Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Каква е препоръчителната дневна доза витамин D3 за възрастни и 11-годишни деца?
Как се измерват нивата на калций в кръвта и защо е важно да се наблюдават?
Какви са препоръчителните нива на витамин D, оптималните стойности и подходящи периоди за изследване? Каква е подходящата дневна доза за поддържане на здравословни нива и какви са нормалните начални нива?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Каква е препоръчителната дневна доза витамин D3 за възрастни и 11-годишни деца?
Препоръчителната дневна доза витамин D3 за възрастни е 4000 IU (международни единици) или 8 капсули Vigantol. Този витамин е от съществено значение за здравето, но трябва да се приема в рамките на препоръчителни граници, за да се предотвратят нежелани странични ефекти. За деца на 11 години с дефицит на витамин D препоръчителната дневна доза е 3000-6000 IU за 4-8 седмици. Тази доза може да бъде подходяща поне месец, особено предвид предстоящия сезон. Въпреки това, терапевтичните дози трябва да се приемат под лекарско наблюдение.
-
Как се измерват нивата на калций в кръвта и защо е важно да се наблюдават?
-
Какви са препоръчителните нива на витамин D, оптималните стойности и подходящи периоди за изследване? Каква е подходящата дневна доза за поддържане на здравословни нива и какви са нормалните начални нива?
Препоръчителните нива на витамин D са над 50 nmol/L за адекватност, а оптималните се считат за стойности над 75 nmol/L. За постигане на извънскелетни ефекти (анти-имунни, анти-ракови) се препоръчва дневен прием от 2000-4000 IU витамин D. Оптималните нива на витамин D се считат за между 75 и 110 nmol/L. При недостатъчност те са между 30 и 50 nmol/L, а при тежък дефицит - под 10 nmol/L. Важно е да се консултирате с лекар, за да определите подходящата доза и да наблюдавате резултатите. Препоръчително е да изследвате нивата на витамин D през януари-март. През останалата част от годината нивата му обикновено са по-високи поради синтеза му от слънчева светлина. При много хора стойностите са добри през лятото и критични през зимата. Нормалните нива на витамин D могат да бъдат определени чрез лабораторни изследвания. За поддържаща дневна доза обикновено се препоръчва около 1000-2000 IU за възрастни. Въпреки това е важно да се консултирате с лекар, за да определите точната доза, която отговаря на вашите индивидуални нужди и здравословно състояние. Подходящата дневна доза витамин D за поддържане на здравословни нива може да варира в зависимост от индивидуалните нужди и здравословното състояние. Нормалните начални нива на витамин D се определят чрез изследвания. Важно е да се консултирате с лекар, за да определите подходящата дневна доза витамин D, която отговаря на вашите индивидуални нужди.
-
Как е най-добре да приемате витамин D3 (Vigantol) правилно?
-
Каква е препоръчителната доза витамин D за дете, което тежи 40 кг?
моят ендокринолог ми каза, че капките се усвоявали по- добре от хапчетата, затова и аз съм на капки Вигантол. Моята доза също беше 10 капки два пъти седмично и не мисля, че е много ниска доза. Като стигнах резултат 30 нг/мл, ми я намалиха на 14 капки , веднъж седмично. Вече минаха повече от три месеца, но още не съм отишла да изследвам. Едва ли скоро ще стигна 70, за да предозирам......
т..е доста високо въглехидратно. Сега спрях тези неща, но ям зеленчуци, плодове, безглутенови зърнени, чат пат картофи и ориз, т.е. не е като съвсем без въглехидрати. Но може би самото отслабване е дало отражение върху нивата на витамин Д, щом има връзка с коремните мазнини...