Подготовка за кандидатстване в СМГ след 4 клас

• 123 158
  • 783
  •   1
Отговори
# 105
да, аз го написах по повод изказването:
...1 дете само е изкарало точки за прием така или иначе, което е 16.7% успеваемост..
реално 2 от 6 е 33% Simple Smile

# 106
Скрит текст:
Стана малко проточено, но детето с 26т., което не кандидатства е от СС, а Елица брои тези от Питагор. Всичките тези неща нямат никакво значение. За мен и СС, и Питагор са добри училища. Специално за Питагор - повечето негови ученици просто не се явиха, иначе щяха да ги приемат. Самият факт, че не искат да се местят говори много. А децата от СС са с друг интерес и те се доказват на НВО и на изпита за АК.

# 107
  • Sofiq
Някои от най-силните не се явиха-факт. Догодина очаквам по-голям наплив, понеже наборът е голям и децата с интерес към математиката стават все повече.
Разбрах,че тазгодишния ОМТ е бил с предизвикателни, нестандартни задачи, целящи да отсеят по-скоро деца с талант за сметка на използването на заучени модели за решаване на задачи. В сега завършилия набор 3 клас в София има прекрасни математици и съм сигурна,че допълнително отпуснатите бройки над 130-тте, които и догодина вероятно ще има, ще дадат шанс на повече деца да учат в желаното училище.
Пожелавам успех на родителите на приетите дечица, а тези с предстоящи кандидати догодина, се надявам да продължим да споделяме полезна информация тук. bowuu

# 108
elica1051, в последните 3 години успяват да запълнят местата деца с 24-26 точки на ОМТ. Преди 112, сега приемат 140 деца. Всяка година се увеличава броят на явяващите се - да се пробват (пробват родителите).
"Децата с мисъл" са все около 10%.

# 109
elica1051, в последните 3 години успяват да запълнят местата деца с 24-26 точки на ОМТ. Преди 112, сега приемат 140 деца. Всяка година се увеличава броят на явяващите се - да се пробват (пробват родителите).
"Децата с мисъл" са все около 10%.
Доста грубо ми прозвуча това за "децата с мисъл". Кои деца са с мисъл и кои без мисъл?

# 110
  • Sofiq
Lorenca, считам че всяко от децата, прието в СМГ е заслужило мястото си там и очевидно може да мисли, щом си е решило задачите или поне е получило над 50% на сложния приемен изпит (24-25т е със сигурност над половината от 45т).
Да, може би десетина деца имат забележително представяне и показват необичаен талант в час, или по състезания, но това не значи, че другите не могат да мислят, а по-скоро че във всеки набор има десетина удивителни деца със способности да възприемат и обработват информацията много по-бързо и ефективно. Но гръбнакът на гимназията всъщност не са десетината хлапета, които ще се изявяват предимно по състезания, предполагам, а тези с успех малко под тях, които с много труд следващите една-две години ще настигнат и вероятно задминат децата, които разчитат само на потенциал. Както казва моя племенник, деветокласник, "трудът побеждава с годините таланта".
Според мен, най-същественото след приема в СМГ е, дали детето се е готвила под натиск от родители, или обича да решава само. И най-големият и мислещ талант да е детето, ако влизайки в трудната възраст реши, че вместо да решава, му се пее и да зареже всякаква математика, за да си основен група, все тая колко "мислещ" е бил, хаха.

# 111
Здравейте,

Ние сме приети в СМГ след четвърти клас. Детето се представи отлично. Не сме ходили на курсовете в СМГ, а се подготвяхме при класната на детето!

Много моля за безпристрастни мнения за обявените учители по математика:

Надя Кръстева;
Веселин Златилов;
Анатоли Грънчаров

Първите двама са достатъчно известни със сборниците задачи, в издаването на които участват, но така и не успяваме да намерим информация какви са методите им на преподаване и как се държат с децата.

