Създаване на група за близки на болни от Алцхаймер 2

• 116 572
  • 783
  •   1
Отговори
# 195
  • Seattle-USA
Милени, това че си осиновена не мисля че има значение. Те са си твоите родители и няма да са по малко важни и да ги обичаш по малко отколкото ако са биологични. Това което ти се случва може да го разбере 99% само човек минал или минаващ през подобна ситуация. В твоя случай ти ще гледаш кое е на добро за твоето семейство първо и как може да помогнеш след това. Тази болест е страшна. Как ще се отрази това на децата ти, на теб, на семейството? Хората отстрани просто не знаят изобщо за какво става въпрос. И все още стои въпросът че баща ви е на възраст и тои ще има нужда тук таме от помощ. Наи-доброто за майка ти е гледач/ гледачка и да не е при теб- т. е дом. Нещата се променят динамично с тази болест и има нужда да бъде в тази обстановка и това не е изоставяне, това е най-доброто. Тя ще има специално легло, ще бъде наблюдавана от медицински персонал, банята ще е пригодена. Даже когато е в дом за теб пак ще има доста задължения и емоционална мъка. Това е 24 часа грижа, понякога тежък физически труд съпроводен от непоносима мъка да гледаш любим човек да е жив ,а реално го няма. Има моменти на халюцинации, обвинения, буйстване, неспане 24 часа, понякога тази болест ги прави опасни за техния живот и за живота на хората с тях. Надеждата умира последна, но истината е че връщане назад няма и ще става по зле.Това което ти можеш да направиш е да осигуриш комфорт за техния свят , в който се намират  и място където да са обгрижени в безопасност.

Аз и мъжът ми минахме през такова нещо с две малки деца, напълно те разбирам през какво минаваш. Бори се за дом с всички сили веднага.

# 196
Не може да се лекува, защото все още не е известна причината.
Ето още информация за това:
Учени показаха, че бактерии, които са успели да пробият защитите на мозъка и са инфектирали неврони, играят ключова роля в началното развитието на болестта на Алцхаймер. Това откритие ще помогне на специалистите да разберат по-добре въпросното коварно дегенеративно заболяване и да намерят по-успешни начини да се справят с него (вероятно дори още в зародиш).
“Мозъците на болните от Алцхаймер обикновено съдържат следи от невро-възпаление и ние смятаме, че има все по-основателни причини да приемем, че истинската причина за развитието на болестта е именно това – възпаление. То кара невроните в мозъка да дегенерират,” обяснява Дейвид Емъри, един от учените в екипа.
“Невро-възпалението от своя страна може да бъде реакция от присъствието на бактерии – добавя той. – Мозъците на болните от Алцхаймер имат шокиращо високи концентрации на бактерии”.
За момента водещата научна хипотеза за болестта е, че клетките на мозъка се убиват от абнормални протеинови плаки.

# 197

И ние като теб взехме баща ми вкъщи докато майка ми беше в психиатрията.Настанихме го в на синът ни стаята,а малкият спеше при нас в хола (който ни е хол-спалня) на походно легло. Невъзможно е да приютим и двамата. А колкото до съобразяването с роднините - съобразяваме се с възможностите си, на тях отстрани им е лесно да дават съвети и да съдят.

А не е ли възможно да продадете тяхната собственост и да купите нещо в Плевен за тях - гарсониера например. поне да се спести пътуването, защото  и това е един допълнителен тежък стрес,  толкова често. Дори и майка Ви да отиде в дом, баща Ви да живее наблизо е спасение.

# 198

Green Tara, и аз четох нещо за бактерии, ако е така, един антибиотик и всичко е ОК. Мечтая си, явно не е толкова лесно Cry
Millenne, чела съм къде ли не, най вече в чужди сайтове, там като че ли нещата са по- обстойни. Даже си спомням, че още в началото, когато усетих, че мама има проблем, бях чела за кокосовото масло. Действало много добре на мозъка. То е толкова ужасно на вкус, но горката ми майчица ми се нави на акъла- ядеше го. Дали й помогна не знам, нещата са субективни и при всеки е различно, факт е че от тогава минаха 4 години.... може маслото да е забавило прогреса, може при нея просто нещата да се развиват по- бавно независимо с или без масло. Та така...Само това, което съм открила за себе си, че при възрастните хора, най- малкият стрес може да отключи болестта. Става въпрос за елементарни неща, които за нас не са нищо особено (преместване в ново жилище например или пътуване в непознат град), но за тях са големи сътресения, въобще неща, които нарушават тяхното структурирано ежедневие. Трудно свикват с новото. А да не говорим ако се случи нещо значимо- например както баща ми почина. Майка ми буквално даваше на заето тогава. Успях да я закрепя с цената на много усилия за около година, но стресът си каза своето. CryCry

