Слънчево-усмихната 195-та пролетно-лятна немска тема.

• 61 312
  • 737
  •   1
Отговори
# 420
аз питах за шини за себе си и ми казаха, че след като съм над 18 трябва да ги платя, иначе са безплатни. Предполагам не могат да се избират лингвални, или Damon clear и подобни, но шини като цяло някакъв бейсик вариант би трябвало да са безплатни под 18. Аз нямам допълнителна застраховка за зъби и съм с DAK и това ми казаха.

# 421
  • München, Deutschland
Да, точно, до 18 бейсик варианти са безплатни, след това вече се плаща, Скийтър потвърждава и моето мнение от малко по-нагоре.

# 422
На сина ми на 11 години ни предлагат платени апаратчета. За безплатни изобщо не е ставало въпрос. Но бг специалисти казаха , че няма нужда детето все още, пък може и изобщо да няма.
Говорих и с един познат, който е дал доста хиляди за апаратчета за децата си . Не знам някой да е слагал безплатни. Но може. Казвам само от собствен опит и информация.

Ние ще си слушаме бг зъболекар и за сега няма да пипаме зъбите, докато не ни каже че трябва.

# 423
  • Deutschland/HE
Дъщеря ми носи брекети, тук са поставени и АОК поема 80% от основните разходи, ако искаме нещо различно си доплащаме. Като приключи носенето и всичко е успешно, ще ни върнат платените от нас 20%. Дъшеря ми носеше апаратче в България, но тук не искаха да ѝ го активират всеки месец и ни препоръчаха да сложим брекети.
Преди да ги сложат ортодонтката направи много снимки+панорамна рентгенова и ги изпрати на АОК и изчакахме становище и тогава предприехме действия.

П.С. Първата ортодонтка, която посетихме ни отказа през здравна каса, защото дефекта вече бил много малък и ни поиска директно 6 000 евро. Тя твърдеше, че здравните каси не поемат, но явно не е съвсем така.

Последна редакция: пн, 03 юли 2017, 16:05 от colibri

# 424
...
П.С. Първата отодонтка, която посетихме ни отказа през здравна каса, защото дефекта вече бил много малък и ни поиска директно 6 000 евро. Тя твърдеше, че здравните каси не поемат, но явно не е съвсем така.

нещо такова е и при нас. В България ни казаха изобщо да не се занимаваме. Това или само ще се оправи или ако остане нещо ще е толкова малко, 4е ще се коригира лесно и бързо. 

# 425
Държавните здравни каси поемат брекети до 18 години, но само след определена стенен на изкривяване. Голямата ми дъщеря има много леко изкривяване и касата не го поема. Засега я водим веднъж в годината на контролен преглед, но още не сме решили кога да ги сложим. Иначе аз съм от почти 2 години с брекети и касата не ми поема нищо. След дълъг размисъл, реших да ги платя сама, без да сключвам допълнителна застраховка.

# 426
  • Варна
ДжейДжей,
Колко струват твоите брекети, че май и аз искам да си монтирам  Mr. Green?
Еднократно ли се плаща или като ходиш на прегледи пак?
Благодаря  bouquet

# 427
За цените - изключително зависи какви брекети и при кого. Аз имам съвсем леко изкривяване и за едно и също нещо при два ортодонта са ми казвали 5000 евро, както и 7000 евро. За лингвални втората ортодонтка ми каза 14000. Та бих казала за цените питай на място като идеш на преглед, аз не плащах за консултацията. Между другото клиника в София, уж добра, за пак същото нещо казаха около 4000... лева. Но няма как да пътувам с малко дете, а сега и с второ бебе. Но ако има възможност за България да се ходи по-често ако ще за един ден с нискотарифна компания излиза значително по-евтино.

# 428
  • Germany
Големият ни син /на 12/ е с шина в момента, като чакаме да паднат още 2 зъба и ще сложи и брекети. Шината се поема от здравната каса, само ако са изпълнение определени условия /при него беше на косъм/. Касата плаща 80%, като другите 20% ще ни ги върнат след края на лечението. Брекетите, доколкото разбрах, не се поемат от касата и се надяваме да ги поеме частната допълнителна застраховка, която той има. Направихме я още преди да се открие проблем /беше на 8г/, плащаме около 8 евро на месец. Застрахователя ни обясни, че ако има вече констатиран проблем застраховката ще е доста по скъпа.

# 429
Moni каква е частната застраховка и какво би покрила? Аз точно заради противоречивите мнения клоня към частна застраховка, обаче не съм сигурна и тя какво би покрила и дали има различни видове. За нас по-скоро клоня към пътуване до БГ, т.к в София си имаме дългогодишен зъболекар, на който имаме доверие, а и взима много малко спрямо останалите. Но за детето и за скоби, брекети и прочие неща, които изискват дълго време периодични посещения не е удачно пътуване.

# 430
На нас ни казаха, че докато не смени окончателно зъбите няма нужда да се терори изобщо с апаратчета. Също не гледаха толкова самите зъби (не са сменени всички), а панорамната снимка на зъбите и как са разположени постоянните . Според нея прецениха, че дори да изглежда в момента зле, то зъбите ще си се подредят и дори да остане евентуално някакъв проблем, то той ще е малък. 
По повод слагане на шини в България ми казаха да си ги правим в Германия, на място , защото ще се налага да се настройват и наблюдават периодично.

# 431
Да, периодично се налага настройка. Позната ходеше на 2-3 месеца до България заради шините. Тогава летеше още easyjet от Берлин до София. Сега пък има Ryanair. За дете, обаче, едва ли е практично...

# 432
Вероятно от диетата.Свалих 24 килограма за кратко време. Знам, че шампоан няма да помогне, но се надявам да открия някакъв изход
С каква диета постигна този резултат? Може и на лични ако предпочиташ.

# 433
  • Germany
Moni каква е частната застраховка и какво би покрила? Аз точно заради противоречивите мнения клоня към частна застраховка, обаче не съм сигурна и тя какво би покрила и дали има различни видове. За нас по-скоро клоня към пътуване до БГ, т.к в София си имаме дългогодишен зъболекар, на който имаме доверие, а и взима много малко спрямо останалите. Но за детето и за скоби, брекети и прочие неща, които изискват дълго време периодични посещения не е удачно пътуване.

Честно казано не помня какво точно включваше... Исках изрично да покрива поне част от брекетите, но реално още не сме я ползвали и нямам идея какво и как. Покрива и кореново лечение, ако се наложи /например пулпит/.

# 434
dalivali, общата сума е малко над 5000 евро. Ще я плащам 4 години на вноски. Не бих съветвала да се слагат брекети в Бг. За тези 2 години ми се наложи няколко пъти да ходя извънредно, освен това в началото се налагаше да ходя на 4-5 седмици. Колкото и да са евтини билетите, не си струва пътуването и загубата на време.

Общи условия

Активация на акаунт