Раждане с епидурална упойка

• 41 922
  • 141
  •   1
Отговори
# 120
Ще сподиля моя много пресен опит с ЕУ.
Няма по-добро нещо за мен от това и евала на който го е измислил. Всички тези неща, с които ви плашат и се говорят не са верни. Аз родих с епидурална и благодарение на това не изпитвах никакви болки. При контракции болката беше като при месечен цикъл. Сложиха ми упойката на 5 см разкритие. Тя така се дозира, че да е ефективна срещу болките, но и също така да можеш да напъваш адекватно, да усещаш напъните. По време на същинската част не ме боля изобщо, родих с общо 5 напъна. Не изпитах никаква болка. После ми вляха още малко, за да ме зашият. Имам 4 шева,  нищожни, докторката на профилактичния плеглед преди 3 месеца ми каза, че все едно не съм раждала.
Аз съм много страхлива и месеци наред исках секцио по желание. Но моята прекрасна лекарка ме убеди да избера нормално с упойка. Това беше най-мъдрото ми решение.
И аз бях чела какви ли не глупости и имах страхове. Но тя ми разясни всичко подробно. И ми каза,че масово жените я избират и тя самата я предпочита,защото  така жените забравят за болката и се концентрират върху раждането и качествените напъни(не изпадат в паника и са в пъти по-адекватни). Имах голям страх от раждането и съм с доста неустойчива психика(за такива неща). За мен беше важно да блокирам мисълта за болката. И така заедно решихме,че за мен това ще е най-добре-нормално + упойка.
Бях сигурна, че искам да раждам с упойка.Не съм се замисляла. Дори отидох по-рано за да ме следят(да не се окажа изведнъж с 7-8 см разкритие). Приеха ме с 3 см. Родих без болка. Не е преувеличено. И аз не можех да повярвам. Страховете в моя случай се оказаха неоправдани. Бях разговаряла и с моя близка, която беше раждала също т упойка, в същата болница. И тя ми обясни подробно всичко-какво усещаш,какво е добре да правиш, какво не,какво се случва. Това много ми помогна. Бях добре подготвена. И благодарение на докторката ми и упойката запазих самообладание,бях в кондиция и слушах внимателно всички интсрукции на док. и акушерката. Ражданито ми продължи 12 часа общо с чакане за разкритие,спукване на води,поставяне на упойка и същинска част точно 15 минути.
От моя гледна точка винаги препоръчвам упойката. Тя е измислена за наше добро и улеснение. Защо да не се възползваме?
Съвет от мен-недей секцио( не мога да повярвам,че го казвам). Ако нямаш мед..причина защо доктора ти те навива?
Вероятно,защото му е по-лесно.
Благодарна съм на моята докторка,че ме отказа от идеята "да си срежа здрав орган,който вероятно ще ми послужи пак, насила и без причина"(както тя сама се изрази).
Каза ми" ще си родиш ей така с епидуралната". Не вярвах, мислех, че го казва за мое успокоение. Но родих като по учебник. Без болка. И раждането беше прекрасно изживяване за мен,в което не вярвях.Песен просто.
И не на последно място-след 2 часа станах на крака и се чувствах идеално, бях пушка, нищо ми нямаше. А ако си секцио не е така. Помисли добре. Знам,че решението е трудно. Но според мен искай си упойка, хич не се чуди.😊

# 121
Каролин, авторката отдавна роди със секцио

# 122
  • Стара Загора
Сигурно има и бъдещи майки, които четат темата.
Аз реших да съм смела без епидурална упойка, гиноколога ми препоръча с упокойка, ама аз НЕЕЕ. Направих си консултация с анестезиолог за всеки случай, и много се радвам че го направих.
Имах много лека бременност, толкова лека, че даже не знаех че съм бременна дълго време. Нямах никакви контракции, преносих 10 дни, и си мислех че някаквите му неразположения, които имах са контракции. Като ме сложиха на системите за предизвикване на раждането, събудих всички бебета от горния етаж. Спомням си как пищях и ревах за упойка, те ми казаха да почакам, че секцио са правили и трябвало да разчистват. Тези сигурно 10 мин ми се сториха 10 часа, ужасно съм благодарна за упойката, пак си болеше, но не ми идваше да си издера очите. Пусна ме на 2 пъти, акушерките казваха на анестезиолога да не ми слага, че нямало да мога да напъвам, той им се сопна и каза че си знае работата, и беше така, абсолютно точно количество слагаше, и с 4 напъна (според техните думи) изкарах бебето.
Ако един ден имаме второ дете, бих родила без епидурална упойка само ако нещата тръгнат от само себе си. Ако пак трябва да ми предизвикват раждане и такива, епидурална упойка от самото начало.
Съвет към тези, които се чудят: Направете си консултация с анестезиолог за всеки случай, раждах в частна болница и консултацията ми беше 50лв. Ако нямате консултация, а решите да раждате с упойка, ще трябва да минете в момента на големи болки през някакви досадни въпроси и обяснения.

