Майчинството счетоводно – 73

• 58 592
  • 754
  •   1
Отговори
# 30
Здравейте, извинявам се ако въпроса се повтаря. Ако детето тръгне на ясла преди да са изтекли 410 дни от първата година майчинство, трябва ли да се уведоми НОИ, защото в приложение 2 пише ако детето е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка, каквато яслата не е?

Тъй като много пъти съм намирала отговор на това, което ме интересува в този форум докато бях бременна, искам и аз да съм ви полезна доколкото мога. Горе е въпросът ми от предишната тема. Отправих официално запитване до НОИ и отговорът към днешна дата е:

"Когато детето бъде настанено в детско заведение, включително детска ясла преди изтичането на срока от 410 дни, не се прекратява отпускът на майката по чл. 163 от КТ. Предвид това, тя ще има право на парично обезщетение при условията на чл. 50, ал. 1 от КСО за срок до 410 дни. Въз основа на изложеното Ви уведомяваме, че няма пречка Вие да си получавате месечното парично обезщетение за бременност и раждане и детето Ви да посещава детска ясла."

Това трябва да е някаква промяна, която аз поне не съм разбрала и на която не бих разчитала за момента.Запази си мейла, ако решат да те изненадат с честитка.
Нека колежките кажат дали са имали такъв случай напоследък.
За случаите с връщане на майчинството заедно с лихвите сме наясно.

Не, не е промяна. Нямаш право на обезщетение до 410-я ден ако дете е настанено на пълна държавна издръжка а това не включва детска ясла. Може да се прочете в КСО чл. 50.

# 31
  • В полите на Пирин планина

НОИ превежда сумите в срок от 10 работни дни от представяне на информация от работодателя, като трябва да изтекъл периода на самия БЛ.
Lady Brinne, правилно ли те разбрах? Ако болничния ми е примерно до края на Май, преди това да не чакам да ми бъдат преведени парите, така ли?

Не точно. Първо зависи кога работодателят подаде данни за БЛ в НОИ. Второ като изтече периода от съответния месец частта от БЛ се изплаща, ако е изпълнено първото условие. Имай предвид, че работодателят има срок за подаване на данни до 10-то число на месеца, следващ този, в който е представен БЛ на работодателя.

# 32
Здравейте!
Имам следното питане бременна съм във втория месец и в момента взимам обещетение от НОИ за безработица.Моя позната ми каза,че за да взимам две години майчинство трябва да се водя на работа 18 месеца без прекъсване преди да изляза в майчинство.Имам 7 години стаж до януари 2017 дали е вярно това със прекъсването.

# 33
Не е вярно, трябва да си на трудов договор към момента на излизането в 45 дневния болничен. И един отработен ден преди това е достатъчен.

# 34
Не е вярно, трябва да си на трудов договор към момента на излизането в 45 дневния болничен. И един отработен ден преди това е достатъчен.
Благодаря много.

# 35
Здравейте,
Не помня как беше, та се надявам да ми кажете. След болничния от родилното какво следва, нещо ми се върти, че имаше и болничен от лекаря на детето, и после се попълваше някаква бланка от НОИ. Така ли е или няма болничен от лекаря на детето?

# 36
  • София
Lady Brinne, благодаря ти. Бавно сработва системата. Ще си почакам явно!

# 37
  • Пловдив
Здравейте,
Не помня как беше, та се надявам да ми кажете. След болничния от родилното какво следва, нещо ми се върти, че имаше и болничен от лекаря на детето, и после се попълваше някаква бланка от НОИ.

Да,така е

# 38
Здравейте,
Не помня как беше, та се надявам да ми кажете. След болничния от родилното какво следва, нещо ми се върти, че имаше и болничен от лекаря на детето, и после се попълваше някаква бланка от НОИ. Така ли е или няма болничен от лекаря на детето?

А тези неща кой трябва да ни ги каже по принцип? Живот и здраве да стигна до там, но си мисля, че хич няма да ми е до тях и ако няма кой да ми напомня и да ме упътва, не ми се мисли как ще се омотам  Shocked

# 39
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,

А тези неща кой трябва да ни ги каже по принцип? Живот и здраве да стигна до там, но си мисля, че хич няма да ми е до тях и ако няма кой да ми напомня и да ме упътва, не ми се мисли как ще се омотам  Shocked

Няма такъв момент - твой ангажимент си е.   Peace

# 40
  • Пловдив

https://docs.google.com/document/pub?id=1ZXwfemmJzTQEF6mcltWxl39 … x0NBRf4srL9w-09Wk
На първа страница има линк с обяснения

# 41
Благодаря, ще се правят списъци  Mr. Green

# 42
Здравейте имам следното питане:На 23 съм и по стечение на обстоятелствата не съм работила след завършването ,защото гледах майка си,която е болнолежаща.За целия период след завършването съм работила само по евро-проекти ,но на редовен трудов договор и в момента пак съм по проект на трудов договор който започна на 20 януари и до преди това имах 9 месеца стаж по книжка и следователно до сега мисля,че трябва да съм направила 12месеца стаж.
Въпросите ми са следните: 1: До кога трябва да имам тези 12 месеца до раждането или до 45 дена преди термин и как да процедирам,ако все още не съм ги събрала?
2:И имам ли право изобщо на майчинство при положение,че договора ми е трудов в момента,но е със срок до Юли 2018 ?
Моля за съвети и мнения ,защото имам много въпроси и изчетох всичко в нета,но пак не мога да разбера нищо..

# 43

merikate94, ще ти трябва нов трудов договор, ако терминът ти се пада след срока на договора. Стажът можеш да го натрупаш и след като родиш и тогава ще започнат да ти изплащат майчинството. Просто трябва да си на трудов договор преди 45-дневния и да ти се води един отработен ден.

# 44
Ами терминът ми е на 27.06.2017 и сега на 13.05 трябва да излезна в болничен и в момента съм на трудов договор.През това време мога ли да вземам поне социално майчинство? И прочетох за предварителна помощ от 150 лв преди раждане мога ли да я получа?

Общи условия

Активация на акаунт