Тромбофилия - тема №3

• 82 634
  • 738
  •   1
Отговори
# 435
На мен ми изписаха инжекции и таблетки още на стойност 154 Б12. Не съм го мерила от тогава, но съм всяка седмица на инжекции - вече почти 2 месеца и отделно по една таблетка на ден  Crazy

А като АПТТ не се влияе от НМХ от какво се влияе?  Питам, защото аз съм на фракси и ми направи впечатление, че АПТТ ми се е скъсило още. Това прави ли ме защитена мен и бебето след като съм на фракси от инциденти?  И АПТТ всъщност е важно за какво? (четох че е времето за съсирване на кръвта)

# 436

Излязоха ми резултатите за б12, доста се притесних, като видях колко ми е паднал  Confused  Имам мутация на MTHFR.  Първото такова изследване си направих благодарение на този форум в:
11г.с. - 111pmol/l (долна граница 145), след консултация с хематолог започнах метилкобаламин по 1 на ден.
17г.с. - 204pg/ml (долна граница 197), хематолога ми каза да спирам б12 и след 2месеца да пусна контрола.
24г.с. - 86pg/ml (долна граница 197)  Cry и то при положение, че не послушах хематолога да спра тотално б12, а го взимах през 2 дни по 1таблетка.
И сега вече незнам какво да правя. При същия хематолог няма да отида. Дали ще успея бързо да наваксам липсата, ако пия по 1т на ден или по 2, или може би трябва да ми се бие инжекция, незнам.
Моля, ако има някой с толкова ниско б12 да сподели на каква терапия е, или някой който е по-запознат по темата.
Ако някой може да препоръча хематолог за Пловдив, ще бъда благодарна.
Утре съм на ЖК и ще говоря, и с АГ по този въпрос.

Голяма грешка е било да се спре В12 при такива ниски стойности, но не е станало нищо фатално, просто оттук нататък взимай по-големи дози усвояеми форми - напр. всеки ден по 2000 мкг сублингвални таблетки метилкобаламин или съответната доза капки/спрей. Ако намериш читав хематолог, може и много по-високи дози да ти предпише, това е минимумът на практика. Не знам ти имаш ли проблем с усвояването, но имай предвид, че ако е така, инжекциите цианокобаламин не са добър вариант. След раждането не спирай, разбира се, и си следи нивата, особено ако кърмиш - недостигът на В12 в кърмата може да се отрази много сериозно на бебето. Добре е няколко месеца след раждането да се изследва и то.

# 437
  • Бургас
Мутация в ген за Protrombin G20210A-Хетерозигот
Мутация в ген за фактор V Leiden - Хомозигот по нормален алел
Алелна специфичност на PAI-1 4G/5G - хомозигот по нормален алел
Мутация MTHFR A1298C- Хомозигот по нормален алел
Мутация MTHFR C677T -Хомозигот по мутантния алел
При тези мутация кога трябва да отида на доплер и колко често трябва да ходя?
В 9 г. с.съм, а АГ каза, че е рано за, доплер, питах и за изследвания за б12 и Фк, пак каза не....?

# 438
Моят доктор ми е дал предписание за първи доплер в 8-9 г.с., та според мен си е точно на време.

# 439
  • София
На мен ми изписаха инжекции и таблетки още на стойност 154 Б12. Не съм го мерила от тогава, но съм всяка седмица на инжекции - вече почти 2 месеца и отделно по една таблетка на ден  Crazy

А като АПТТ не се влияе от НМХ от какво се влияе?  Питам, защото аз съм на фракси и ми направи впечатление, че АПТТ ми се е скъсило още. Това прави ли ме защитена мен и бебето след като съм на фракси от инциденти?  И АПТТ всъщност е важно за какво? (четох че е времето за съсирване на кръвта)
аРТТ е само 1 от 13 фактора на кръвосъсирването. То се влияе само и единствено от "прост" нефракциониран хепарин".
НМХ по-скоро сействат като антиагреганти, отколкото като антикоагуланти.
Разлки 2, 3... 5 секунди в стойностите на аРТТ, не са разлики.

# 440
Здравейте, мили дами! Може би някъде сте писали вече по въпроса, но аз не го намирам...Моля ви, кажете има ли конкретни изисквания кога да се пуснат изследвания за витамини B12, D3 и хормони TSH, FT4, TAT, MAT- преди цикъл, след него, по време на ову или няма значение? Благодаря ви предварително!  bouquet

# 441
  • София
Оп, сори пратих го на лични

# 442
Easy, аз съм Хетерозиготен генотип С/Т за 677С>Т MTHFR и Хетерозиготен генотип А/С за 1298А>С MTHFR, като забележка имам, че може да се наблюдава синтезиране на MTHFR с понижена ензимна активност 50-60%.  Знаех си, че не трябва да слушам хематолога, за първи път пренебрегнах вътрешните си усещания и ето до къде стигнах  Confused    
Понеже незнам читав хематолог май този път ще си го карам на своя глава. Инжекциите в моя случай може би не са добър вариант, защото не усвоявам правилно тази форма. За това реших около 1 седмица да взимам 4 000mcg метилкобаламин за да мога да си запълня по-бързо дефицита, а после ще продължа по 2 000mcg и след 3-4седмици ще си пусна контролно изследване да видя как са стойностите. Знам, че не е хубаво човек на своя глава да си измисля подобни терапии, но по-добре така, отколкото да ми казват, че нямам нужда от допълнителен прием  Crossing Arms

Момичета, благодаря ви за споделената информация!  bouquet

Easy, може би нямаше да се сетя, че е необходим допълнителен прием и след раждането, благодаря ти и на теб за информацията, която постоянно споделяш с нас  bouquet

# 443
Zazameg на мен ендокринолога ми каза, че няма значение цикъла, важно е да са сутрин на гладно и жадно и ако може в централата на лабораторията за да не ги разнасят пробите.

# 444
Момичета, ще се радвам ако някой сподели какви изследвания предстоят на бременните като се започне от 1ви месец,та чак до девети.Интересува ме главно кой са задължителените и препоръчителните прегледи по време на бременноста със Тромбофилия?

# 445
  • Пловдив
Момичета,има ли изисквания за пускане на изследването?

# 446

Най-добре е да си хапнала и пила вода преди това. Не гладувай преди даване на кръв за генетичното изследване или имунологията!

# 447
  • Пловдив

Най-добре е да си хапнала и пила вода преди това. Не гладувай преди даване на кръв за генетичното изследване или имунологията!
Peace
яд ме е,че в Геника в Пловдив ми отказаха...трябвало да ида до София за разговор с имунолог и тогава той да ми каже какво точно ще ми изследват Thinking

# 448
  • София
Доц. Конова приема и в Пловдив - виж първа страница на темата.

# 449
Здравейте момичета! 🙂Може ли малко помощ за разчитане на резултатите?

Изследване|Резултат|Р.Стойност
LYM%            | H 48.5%   |20.0-40.0
GRAN%         | L 43.4%    |44-76%

Знам,че H -висок
               L - нисък
На какво се дължи се чудя и дали има нещо общо с АП.

Общи условия

Активация на акаунт