Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 345
 • София
 • Мнения: 769
Ейви85

Ето линк, от който ще научите нещо за двигателното развитие на децата:
https://www.cpcentresof-bg.com/files/custom/video/bg/2015_Dvigat … _razv_karma4e.pps

След като може да се обръща от гръб по корем, го оставете да си действа, както счита, че му е интересно.
Не го поставяйте да седи с опрян гръб, защото отслабвате гръбната мускулатура !!!
Ще седне сам на 8,5-9,0 мес. възраст.
Не ползвайте уреди и приспособления за скачане и прохождане. Вредни са !! Оставете детето на земята за да се бори само с гравитацията, което ще направи опитността му пълноценна.
Успех.

# 346
 • Пловдив
 • Мнения: 500
Здравейте, първо благодаря, че отделяте време на всички и второ предполагам, че трудно ще успеете да отговорите онлайн, но все пак ще задам въпроса си. Имам дете на 3 месеца и два дена, родено 4 дена преди термин със секцио, 3,470 кг., здрав по епикриза. Към настоящия момент все още наблюдавам хипертонус в ръцете, все още не хваща играчки, държи главата стабилно, усмихва се, осъществява очен контакт, за сега ние сме му по-интересни от играчките.  Имам ли повод за притеснение на този етап според Вас, ако естествено можете да кажете? Съжалявам, ако постът ми е бил хаотичен и не ви дава пълна информация.

# 347
 • София
 • Мнения: 769
Алиса,
Как преценихте, че има "хипертонус на ръчичките" ?
Има бебета с по-плътна съединителна тъкан, която е част от мускулната структура, както и деца с по-рехава съединителна тъкан. Усещането при пипането на мускулите им е различно.
Освен това до края на 3-3,5 мес. имаме "физиологична флексорна напрегнатост".

Няма да ви изяснявам медицинска терминология, а  предложеният от мен отговор дава някои теоритични постановки в детската неврология и не е отговор !!

  # 348
  • Пловдив
  • Мнения: 500
  Алиса,
  Как преценихте, че има "хипертонус на ръчичките" ?
  Има бебета с по-плътна съединителна тъкан, която е част от мускулната структура, както и деца с по-рехава съединителна тъкан. Усещането при пипането на мускулите им е различно.
  Освен това до края на 3-3,5 мес. имаме "физиологична флексорна напрегнатост".

  Няма да ви изяснявам медицинска терминология, а  предложеният от мен отговор дава някои теоритични постановки в детската неврология и не е отговор !!
  Благодаря ви за отговора и че отделихте време, естествено не съм специалист, и към момента ръцете често са свити в юмручетата,  като ги отпуска по-често, но например докато го къпем е със свити юмручета, опитва се да хваща предмети, но отново предпочита да посяга с юмручета, по-рядко отпуска ръце.  Отново благодаря за отговора и пожелавам хубав и спорен ден!

  # 349
  # 350
  • Мнения: 730
  Здравейте, моя пременник има диагноза тортиколис. На точно 3 месеца е и си държи главата постоянно на едната страна, има и леко сплескване. Ходиха на рехабилитация- масажи и стречинг, ултразвук, но без ефект. Как може да се оправи този проблем? Детето не обича да стои по корем и има само опора на предмишниците, също няма и много добър контрол на главата. По мое мнение и не фиксира много добре играчките, например моето дете на тази възраст имаше добър очен контакт. Какво да правим?

  # 351
  • София
  • Мнения: 769
  Роузблосъм,
  По описание диагноза и съвети не се дават, още повече, че не сте и заинтересувания родител......
  .... и "тортиколис" не е диагноза, симптом.

  # 352
  • Мнения: 730
  Благодаря, за оттовора. Прав сте за диагнозата.
  Иначе писах от името на майката, тъй като тя няма профил тук.

  # 353
  • Мнения: 1
  Здравейте, доц. д-р. Чавдаров!
  Искам да Ви попитам, за дете на 2,5години.
  Проходи самостоятелно на година и 10 месеца, до сега не е констатирано заболяване или увреждане, а леко изоставане. Но от бебе до сега има странни движения с ръцете при емоция ( радост, срам ) Въртене и претреперване което трае няколко минути или спира когато я повикам и  махна от ситуацията. В спокойно състояние ги няма.. Какво е нужно да се направи, правена и е трансфонтанелна ехография която не отчете никакви нарушения.
  Все още не говори добре, казва думи и разбира какво и казваме, изпълнява когато поискаме да донесе даден предмет.

  # 354
  • София
  • Мнения: 769
  мима.атанасов,

  Детето Ви е проходило доста по-късно, не говори достатъчно добре, има "странни" движения с ръцете....
  Добре е да бъде прегледано от  лекар - детски невролог или физикална&рехаб.медицина с опит в кърмаческа и детска възраст, за да се разбере евентуалната причина за тези отклонения.

  # 355
  • Мнения: X
  Здравейте, доц.д-р Чавдаров,
  Детенцето ми е на 8 месеца. Роденана е нормално, като раждането протече много бързо, без усложнения, в термин, нормално протекла бременност. Обръща се от гръб по корем и обратно, стои още от края на 6ти месец сама, без да я подпираме, много живо дете, следи всичко, обръща се на името си и т.н. Промлема се изразява в това, че дясната ръчичка е по-неактивна, на моменти я държи свита в юмрук. Прехвърля играчки от едната ръка в другата, но повече посяга с лявата. При 6 месечния преглед й направиха ехограф на фонтанелата и излезна от ляво разширен вентрикул, но казаха, че бил в норма. От 1 седмица започнахме рехабилитация.

  # 356
  • София
  • Мнения: 769
  Десислава СП,
  След като имате притеснения е уместно детето да се прегледа от детски невролог или лекар по ФРМ с опит в кърмаческа и детска възраст, за да преценят състоянието му.
  След като правите "рехабилитация" трябва да имате диагноза.... Simple Smile

  # 357
  • Мнения: 13
  Здравейте д-р Чавдаров майка на недоносено бебе съм родено 32 с тегло 1480г до третия месец достигна връстниците си
  Правени са 3 тфе казаха че всичко е в норма но бих искала да мине преглед и при вас
   детето вече е на годинка
  Може ли телефон да си запишем час

  # 358
  • София
  • Мнения: 769
  Здравейте Анито,
  Може да ме откриете на тел.0889634252, между 9 и 17 ч. в работни дни.

  # 359
  • Мнения: 20
  Здравейте др Чавдаров. Пиша от името на приятелка, която няма профил тук. Тя роди на 09.08.2022г. В 7месец близнаци. Сега са в 1 коригиран месец. Едното бебе вече е изписано от болница. Майката иска да мине преглед при Вас т.к. си има своите притеснения. Кога може да направи това и къде

  Общи условия

  Активация на акаунт