Тромбофилия - тема №3

• 82 741
  • 738
  •   1
Отговори
# 375
Това пък да се противодейства на НМХ с вит. К е... Навсякъде по листовките си пише, че няма антидот и че ако се налага, просто се  преустановява (добре е да се установи причината за кървенето, защото тя обикновено не е в профилактиката), а при много тежки случаи се пристъпва към кръвопреливане, но това е много, много рядко. Синтром/Варфарин са антагонисти на вит. К, не НМХ.

# 376
Аз също съм с тази мутация, имам загуба в края на 12гс. Тогавашния ми лекар не е на мнение, че това е причината за мисета, само че друго не излезе. Тогава не знаех и не поставях нищо за разреждане.

# 377
Не съм казала, че вит. К противодейства на НМХ. Споделям просто какво са ми предписали в определени случаи. Освен прием на вит. К естествено е спирането и на всякаква терапия - нмх и ап.
Моля ви, за уважение към мнението и препоръките към докторите, които сме избрали. Не ми е приятно на всяка страница да чета колко било глупаво прилагането на .... или колко било безмислена схемата ..... в крайна сметка не сме доктори, че да изказваме такива крайни мнения, а дори и докторите имат различни възгледи по отношение на тези терапии. Ясно е, че повечето момичета тук сме пациенти на едни и същи доктори, които имат определени схеми за поставянето на НМХ и Ап. Следя темите и съм изчела всяка една назад, ясно ми е, че другата половина не сте съгласни с определени схеми. Факт е, че докторите са помогнали на много момичета да износят. В крайна сметка всеки има глава на раменете си и преценява дали ще се довери на даден лекар.
Успех на всички  Peace

Това пък да се противодейства на НМХ с вит. К е... Навсякъде по листовките си пише, че няма антидот и че ако се налага, просто се  преустановява (добре е да се установи причината за кървенето, защото тя обикновено не е в профилактиката), а при много тежки случаи се пристъпва към кръвопреливане, но това е много, много рядко. Синтром/Варфарин са антагонисти на вит. К, не НМХ.

# 378
  • Сливен
Момичета може би въпроса ми не е за тук ако е така извинете ме.Да попитам горната граница ми е леко завишена и пия по предписание на гинеколога който ми следи бременността Допегит.Въпроса ми е влия ли в/у АП и фраксито.Благодаря ви

# 379
Нормално, никой лекар няма да ви го каже.
А би ли обяснила защо трябва да се взима К2 при прием на вид Д? Каква е логиката?

Веднага обяснявам Биологичната рола на вит. К2 е да движи калция в желаните области от тялото, костите и зъбите. Също така той премахва калция от зоните където натрупването му е опасно меките тъкани и артериите. Дефицитът на К2 втвърдява артериите. А ние не искаме това! Използването на К2 активира специален протейн наречен остеокалцин. Той играе ключова роля в изграждането на костите и ставите.
Приемането на полезният за тялото ни вит. Д засяга производството на калции в организма. Самото пък преместване на произведения калции под влиянието на вит. Д от местата където не е нужен към областите където той е нужен е под прякото въздействие на вит. К 2. Ако доставката на К2 до тялото е ограничено това може да доведе до натрупване на калции в артериитеи хиперкалциемия.
В храната к2 се съдържа във ферментирали продукти, масло, кисело зеле, извара, твърди сирена.
Разбира се ,аз съм "за" приемането на вит. к2 от храна, но как да изчисля колко от храната приемам? Плюс това от къде да съм сигурна, че продуктите които купувам сирене, масло, извара са качествени.
Просто казано: имаме нужда от вит. Д - неговият прием е свързан с производството на калции в организма-за да насочим калция от местата където не е нужен към местата където е нужен ни трябва К2.
Пак казвам, че ако приемът е в по-големи дози над 1500-2000 еденици на ден. В по малки дози вит. д няма да доведе до калциране на артерии. Трябва да се има пред вид ,обаче че освен приемът като добавка, в летния сезон ако се излагаме на слънце ние синтезираме вит. д през кожата. Това става, ако не използваме слънцезащитни кремове и излагаме поне една четвърт от тялото си за поне 15-20 мин. Тогава, ако приемаме капки например вигантол (в една капка вигантол има 500 еденици вит. Дз) 3 капки и допълнително идем на плаж то тогава ние ще си доставим много повече от 1500 еденици Д3 приети от капките.

