Съжителство след развод

• 29 545
  • 336
  •   1
Отговори
# 255
Дорис, когато човек гради семейство, т. нар. "сметкаджийство" е част от това - задължителна част!
те не са гаджета без ангажименти на по 20 г., които просто се събират за лаф и секс, имат общо две деца!
тия деца само с любов ли ще ги гледат?

# 256
Излиза, че едната от нас е да кажем по-отдадена, има повече хъс- все са способности. Инициативност, да се появиш на правилното място в правилното време, да си гониш целите, всичко това са способности.

За мъжа доста говорят доходите, дори и в България.

Иначе може и да си академик и доходите да куцат, но там вече липсват други способности- да се пласираш.

# 257
  • където ми харесва
Дорис, безкрайно съгласна съм с теб.
Искам да попитам другите, включая и авторката.
Ако Валерия беше тази с ниските финанси, натресла се в дома на гаджето си, оставяща по 150лв в "семейството", и детето й прекарваше всеки уикенд с нея и гаджето, и всяко кино, зоопарк, пица, пикник и т.н глезотийки ги плащаше въпросното гадже, защото Валерия не може да си го позволи, дали щяхте да я наричате и нея с милите епитети, които изляхте с кофите по тоя човек? За една приятелка питам.

# 258
Дорис, когато човек гради семейство, т. нар. "сметкаджийство" е част от това - задължителна част!
те не са гаджета без ангажименти на по 20 г., които просто се събират за лаф и секс, имат общо две деца!

Там е работата, излиза, че имат нейно и негово, а не "две деца". Може би е твърде рано, не зная, от писането на повечето майки тук останах с впечатлението, че не биха довели толкова скоро нов мъж при децата си, но авторката така е преценила и няма много смисъл да се коментира сега.
Поне си мисля, че Дорис това има предвид, защото в темата наистина не се говори много за независимите от парите отношения.
Факт е, че е в човешката природа да се концентрираме върху липсващия елемент и той да ни вгорчава и това, което имаме, но все пак щеше да е хубаво да чуем и останалото.

# 259

Принципно съм съгласна, че финансите са фактор в едно семейство. Заради пари не едно семейство се е разпаднало, но също така съм категорична, че всичко създадено заради пари не е семейство.
Три месеца гаджета, три месеца съвместен живот и вече се наричат "властна егоистка" и "използвач". Нищо няма да изградят по този начин, камо ли семейство с две доведени деца.
Колкото и пари да носи този мъж постоянно ще има дърпане за пари и разходи.

Излиза, че едната от нас е да кажем по-отдадена, има повече хъс- все са способности. Инициативност, да се появиш на правилното място в правилното време, да си гониш целите, всичко това са способности.

Но това как ще ни направи по-добри майки, съпруги, въобще партньори в семейството?

# 260
Елора, до сега ли миличка рови да търсиш сложната дума какво означава? Ми да не бе губила толкова време - да беше попитала по-умните.

Меркантилен означава най-простичко казано - сметкаджия.

В тази тема се говори за доходи, за сметки, за пари, за пазаруване, но не и за чувства и човешки отношения. Когато едни отношения се градят и съдят на база сметки то става дума за сметкаджийство и респективно меркантилност.

(респективно = съответно да не си губиш времето да търсиш и тази думичка в Уикипедия, който в никоя научна област не се води за меродавен)

Не бе миличка, аз в момента гледам филм. Не търся определения за елементарни думи като теб.
Та хубаво, браво на теб, че си стоплила значението. Та сега миличка кликни на профила на авторката и прочите отново бавно /защото знам, че не можеш да четеш бързо/ постовете и.

Та авторката издържа този мъж и детето му и и ти имаш наглостта да я наречеш меркантилна. Много си нагла.
Считам такова изпочаване за изключително грозно и долно.
Поздравления Дорис. Ти умееш да кажеш на черното бяло, но за съжаление малко ще ти се вържат на опитите.
Иначе в постовете ги има и чувствата и отношенията, но на теб акъла ти е в парите. Сляпа си за друго.
Иначе всичко е важно. И парите, и отношенията. Баланс трябва. Не може само да се взима в този живот, трябва и да се дава.

