Ревматоиден артрит - 5-та тема

• 156 348
  • 914
  •   1
Отговори
# 240
Темата е неизчерпаема
Дори и с Ана профил е трудно да се каже, зависи на какъв етап си, от много неща зависи
За добавките също има много много информация
Започни да четеш
Назад има и за групата за ревматологични заболявания във фейсбук. Има много информация в сайтове и форума.
Автоимунните заболявания се диагностицират трудно, още по трудно се овладяват. Ако болките не са нетърпими, поизчакай. Пробвай гимнастика, волтарен и добавки като протеолитичните ензими, колаген, мсм, хондроитин и т.н. които са подходящи за стави. Избягвай имуностимулаторите.

# 241
Много благодаря, аз вече почнах четенето, но явно ще трябва доста да се ровя и да намеря и фейсбук групата. Ще изчакам с лекарствата и ще опитам с добавки, защото определено не е нетърпимо положението. Имам кризи със силни болки в ръцете, но не е всеки ден и в останалото време ако ме боли е умерено.
А да препоръчате добър лекар, освен този професор Рашков, защото явно там трудно ще се доредя.

# 242
  • София
lovely, непременно бих взела второ мнение на твое място. Аз никак не случих с първия си лекар.
В един момент потърсих второ мнение, защото имах съмнения в компетенцията и прекаленото количество силни лекарства и инжекции, нуждата от хоспитализации, ако щеш дори лична неогранизираност и постоянно противоречие в коментарите, и всичко това - без официална диагноза. Още в секундата, в която втория лекар отвори вратата на кабинета си и ме покани да вляза, у мен се породи едно усещане, че нещата ще се наместят. Така се и оказа. Чувствам се по-спокойна и сигурна, макар че все още нямам официална диагноза и съм на лекарства и с някои дребни ограничения в ежедневието. Всеки път получавам информация, план за действие до следващия месец и готовност да се обадя при нужда.
Така че горещо те съветвам да потърсиш второ мнение от препоръчан ревматолог.

Няколко пъти споменавате тази група. Мога ли да помоля да изпишете точното й име или да дадете линк?

# 243
# 244
  • Pleven, Bulgaria
Lovely Здравейте, и аз съм в подобна на вашата ситуация без диагноза със болки в ставите от две години някъде. Обиколих няколко ревматолога пусках какви ли не изследвания и нищо всички за отрицателени единствено ast изследване то е малко над нормата. Назначен ми бе Плакинил пих го 1 година не мога да кажа дали останах доволна и си го спрях сама понеже не съм сигурна дали не се тровя само. Много е кофти това невидение да не знаеш какво ти е... Може ли някой да препоръчва лекар от които е доволен като отношение. Аз, не случих на такива за съжаление.

# 245
  • София
Lovely Здравейте, и аз съм в подобна на вашата ситуация без диагноза със болки в ставите от две години някъде. Обиколих няколко ревматолога пусках какви ли не изследвания и нищо всички за отрицателени единствено ast изследване то е малко над нормата. Назначен ми бе Плакинил пих го 1 година не мога да кажа дали останах доволна и си го спрях сама понеже не съм сигурна дали не се тровя само. Много е кофти това невидение да не знаеш какво ти е... Може ли някой да препоръчва лекар от които е доволен като отношение. Аз, не случих на такива за съжаление.
Проверявала ли си скоро какви са стойностите на AST?

# 246
  • София
♥ HAPPY ♥, благодаря, че си писала. Да, аз разбрах от нея, че има такъв профил и може би септември ще ми го пусне, защото е отпуск. Но нещо увърта тя. Да съм била почнела въпреки, че нямам Ана профил и хаповете. Аз съм против. От друга страна съм и доста притеснена. Имам ли основание да мисля, че е лупус или артрит? Разбирам, че е много трудно да се диагностицира. Не разбирам какво реално трябва да направя и най-много ме обърква факта, че имам и един отрицателен тест от миналата година. От друга страна е факт, че имам болките в ставите, умората и главоболието, а отделно като ме тръшне грип го карам много тежко. Имунитета ми е просто тотално зле.
Реално в какъв смисъл може да го задържа ако е автоимунно?