Това обаче не ми се е случвало да ми го каже никой лекал, макар, че бях в дефицит на вит.д, това което ми казваха е да приемам по 10капки на седмица наведнъж, което според мен не е разумно или пък по 1-2 капки всеки ден. Добре де, ама това означава, че така никога няма да запълня дефицита на вит д3 в организма си. Вит. д 3 се натрупва изключително бавно в организма, и малките дози при дефицит според мен не оказват влияние за попълването на дефицит.
Но това трябваше да го науча сама, с много четене и проучване, затова казвам, че никой лекар няма да ви го каже.
На момичето на което са изписали вит к 2 при кървене е защото на вит. к 2 играе роля при съсирването, от тази гледна точка са и го изписали.
Много дълго стана, съжалявам!

# 380
  • София
Благодаря за отговора!
Аз приемам по 6000 единици, като дипреди 20 дни пиех 10000ед. заради остър дефицит, вид Д ми беше 15, сега е 50. Ще изследвям отново след 10 дни да видя как се двиби и дали мога да си пизволя да смъкна дозата. По принцип прицелната ми стойност е 70, заради качество на Я го пия.
По отношение на писанията на Easy, аз съм и безкрайно благодарна, защото всичко , което до момента е казано от нея, е подкрепено с доказателства и научни факти, заразлика от предписанията на някой лекари.В този ред на мисли, това, че противоречи на мнението на "изтъкнати" специалисти, за мен прави постовете и още по-ценни. Тя отдавна си е родила децата и е тук само за да ни момага на добра воля, за която съм и признателна. Аз лично, ако имам двуумение какво да правя по отношение на терапия, бих питала нея, а не лекар.

# 381
Буена, аз също го взимам с цел повишаване качеството на яйцеклетките. Оптималният вариант от това, което съм чела дотук е 50 нг/мл или между 40 и 60нг/ мл. Но ако имаш информация различна от тази моля сподели я. Може би при стойност 70 се получава подобряване качеството на яйцеклетките? Моля те сподели това което знаеш, всички към едно и също се стремим.

# 382
Не съм казала, че вит. К противодейства на НМХ. Споделям просто какво са ми предписали в определени случаи. Освен прием на вит. К естествено е спирането и на всякаква терапия - нмх и ап.
Моля ви, за уважение към мнението и препоръките към докторите, които сме избрали. Не ми е приятно на всяка страница да чета колко било глупаво прилагането на .... или колко било безмислена схемата ..... в крайна сметка не сме доктори, че да изказваме такива крайни мнения, а дори и докторите имат различни възгледи по отношение на тези терапии. Ясно е, че повечето момичета тук сме пациенти на едни и същи доктори, които имат определени схеми за поставянето на НМХ и Ап. Следя темите и съм изчела всяка една назад, ясно ми е, че другата половина не сте съгласни с определени схеми. Факт е, че докторите са помогнали на много момичета да износят. В крайна сметка всеки има глава на раменете си и преценява дали ще се довери на даден лекар.
Успех на всички  Peace

