Ревматоиден артрит - 5-та тема

• 156 271
  • 914
  •   1
Отговори
# 210
Да попитам всички, имате ли представа колко време могат да се пият НСПВ-тата? На мен не ми помогна Сулфасалазина, Метотрексата.. и сега съм на Ротикокс 90 мг, но от много време. Бях на Аркоксия, но тя е доста по-скъпа, а Ротикокса е същия.. Правя си и калните бани, само това. И не усещам развитие на артрита, успокояват ми болките, но се чудя колко ли време ще ми издържи стомаха на противовъзпалителните.. :/ Ако взимам Нексиум ще предпазя ли стомаха? Но и нексиума надали може постоянно да се пие, или?
Ако знаете, моля споделете!

# 211
  • София /Абсурдистан
За стомаха аз вземам Еманера 20 мг. Постоянно. Добре е да ви види гастроентеролог и той да ви каже кое е най- подходящо.

# 212
За стомаха аз вземам Еманера 20 мг. Постоянно. Добре е да ви види гастроентеролог и той да ви каже кое е най- подходящо.
Ревматоложката ми каза за Нексиума. Малко съм поизчерпал направленията, но ще го мисля.
Вие от колко време го пиете паралелно? Нексиума е скъп, това колко пари е? И как се пие? Заедно с НСПВ или през интервал?

# 213
Ревматоложката ми каза за Нексиума. Малко съм поизчерпал направленията, но ще го мисля.
Вие от колко време го пиете паралелно? Нексиума е скъп, това колко пари е? И как се пие? Заедно с НСПВ или през интервал?

И двете лекрства са с активна съставка езомепразол, който е по-скоро насочен за гастритно болните, за предпазване на стомаха е препоръчителен омепразол.
Две години вземах диклофенак-дуо и омепразол (75/20 мг) дневно, при тежки дни диклофенак сутрин и вечер по едно. Дали вреди, сигурно, но с тези заболявания правиш наложащият избор.

По едно време доктора ми даде комбиниран препарат от семпълите, които производителите му оставят, работят на същият принцип, но където живея са безумно скъпи, гледам в бг швейцарският аналог е сравнително евтин - Диклопрам 22 лв https://apteka.framar.bg/30046421/%D0%B4%D0%B8%D0%BA%D0%BB%D0%BE … 0-%D0%BC%D0%B3-30

# 214

И двете лекрства са с активна съставка езомепразол, който е по-скоро насочен за гастритно болните, за предпазване на стомаха е препоръчителен омепразол.
Две години вземах диклофенак-дуо и омепразол (75/20 мг) дневно, при тежки дни диклофенак сутрин и вечер по едно. Дали вреди, сигурно, но с тези заболявания правиш наложащият избор.

По едно време доктора ми даде комбиниран препарат от семпълите, които производителите му оставят, работят на същият принцип, но където живея са безумно скъпи, гледам в бг швейцарският аналог е сравнително евтин - Диклопрам 22 лв https://apteka.framar.bg/30046421/%D0%B4%D0%B8%D0%BA%D0%BB%D0%BE … 0-%D0%BC%D0%B3-30

В листовката на Нексиума пише, че работи за предпазване на стомаха от НСПВ

# 215
Цитат
Аз от 20 г. съм с ревматоиден артрит и успявам да го удържа около  3 - ти ст.,без да минава в 4- ти, та знам какво говоря. Знам и какво съм видяла като резултати от разни лечения при други хора също. Преди някое време, когато бях в ревматологията, докараха жена с ужасяващи гнойни рани по цялото тяло след биологично лечение, нещо като алергична реакция. Не казвам, че при всички така се случва, но предварително няма как да се знае.
Та по-полека с определенията моля

Ако имаш 20 г ревматоиден артрит и не са ти сменяли стави до сега, значи попадаш в групите на слабо-умерените заболявания, при умерено-тежките риска от пълно разрушаване на ставите е до 10 г средно, също и други заболявания свързани със заболяването.
До преди 10 г основните методи за контролиране на симптомите са били нестероидни(НСПВС), стероидни, златни инжекции, метотрексат и анти-маларийните лекарства, така че ако си била с агресивен артрит нито едно от тези не биха ти помогнали да задържиш разрушението на ставите, а най-малко алтернаивните методи.
Не знам какво визираш с тези степени, но предполагам, че е замерването на междуставното пространство, което не е критерий за тежестта на заболяването, а само степента на прогресиране.

