Тромбофилия - тема №3

• 82 716
  • 738
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Личен мейл нямам.
Изследванията от генетичната лаборатория са ми ги изпратили от ngl@abv.bg

Някой знае ли имейл адреса на Доц.Савов от Майчин дом?Немога да го намеря

# 286
И на мен така ми каза 2011 - та Simple Smile
От от тогава насам имам три аборта без терапия - ако иска пак да си говорим ?
Никой не говори за паника, а за елементарна профилактика...
Доц. Ковачева в Плевен ..... два пъти ходя при нея - последно 2015 г., с надежда, че са се пообразовали, напреднали са с информацията по въпроса, даже и дадох сайта www.mthfr.net и й разказах за д-р Бен Линч.
Няма развитие ... едни и същи глупости, лежат си на университетските службици от 20 години и нагоре и хич не си дават зор!

# 287
  • София
Здравейте, момичета. Следя ви от известно време, но все не се престрашавах да пиша... Еее, дойде и моето време...
Имам следната дилема и много моля за вашето мнение. През януари ходих при доц. Русев, като резултатите са:
Скрит текст:
Повишени популации на НК клетките. Наличие на инхибиращи ембриотоксини. Повишени ТЛА.Хомозигот по мутантен алел на PAI. Хетерозигот по муантен алел на MTHFR. Вит Д = 20.7 (на долната граница). За вливане на 5 гр Имуноглобулин 2-4 дена преди овулация (или ЕТ) и 5 мл Интралипид 20% 2-4 дена след положителен тест за бременност. Последно вливане в края на 8-ма – 9-та г. седмица. Аспирин протект х1тбл през ден преди и по време на бременност. След положителен тест да се включи Фраксипарин (или Клексан) 0.4 през ден при динамично следене на антикоагулантната теарпия (всяка 3-та седмица: брой тромбоците и АРТТ). Вит Д х1000 ЕД дневно. Фолиевата к-на да бъде –МЕТА форма х1тбл на ден. ТСХ да
бъде около 2.
След положителен тест съм (след ЗЕТ) и днес, след консултация с моя док., той ми каза, че за момента няма нужда от терапия с фракси/клексан. Каза, че е на противоположното мнение на доцента и ми "дръпна" една дълга лекция... Кой точно да послушам - доцента или доктора? Притесняват ме няколко неща - първо, че терапията е през ден, а доколкото знам действието е 24 часа. Ако реша на своя глава да почна, няма ли да стане проблем и обратното - ако не го почна... ooooh!
Това ми е втори опит (първи неуспешен) и с много зор стигнах до тук. Трудно отговарям на стимулация, некачествени Я, с почти изчерпан резерв, ендометриоза и доста други "екстри"...
Та много ми се иска да послушам док., ама и притеснението от другото е голямо...
Какво бихте ме посъветвали вие?
Благодаря на отзовалите се. Пожелавам успех на всички и най-вече на deli - тя си знае  Heart Eyes  Hug

# 288
Първо - честито  bouquet Леко бременеене и здраво бебче!
Мнението си за този случай съм писала многократно - може би си видяла назад в темата, затова слагам всичко в скрит текст, че много повторения станаха Simple Smile.
Скрит текст:
Първо, хомозигот по ПАИ + МТХФР (една или две хетерозиготни мутации?) си е чиста тромбофилия. Да, минава за нискорискова, но е факт, че се отчита статистически значим по-висок брой съдови инциденти в сравнение с хора без тези мутации. Тук е пълно с майки, които са го установили по трудния начин. Така или иначе, дори специалистите по света, които смятат, че рискът е достатъчно нисък, за да може да се мине и без профилактика, не смятат, че профилактиката носи по-голям риск, отколкото полза. С една дума, аз въобще не бих се колебала. Освен това,  АГ в 99 % от случаите не са специалисти по тромбофилия. За съжаление, специалистите в областта в България въобще са много малко, но това е друга тема.
"През ден" е голямо недоразумение. Или си на профилактика и тя е всеки ден, или се преценява, че няма нужда и толкова (в твоя случай обаче не бих казала, че няма).
Още по-голямо недоразумение е "динамичното следене на антикоагулантната терапия" с НМХ с тромбоцити и АРТТ. По принцип НМХ не изисква проследяване, но ако пациентът или лекарят искат такова, то единственото показателно изследване е анти-Ха. Да се променя доза по други показатели е неправилно и може да бъде опасно.
Може би знаеш, но профилактиката трябва да продължи и известно време след раждане и освен това да я прилагаш и при всякакви други рискови ситуации, не само бременност.

