Тромбофилия - тема №3

• 81 887
  • 738
  •   1
Отговори
# 210
Моли,
Кременски по мои наблюдения доста оптимистично гледа на живота. Нали загубите не са негови.
Имаш доста мутации, и то сериозни.
Според мен е добре да ти е по-висока дозата НМХ, 0.3 е най-ниската възможна.
Също така е възможно АП да прави проблеми.
Ако имаш възможност - консултирай се и с хематолог.

Ако се е виждал недоразвит плоден сак преди прокървяването - възможно е плода да спира развитието си по друга причина. Правила ли си имунологични изследвания, кариотип? Каква е морфологията на спермограмата? Правили ли сте изследване на самия плод (хистология) или е било рано за това?

Hug
Ще се консултирам с хематолог, може би така ще е най- добре. Най- вероятно ще потърся проф. Паскалева.
Хистология не сме правили, раничко беше много. Кариотипа и на двама ни е без забележки, спермограмата излезе кофти- морфология 2,5 процента, но ние я бяхме пуснали с SDI тест, който показа 15% фракции, което др. Кацаров разчете като много добър резултат, защото морфологията била субективен и неточен метод, а показателния тест бил SDI теста. Имунологични за сега нямам намерение да правя. Лошото е,че лекарите все ми повтарят че е просто кофти късмет всичко и толкова, изследванията си ги самоназначавам.

# 211
  • Sofia
delisardeli, благодаря  за  изчерпателния отговор!  Ако съм бременна  веднага започвам АП и отивам за консултация,  оттам  насетне какво следва! Странно ми е само, защо в майчин дом ми казаха ,  че  категорично не се нуждая от инжекции а само аспирин и то след следене на кръвотока,  а за б12 дори не съм знаела. Ще го изследвам,дано е в норма,  пия мета фолиева 1 дн.Още веднъж Благодаря и успех  Hug

# 212
  • София
Сузана,
аз пия АП през ден без да съм бременна. При + тест почвам инжекции НМХ.
От тримата генетици, с които съм се консултирала в Майчин дом, единствено доц. Савов ми даде адекватен съвет. Другите ме объркаха и затова се консултирах и с други специалисти, които ми назначиха адекватна терапия и ми дадоха адекватно обяснение за случилото се.

Виж изследванията на Моли - тя има изследвани 4 фактора повече от теб. Ако беше изследвала само твоите, щяха да й кажат, че няма проблем. А всъщност не е така. Съветвам да пуснеш допълнително факторите, които ти написах - пускат се в Геника.

Моли,
според мен е добре да направиш и имунологични изследвания - много често тромбофилните мутации предизвикват имунологични промени като защитна реакция на организма.

При нас ситуацията с изследванията (спермограма, SDI тест) е сходна, но плода се развиваше без проблем и забавяне до 13гс, когато се беше откъснал заради хематом. Аз съм с хомозигот на PAI и хетерозигот на MTHFR (не съм правила разширени изследвания като теб, защото тези мутации са ми достатъчни). В допълнение, като следствие от мутациите, имам повишени NK клетки и ТЛА.

Аз тромбофилните изследвания също си ги самоназначих. След неадекватните съвети на двама от общо трима генетици отидох на имунолог.

Последна редакция: пт, 02 юни 2017, 23:07 от delisardeli

# 213
Привет, останаха 20 бр. инжекции Фраксипарин 0,4 + 8 бр. Фраксипраин 0,3.
Ако някой се интересува да пише лично.

# 214
Здравейте момичета,бременна съм в 38+1 и от началото до сега съм на Клексан 0,4.Днес бях на преглед,за сега планираме нормално раждане но док днес ми каза да спра Клексана.Някоя мама спирала ли го е,може ли да стане нещо на бебето?