Докато четеш и търсих инфо бих ти препоръчала да спреш глутена на първо време. Много често той води до болки в ставите и главоболие. Не ти пречи да пробваш, нали:) Но всякакъм глутен- дори и в лимеца има глутен.

Другото което се сещам е ниските нива на вит.Д. Незнам дали си ги изследвала.Но ите могат да са причина за болки по ставите.

Аз не бих пила веднага резохин или плакенил. Тук добре си направила.
Ще ти споделя един чай който пия като имам силни болки и ми действа добре. Дал ми го е моят аюрведа доктор.Може да го пробваш.

200 мл вода, слагаш да заври и слагаш 3 карамфилчета /подправката/ и 1/2 чл. сух джинджифил /като посвикнеш може да увеличиш да 1 ч.л но не препълнена/. Ври 2-3 мин, махаш и подслаждаш със захар /странно е, но си има значение/ и пиеш. Сутрин до към 8-9ч.
Пробвай, дори и да не помогне /всеки е различен случай все пак/ няма да навреди.

# 247
♥ HAPPY ♥, благодаря, че си писала. Да, аз разбрах от нея, че има такъв профил и може би септември ще ми го пусне, защото е отпуск.

Докато четеш и търсих инфо бих ти препоръчала да спреш глутена на първо време. Много често той води до болки в ставите и главоболие. Не ти пречи да пробваш, нали:) Но всякакъм глутен- дори и в лимеца има глутен.

Другото което се сещам е ниските нива на вит.Д. Незнам дали си ги изследвала.Но ите могат да са причина за болки по ставите.

Аз не бих пила веднага резохин или плакенил. Тук добре си направила.
Ще ти споделя един чай който пия като имам силни болки и ми действа добре. Дал ми го е моят аюрведа доктор.Може да го пробваш.

200 мл вода, слагаш да заври и слагаш 3 карамфилчета /подправката/ и 1/2 чл. сух джинджифил /като посвикнеш може да увеличиш да 1 ч.л но не препълнена/. Ври 2-3 мин, махаш и подслаждаш със захар /странно е, но си има значение/ и пиеш. Сутрин до към 8-9ч.
Пробвай, дори и да не помогне /всеки е различен случай все пак/ няма да навреди.
Благодаря много за съветите и за рецептата. Чая звучи даже като нещо, което не е неприятно на вкус, даже обратното. Аз много обичам чайове всякакви.
Да, ниско витамин Д ми откриха също, около 13. Сега пия капки Вигантол от около две седмици. Ревматоложката преди да види Ана титъра, че е 1:640 ми каза, че тези с гранични стойности се повлиявали много добре от Вигантола. После обаче не е коментирала за витамина повече, а директно иска да почвам лекарствата Rolling Eyes.
А това за безглутенова диета съм го мислила, но аз съм голям любител на хляба. Нямам идея как реално да го избегна.
Определено не мисля да почвам с хапчетата засега, ще изчакам поне до септември, когато би трябвало да ми пуснат Ана профил и дано там нещо да даде яснота. На една позната пък майка й е микрибиолог, тя питала за мен дали съм боледувала често от ангини (като дете се скъсвах от ангини) и да не би всичко да идва от някакви стрептококи. Изобщо пък не съм мислила в тази посока.
Мен от дете ме изследват все уж за ревматоиден артрит, защото винаги съм имала силна болка в колената, а сега вече и в ръцете, но по времето на соца кой знае как са изследвали отгоре отгоре. Та затова и до днес съм без ясна диагноза.

# 248
  • Pleven, Bulgaria
Проверявала ли си скоро какви са стойностите на AST?

Скоро не съм го проверявала последно беше248 при 200норма.Ще по слушам съвета ви за глутена все пак нищо не губя като пробвам Simple Smile

# 249
  • София

Д. На една позната пък майка й е микрибиолог, тя питала за мен дали съм боледувала често от ангини (като дете се скъсвах от ангини) и да не би всичко да идва от някакви стрептококи. Изобщо пък не съм мислила в тази посока.
Мен от дете ме изследват все уж за ревматоиден артрит, защото винаги съм имала силна болка в колената, а сега вече и в ръцете, но по времето на соца кой знае как са изследвали отгоре отгоре. Та затова и до днес съм без ясна диагноза.

