Тромбофилия - тема №3

• 82 689
  • 738
  •   1
Отговори
# 300
Nandin, мерси за инфото, явно някъде измежду всички статии, които изчетох съм се заблудила. Възможно ли е тогава от самосебе си да се завишат стойностите им ..  newsm78

# 301
  • София
Благодаря ви много, момичета! Успех и на вас!  Hug
Даже не знам защо се чудиш! Толкова изстрадана бременност, да не говорим, че нмх се ползва и при ендометриоза, това ти е допълнителен довод да биеш ВСЕКИ ден! Успех!
Буена, чудех се защото АГ-то ми каза, че за момента не вижда смисъл да ги почвам, тъй като "не съм с чак толкова тежки мутации". Отделно Русев ми го е изписал през ден, а аз от всичко, което съм прочела и знам (най-вече от тук) е, че трябва да е ВСЕКИ ДЕН. Като цяло отдавна бях решила да го слагам всеки ден, но вече като "опря ножа до кокала" се уплаших и замислих дали правилно разсъждавам наистина. Да ти кажа вчера направо се побърках и си смених мнението 100 пъти... луда работа... #Crazy Както и да е... Между другото не знаех, че се ползва и при ЕМ. И на мен не ми се ще да взимам аспирин...
Благодаря още веднъж за мненията ви! Дай Боже всичко да е наред и при мен и при вас, кой за каквото се бори и чака!  Hug

# 302
  • София
Nandin, мерси за инфото, явно някъде измежду всички статии, които изчетох съм се заблудила. Възможно ли е тогава от самосебе си да се завишат стойностите им ..  newsm78
Дай стойности, да видя колко са завишени

# 303
Добър ден момичета. Моля за консултация. Днес ще съм при АГ-то и искам предварително да имам информация и да съм запозната. Пуснах тромбофили и ми се обадиха от лаборатория казаха отклонение при фактор 5, на резултата от анализа е подчертано хетерозиготен носител на R506Q. Какво да очаквам и на къде да се насочва?

# 304
  • София
Фредерика, при мутация във фактор 5 трябва да ти назначат терапия с НМХ при бременност и други рискови състояния - залежаване, травми, операции и др. Много от нас са на такава терапия, нищо страшно няма. Виж първия пост на темата за по-подробна информация. На MTHFR какво пише?

# 305
Фредерика, при мутация във фактор 5 трябва да ти назначат терапия с НМХ при бременност и други рискови състояния - залежаване, травми, операции и др. Много от нас са на такава терапия, нищо страшно няма. Виж първия пост на темата за по-подробна информация. На MTHFR какво пише?
Пише: хетерозиготен генотип С/Т за 677С>Т, може да се наблюдава синтезиране на MTHFR с намалена е зимна активност от 30-40%. Което не знам какво е? Какво е НМХ?

# 306
НМХ е нискомолекулярен хепарин - фраксипарин/клексан/зибор. Това са инжекции, които ще си поставяш през бременността. Може би ще пиеш и аспирин протект.
MTHFR е мутация в усвояването на обикновената фолиева к-на и ще ти назначат метилирана форма, т.е. Неофолик мета  Simple Smile
Също ако се наложи да приемаш вит. Б12 трябва да е метилирана форма,т.е. метилкобаламин.

# 307
Пишете, че не трябва да се пият хормони, когато има мутации. Аз съм с 4G/4G и трябва да започна Естрофем за подготовка за ЗЕТ. Доц. Русев не ми каза да бия инжекции по време на подготовката, а само след + тест. Какво да правя? Отделно в клиниката, в която ми е процедурата, са на мнение, че изобщо няма нужда от терапия по време на бременност, но ще послушам Русев и ще си бия НМХ при + тест. Отделно ми е назначил през три седмици да изследвам аPTT, което нямам идея какво е и защо се изследва. В момента съм на АП през ден, пусна ми изследвания и излезе резултат силно завишени ТЛА.