Дорис сигурно само с това си гледа своите деца. Манжда от любов, спагети от любов, пюре от любов, салата от любов  Joy

Дорис, безкрайно съгласна съм с теб.
Искам да попитам другите, включая и авторката.
Ако Валерия беше тази с ниските финанси, натресла се в дома на гаджето си, оставяща по 150лв в "семейството", и детето й прекарваше всеки уикенд с нея и гаджето, и всяко кино, зоопарк, пица, пикник и т.н глезотийки ги плащаше въпросното гадже, защото Валерия не може да си го позволи, дали щяхте да я наричате и нея с милите епитети, които изляхте с кофите по тоя човек? За една приятелка питам.

Ако другият партньор е ок с това, не виждам проблем. Но в случая на авторката това и пречи и тя е обяснила защо.
В едно семейство не е честно само единия да се нагърбва с всичко.

# 261
Дорис, за "три месеца гаджета" има влюбване и физическо привличане, но не и истинска любов
за да имат време да стигнат до нея, не трябва да се изтрепят за пари до тогава
а това предполага предварително мислене, т. е. сметкаджийство, добра база за всичко останало

не съм в ситуацията на авторката, но съм изяла известно количество житейски шамари и не бих допуснала някого в дома на децата си ако не сме "гаджета" поне три години /не три месеца/ - и ти при положение, че всичко са ок между нас

# 262
Това *семейство* не е създадено с финансов интерес, поне от страна на авторката. Тя иска време в което да са гаджета и което според мен набързо са прескочили. Като прибавим и това, че се чувства използвана нещата съвсем се влошават. За мен проблема е лесно решим. Мъжът освобождава един уикенд за нея, като компенсира през седмицата. Ограничава се с глезотиите. Променя отношението си и изискванията си когато са двете деца на куп. Естествено за това е нужно да застане пред бившата си жена твърдо и категорично. Осигурява на детето си забавления, които не изискват средства, като разходка в парка без купуване на боклуци ( лесно е, аз го прилагам, освен това е и здравословно ). Престава с простотията то е по малко ти трябва да отстъпиш. Отвратително изискване и отношение ( от личен опит ).

# 263
Валерия,
приятелят ти какво прави с детето? Все пак е голямо, на 10 казаха останалите дами, разбира и мисли вече, разговарят ли, държи ли се бащински, прави ли вечеря, отношението просто как е?

# 264
Авторката е поела този мъж на гърба си и в замяна иска един уикенд в месеца да прекарват насаме. Тя спомена парите за да покаже, че не само изисква, но и инвестира значително в тази връзка. Един вид да се оправдае, че иска малко внимание и време само за тях двамата. Аз така го разбрах.

От друга страна, за мен е направо ненормално един мъж да внася 150 лева вкъщи. Тези пари не могат да покрият дори храната му за месеца. Значи на практика Валерия го издържа. Тя е самотна майка, получава издръжка, но основната грижа и ангажимент за детето й пада върху нея. Тя трябва да мисли за неговото бъдеще, образование и т.н. И въпреки това, тя поема издръжката на един човек плюс част от тази на неговото дете безропотно. В замяна иска една събота и неделя да прекарват заедно само двамата.

И това не е дългогодишен партньор, съпруг, някой с когото имат общи неща - деца, къщи, планове и т.н. Това е човек, когото тя познава едва от 6 месеца. Признавам, че за мен Валерия е човек с голямо сърце. Аз никога не бих ощетила детето си за сметка на външни, чужди хора. Никога не бих похарчила и лев за да плащам масрафа на някой, който утре може и да го няма. Не и след 6 месеца познанство.

# 265
И въпреки това, тя поема издръжката на един човек плюс част от тази на неговото дете безропотно. В замяна иска една събота и неделя да прекарват заедно само двамата.

