Операция на миома - 4

• 100 087
  • 758
  •   1
Отговори
# 525
zveti81, не ги мисли тези газове. При мен след секциото нямаше. Като ме питаха имаше ли, инстинктивно усетих, че отговор да би ги зарадвал и това казах Grin не съм имала никакви проблеми с възстановяването, всичко беше наред, въпреки че нямах такова чудо.

# 526
Благодаря човече!  Дано да е така.

# 527
Здравейте момичета Flowers Hibiscus

Преди 5-6 години ме оперираха от голяма миома (близо 15см) на матката, която беше „на краче“.
За жалост преди година и половина ми откриха втора, но доста по-малка – 4см (субсерозна на предна маточна стена). Тъй като тогава нямах планове за забременяване, лекарят ми препоръча да я седим. Днес бях на контролен преглед при ехографист и се оказа, че миомата не е променила размерите си. Това много ме зарадва, но и ме притеснява, защото с приятеля ми вече мислим за дете.
Ехографистът ми обясни, че за него не е проблем да забременея и да износя нормално с тази 4см. миома. Сподели ми, че 2 операции при нараждала жена неизбежно ще предизвикат сраствания и изтъняване на маточната стена. Въпреки това тепърва ми предстои консултация с гинеколог. (Искам само да уточня, че лекарят, който ме консултира преди, вече не практикува в Бг)
Тъй като съм на 30г. нямам много време за губене и бавене.
Ще се радвам ако други тук споделят своят опит
Също така, ако знаете добър специалист от Стара Загора, моля да споделите.
Предполагам, че всеки гинеколог ще иска да оперира и това малко ме притеснява.

# 528
Здравей, Rocket!

Горе-долу на същите години като при теб ми откриха миома (май бях на около 26-7 г.).
Бях на преглед при д-р Мазнейкова и тя ми каза, че съм за операция. Даже ми каза при първия ден от следващия цикъл да идвам да назначим дата. Тръгнах си ревяща от кабинета...после обаче отидох за второ мнение при друг гинеколог - и той ми каза същото като твоя лекар - че при малка миома няма никакъв проблем да се забременее и износи бебе и че операция на матката на нераждала жена е пълен абсурд, освен ако не е много наложително.
Е, послушах го, и само следих миомата. Когато забременях вече имах 2 миоми, които почнаха да растат по време на бременността, понеже тогава матката е много кръвоснабдена и те се "хранят" както ми обясни гинеколожката.
Не стига това, ами докато траеше бременността ми откриха още 3 малки, значи общо 5 (май и мойте бяха субсерозни).
Мога да ти кажа, че изобщо не ми попречиха на бременността, ако не ми ги беше видяла гинеколожката нямаше и да знам, че са там, никакъв проблем не съм имала. Нито със забременяване, нито с износване.
Най-интересното е, че след като родих и кърмих доста време, миомите се свиха и изчезнаха...сега пак съм бременна, гледат ме на ехограф и не се виждат никакви миоми, хем ходя при същата лекарка и всеки път я подсещам да гледа...
Това, което аз тогава бях намерила като информация в нета беше, че субсерозните миоми могат да попречат на имплантацията на ембриона, ако по някаква случайност се опита да се имплантира точно на това място...но за себе си предцених, че шанса това да се случи е много по-малък в сравнение с шанса да си докарам усложнения след една операция.
Та така - искам да ти кажа да си спокойна, аз много се бях притеснила с тия миоми, а то се оказа, че е било излишно. Дано и при теб е така, стискам палци! Hug

# 529
Благодаря Кисела Краставичка. Благодаря за споделянето Gift Heart
Имам преглед при Д-р Бузалов в края на месеца и ще видим той какво ще каже. Препоръчаха ми го от две места като добър гинеколог в Стара Загора.
Това, което най-много ме притеснява, че сякаш тук лекарите са свикнали да оперират не защото и когато има нужда, а просто превантивно за всеки случай. Надявам се, че все пак ще успеем да намерим някакво алтернативно решение.
Иначе забравих да спомена, че нито първият път нито сега, миомата ми създава някакви проблеми. Дори ако не я бяха видели, нямаше да усетя, че има нещо нередно. Дано и това има някаква тежест при взимането на решението за оперативно лечение.  Animal Koala

# 530
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
Изобщо не се притеснявай.На мен,като ми откриха миомата,месец преди да забременея.Нямах проблем с износването.Правилно е,че по време на бременност миомата се храни и леко нараства,но после пак си връща старите размери,но трябва да се наблюдава.Лекарят,който ми прави секциото ме посъветва само да си я следя и ако не ми прави проблеми да не я махам.Така и правя вече шеста година.