# 123
Аз съм раждала естествено( от жените съм който бързо получават разкритие )  но преди година ме оперираха с епидурална упойка. Болката от операцията СЛЕД като отмина упойката не може да се сравни по никакъв начин с контракциите. Между тях имаш моменти на почивка. Епидуралната ме хвана за минути и отмина за около половин час след операцията. Когато действието на епидуралната отмина четири часа ме болеше така, че ми идваше да пълзя по стените .... а аз търпя на болка. Лекарят каза обаче че иска да съм с епидурална защото така следял по-добре какво се случва . Та ако човек може да получи комфорт по време на раждане - науката се развива за да е от полза на човека - защо да не.

# 124
Да,разбрах,че е родила. Темата ми излезе отпред като актуална и коментирах пък дано е от полза на който чете. 😊 може да има бъдещи майки, които се интересуват

# 125
Re_ge, не оперират ли със спинална? С епидурална все пак се усеща някаква малка болка (въпреки, че като раждах нищо не усещах при самите напъни, само по време на контракции.)

# 126
Re_ge, не оперират ли със спинална? С епидурална все пак се усеща някаква малка болка (въпреки, че като раждах нищо не усещах при самите напъни, само по време на контракции.)

Абсолютно си права! Сетих се че ми вкараха лекарството отведнъж и ме държа около час час и половина, а не на порции както се прави с принципно епидуралната. Наистина много бързо ме хвана и за съжаление много бързо ми мина.

# 127
Дааа родих със секцио в крайна сметка. Не ми оставиха избор, моя док настоя за секцио и така и беше. През цялата бременност се надявах на нормално раждане ама така и не ми се получи. Сега вече свършен факт, няма какво да се направи, но благодаря за информацията момичета. Simple Smile

# 128
Най-вероятно в момента ще кажа голяма глупост,но Никой не се е родил научен..  много ясно Много са ми се смеете,  но все пак Искам да попитам нещо.. Майка ми ме е раждала без упойка и си няма представа мн мн за нея но бабите са и били казвали,че след ЕУ е можело да останеш "инвалид" "парализиран" и тем такива... Не ме съдете!!...наистина не съм запозната и искам да чуя по компетентни хора от баби и майки ако ме разбирате...

# 129
По-компетентните се наричат лекари Simple Smile

# 130
  • Германия
Предполагам че теоритично е възможно, но се случва изключително рядко нещо да се обърка до такава степен. Мен също винаги ме е било страх от идеята някой да ми ръчка около гръбначния стълб, но като опря ножа до докъла и бързо се съгласих на епидуралната и не съжалявам.
Говорете с лекар или с анестезиолог, те ще ви разяснят рисковете

Последна редакция: ср, 25 дек 2019, 11:06 от TeoM83

# 131
  • София
Някой някога някъде да е чувал/чел/гледал за инвалиди вследствие на епидурална упойка?
Ама да не е ЕЖК, във вестник Шок прочетох, или подобни...

# 132
Момичета а дали мога да реша дали ще е с епидурална упойка по време на раждането, примерно на 6 см?

# 133
Момичета а дали мога да реша дали ще е с епидурална упойка по време на раждането, примерно на 6 см?

Упойка си поставя до 5 см. Не и на повече. Аз така знам. Моята я поставиха на 4 см и половина.

# 134
Да, около 4-5см разкритие е идеалното време за поставяне на епидурална. На по-голямо разкритие може и да ти поставят, но може да се окаже неподходящо и да забави раждането. Но имай предвид, че поставянето на епидурална зависи и от цялостния ход на раждането, така че лекарят преценява на момента дали и кога е подходящо. Но със сигурност няма как отсега да прецениш дали искаш упойка. Това ще го усетиш в хода на раждането и заедно с лекарят ще прецените. Всяко раждане е различно и никога не можеш да знаеш как ще протече. Ако получаваш бързо разкритие, епидурална изобщо не е необходима. Wink

Общи условия

Активация на акаунт