# 199
За кокосовото масло мненията са много противоречиви...

# 200
MaryAnn , имаш право за всичко,но само аз си знам колко ще ми е съвестно. Такава съм и въпреки,че нямам предразсъдъци, ме измъчва самата мисъл да я дам в дом. Ще е невъзможно да убедя и нея,и баща ми ,че там ще е и по-сигурно,и вероятно по-спокойно за нея.
Green Tara , няма начин да ги доведа в Плевен. От дома си не дават и дума да се спомене да помръднат, беше цял цирк от страна на баща ми ,когато трябваше да дойде дори само за 20 дни у нас.
**ElIna** , и при майка ми вероятните причини са стрес,а скенерът показа и два инсулта.Покрай заболяванията на баща ми,грижите около него, домакинската и градинската работа, грижи за животни,които той отказваше да продаде,макар да виждаше колко и е тежко всичко на нея....това я съсипваше. Ние живеехме в Испания за да ни е по-леко с ипотеката,защото никой не ни е помагал никога и неведнъж съм ги молила да намалят работата.Тя често се разплакваше по телефона,че и е трудно и той не се съгласява да съкрати част от работата и грижите.Баща ми е трудноподвижен и всичко беше на нейните ръце.Върнахме се заради тях, и две години по-късно се забелязаха признаците при нея.

# 201
  • Seattle-USA
Millenne, аз минах през тези мисли да ми е съвестно и дали това е наи доброто. Ще ти кажа следното-погледни към децата си и си си помисли следното-след като знаеш всичко което знаеш до тук и си минала/ минаваш през това- ако ти си болната от деменция  -би ли искала да те гледат твоите деца с техните семейства и техните малки деца и ангажименти? Логичността и правилните постъпки няма как ги намериш в един вече болен човек. Безопасна обстановка за болния и вас е много много важно. Ами ако предизвикат пожар? Всеки си мисли че няма да се случи на него, но ако стане?
Винаги ще ти е мъчно, винаги ще мислиш достатъчно ли направих, но погледни децата си и завърти картинката? Тук не става въпрос за счупен крак, операция, и нещо където има ясни и разбираеми ситуации и има определено време след което нещата се подобряват.  При тази ситуация всичко върви надолу, има проблясъци от минути, в които си мислиш- не е истина оправи се, но после всичко за връща обратно на по лошо. И пак ще ти кажа лекарствата и дозите се сменят динамично от лекар за да не бъде опасен болния за самия себе си. Докторите не лекуват, никои не го лекува това заболяване, просто се избира състояние което е оптимално, не казвам че е най доброто но оптимално за момента. Като не е в специален дом как точно ще стане това наблюдение и смяна на лекарства.

# 202
  • В планината / На морето
Green Tara[/b] , няма начин да ги доведа в Плевен. От дома си не дават и дума да се спомене да помръднат, беше цял цирк от страна на баща ми ,когато трябваше да дойде дори само за 20 дни у нас.

В кое село живеят вашите ?

# 203
Green Tara[/b] , няма начин да ги доведа в Плевен. От дома си не дават и дума да се спомене да помръднат, беше цял цирк от страна на баща ми ,когато трябваше да дойде дори само за 20 дни у нас.

В кое село живеят вашите ?

Славовица, обл.Плевен

MaryAnn , абсолютно права си за всичко,стигнахме вчера до промени в лекарствата и всичко става по телефона с лекаря - обяснения за поведението  и  състоянието и, защото нея е почти невъзможно да я изведе човек от вкъщи,камо ли от селото - изпада в от паника до истерия.

# 204
Извинявам се ако обидя някого, ама много на ангро ги говорите тия неща за домовете. Кои домове визирате? За София се споменават 1-2 що годе нормални с такса около 1000-1500 на месец. Тоест не за всеки джоб. За провинцията сигурно е още по-трудно да се намери. Тия приказки ако сме в чужбина важат, ако сме в БГ твърдо не важат. То хубаво да ги обгрижва някой, да са на сигурно. Но къде е това място? Аз това, което видях е, че максимум да им сменят някой памперс на бабите и да ги нахранят. Не става дума за кой знае каква грижа. Това е моето лично мнение на препатила. И на мен ми се иска да имаше места като в чужбина, ама няма. За мен единственото логично решение за БГ, което е горе-долу и за нормални пари е гледач в къщи. Но те също трудно се намират.

