Ревматоиден артрит - 5-та тема

• 159 197
  • 914
  •   1
Отговори
# 720
  • София
Корона вируса те е ударил в ставите. Имам позната, която излезе от дълга ремисия след като прекара Ковид и още не може да се оправи. Направи си изследвания задължително.
При мен също започна няколко месеца след раждането, но в онези години нямаше Ко-вид:)
Вирусите удрят по слабите места, от сега нататък да си го знаеш;)

# 721
Благодаря Ви за бързите отговори. Ще търся и ревматолог вече освен ендокринолог. Че нали и с жлезата имам проблем вече. Явно бременността съчетана с Ковид след раждането, ми повлия много зле на здравето. А колко време след тези сутрешни болки и скованост, ставите започват да се възпаляват и подуват и да болят постоянно. Знам, че прибвсеки е различно, но все пак да знам какво да очаквам в близко бъдеще!

# 722
С правилна диагноза и лечение, това не е задължително.
Първо уточни дали изобщо имаш артрит.

# 723
Здравейте!
Имам проблеми с хрущяла на коленете, а и преди година паднах на едното си коляно и в последно време започна да ме боли. Преди години за хрущялите съм пила колаген на Допелхерц, сега отново ще започна прием, но се чудя дали колагенът на Бестифлекс бидейки повече милиграма е по-добър, т.к. не знам нищо за фирмата?

# 724
За автоимунните заболявания няма точно известни причини, които ги отключват, има само теории и предположения. Една от теориите, че точно вирусните инфекции са една от причините за отключването им.

# 725
Може ли някой да ми каже кои стави засяга артритът в ранен стадий?  Най-много ме болят мен ставите на пръстите на ръцете, тези дето са веднага след нокътя първите. И малко китките ме наболяват. За сега нямам подуване и зачервяване. Благодаря! Хубава вечер на всички.

Последна редакция: пт, 19 фев 2021, 20:27 от MilenaBA

# 726
Аз започнах с раменни стави, симетрично и само болка, без подуване. После се включи едната колянна и доста по-късно китките, отново симетрично. Китките се подуват.

# 727
  • София
Може ли някой да ми каже кои стави засяга артритът в ранен стадий?  Най-много ме болят мен ставите на пръстите на ръцете, тези дето са веднага след нокътя първите. И малко китките ме наболяват. За сега нямам подуване и зачервяване. Благодаря! Хубава вечер на всички.
При мен започна именно с болки и подуване в пръстите на ръцете

# 728
  • София /Абсурдистан
При мен започна с болки във всички малки стави на пръстите на ръцете, китките и лактите, после и раменните стави. После започнаха да болят ставите на пръстите на краката, после колената, тазобедрените стави и тези стави, които държат гръбнака. РА често върви заедно с остеоартрит. Аз изтеглих късата клечка и имам и от двата вида.

# 729
Благодаря на всички за отговорите. А през деня болеше ли ви или само сутрин долато се раздвижите?

# 730
  • София /Абсурдистан
При мен е постоянно от самото начало.

# 731
При мен, болеше през нощта и до ранния следобед. Болка и скованост.

# 732
Здравейте на всички 🙂 На 31 години съм, след първо раждане през 2016г, и отключване на болки и отоци в китките, пръстите на ръцете, коленните стави и раменете бях приета в Софиямед и с диагноза РА /серопозитивен/. Там бях лекувана с медрол, след което ми назначиха метотрексат и фолиева. Пиех ги половин година и по мое смутрение ги спрях. След което общо взето имах редки оплаквания, но нищо по обострено. След 2 консултации с ревматолог в Софиямед и желанието за втора бременност, която е вече факт ми предписа Плакенил. Но нещо ме притеснява и до днес вече в 7-ми месец не съм ги почнала. С цел да ме укорите, ще съм благодарна за информация за медикамента при бременност и изобщо някой попадал в моята ситуация, колко е ефикасно за предотвратяване на евентуални симптоми 🙂

# 733
Да бъдете на Плакенил при бременност?
Аз не бих!
Именно поради заболяването ми няма да опитвам за друго дете.Въпрос на избор е, не се знае как ще реагира тялото. Докато бях бременна, заболяването ми се обостри и само аз си знам какви болки бяха.

# 734
Аз отключих псориатичен артрит след първата бременност. Започна с болки в ръцете, основно в китките. Поддуха се и боляха силно сутрин, докато се раздвижат. Едва изкарах 8 месеца, докато кърмех. След това започнах изследвания и диагностициране. И лечение. Изписаха ми медрол и с първия прием усетих мигновен ефект - ръцете спряха да ме болят за пръв път от месеци.
Имах разговор с лекуващия лекар за евентуална следваща бременност и коментирахме, че плакенил не е вариант, защото трябва да има период от 6 месеца преди настъпване на бременност, за да се изчисти организма. Така и след медрола не приемах нищо. Забременях за втори път, родих и (да чукна на дърво) сега не ме болят ставите. Чакам да приключа с кърменето, за да започна с изследванията и да видя как е положението и дали имам изменения на ставите.
Възможно ли е да съм в ремисия?

Общи условия

Активация на акаунт