За Анатоли Грънчаров пък въобще нищо не откриваме Sad

Моля да споделите силни и слаби страни за тези преподаватели - от личен опит и контакт, от деца учили при тях или от ваши познати с мнение. Всякакво инфо е добре дошло.

Детето до момента учи Английски и също сме в дилема дали да го записваме в Немската паралелка или в паралелките с Английски newsm78. Не сне наясно ако се запишем за Немски дали подготовката започва от АБ или е за деца с познания по езика...

Благодаря на отзовалите се.

Последна редакция: чт, 29 юни 2017, 11:53 от s

# 112
Можете ли да си избирате преподавател?

# 113
Мисля, че има такава опция за най-изявените деца.
Аз търся мнение за тримата - нищо по-конкретно не намирам в нета...

# 114
Много моля за безпристрастни мнения за обявените учители по математика:

Надя Кръстева;
Веселин Златилов;
Анатоли Грънчаров

Първите двама са достатъчно известни със сборниците задачи, в издаването на които участват, но така и не успяваме да намерим информация какви са методите им на преподаване и как се държат с децата.

За Анатоли Грънчаров пък въобще нищо не откриваме Sad

Моля да споделите силни и слаби страни за тези преподаватели - от личен опит и контакт, от деца учили при тях или от ваши познати с мнение. Всякакво инфо е добре дошло.

Детето до момента учи Английски и също сме в дилема дали да го записваме в Немската паралелка или в паралелките с Английски newsm78. Не сне наясно ако се запишем за Немски дали подготовката започва от АБ или е за деца с познания по езика...

Имам лични впечатления от Златилов, много добър преподавател, негови деца от школите са приемани в СМГ без изпит (поради резултати от състезания). Много спокоен, академичен, обяснява добре и който слуша научава много. Нямам представа обаче как би се държал с калпазани, ако има такива.

А може ли да се избира дали да е английска или немска паралелка? Нали се кандидатства с отделен код и където си приет, там се записваш.

# 115
Не сне наясно ако се запишем за Немски дали подготовката започва от АБ или е за деца с познания по езика...
Всички езици ще започнат от А и Б, но бързо напредват. Казват, че в 7ми клас излизат с В1.

Черна станция, кодовете са за след 7ми клас. След 4ти тази година го направиха леко абсурдно кандидатстването (организацията е на МОН, не на МГ-тата). Първо записваш детето на състезание. След състезанието подаваш ново заявление, че искаш да участваш в приема. След обявяване на приетите деца, те отиват и си подават заявление за записване, в което заявление подреждат езиците според желанията си. След това отиват в старото си училище, взимат отпусното и мед. картон на детето (при нас стана веднага, но в някои училища са им казали да чакат 3 работни дни) и пак се връщат в СМГ, за да се запишат окончателно. Всичко е свързано с много излизане от работа (до тук 3 дни), много редене по опашки и много писане от страна на служителите в гимназията (направо им се чудя как запазиха доброто си настроение и позитивно отношение в тези жеги и с тази бюрокращина). И чак след като излезе и третото класиране на децата ще обявят кой с какъв език е приет. Разбира се подредбата е по бал и по желание.

Последна редакция: чт, 29 юни 2017, 14:51 от maria77bg

# 116
  • Sofiq
"деца от школите са приемани в СМГ без изпит (поради резултати от състезания)"-преди е имало такава възможност ли?

# 117
Класовете с английски НЕ започват от ABC. За немски и руски не знам, но В1 ми се вижда невъзможно за  3 години предвид броя на часовете, ако се разчита само на СМГ

# 118
"деца от школите са приемани в СМГ без изпит (поради резултати от състезания)"-преди е имало такава възможност ли?

Да, преди годни деца, спечелили едно или няколко от определен набор състезания, влизаха без изпит.  Такива бяха Шуменското състезание, националният кръг на ЕК и още едно имаше, ама не се сещам. Май и първите десет от ОМТ влизаха направо? Не съм сигурна за последното.

# 119
ЗМС, а поне до 2011-та и присъствения " Роман Хайнацки".

Общи условия

Активация на акаунт