Ревматолозите винаги започват лечение с гореизброените медикаменти, за да преценят дали е слабо изразено заболяване и дали ще се повлияе пациента и задържи една прилична ремисия.
Не че са по-щадящи или ефективни, просто са по-евтини и страничните ефекти са предвидими.

Както казах, щадящи лекарства при тези заболявания НЯМА, изборът е по-малкото зло, те всичките са предназначени за подтискане на имунната система, евтините на цялата, биологичните само на определени белтъци, така че страничните действия са от това как организма се справя със супресията и кои от слабите му части са застрашени от "изпушване".
Всичко отшумява след спирането им.

Както ти каза "Та по-полека с определенията моля", изборът на лечение е твой след консултации с лекари, така че остави хората първо да направят техният и да преценят сами дали ще се лекуват или не, заклеймяване на лекарствата като ужасен начин за справяне със страданието не е най-добрият съвет в интернет пространството, където анонимността не дава реална представа за състоянието им.

Остани със здраве!

Последна редакция: вт, 10 юли 2018, 00:14 от bibit

# 216
Цитат
В листовката на Нексиума пише, че работи за предпазване на стомаха от НСПВ

Да, и двете лекарства имат това действие, и двете са инхибитори на протонните помпи, разликата е, че работят на различни ензими и може би цената.
Пробвай и двете, мен лично ме наболяваше стомаха с езопразола.
Споменавам само активните съставки, а не търговските наименования на лекарствата, защото са различни.

# 217
Инхибиторите при продължителна употреба възпрепятстват усвояването на някой вещества от храната. Добре е да се има предвид, и да се вземат мерки ако се налага.
      https://vitaminb-12.com/tag/%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BF%D1%80%D0%B0 … BE%D0%BB-prilosec
      В една листовка бях чела че възпрепятства и усвояването на магнезия...

# 218
Така е, а метотрексат се взима задължително заедно с фолиева киселина. Продължителен прием на фолиева киселина пък може да маскира недостига на витамин Б12 и т.н.  Отделно трябва да се отчитат лекарствените взаимодействия, интервали на прием между различни лекарства...Сложно е, но е важно

# 219
Здравейте, някой има ли представа какви биха били последствията, ако по погрешка изпия 80 таблетки Медрол?

# 220
Отиди в токсикологията в Пирогов по  най бързия начин

# 221
Инхибиторите при продължителна употреба възпрепятстват усвояването на някой вещества от храната. Добре е да се има предвид, и да се вземат мерки ако се налага.
      https://vitaminb-12.com/tag/%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BF%D1%80%D0%B0 … BE%D0%BB-prilosec
      В една листовка бях чела че възпрепятства и усвояването на магнезия...
Тези дни някой писа интересна статия в групата на Ревматоидно болните, във фейса. Там се заговори за естествено ферментиралите зеленчуци и тяхното чудесно влияние на стомашната и чревна флора. Мисля си, може би това е по-добрата превенция от омепразоли и други? Приемайки НСПВ е ясно, че предизвиквам стомаха, но мисля да пробвам да си правя такива зеленчуци, полезни от повече от всичко друго, явно, за стомаха. Как мислите, дали ще е достатъчно?

# 222

Не съм в София.

# 223
Здравейте, някой има ли представа какви биха били последствията, ако по погрешка изпия 80 таблетки Медрол?

О, Боже, как се пият по грешка толкова хапчета... Ценете живота, незабавно в Токсикологията за промивки! Нищо на този свят не заслужава подобен изход! Cry

# 224

Не съм в София.

Най-близката болница, тогава.

Общи условия

Активация на акаунт