Тромбофилия - тема №3

• 82 686
  • 738
  •   1
Отговори
# 420
Ако имаш предвид кръвни изследвания - няма показателни. (Има едни д-димери, които показват тромботичен процес, но те не могат да ти свършат работа в случая.) Нужен е преглед от съдов хирург. Ако става въпрос за повърхностна вена, ще го установи веднага. Ако е дълбока вена, задължително се прави преглед с доплер. Много тромбози са асимптоматични, така че за всеки случай винаги е добре да се прави доплер.
От генетичните изследвания, които си посочила, имаш две мутации за тромбофилия, като важна е не толкова бройката, колкото видът им, а едната (хетерозиготната по Лайден) е сравнително високорискова. Хомозигот по ПАИ също не е за пренебрегване. Преди няколко страници е писано за профилактиката при такива мутации. Ако имаш въпроси, питай смело - и отиди още днес на съдов хирург или ангиолог Peace  

# 421
Във моя малък град няма добри лекари незнам дали ще намеря доплед.Др.Русев  ми назначи и терапия:За вливане на 5лм Интралипид 2-4дена преди оволация о повторно 2-4дни след +  тест.Последни вливане в края на 8ма -9та г.седмица.И след + тест да се включи Фракси.или Клексан 0.4всеки ден при динамично следене на антикоагулантната терапия (Всяка 3та седмица:брой тромбоцити и АPTT) и Вит.Б 12
Тези изследвания мога ли да ги правя тук (гр.Сливен) или е по-добре на място при Др.Русев?

# 422
Не може да няма съдов хирург в Сливен (надявам се...) Разбира се, много възможно е да е фалшива тревога, но това само специалист може да установи.
Имай предвид, че с тези мутации може да се мисли и за профилактика и извън бременност (и задължително - в други рискови ситуации), но за тази цел трябва да се консултираш с генетик, хематолог или съдов хирург/ангиолог.

# 423
  • София
Зара-Диди,
Имаш две мутации:
Хетерозигот по Factor  5 Leiden
Хомозигот по PAI
Отиди на консултация със специалист (съдов хирург).
За повече информация прочети първата страница на темата.

От назначената терапия интралипид е заради повишените НК клетки.
Фраксипарин / Клексан са кръворазреждащи - заради тромбофилията.

# 424
Много ви Благодаря Hug
Аз звъня по тела.на др.Русен не ми вдига и ми е неудобно вече за това му писах email дано ми отг.

# 425
Мисля, че доц. Русев е отпуск тази седмица. Аз му писах мейл в понеделник след обяд и тади сутрин ми отговори.
Много ви Благодаря Hug
Аз звъня по тела.на др.Русен не ми вдига и ми е неудобно вече за това му писах email дано ми отг.

# 426
Здравейте, аз съм хетерозигот на pai, хетерозигот на фактор 13 и хетерозигот на асе.
Във връзка с терапия по време на бременност бих искала да направя консултация с лекар. Видях списъка на първа страница, но все пак при кой лекар бихте ми препоръчали да отида.

# 427
Стеличка, при Паскалева. Странна е леко, но все пак си разбира от работата.

# 428
  • Бургас
Момичета, защо се следи броя на тромбоцитите и какво е АРТТ?  

# 429
Момичета, в петък ще ходя при хематолог освен генетичните и имунологични изследвания какво друго нося  newsm78

# 430
Излязоха ми резултатите за б12, доста се притесних, като видях колко ми е паднал  Confused  Имам мутация на MTHFR.  Първото такова изследване си направих благодарение на този форум в:
11г.с. - 111pmol/l (долна граница 145), след консултация с хематолог започнах метилкобаламин по 1 на ден.
17г.с. - 204pg/ml (долна граница 197), хематолога ми каза да спирам б12 и след 2месеца да пусна контрола.
24г.с. - 86pg/ml (долна граница 197)  Cry и то при положение, че не послушах хематолога да спра тотално б12, а го взимах през 2 дни по 1таблетка.
И сега вече незнам какво да правя. При същия хематолог няма да отида. Дали ще успея бързо да наваксам липсата, ако пия по 1т на ден или по 2, или може би трябва да ми се бие инжекция, незнам.
Моля, ако има някой с толкова ниско б12 да сподели на каква терапия е, или някой който е по-запознат по темата.
Ако някой може да препоръча хематолог за Пловдив, ще бъда благодарна.
Утре съм на ЖК и ще говоря, и с АГ по този въпрос.

# 431
Относно б12 - За бързо вдигане ползвах назален спрей метилкобаламин, бях със сериозен недостиг и смятам че действа много бързо. Аз се чувствах много уморена, за няколко дни буквално ми просветна пред очите. Още не съм се тествала пак.
Не бях бременна, но за всеки случай попитах може ли да се взема от бременни, дистрибутора каза че може. Ефекта му се равнява на инджекциите, без да е болезнен.
Все пак лекар е най-добре да те посъветва.

# 432
  • София
Момичета, защо се следи броя на тромбоцитите и какво е АРТТ?  

Ако си на терапия с НМХ... по-скоро за спорта
аРТТ - активно тромбопластиново време. Удължава се при терапия с "прост" нефракциониран хепарин, НМХ не му влияе

# 433
  • София
Neytiri, взимай по 2 табл  на ден, бързо ще го вдигнеш, споко! И не се тревожи, бвбебто си е взело каквото му е трябвало, сега просто трябва да попълниш депата Peace

# 434
_Neytiri_ аз бях с ниско Б12 - 55 при долна граница 145. След 11 инжекции ( бити в рамките на 2 седмици) го вдигнах на 236,но не съм бременна.
Но мисля, че Мон( дано не бъркам човека  Embarassed) писа по-назад, че бременна е  била с 88 и с инжекции го е оправила.
И аз съм от Пловдив на мен ми ги изписа ендокринолога при който ходя. Не съм ходила на хематолог.

Общи условия

Активация на акаунт