Аз също не съм казала, че ти това си казала. Изказах мнението си за препоръката. Освен това, ако всички лекари, които си позволяват да изказват мнение по отношение на тромбофилията и свързаните с нея проблеми и  профилактика даваха само научно обосновани и доказани в практиката препоръки, тази и подобните ѝ теми въобще нямаше да съществуват. Да не говорим, че лекарите, които "сте избрали", не са направили нищо, за да заслужат моето уважение или неуважение - аз изразявам мнението си изключително и само за определени препоръки и подходи. Пиша тук и следя редовно, въпреки че си имам достатъчно друга работа, с едничката цел да помогна на други момичета да избегнат някои проблеми, защото не е задължително всички да се учим по трудния начин. През страница подчертавам, че пиша не за да заменя лекарското предписание, а да подтикна четящите да намерят правилния лекар. Съжалявам, че не всички лекари попадат в тази категория (и това въобще не важи само за БГ). Съжалявам също, че на някои им е неприятно да прочетат, че може би техният лекар не дава възможно най-адекватните препоръки, но ако поне на един човек съм помогнала, ще се радвам. Междувременно, докато виждам, че има нужда и полза, ще продължавам да пиша и споделям това, което знам, а на когото му е неприятно, нека пропуска постовете ми - в крайна сметка, ясно си личи кой пише  Peace

Buena, много ти благодаря  bouquet

# 383
  • София
Буена, аз също го взимам с цел повишаване качеството на яйцеклетките. Оптималният вариант от това, което съм чела дотук е 50 нг/мл или между 40 и 60нг/ мл. Но ако имаш информация различна от тази моля сподели я. Може би при стойност 70 се получава подобряване качеството на яйцеклетките? Моля те сподели това което знаеш, всички към едно и също се стремим.

Easy bouquet

Mileneira, да, чела съм по разни американски сайтове, че прицелните стойности на вид Д са около 70, когато се касае за пофобряване качеството на Я и имплантация на ембрионите. Това не означава, че и по-ниски стойности няма да свършат работа, но се смята, че поддържането на константа от около 70ng/l създава правилен генезис на Я, по-ниски нива на АМХ и ФСХ и води до чувсвително повишение на качеството.
Аз лично не виждам кал мога да стигна до такава стойност, при условие че с конска доза от витамина стигам 50, нонпродължавам с опитите Grinning

# 384
Буена ще стигнеш, трудно се запълва този дефицит ,но не е невъзможно.
Easy, да права си, че ако може поне на едно момиче да му се спестят нещата ще е много добре.
Знам, че ти си успяла и имаш две живи и здрави дечица, моля те препоръчай лекарите които ти смятаи за добри, защото явно няма как да се обиколят всички лекари в страната за да стигнем до точния. Ако ти имаш положителни впечатления и си получила помощ в лицето на някой лекар, сподели го.

# 385
Аз скоро правих изследване на витамин Д ( всичко тръгна от големия дефицит на Б12, който сама си открих случайно)
Витамин Д 26.36  ( препоръчително >30, достатъчно >20)
Мислех,че е ОК ,но сега като ви чета и май не е ( планувам бременност).
Имам си всякакви други "екстри" - Хашимото, две хетерозиготни мутации ( пия АП и скоро почвам и топ фолат) и дефицит на Б12 и една гроздовидна бременност зад гърба. Като " бонус" съм с двурога матка с хипопластичен десен рог.
На какъв лекар да отида с тези изследвания за виитам Д? Пуснала съм и хомоцистеин и желязо и ПКК и фолиева киселина - всичко е в норма по принцип, но явно нормата не е миродавна...

# 386
Easy, да права си, че ако може поне на едно момиче да му се спестят нещата ще е много добре.
Знам, че ти си успяла и имаш две живи и здрави дечица, моля те препоръчай лекарите които ти смятаи за добри, защото явно няма как да се обиколят всички лекари в страната за да стигнем до точния. Ако ти имаш положителни впечатления и си получила помощ в лицето на някой лекар, сподели го.

Даже три Simple Smile
За лекарите съм писала, мисля - общо взето, голямо доверие в конкретната област имам на проф. Станева от "Токуда". До нея обаче стигнах сравнително късно, благодарение на което и натрупах доста лични познания по темата Simple Smile А и трябва да се има предвид, че при мен проблемите "избиха", слава богу, в мен, а не в бебетата, затова проф. Станева, която е ангиолог, е много подходяща за моя случай. Ако питаш за АГ - много съм щастлива от моята и не бих я сменила за нищо на света, но тя не е капацитет по въпросите на тромбофилията и не претендира да бъде такъв, а разчита на съответните специалисти, заради което още повече я уважавам.