# 531
И моите бяха малки, най-голямата беше около 2 см. и лекарите казаха да ги оставя. Но още в началото на бременността започнаха да растат, едната беше превия, некротизира и имаше съмнения, че е станала саркома, но казаха, че ще се разбере при раждането и може да се наложи хистеректомия. 2 месеца ходих по гинеколози и онкогинеколози и всички препоръчаха матката да се махне. Накрая намерих лекар, който се съгласи да опита да я запази. Наложи се секцио, като съм рязана вертикално, а не хоризонтално, за да не се засегне миомата или кръвоносен съд, който я храни. Запазиха ми матката, даже не се наложи кръвопреливане, но за целта приемах протеини и добавки по схема и половин година не исках и да виждам варени яйца. Laughing
Иначе и аз не усетих нищо при износването, предупредиха ме, че може да ме боли, но нямаше такова нещо. Моите бяха външни и 1 субсерозна.

# 532
Кисела краставичка с какви арзмери беше най-голямата ти миома?
-
Кати кой лекар ти прави операцията? Миоми не са махали?

# 533
Д-р Нашар в Майчин дом. Махнаха една, но голямата оставиха, защото ако беше настъпил кръвоизлив, щяха да махнат матката и пак не се знаеше дали ще го овладеят.

# 534
Кати, браво, че д-р Нашар е направила най-доброто за теб!
-
Какво стана с миомата после? Сви ли се или се наложи операция?

Последна редакция: чт, 19 окт 2017, 13:10 от lady_Joy

# 535
Да, страхотен специалист е. Късмет, че попаднахме при нея.
Сви се и възвърна структурата на нормална миома. Първоначално прогнозите бяха за операция след 6 месеца, но след прегледа след раждането, лекарката каза, че може да се отложи до 2 годиниб

# 536
Благодаря, Кати!
А голямата миома с какъв размер достигна по време на бременността?
6-7 см има ли шанс за свиване?

Последна редакция: чт, 19 окт 2017, 17:34 от lady_Joy

# 537
Кати, радвам се, че при теб нещата са завършили благополучно и си намерила доктор, на който да се довериш.
На мен много ми препоръчват д-р Горчев от "Света Марина" в Плевен. В сайта виждам, че имат и метод за отстраняване на миоми, който е на базата на ултразвук. Подобна технология на разбиването на камъните в бъбреците. Но си е скъпичка продцедурата.
Засега ще изчакам да видя какво ще ми препоръча старозагорския специлист и ако успеем да се договорим с него ще съм много щастива Smiley

# 538
Здравейте момичета,

Кога след лапарото Ви дойде месечния цикъл? На мен ми закъснява два дни, отдавам го на това, че в болницата имах кървене и ме наливаха системи с метергин. Ще изчакам още няколко дни и ще се обърна съм лекаря си!
И нещо друго, не важно, но питам от любопитство, кога след операцията си позволихте да изпиете чаша вино или друг лек алкохол? Имаме годишнина от сватбата и не знам дали да си позволя чаша вино?!  Blush

# 539
Здравейте момичета,

.....
И нещо друго, не важно, но питам от любопитство, кога след операцията си позволихте да изпиете чаша вино или друг лек алкохол? Имаме годишнина от сватбата и не знам дали да си позволя чаша вино?!  Blush

Не виждам проблем да  изпиеш чаша вино. Колко време мина от операцията? Да, упойката товари черния дроб , но пък една чаша вино не е кой знае колко.

Общи условия

Активация на акаунт