обожавам ги защото са безрамкови и с тях се вижда във вода (направени са за в солена вода), вече 10 години само този модел нося, а като излезе от производство, си купих 2 допълнителни чифта, и се надявам рамената да не остареят с времето та да се счупят бързо. Те обявиха, че този модел вече няма да се покрива от доживотната издадена гаранция поради това, че вече май 2 години както е спрян от производство...

Ако ви харесват безрамкови, застраховката си заслужава, защото явно сплавите са не много качествени, и се чупят лесно.

Дълго стана, извинявам се

Maui Jim breakwater  Heart Eyes

Последна редакция: сб, 02 сеп 2017, 09:23 от Baby*

# 730
  • Немция
Мерси за отговорите! Сигурно ще направим застраховка, че не се знае колко често ще се чупят очилата. Ама и там има различни варианти, ще видим на кой ще се спрем.
Днес залепиха временно счупеното, май е рамо, както Бейби го описва(на ъгъл, до сгъването) и това залепено държа само 2 часа. Ще поръчаме може би нова рамка, а иначе чакаме новите очилца с новите параметри до края на седмицата. Дребосът държи точно на същата рамка, някой ден ще го разубедя, че не знам колко е издръжлива тази рамка.
Ще пробваме някой ден и fielmann.

Бейби, много спешъл цайси. Sunglasses

# 731
  • The QC to be!!!
Ако бибитчето държи точно на тази рамка, значи много му е удобна и много му харесва. Аз не бих понечила да го разубеждавам. За някои мъже (вкл. и моят), суетата за очила е в пъти по силна от суетата на една жена за специален тоалет. (за очила и аз съм голям каприз както се вижда  Blush ) А за застраховка на очила съм голям агитатор! Еле пък за деца! Заслужава си всеки цент, и не мисля, че е висока изобщо, а в нашият случай излезе направо без пари застраховката на мм.

.Бибит., с тези цайси виждам във водата на много дълбоко, няма значение под какъв ъгъл пада слънцето. Супер удобни са на носа ми, само дето материала им баш не са го докарали на здравина на рамената... но сега имам 3 чифта  Mr. Green и намерих едни подобни стъкла (същата марка, но не закриват чак толкова добре отстрани) с титанови рамена (седят си в кутията и ги носих малко само докато чаках моят чифт да ми го върнат новият).

# 732
Да си кажа честно, за първи път чувам за застраховка на очилата. До сега съм поръчвала очила само от Бг и никой не ми е казвал за такава застраховка.

# 733
Моите носиха очила известен период от време. Не ми се е налагало да правя застраховка, ползвахме Fielmann като Сбъдваща. Обслужването им е добро и винаги са оправяли всички появили се проблеми

# 734
Не виждам смисъл от застраховка за детски очила. 2-годишна гаранция е предостатъчна.
За възрастни с афинитет към супер-дупер-ултра-спешъл скъпи очила - да.

Общи условия

Активация на акаунт