Ревматоиден артрит - 5-та тема

• 159 338
  • 914
  •   1
Отговори
# 645
  • София /Абсурдистан
Имайте в предвид, че системното приемане на Медрол и  кортикостероиди е противопоказно при хора с хипертония и диабет.

# 646
Според мен вдигнете фолиевата, да. Афтите са страничен ефект, често срещан, от Метотрексат. Чернодробните как са?

# 647
  • Somewhere in the World
Чернодробните са ASAT 9,7
ALAT 1,5. Но е изкарала Хепатит Б преди време( беше активен кръводарител) и заради това премина на Енбрел
Сега ще видим новите изследвания, но вече а инструктирах за фолиевата киселина.

# 648
Здравейте! От 3 месеца съм диагностицирана с РА - трети стадий(каквото и да означава това). Назначеното ми лечение е инжекции Ебетрексат 15мг.  веднъж седмично и Фолиева киселина. Вече се чувствам много добре и ми се иска да понамаля приема. Другата седмица ще посетя лекаря си , но се чудех някой от вас намалял ли е честотата на приема или това си е стандарт при метотрексат - веднъж седмично?

# 649
Привет,
аз съм с Анкилозиращ спондилит, но също приемам Метотрексат 15 мг. табл. или Намаксир 15 мг. (същото като Ебетрексата, но на др. фирма) подкожно и съответно Фалиева киселина 2х1 т. с изключение на деня в който примам Метотрексат.
Метотрексата се приема задължително само веднъж седмично, независимо дали са таблетки или инжекционна форма. Единственото, което може да се направи е да се намали дозата или да се спре, но това го решава ревматолога. При мен спирането на Метотрексата доведе до силно влошаване на състоянито ми. След възобновяваено му нещата се подобриха.
Дано съм била полезна.

# 650
Дозата се коригира от лекар. Лекарството действа с натрупване и може да доведе до ремисия дори, но не след няколко седмици прием, а след няколко години

# 651
Много ви благодаря за отзивчивостта! За съжаление лекуващият ми лекар е в болнични и предполагам ,че скоро няма да мога да отида за преглед. Вчера бях в София мед 2 , но болницата е абсолютно празна и имаше само охрана и едно момиче на регистратура. Предполагам , че имат Ковид случай и за това е затворена.

# 652
Ми то не е и належащо да ходиш често, ако нямаш оплаквания или нещо ново. Само на 2-3 месеца пускай кръвна картина и чернодробни, може и лл или платено. Ако са ок, пиеш хапчетата и това е. Дай Боже да ти действа добре Метотрексат, да го пиеш 2-3 години и да си в ремисия. И мен ме беше много страх от него, но всъщност е от най-леките препарати и с най-добра поносимост и малко странични ефекти. В сравнение с други

# 653
Разбирам , но аз съм на инжекции и за месец заедно с витамин Д и Фолиевата киселина сметката ми е около 170 лева. Което , за съжаление , в тази Ковид криза ми е малко трудно за смогване Sad И тъй като се чувствам много добре ми се искаше да разбера дали има хора , които правят инжекциите на 10 дни ...или пък на две седмици...Просто не знам каква е схемата за намаляване и за момента няма кого да попитам.

# 654
Не, веднъж седмично се приема
Не съм наясно дали не може по здравна каса. Иначе ние ползваме таблети, те са много евтини

# 655
Съвсем спокойно може да минете на прим на таблетки Метотрексат вместо инжекционна форма. Веднъж седмично приемате таблетки като милиграмите отговарят на тези на инжекционната форма. Това ми го е назначил ревматолог от Урвич - може таблетки, може инжекция, но даса еднакви милиграми.
Ако се приема таблетната форма, за да се намалят усещания като гадене, дозата се разделя на два приема.
Аз приемам 15 мг. (в петък) това са 6 таблетки от 2,5мг, разделям ги на два пъти по три таблетки.
Метотрексата започва да действа след като се приема 3-4 месеца. Малко е подвеждащ момента, че когато се чустваш добре и се предполага, че си в ремисия следва да се спре Метотрексата. Преди време при мен се случи това, чувствах се добре и една "можеща  и знаеща" ревматоложка реши да го спре. Спряхме го и до 10 месеца от 1-ви рентгенов стадий минах в 3-ти от 4-ри възможни. На Урвич се хванаха за главата от ужас. Сега си приемам Метотрексат 15 мг веднъж седмично, Фолиева киселина 2х1 т 6 дни седмично и Енбрел инжекционно веднъж седмично. И така 5 години засега. Чувствам се добре. Изследванията са ми добре.
Само да вметна, че физическата активност е от значение, не я подценявайте. Оказва голямо значение за хода на заболяването и за това как се чувстваме.

# 656
Сърдечни благодарности към всички вас , които споделяте и помагате! Бъдете здрави!

# 657
  • София
Съветвам ви преди да идете на лекар в тези смутни времена, непременно първо да се обадите по телефона дали отделението/болницата/лекарят няма карантина.

# 658

Само да вметна, че физическата активност е от значение, не я подценявайте. Оказва голямо значение за хода на заболяването и за това как се чувстваме.
Аз също мисля , че физическата активност е решаваща и за тялото и за духа .Това лято увеличих двойно преходите в планината и нито за момент не съм имала проблем.Естествено и Метотрексат сигурно доста ми помогна , но инатът не е за подценяване Simple SmileОсновното поради което отидох на лекар , беше , че от доста време лакътната ми става е блокирана и не можах да се справя по никакъв начин с това.Направиха ми две инжекции Дипрофост вътре в лакътя , но нямам никакво подобрение.Може би трябва повече време ...Ще се радвам , ако някой е имал същия проблем - да сподели как е разрешен!

# 659
  • София

Аз също мисля , че физическата активност е решаваща и за тялото и за духа .Това лято увеличих двойно преходите в планината и нито за момент не съм имала проблем.Естествено и Метотрексат сигурно доста ми помогна , но инатът не е за подценяване Simple SmileОсновното поради което отидох на лекар , беше , че от доста време лакътната ми става е блокирана и не можах да се справя по никакъв начин с това.Направиха ми две инжекции Дипрофост вътре в лакътя , но нямам никакво подобрение.Може би трябва повече време ...Ще се радвам , ако някой е имал същия проблем - да сподели как е разрешен!
Aз имах проблем с моята дясна лакътна става. Не можех да я сгъвам. Сложиха ми дипрофост, но мускулно и на вторият ден вече я свивах..за съжаление след известно време отново се влоши и сега се чудя какво да предпиема, защото дипрофоса е до време

Общи условия

Активация на акаунт