# 289
Reni_reni, честита радост мила! От мен още един глас "За" да продължиш с терапията, както казва easy, тук е пълно с момичета, които са го установили по трудния начин, вкл. и моя милост!  Grinning Успех!  Hug

# 290
  • София
Благодаря ви много, момичета! Успех и на вас!  Hug

# 291
  • София
Благодаря ви много, момичета! Успех и на вас!  Hug
Даже не знам защо се чудиш! Толкова изстрадана бременност, да не говорим, че нмх се ползва и при ендометриоза, това ти е допълнителен довод да биеш ВСЕКИ ден! Успех!

# 292
Здравейте момичета,
Днес получих резултатите от вродената тромбофилия.Резултатите ми са следните:
1. Фактор V Лайден-мутация R506Q- нормален генотип
2. Фактор II (Протромбин)-мутация G/A 20210 -Хетерозиготен носител на 20210 G/A
3. Инхибитор на Плазминогенния активатор -PAI 4G/5G -Хетерозиготен носител 4G/5G
В коментарите пише относно т.2 и т.3:
2. Мутация 20210 G/A в тромбиновия ген се свързва с повишени плазмени нива на протромбина и се среща с повишена честота при лица с венозни тромби.
3. Препоръчва се обсъждане на медикаментозна профилактика поради повишения риск от тромбофилия.
 Чудя се дали да правя допълнителни изследвания, защото АГ каза че няма нужда, а просто при настъпване на бременност веднага ще започна фраксипарин и от сега да пия мета фолиева киселина. Имам доказана алергия към аспирина и не мога да провеждам терапия с него.Вие какво мислите за резултатите и дали да не направя консултация с още някакъв лекар и с кой (от София съм).Имам една успешна бременност преди 3г. след ин витро на естествен цикъл и минлалия месец кюртаж(първо естествено забременяване) в 8г.с. след спиране на сърдечната дейност на плода.Имам зелена светлина от двама АГ за подновяване на опитите, но май да изчакам още малко си мисля...Благодаря!

# 293
Момичета бързо ли забременяхте при предразположеност към тромбофилия?Защото при мен освен страха от евентуални усложнения при бременност се е настанил и страха дали изобщо пак ще забременея естествено.Първата бременност е ин витро след три години неуспешни опити и неустановени проблеми.А сега забременях от първия или втория месец от който спряхме да се пазим и за нас беше съвсем неочаквано...

# 294
Буена, отново ценна информация даваш, незнаех,чеНМХ се използва при едометриоза. Как мислите ако си бия всеки ден Клексан, тогава мога ли да не взимам аспирин?

# 295
  • София
Буена, отново ценна информация даваш, незнаех,чеНМХ се използва при едометриоза. Как мислите ако си бия всеки ден Клексан, тогава мога ли да не взимам аспирин?

Hug

На много жени в опит даже по време на стимулацията им изписват нмх да бият
 Peace

Аз бих препоръчала и аспирин да се пие, все пак аспиринът и нмх имат различно действие. Аз взимам от 75мг, не от 100, всеки ден Peace

# 296
Демек всеки ден аспирин и Нмх?

# 297
Slanceto, тъй като е очевидно, че имаш тромбофилия, може и наистина да не се правят изследвания за други мутации (ако това имаш предвид с "допълнителни изследвания") - профилактика така или иначе се налага. Имай предвид, че тя е важна не само при бременност, но и при всякакви други рискови ситуации - залежаване, травми, операции... Може да се консултираш с хематолог, но се увери, че е специалист по тромбофилии. Знаеш, предполагам, че не бива да приемаш хормонални препарати, а ако се налага - само на фона на НМХ. Не се притеснявай предварително за забременяването - да, понякога при жени с тромбофилия може да е по-трудно, но в много случаи въобще не е Simple Smile Стискам палци всичко да е наред и скоро да се похвалиш!

# 298
Здравейте отново  Hug Аз нямам с какво да се включа, затова основно само ви чета .. Освен че ми излязоха резултатите за витамините .. Д-то все още е ниско (явно Вигантола не го усвоявам много добре), а B6 и B12 се сетих да ги спра едва 2 дни преди изследването, съответно ми излязоха ужасно високи стойности ..  ooooh! ooooh! Явно ще ги пускам пак, след като съм толкова разсеяна .. Embarassed

А, щях да забравя  - изследвах APTT и фибриноген, понеже аспирин протекта го пия вече 4-ти месец, стойностите са завишени от преди да го започна.. ама тази материя не ми е много ясна все още и не знам има ли за какво да се притеснявам .. 

# 299
  • София
Аспирина НЕ влияе на фибриноген и аРТТ

Общи условия

Активация на акаунт