Последна редакция: чт, 17 авг 2017, 02:18 от lovely

# 205

lovely, на мен гледач ми искаше 7.50 лв. на час и то само за компания, без чистене, готвене, пазарене. А това са хора, които имат нужда от 24 часа грижа. Но да кажем, че идва въпросния гледач 5 часа на ден. Това прави 27.5 на ден. Или 262.50 лв. на седмица, което пък ще рече около 800 лв на месец. Добре де, какво ще прави майка ми през останалите 19 часа? Кой ще й чисти и готви? Ако наема жена за 24 часа грижи, с отстъпката на месец ще трябва да й плащам около 4300 лв. плюс това, че ще трябва да я храня. Да не говорим, че ще трябва да са 2 жени. Едва ли някой би издържал да е на работа 24/7....
Друг е въпросът също, че малката иска "на почивка като си дойде тате от чужбина". Как да замина със спокойна душа, ако знам, че тя е сама вкъщи?

# 206
Тези цени са за Варна. Но на село - ако има пенсионери в сравнително добро здраве, биха приели да се грижат и за по-ниска цена, например по 1 лев на час, а за през нощта - 2 лева на час. 3 лева вече е много, но две жени по 1-2 лева на час би могло да е приемливо. Знам такъв случай - на две жени на през денонощие се плаща по 1-2 лева. Аз лично не съм намерила такъв човек , на такава цена. Но на село евентуално може да се намерят. Иначе - 500 лв. за 15 дни денонощно е нормална цена, но, разбира се, висока.

Аз съм ползвала за кратко време Мобилен хоспис. Ако напишете "мобилен хоспис" в Гугъл, излиза връзка с тях. Предлагат болногледачи и лични асистенти. Цената е 30 лв. за 8 часа за болногледач и по-ниска за личен асистент. Ако не Ви допада човекът, когото са Ви изпратили, сменят го. Искат обратна информация и се стараят да бъдат максимално полезни. Но работят в само София, Пловдив и Варна.

Последна редакция: чт, 17 авг 2017, 09:05 от Green Tara

# 207
Хора, ходих да я видя, камък ми падна от сърцето. Добре е, позна ме, храни се, спи си, пие си лекарствата. Беше толкова блага и спокойна, зарадва ми се много. Прегръщахме се, целувахме се. Каза ми "не се притеснявай, тук добре ме гледат, храня се, добре съм, но вие ми липсвате". Като цяло беше свежа, някакси позитивна.Казах й, че като си дойде мъжът ми, ще ходим по- често, ще заведем и децата и нея ще я заведем някъде за няколко часа. Не беше напрегната, каза че ме обича.... Боже, от сума време не съм се чувствала толкова добре, без напрежение.... Благодаря ви за подкрепата, за милите думи. HugHug

# 208
За провинцията- малък град намерих жена за 200лв на месец за денонощни грижи, като се бяхме разбрали по 1- 2 часа през деня да излиза до града.  Обадиха ми се много жени. Имаше желаещи само да живеят в нас , да се грижат даже без пари. Оказа се, че има хора без къщи. За съжаление жената гледа майка само 1 седмица, а аз й казах, че работата е дългосрочна. Неочаквано майка почина. Преди да наема жената баба ми я гледаше. Но тя ( мама) не правеше проблеми само лежеше и спеше, но явно лекарствата го правеха това състояние. То пък от залежаването стана проблем. Реално нямаше да са точно 200лв, защото зимата тока щеше да е повече, но все пак първо пробвах за тази цена, после мислих да вдигам.

# 209
**ElIna**, много се радвам, че майка ти се чувства добре. Това е най-хубавото, което може да се случи.
По отношение на гледачите само искам да вметна, че цената намалява в зависимост от часовете, а не обратното. Тоест излиза по-скъпо да идва човек за 2 часа, отколкото за 8, 12, 24. Говорила съм с много фирми и всички работят на този принцип. Отделно както и други споменаха има жени, които за 200 лева в провинцията са готови да живеят при човека. Но въпроса е всеки да си намери неговия начин и това, което го устройва най-добре.

Общи условия

Активация на акаунт