Въпросът е тази замяна честна ли е или е малко изнудване? "Аз плащам и това е моят апартамент, затова ще правиш каквото ти кажа?" Дават се пари, но се искат емоционални жертви?
Човекът има 8 дни с детето си на месец. Тя има 24 с нейното. Дали може да се постави на негово място?
Тя не вижда друго решение освен да намали дните, защото увеличаването им - тоест той да го вземе през седмицата, за да освободи уикенда, ще доведе до повече разходи за нея.

Едит: Някой нагоре спомена, че всъщност този мъж се е "наместил" при детето, не то при него. Така е, но пак не е много честно да се използва за предимство, защото това е обичайната ситуация. Надали някой се изнася с дете на квартира само и само да се започне на неутрална територия. Логично е то да си остане в къщата, в която е отраснало, за да се сведат състресенията по новата връзка на мама до минимум. Или?

# 266
Всъщност тя има 24 дни, но от тях само 8 са хубави, цели уикенд дни. Работните дни...там общо взето прекарваш детето през конвейера, отмяташ задачи и общуването не е много качествено. Тоест бащата не е особено ощетен, може малко да разчисти програмата.

# 267
  • София

Въпросът е тази замяна честна ли е или е малко изнудване? "Аз плащам и това е моят апартамент, затова ще правиш каквото ти кажа?" Дават се пари, но се искат емоционални жертви?
Човекът има 8 дни с детето си на месец. Тя има 24 с нейното. Дали може да се постави на негово място?
Тя не вижда друго решение освен да намали дните, защото увеличаването им - тоест той да го вземе през седмицата, за да освободи уикенда, ще доведе до повече разходи за нея.

Не виждам изнудване.
Мъжът е този, който има режим на виждане, който е стандартно 2 пъти в месеца.
Жената има родителските права над детето си, затова то е при нея.
Т. е., двамата влизат във връзката с установени от съда отношения с децата им.

Много лесно тя би могла да " регулира" вижданията им, като спре кранчето, нали?
Тогава на него ще му е невъзможно и веднъж да взима детето, като нито пари щ има, нито кой да готви и обгрижва.
Вместо това, жената се нагърбва с всичко, като моли за един уикенд почивка.

И пак се питаме, дали била права, дали не искала " емоционална жертва"!?

Хайде да попитам разведените така- коя от вас, не е оставала сама без детето си поне един уикенд, за да се наспи и да си обърне внимание?

# 268
Хайде да попитам разведените така- коя от вас, не е оставала сама без детето си поне един уикенд, за да се наспи и да си обърне внимание?
А кой я спира? Мъжът си има къща - може да му предложи там да посреща детето си през уикендите след като и тежи. Не нужно и да излиза с тях - даже би било по-добре за детето да си е само с баща си. Да си организира волна програма с излизания, с родителите и с приятели. Само че не се търси решение.

И вярвате, че ако имат по един уикенд само двамата то авторката няма пак да се чувства финансово използвана?

# 269
Ами да, неговото установено отношение към детето му е ЧЕТИРИ уикенда, не три.
(И два да са, много е грозно да се крием зад законови разпоредби - "еми сори, на теб съдът ти присъди 2 уикенда, аз кво съм виновна, че имам право на повече").
А авторката иска емоционална жертва от него към детето му, да, защото тя не иска уикенд почивка. Не си прочела добре. Тя иска уикенд почивка С него БЕЗ детето му. Така че той да си иде у тях с детето не става, тя иска той да е с нея. Той да се лиши от уикенд с детето си, за да го прекара само с нея. Чувства, че има правото да го иска, защото дава повече пари в "семейния" бюджет.
Независимо как го завъртим това изречение, смисълът остава. + жена - дете

Тези два дни могат да се вземат през седмицата, но за това той трябва да се погрижи като говори с бившата си съпруга. И вълкът сит, и агнето цяло. Нещо ме съмнява бившата да е такава луда безотговорна купонджийка, каквато я изкарахте тук.

Общи условия

Активация на акаунт