Слънчево-усмихната 195-та пролетно-лятна немска тема.

• 60 779
  • 737
  •   1
Отговори
# 705
Ако има мами в Хесен (южната част)...
За каква препоръчителна ваксина става дума? Против вирусен менингокок? Пренасян от кърлежи по поляни и гористи местности.
Какво е Вашето мнение?

Мерси.

Аз съм във Висбаден, но препоръчителни ваксини не сме правили, само, които са си по имунизационния календар.

# 706
  • Англия
Че те всички са само препоръчителни.
Аз пък близо 10 години живях в Южна Германия, нито един мой познат не е бил хапан от кърлеж.  newsm78

# 707
Всъщност -да. Ако ежедневието преминава само в градска среда, движиш се по улици и ползваш превозни средства, без да ходиш по паркове и градинки, без разходки по гори и поля, няма къде да срещнеш кърлеж. Кърлежа на бетон не вирее.

# 708
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
от кърлежи и мен ме е страх, особено след като баща ми хвана борлеоза ( в Айфел Whistling).
кърлежите не разнасят само FSME, за която има ваксина, а и други болести, като борлеозата, която трудно и много често прекалено късно се диагностицира.

аз залагам на превенцията: дълги дрехи, мазане с олио от черен кимион (опитах се да го пия, но е ужасно на вкус и затова го ползвам за мазане), вървя с карта за кърлежи винаги в мен и редовно се преглеждаме. Peace
обикаляме доста, не е като да сме в градска среда, ваксини нямаме, не смятам и да слагам. Peace

# 709
от кърлежи и мен ме е страх, особено след като баща ми хвана борлеоза ( в Айфел Whistling).
кърлежите не разнасят само FSME, за която има ваксина, а и други болести, като борлеозата, която трудно и много често прекалено късно се диагностицира.

аз залагам на превенцията: дълги дрехи, мазане с олио от черен кимион (опитах се да го пия, но е ужасно на вкус и затова го ползвам за мазане), вървя с карта за кърлежи винаги в мен и редовно се преглеждаме. Peace
обикаляме доста, не е като да сме в градска среда, ваксини нямаме, не смятам и да слагам. Peace

БорЕлиоза или по-позната в България като Лаймска болест и хич не е за подценяване. Аз бях пипнала преди 2 г след едно снимане във високи треви. Пих 14 дена доксициклин като превенция. Слава Богу после резултатите ми бяха отрицателни

# 710
И мен от борелиозата ме е страх, 'щото страшни поразии може да направи дори много години след заразяването. Ваксина срещу FSME-вируса нямаме и не обмисляме ваксиниране. Peace

Спешен въпрос: подарявате ли нещо на възпитателките в ДГ при напускането? Ние събирахме пари за общ подарък от всички бъдещи първокласници, но сега чета в една група какви индивидуални подаръци приготвя народът и се ошашках. Tired

# 711
Аз подарих по едно малко бижу, изработено от мен. Ужасно се зарадваха.

# 712
И мен от борелиозата ме е страх, 'щото страшни поразии може да направи дори много години след заразяването. Ваксина срещу FSME-вируса нямаме и не обмисляме ваксиниране. Peace

Спешен въпрос: подарявате ли нещо на възпитателките в ДГ при напускането? Ние събирахме пари за общ подарък от всички бъдещи първокласници, но сега чета в една група какви индивидуални подаръци приготвя народът и се ошашках. Tired

Ние събрахме пари. Общо бяха 4 деца в нашата група и подарихме на всяка от 3 ни възпитателки по 1 подарък. Стана много хубаво, по отделно не сме подарявали. Вие сега ли започвате новата учебна година? Щастливци, ние вече почнахме на 14 август, а догодина дори още по-рано. Не мога да свикна с тази немска система, сори. Август и юли са за почивка, не за училище.Relaxed

Под препоръчителни ваксини имах предвид такива за грип или срещу болести пренасяни от кърлежи, а не тези, които ги има почти във всеки европейски имунизационен календар.

# 713

В детската градина, в която работя, имаше малки символични подаръчета - бонбони, ароматни свещички, цветя. По-големи подаръци не сме получавали.

# 714
  • Стара Загора
Като стана въпрос за лятна ваканции как стои въпросът с градините.Може ли лятото да отсъства детето 3 месеца.Казаха ни ,че след 4 г .градината е задължителна.

# 715
niditop3,
то детето може и да отсъства 3 месеца, ама вие ще трябва да си ги платите. Тръгнеш ли на градина общо взето поне 11 месеца в годината плащаш. Ако искаш ходи, ако искаш боледувай, парите не ти се връщат. Спираш да плащаш като отпишеш детето от градината. Винаги обаче си казвате, че дето ще отсъства. При нас лятната почивка на градината е 3 седмици, но синът ми отсъстваше по 6 лятото не сме имали проблеми, само казваме откога-докога. Преди училището дори директорката през май ни помоли да попълним формуляр, точно докога ще идва детето, за да спрат плащанията.

# 716
  • Стара Загора
Благодаря  bouquet

# 717
niditop3,
поне при нас в Хесен градината не е задължителна. Но 1 година преди да тръгне на училище детето е поканено от съответното районно училище на интервю с родителите си или поне единият. Там директорът провежда кратко събеседване с детето, най-често без родителя, и след това дава препоръки: ако детето не ходи на градина и няма да може да покрие критериите за училище догодина, напр. беден речник, липса на познания, тогава директорът дава препоръка на родителите да заведат детето на подготвителен курс през следващата година. Този курс най-често е сутрин по 2 часа 5 дни в седмицата. Провежда се най-често в училището или в съседно училище. Ако си гледаш детето в къщи, не би трябвало да е проблем воденето му. Ако директорът прецени, че детето е добре подготвено, направо тръгва на училище догодина без курс.

# 718
  • с/у ОколоМръсТното
Много благодаря на всички за мненията  bouquet
За сега смятам, че не е нужно да се впускаме в тази ваксинация.

# 719
Относно ваксините -не ваксинирам.
Подаръци в детската градина -имаше общ подарък, но аз подарих и от нас. Учителките много се зарадваха и с радост си приеха подаръците.

Общи условия

Активация на акаунт