Така, така. И аз съм била така. И първата ми ремисия беше точно след изтребване на стрептококитата:))))
Пусни си едно AST

# 250
  • София
Здравейте!
Пиша Ви с молба за съвет.
Три пъти за два месеца ми се подува става на палеца на ръката. Ставата под нокътната плочка, не тази в основата на пръста. Става червено-син цвят, адски болезнено и в крайна сметка се подува целия пръст. Не съм се удряла, натоварвала с нищо, освен това, че работя на компютър и държа мишката по цял ден.
Преди да отида на ревматолог си пуснах изследвания:
ПКК + ДКК +
СУЕ (ESR) - 32 mm/h  реф. до 37
Пикочна киселина - 306.00 μmol/l   от 142.00 - 340.00
Ревма фактор скриниг – 10.50 IU/ml.     До 20
Анти CCP – 8.7 U/ml.   < 20 отрицателен
Анти MCV – 9.1 U/ml.  <20 отрицателен
CRP - 11.64 mg/l      до 5.00
Отделно пуснах за щитовидна и захар и инсулин и всичко е ОК.
Урина – обща и урокултура – всичко е наред.
Отидох на преглед, докторът само ми погледна пръста, накара ме да свия юмрук и видя, че няма начин, после разгледа резултатите подробно, разпита ме за наследственост при майка или баба, дали имам някакъв възпалителен процес, кожна екзема, болки в кръста и май това беше. Изпрати ме на рентген, за да изключи Бехтерев. Слава на Бога не беше това! Питах дали няма да ми снима пръста и каза, че няма нужда. С едно поглеждане беше написал Хебердинова артроза.
Основното, за което пиша тук е това, че ми изписа три месеца да пия Planquinil, който поръчах от Гърция, защото бил «По-пречистен». Спешно намерих начин да ми го доставят и го чакам, но започнах да чета за странични ефекти, за това, че е антисупресант и всички неща, които следват от подобен род лекарства. Чета и това, че първо се опитва с противовъзпалителни средства, хондроитин, хиалуронова, куркума, джинджифил, проверка за липса на витамини и какво ли още не и чак след като не помагат се стига до лекраства като това.
Въпросите ми към Вас са какво още мога да изследвам?
Не е ли редно и да отида ли на друг лекар, за да ми направи ехография или рентген и да се види има ли възли, шип и изобщо състоянието на ставата?
Да търся ли възпалителен процес който може да е причината (така каза доктора, а и CRP е високо, но това са изследвания 3 дни след жлъчна криза)?
Най-общо казано, какво мога да направя за състоянието си преди да рискувам с Planquinil ?

Отивам да чета старите теми, но ако някъде сте синтезирали поне видове изследвания и добавки, ще съм благодарна за линк.

п.п. Глутенови храни се случва да хапна 1-2 пъти месечно. Хляб, паста и всякакво тесто не употребявам почти и от години.

# 251
Ами можеш да пробваш с волтарен- пиене и мазане, а от добавките- противовъзпалителни. В крайна смета пациента си решава и си поема риска- и в случай, че изпълни лечението, и в случай че не го изпълни.

# 252
  • София
Ами можеш да пробваш с волтарен- пиене и мазане, а от добавките- противовъзпалителни. В крайна смета пациента си решава и си поема риска- и в случай, че изпълни лечението, и в случай че не го изпълни.
Просто до момента не намирам достатъчно основание, за да рискувам с Plaquenil.
За първи път се сблъсквам с тази материя и предпочитам да се информирам максимално за опциите и сериозността на проблема.

# 253
  • София /Абсурдистан
Аз миналата година пих Плакинил и Фламексин в комбинация и получих такава алергия, с оток на Квинке, едвам не се задуших, повече не бих рискувала по никакъв начин с нито едно от двете. И така и не става не ясно от кое от двете стана белята, но повече не бих си го причинила.

# 254
  • София
Ужас! За Фламексин знам, че отоци са възможни като реакция. И за него пише страховити неща!
А в комбинация...Колко време ги пи или веднага получи алергията?

п.п. Май темата не е много активна.

Общи условия

Активация на акаунт