Тромбофилия - тема №3

• 82 788
  • 738
  •   1
Отговори
# 225
10 табл. ФК са твърде много според мен.
Здравейте, излезна ми резултата от ДНК АНАЛИЗ
изписаха ми по 10 таблетки дневно фолиева киселина мета до раждането каза лекаря
newsm78 newsm78 newsm78
изпращам резултата ако може мнения
http://www.img-share.eu/main/image_view/18985148_176426030026757 … _nXo4uhJK.jpg.htm

# 226
10 таблетки метилирана фолиева киселина е абсурдно количество според мен !

# 227
имам рецепта  newsm78 newsm78 newsm78 newsm78
и аз се колебая как ще ги приема #Crazy

# 228
Аз за пръв път чувам за такава изписана дозировка, изключително много е това !
Че и през цялата бременност  ooooh!

# 229
Недей приемай 10/ дн.
Прочети малко в интернет - 1 табл на ден е достатъчна. Консултирай се друг доктор. ФК е полезна, но в такива количества  ooooh!
https://www.dietvsdisease.org/l-methylfolate-5-mthf/ - тук има много подробна информация

имам рецепта  newsm78 newsm78 newsm78 newsm78
и аз се колебая как ще ги приема #Crazy

# 230
Здравейте, момичета.
Вчера разбрах, че съм бременна за втори път, първия преди 8 год зсвърши с тежка еклампсия.
Имам придобит тромбофлебит, но генетични изследвания не съм правила.
Сега съм в 5г. с. ,а д-р ме вика на 13.06...но чета и много се притеснявам,  чудя се да започна ли на своя глава аспирин протект?
Имаш тромбоФЛЕБИТ или тромбоФИЛИЯ?
Извинете невежството ми,  но не знам разликата. Имала съм тромби по ръцете и краката след раждането,  после си бих фраксипарин няколко месеца, а след това пиех синтром.
Със сигурност ще си пусна генетичните изследвания!

Тромбофилия е генетична предразположеност към образуване на тромби.
Тромбофлебит е възпаление на стените на вените с образуване на тромби.
Флеботромбоза (често на дълбоките вени - ДВТ, дълбока венозна тромбоза) е запушване на вените с тромб.

Тромбофилия явно не е установена до момента (но е много вероятна), но след такива прекарани проблеми, дори да нямаш генетични изследвания, е задължителна профилактика с НМХ, която да започне възможно най-скоро, да продължи до самото раждане и след това - през целия постпартален период. Също трябва да знаеш, че ако имаш тромбофилия, предпазни мерки трябва да се взимат не само по време на бременност, но и във всякакви други рискови ситуации - залежаване, операции, травми и пр. Предполагам, че са ти казали, но за всеки случай след раждането - никакви противозачатъчни.

# 231
Здравейте, момичета.
Вчера разбрах, че съм бременна за втори път, първия преди 8 год зсвърши с тежка еклампсия.
Имам придобит тромбофлебит, но генетични изследвания не съм правила.
Сега съм в 5г. с. ,а д-р ме вика на 13.06...но чета и много се притеснявам,  чудя се да започна ли на своя глава аспирин протект?
Аз имах бременност с прееклампсия /даже 2/първата завърши с еклампсия,но слава богу  и аз и детето оживяхме. Тогава не знаех че имам тромбофилия и неусвояване на фолиева  киселина.Сега съм в 22 гс,но съм на лечение още преди да забременея.Освен хематолог ти трябва консултация с кардиолог щом си била с еклампсия.Аз лично посещавам др Чилингирова  от света Екатерина.Много съм доволна.Ходя на преглед на 20 дни,и освен фракси и аспирин протект имам и друго лекарство изписано от нея,за да не се повтарят предишните ситуации.Важно е да се следиш редовно.Успешна бременност!

# 232
  • Бургас
Благодаря много за отговорите.
От снощи започнах фракси 0,4 ,във вторник съм на лекар. В моя град няма много специалисти, явно ще се наложи да пътувам.

# 233
  • София
Ето изследванията на Но-ела с правилния линк.  Моля да коментирате, да не се повтаря с моя коментар Simple Smile

Мимка, в кой град си?

# 234
  • Бургас
В Бургас съм.

# 235
Ето изследванията на Но-ела с правилния линк.  Моля да коментирате, да не се повтаря с моя коментар Simple Smile

За фк коментирах в другата тема, сега потвърждавам мнението си - става дума за мутация в МТХФР (и МТРР), което води до нарушено усвояване на фолат и В12 и риск от повишаване на хомоцистеина. Задължително е при бременност да се приема метилирана фк, но в нормални дози все пак Simple Smile (1, при дефицит 2 табл. по 0,4 мг). Важно е също да се следи нивото на В12 и хомоцистеина (не само при бременност, а изобщо) и при нужда да се приема метилиран В12 или инжекции.
Но освен това тук се забелязва откровена тромбофилия, и то с неособено нисък риск заради комбинацията с АСЕ, така че според мен е задължително при бременност (и всички други рискови ситуации) да се прилага профилактика с НМХ, което, разбира се, трябва да бъде назначено от лекар.

# 236
Мутация в ген за Фактор V Leiden -    Хомозигот по нормален алел      
Алелна специфичност на PAI - 1 4G/5G -   Хетерозигот   

Може ли да ми помогнете с тълкуването?

# 237
Доста нискорискова мутация за тромбофилия, но все пак налична. Лекарите са на различни мнения относно това, дали при тази мутация се налага профилактика при бременност и други рискови ситуации. Съществуват обаче  мед. проучвания, показващи статистически значим по-висок процент на тромботични инциденти при хора с хетерозигот по ПАИ в сравнение с хомозиготите по нормален алел. Иначе казано, до голяма степен е въпрос на субективно решение на лекаря дали ще ти назначи профилактика. Задължително е обаче да се вземе предвид не само генетичното изследване, а дали и до момента е имало проблеми, които биха могли да са свързани с това. Ако е имало, а не си направила изследването просто така, везните се наклоняват в полза на профилактиката (с нискомолекулен хепарин).

# 238
easy rider , благодаря много  Hug

# 239
Здравейте момичета! Сега съм на лечение със зибор. В болницата ми обясниха, че се поставя в областта на корема на разстояние от пъпа. Следвам инструкциите и от листовката на лекарството, но почти винаги ми стават синини. Някой друг има ли същия проблем? Чудя се къде бъркам...дали не може да се поставят някъде другаде?!?

Общи условия

Активация на акаунт