# 215
  • Бургас
Здравейте, момичета.
Вчера разбрах, че съм бременна за втори път, първия преди 8 год зсвърши с тежка еклампсия.
Имам придобит тромбофлебит, но генетични изследвания не съм правила.
Сега съм в 5г. с. ,а д-р ме вика на 13.06...но чета и много се притеснявам,  чудя се да започна ли на своя глава аспирин протект?

# 216
Първо честито!  bouquet Леко бременеене и здраво бебче със здрава мама!
Сега на въпроса - аспирин протект не е панацея. Той не е особено ефективен за предпазване от тромби във вените, а дори според някои изследвания при наличие на тромби може да улесни откъсването им, което е  много опасно. С тези два проблема аз лично бих започнала НМХ веднага и междувременно бих си пуснала генетични изследвания, възможно по-пълен пакет (не е проблем да се правят на фона на НМХ).  Разбира се, тромбофлебитът може да има различни причини, но така или иначе не е за пренебрегване. Освен това, НМХ се използва и за профилактика на прееклампсия (самостоятелно или в комбинация с асп протект) с по-добър ефект, отколкото само АП. Иначе казано, според мен, дори да нямаш възможност да пуснеш генетични изследвания, по-добре с НМХ цялата бременност, отколкото без.

# 217
  • Бургас
Късно ли ще е другата седмица да си пусна генетични изследвания, мисля в Геника във Варна ми е най-близо.
Фраксипарин ли  от колко???
Много съм притеснена Sad

# 218
За късно - няма за какво да е късно, ако така или иначе започнеш профилактика, просто ще имаш резултати за нивото на риска, които могат да определят дали в даден момент ще ти увеличат профилактичната доза фраксипарин/клексан (ако д-рите преценят, че се налага да го биеш).
Стандартната профилактична доза фраксипарин е 0,4 мл веднъж дневно. Разбира се, в никой случай не казвам да го почваш по съвети във форуми, но горещо ти препоръчвам да се консултираш макс. скоро със специалист, който отбира от тези неща.

# 219
  • Бургас
Благодаря много.
Във вторник съм на АГ за първи път и ще говорим.
Притеснявам се от рисковете за плода, като изоставяне в развитието,  аборти...
Хематолог ли задължително трябва да разчете изследванията и да назначи терапия?

# 220
Да, хематолог (специализирал в тромбофилии, защото не всички са такива) или генетик, или съдов хирург или ангиолог (който е запознат с различните мутации - не всички са). Но докато излязат резултатите (обикновено отнема 7-10 дни), най-добре би било АГ да ти предпише профилактика с НМХ. А честно казано, с тези два проблема според мен трябва да си има профилактика и без ген. изследвания.

# 221
  • София
Здравейте, момичета.
Вчера разбрах, че съм бременна за втори път, първия преди 8 год зсвърши с тежка еклампсия.
Сега съм в 5г. с. ,а д-р ме вика на 13.06...но чета и много се притеснявам,  чудя се да започна ли на своя глава аспирин протект?
Имаш тромбоФЛЕБИТ или тромбоФИЛИЯ?

# 222
  • Бургас
Здравейте, момичета.
Имаш тромбоФЛЕБИТ или тромбоФИЛИЯ?
Извинете невежството ми,  но не знам разликата. Имала съм тромби по ръцете и краката след раждането,  после си бих фраксипарин няколко месеца, а след това пиех синтром.
Със сигурност ще си пусна генетичните изследвания!

# 223
Тогава имаш със сигурност някоя от мутациите на вродената тромбофилия. Имала си флеботромбоза, а не тромбофлебит.
Иди в бързо при някой хематолог да ти предпише точната доза на фраксито.
И спешна бременост  Peace

# 224
Здравейте, излезна ми резултата от ДНК АНАЛИЗ
изписаха ми по 10 таблетки дневно фолиева киселина мета до раждането каза лекаря
newsm78 newsm78 newsm78
изпращам резултата ако може мнения
http://www.img-share.eu/main/image_view/18985148_176426030026757 … _nXo4uhJK.jpg.htm

Общи условия

Активация на акаунт