# 387
Аз тръгнах да приемам вит. Д след резултат 26. Според мен е нисък и особено след два отрицателни теста след трансфер, реших да се заема сама и да видя какво мога да направя за себе си.

# 388
  • София
Момичета, тук идеята не е да си мерим докторите, а да си бъдем полезни.

Очевидно се доверяваме на доктори, които имат различни методи на терапия, и това води до положителни резултати. Аз лично след всички оплаквания на момичета, посетили проф. Паскалева, не съм сигурна че ще ми е особено полезно да се консултирам с нея. Още по-малко че ако имам проблем по време на бременността, например кървене, тя няма да е човекът, който ме следи и който да ме посъветва какви мерки да предприема. И ще предпочета да се доверя на специалистът, който ме следи.

На света има много истини и често се случва няколко от тях да са верни едновременно. В медицината непрекъснато се правят клинични проучвания и често новите опровергават по-старите, или успоредно съществуват различни мнения и теории. Същевременно практиката показва, че специалисти с поглед върху няколко съседни области, са много по-полезни от тези, които следят само една област, защото имат по-цялостна преценка за ситуацията.

Така че моля да бъдете по-толерантни към професионалните мнения на специалисти, които не посещавате. Може пък да са прави и да научите нещо ново. 

# 389
Момичета, тук идеята не е да си мерим докторите, а да си бъдем полезни.

На света има много истини и често се случва няколко от тях да са верни едновременно. В медицината непрекъснато се правят клинични проучвания и често новите опровергават по-старите, или успоредно съществуват различни мнения и теории. Същевременно практиката показва, че специалисти с поглед върху няколко съседни области, са много по-полезни от тези, които следят само една област, защото имат по-цялостна преценка за ситуацията.  

Peace
Абсолютно съм съгласна. Да не говорим, че в съвременния потоп от статии за каквото не потърсиш потвърждение, за него няма да намериш. Отсяването на по-надеждните обаче е по-трудно. Що се отнася до специалистите, единственото лошо е, че поради огромния наредък във всички области на медицината, тези, които успяват да следят задълбочено дори само своята, не са безкрайно много, а тези, които обхващат в дълбочина няколко, са още по-малко. Затова понякога остава в наши ръце да се консултираме с различни сериозни специалисти (защото те са именно такива, за разлика от нас) и да си правим изводите от техните гледни точки, стига, естествено, да имаме нужната подготовка за това. За щастие, забелязвам увеличаване на процента лекари, склонни да се вслушват в пациента - именно в горния смисъл, а не на капризи, вместо да дърпат непрекъснато чергата към себе си.

Може пък да са прави и да научите нещо ново.  

Точно така е. Затова абсолютно ВСЯКО ново нещо, което прочета тук (и навсякъде другаде) първо сверявам с колкото мед. статии успея да намеря по конкретния въпрос. Опитвам се, доколкото мога, да взема предвид също методиките на въпросните изследвания, обхванатите популации, къде са публикувани, доколко са потвърдени от други специалисти, рецензиите за тях. Така може да се научи нещо ново. Много би ми се искало нещата, които аз пиша, също да подтикват повече хора да четат по този начин, а не сляпо да се доверяват на мен или на когото и да било друг. Иначе опираме просто до вяра, а не знание.
От друга страна, факт е, че напоследък тук повтаряме едни и същи неща до втръсване (на тези, които четат; явно на пишещите не ни е омръзнало  Mr. Green). Може би повечето хора, които влизат тук, искат просто да си споделят  и да намерят съпричастност, а не непременно съвет; да се уверят, че има много хора със същите или сходни проблеми и че има начин нещата да се развият благополучно. Достатъчно информация се изписа в последните теми за всеки, който има интерес да ги чете, а и който желае да ме пита нещо изрично, винаги съм насреща на ЛС  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт