Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата... - 2

• 95 863
  • 754
  •   1
Отговори
# 90
  • На земята, която е всъщност звезда.
Момичета, ето и моята история с този коварен вит.Д. Преди 9 месеца се изследвах, защото се чувствах много зле /безсилие, едва ставах от леглото, непрекъснато ми беше студено, косата ми падаше, ноктите ми се цепеха, подтисната и пр./, а и изкарах тежък грип /който най- вероятно беше следствие от падналия имунитет от липсата на Д-то/, след който ми се възпали гастритът + хеликобактер пилори. Лекувайки стомашните проблеми, минах на строга диета, а това знаем допълнително възпрепятства усвояването на витамина и се получи един гаден затворен кръг. Резултатът в крайна сметка беше, че изследването на вит. Д показа 5,8 нг/мл /според лабораторията латентен дефицит 10-30, оптимално ниво 30-50, предозиране над 70/. Личната ми изписа 2 пъти по 10 капки Вигантол седмично. Тъй като следях темата, видях, че това е доста малка доза и реших да си я увелича на 2х15 капки за три месеца и да видя как вървят нещата. Междувременно накарах и мъжът ми да се изследва и неговият резултат беше 15,4. Дадох и на него да пие същата доза. След 4 месеца /той 3 месеца/ направихме нови изследвания и резултатите бяха: за мен 16,3, за него 29. След това продължихме още 3 месеца, но с тази добавка на хапчета, защото и на двамата ни бяха по- удобни като форма и разфасовка/цена:  https://www.iherb.com/pr/now-foods-vitamin-d-3-5-000-iu-240-softgels/22335
След три месеца, в които пиехме по 3-4 хапчета на седмица, резултатите бяха за мен 29,4, за мъжа ми 48,5. Разбира се, тук трябва да отчетем и летните месеци, слънчевата светлина, море и т.н. Та в момента, мъжът ми спря вземането на добавката, аз пия по 3 хапчета на седмица за 3 месеца. Целта ми е да поддържаме между 40 и 50 нг/мл. Пролетта пак ще направим контролни изследвания и ще процедираме според резултатите.

# 91
  • Buffyworld
Вселена,  Hug моят ендокринолог ми каза, че капките се усвоявали по- добре от хапчетата, затова и аз съм на капки Вигантол. Моята доза също беше 10 капки два пъти седмично и не мисля, че  е много ниска доза. Като стигнах резултат 30 нг/мл, ми я намалиха на 14 капки , веднъж седмично. Вече минаха повече от три месеца, но още не съм отишла да изследвам. Едва ли скоро ще стигна 70, за да предозирам......

# 92
Здравейте, бременна съм в 7 месец с витамин Д 16 нг/мл (латентен дефицит 10-30).
Може ли да споделите за дозировки  на Д при бременност?

# 93
Вселена,  Hug моят ендокринолог ми каза, че капките се усвоявали по- добре от хапчетата, затова и аз съм на капки Вигантол. ...

Да, и аз четох някъде, че капките се усвоявали по- добре, но реших да опитам с хапчета и съм доволна от резултата.
 Явно ние ги усвояваме добре, но предполагам, че при различните организми усвояването е различно. Ако не бях доволна, щях да се върна на капките. Сега чакам април, за да видим следващите резултати. Но като цяло: нямам предишните проблеми с умората, потиснато настроение, косопада и цепенето на ноктите.  

Последна редакция: ср, 03 яну 2018, 12:52 от Вселена

# 94
Здравейте! През юли 2017 година изследвах за пръв път витамин Д и беше 51 nmol/l. Започнах на своя глава по 6 капки Вигантол, после намалих на 5, а най - накрая 4 (на ден). Това до 30 ноември, значи малко над 4 месеца съм го взимала почти всеки ден (с малки пропуски).
Сега направих един месец почивка и днес изследвах пак - 35.26   nmol/l, при норми  50 - 250.

Та на какво може да се дължи, това че вместо да се е увеличил, дори е спаднал? Възможно ли е да не усвоявам вигантола? Има ли някакви правила при приема му, които трябва да спазвам?

# 95
Здравейте! През юли 2017 година изследвах за пръв път витамин Д и беше 51 nmol/l. Започнах на своя глава по 6 капки Вигантол, после намалих на 5, а най - накрая 4 (на ден). Това до 30 ноември, значи малко над 4 месеца съм го взимала почти всеки ден (с малки пропуски).
Сега направих един месец почивка и днес изследвах пак - 35.26   nmol/l, при норми  50 - 250.

Та на какво може да се дължи, това че вместо да се е увеличил, дори е спаднал? Възможно ли е да не усвоявам вигантола? Има ли някакви правила при приема му, които трябва да спазвам?

В коя лаборатория се изследва? И двата пъти в една и съща ли?

# 96

Липса на магнезий, на витамин К, проблеми със храносмилане/черен дроб/бъбреци и пр. При мен капките на Jamieson не се усвояваха или поне нямаше видима разлика. Може да опиташ друга форма или марка. Похапвай и риба, гъби и свинско месо. 100г от някои риби съдържат 700IU, свинско, при това чисто - 500, шареното и повече. Яж храни богати на витамин К и магнезий, не прави резки диети. Витамин D се складира основно в коремните мазнини, което обяснява защо лятото ми се увеличават, а зимата ги губя, независимо от теглото. По същата причина при отслабване изчезват последни, тялото си ги пази.

# 97
  • София
Калина, според мен просто си спряла да приемаш витамина точно в зимния сезон, когато е най-дефицитен. И очевидно дозата от 4-6 капки е някак "лятна" за теб. В смисъл, може би лятото тази доза успява да задържи нивата горе-долу добри, но за зимата ти е нужна по-висока. Може би 8 капки дневно, предполагам. И май не е добра идея да го спираш по принцип, а особено зимата съвсем. Не мисля, че нивото е спаднало поради лошо усвояване на Вигантола.

Здравейте, бременна съм в 7 месец с витамин Д 16 нг/мл (латентен дефицит 10-30).
Може ли да споделите за дозировки  на Д при бременност?

В случай на бременност не смея да давам съвети. Добре е да се консултираш с лекар (гинеколог, хематолог.. може би). Но, стига да нямаш камъни в бъбреците (тогава не е желателно да взимаш вит. D като добавка), би могла да пиеш Вигантол например, има и капсули на много марки. Но за да вдигнеш нивата, които са ти относително ниски, си трябват дози над 2000-3000 дневно, според мен поне 4000 IU (това са 8 капки Вигантол). Някъде четох, че ниските нива на вит. D при бебета са сред причините за коликите. Май го пишеше в листовката на един детски пробиотик с включен D3, давам го на моето дете (Waya, с D3).

Последна редакция: ср, 03 яну 2018, 16:58 от veseto5775

# 98
За жена със средно тегло и без да се смятат други източници,  2000IU са поддържаща доза. Над тях дозата става терапевтична. При много ниски нива е уместен прием на 4-5000IU.

# 99
В случай на бременност не смея да давам съвети.
Скрит текст:
Добре е да се консултираш с лекар (гинеколог, хематолог.. може би). Но, стига да нямаш камъни в бъбреците (тогава не е желателно да взимаш вит. D като добавка), би могла да пиеш Вигантол например, има и капсули на много марки. Но за да вдигнеш нивата, които са ти относително ниски, си трябват дози над 2000-3000 дневно, според мен поне 4000 IU (това са 8 капки Вигантол). Някъде четох, че ниските нива на вит. D при бебета са сред причините за коликите. Май го пишеше в листовката на един детски пробиотик с включен D3, давам го на моето дете (Waya, с D3).
[/i]
Благодаря, Наистина витамин Д е много важен. С първата ми бременост пак е бил нисък, но разбрах по-късно. Минахме и през ужасни колики, а на една година вече синът ми вече беше с кариеси...
Иска ми се сега да не се повтори. Уви, ходя при двама АГ, но те изобщо не се интересуват от витамини. Сама си предписах дозата от 5 капки вигантол след четене по форуми... освен след месец да направя контрола. Трябва ли да спирам приема за да се изследвам?
Здравейте! През юли 2017 година изследвах за пръв път витамин Д и беше 51 nmol/l.
Скрит текст:
Започнах на своя глава по 6 капки Вигантол, после намалих на 5, а най - накрая 4 (на ден). Това до 30 ноември, значи малко над 4 месеца съм го взимала почти всеки ден (с малки пропуски).
Сега направих един месец почивка и днес изследвах пак - 35.26   nmol/l, при норми  50 - 250.

[/spoiler]
Ами и моя витамин Д юли месец беше супер. Изследването на витамин Д е меродавно, когато се прави януари-март. През другото време нивата му е нормално да са по-високи, заради синтеза му от слънце. При доста хора се получава така - добри стойности лятото и критични зимата... Явно ще ти трябва по-голяма доза през зимата или да пробваш с друга добавка.

# 100
  • София
Steli4ka s, точно в този случай не мисля, че трябва да спираш преди изследването. Едва ли за месец ще се попълни дефицит. По-скоро ще трябват няколко месеца, а за по-бързи резултати се пият по-високи дози (за кратко, после се преминава към поддържащи дози).

Между другото, някои хора действително имат добри нива през лятото, но реално повечето хора не се излагат достатъчно на слънце, дори го избягват (все пак жегите и обедното слънце не са масово предпочитани). Или стоят на сянка, или пък се мажат със слънцезащитни кремове. Не е изненадващо, че дефицитът е толкова широко разпространен.

# 101

В коя лаборатория се изследва? И двата пъти в една и съща ли?

Да, в една и съща.

# 102

Липса на магнезий, на витамин К, проблеми със храносмилане/черен дроб/бъбреци и пр. При мен капките на Jamieson не се усвояваха или поне нямаше видима разлика. Може да опиташ друга форма или марка. Похапвай и риба, гъби и свинско месо. 100г от някои риби съдържат 700IU, свинско, при това чисто - 500, шареното и повече. Яж храни богати на витамин К и магнезий, не прави резки диети. Витамин D се складира основно в коремните мазнини, което обяснява защо лятото ми се увеличават, а зимата ги губя, независимо от теглото. По същата причина при отслабване изчезват последни, тялото си ги пази.

Магнерот пия отскоро, но не съм редовна, а витамин К все се каня да го почна и май е крайно време.
Иначе напоследък намалих драстично въглехидратите и свалих 7 - 8 кг. за два месеца, та явно и това има връзка. Не знаех, че може да окаже влияние върху нивата на витамин Д.
Междувременно се чух с ендокринолога по телефона и каза да приемам по 30 капки Вигантол веднъж седмично и след 6 месеца ново изследване...

# 103
Магнерот е много добър препарат. Старая се да приемам каквото мога естествено, но ми беше изписан по други причини и наистина помогна. Витамин К има в зелевите, листните зеленчуци, зеления боб, зелените подправки, свинското месо. Но с драстично орязани въглехидрати е много вероятно да ти липсват и много други неща, не само магнезий - например калий, В-група и пр. А отслабването е възможно да е намалило нивата на витамин D. Ти си знаеш как искаш да се храниш, разбира се, само отбелязвам.

# 104
Магнерот е много добър препарат. Старая се да приемам каквото мога естествено, но ми беше изписан по други причини и наистина помогна. Витамин К има в зелевите, листните зеленчуци, зеления боб, зелените подправки, свинското месо. Но с драстично орязани въглехидрати е много вероятно да ти липсват и много други неща, не само магнезий - например калий, В-група и пр. А отслабването е възможно да е намалило нивата на витамин D. Ти си знаеш как искаш да се храниш, разбира се, само отбелязвам.

Калий изследвах наскоро по повод често уриниране и беше в норма, а и хапвам банани. От В групата съм изследвала само В12 и съм с недостиг отдавна, бих инжекции, взимам подезични, но още не мога да докарам нивата.
Иначе намалих драстично въглехидратите, но в сравнение с това, което ядях преди. Може би и аз не се изказах съвсем точно, тъй като не уточних че преди ядях основно тесто, сладко, картофи и т.н. Close т..е доста високо въглехидратно. Сега спрях тези неща, но ям зеленчуци, плодове, безглутенови зърнени, чат пат картофи и ориз, т.е. не е като съвсем без въглехидрати. Но може би самото отслабване е дало отражение върху нивата на витамин Д, щом има връзка с коремните мазнини...

Общи условия

Активация на акаунт