# 308
Джеси, аз при прием на естрогени и противозачатъчни приемах всеки ден АП.  Странно, че доц. не ти е дал схема за НМХ от трансфера. newsm78

# 309
Не съм запозната добре с хормоналните терапии, но това, което е сигурно, е, че приемът на хормони и най-вече на естрогени е свързан с повишен риск от образуване на тромби, още повече при генетична предразположеност към тромбофилия.  Пиша го не с цел да накарам някого да си самопредпише профилактика с НМХ, а да търси специалисти, които ще подходят отговорно и предпазливо към проблема (и те да му я предпишат Simple Smile ).
А на другия въпрос - защо доц. Русев изследва АРТТ при профилактика с НМХ, това за всички ни продължава да бъде загадка  Wink

# 310
  • София
Джеси, а ти каза ли му че ще правиш инвитро?
На мен първоначално ми беше написал след + тест, но след като смених стратегията към инвитро, ми каза терапията да я започна след трансфер. Още повече че след трансфер имаш терапия с естрогенови и прогестеронови препарати, и НМХ трябва да ги неутрализира. Дори ми е казал да не надвишавам определено количество прогестерон, за да може НМХ да неутрализира.
Аз също съм 4g/4g.
Според мен му звънни да се доуточните, може да се е объркал нещо.

п.п. easy, зарекла съм се следващия път да го питам за аптт, последния път забравих. Simple Smile
Но е факт че и той, и Сигридов настояват за него....

Нандин, можеш ли да обясниш за какво всъщност служи следенето на това аптт?

# 311
Съвсем ясно разбра, че правя ин витро. До колкото разбрах, аPTT се изследва във връзка с тромбоцитите (?) или по-точно това което изследват в Малинов (ТЛА). Изписа ми АП през ден преди трансфера и следене през три седмици на  аPTT, а след + тест да включа и НМХ, като ги редувам с АП, демек през ден. Ще пусна утре това аPTT и ще му пиша като излезе  резултатът.

# 312
 Здравейте момичета, какво ще кажете за резултат на anti-Xa -0.22 /реф.ст.-ти 0.2-0.4/ . В 18 г.с съм и съм на фраксипарин 0.4 от деня на положителния тест?

# 313
  • София
Джеси, а ти каза ли му че ще правиш инвитро?
На мен първоначално ми беше написал след + тест, но след като смених стратегията към инвитро, ми каза терапията да я започна след трансфер. Още повече че след трансфер имаш терапия с естрогенови и прогестеронови препарати, и НМХ трябва да ги неутрализира. Дори ми е казал да не надвишавам определено количество прогестерон, за да може НМХ да неутрализира.
Аз също съм 4g/4g.
Според мен му звънни да се доуточните, може да се е объркал нещо.

п.п. easy, зарекла съм се следващия път да го питам за аптт, последния път забравих. Simple Smile
Но е факт че и той, и Сигридов настояват за него....

В случая с терапията с НМХ аРТТ не служи за нищо. И за мен е огромна загадка, защо Русев и Сигридов го искат

# 314

Съвсем права е Easy raider по отношение на хормоните и особено за естрофема за сгъстяване на кръвта и съотвтено нуждата от антикоагулантна терапия.

Наскоро се задълбочих каква е разликата между аПТТ и фактор X. По принцип са свъразни:

Активираното парциално тромбопластиново време (PPT), известно е още като кефалин-каолиново време, е скринингов  тест за оценка на процеса на кръвосъсирване (хемостаза). Измерва активността на факторите на вътрешната система на кръвосъсирване – ф. XII, XI, IX, VIII, X, V, протромбин (ф.II) и фибриноген (ф.I).
Служи за контрол на антикоагулантно лечение с директни антикоагуланти като хепарин (но дали е подходящо за НМХ?) и преценка на дозировката и ефективността на медикамента.

Аналитичен принцип: След прибавянето на кефалин (фосфолипиден екстракт), каолин (контактен активатор) и CaCl2 към бедна на тромбоцити цитратна плазма, съсирването зависи от факторите, участващи във вътрешната система. аРТТ е времето, измерено от момента на добавяне на CaCl2 до началото на формирането на фибриновия съсирек.

В сайта с референтните граници за бременни има сходна формулировка за мониторинг на хепаринова терапия:
http://perinatology.com/Reference/Reference%20Ranges/aPTT.htm

Със сигурност аПТТ се прави във всяка една лаборатория, докато изследването на специфичните фактори е ограничено до специализирани - може би това е една от причините за широкото му приложение.

Общи условия

Активация на акаунт