Любители на котки - Тема 114

• 50 918
  • 740
  •   1
Отговори
# 150
За нищо, поговори с хората, ако може бебето да остане още с майката, това е най-доброто решение, тя ще го научи на всичко, иначе доста време трябва да отделяш, малко е има нужда още от майка си, успех и заповядай в темата като се съберете. Simple Smile

# 151
Защо да е малко котето? И аз взех моето на около 40 дни, ядеше си всичко, нямала съм никакви проблеми. Ползваше си котешка тоалетна без проблем, много бързо се научи на драскалка да си точи ноктите. Колкото по рано вземеш котето (минимум 30-40дни) толкова по лесно и на повече работи можеш да го научиш. От развъдниците ги продават на три месеца, защото първо ги кастрират...
@tIINIIII - има специална храна за малки котета, ако бюджета ти позволява се ориентирай към качествена марка храна - Acana, Canidae, Orijen, Nutra Grain Free, Royal Canin....Може да даваш и сварено месо без подправки. Купи хубава четка и реши котето всеки ден, сега е моментът да свикне, иначе като порасне ще имаш проблем със сплъстени топчета козина.
Котешка тоалетна има ароматизирана (бентонит), пробвай такава, ако решиш да вземеш силиконова (аз лично не я харесвам) имай предвид, че при поглъщане е отровна - котето не трябва да се заиграва с парченца и да ги дъвче.
Ако решиш да режеш връхчетата на ноктите (има специални ножици за котка) - пак трябва да започнеш от рано, и много внимавай да не порежеш, в началото е най добре докато спи.
С къпането също - дългокосместите котки изискват по-често къпане и е по-добре като е по-малко да я къпеш веднъж в месеца или веднъж на два месеца, за да няма драми като стане по-голяма.
Купи играчки - скачащи топчета, връвчици, нещо меко и гумено което да дъвче - за да не изгризе кабелите и каквото не е за игра във вас. Най-важното постоянство и търпение, не залагай на силови методи като се провини, за да не почне да прави напук след време.

# 152
tIINIIII , прочети тук, добре са описани стъпките. https://jivotinkiteydoma.wordpress.com/2013/06/19/kak-da-se-grij … -izostaveno-kote/

# 153
Животното е малко, защо да се отделя от майката, като може още да го гледа, кощунство е да се взима толкова малко, но всеки си знае.

# 154
Благодаря на всички! Heart Eyes

# 155
А на ветеринар за ваксина и обезпаразитяване кога се кара?  Embarassed

# 156
Обикновено се почва с ваксините след 3-тия месец, но по преценка на ветеринаря може и малко по-рано. Най-добре да се заведе на преглед.

# 157
  • София
Защо да е малко котето? И аз взех моето на около 40 дни, ядеше си всичко, нямала съм никакви проблеми. Ползваше си котешка тоалетна без проблем, много бързо се научи на драскалка да си точи ноктите. Колкото по рано вземеш котето (минимум 30-40дни) толкова по лесно и на повече работи можеш да го научиш. От развъдниците ги продават на три месеца, защото първо ги кастрират...

Как така ще кастрират котета на 3 месеца... Втрещявам се вече какво правят по тези развъдници.

И според мен е малко на 40 дена коте... след като си има майка.

И пускам тук една статия, която е много показателна за това, което се случва у нас!
https://www.letsadopt.net/jack

# 158
Горкото животно, на по-добро място е, страдало е заради такива ........., думи нямам да ги опиша, всъщност имам, но ще ги запазя за себе си, защото ще получа бан със сигурност. Tired
Как така ще кастрират котета на 3 месеца... Втрещявам се вече какво правят по тези развъдници.
Аз също и как има хора, които вярват на тези глупости, мен и това ме изумява,  много ме е жал за животните продавани в зоомагазини, горките, хранят ги с боклуци, нагъчкани в клетки, не влизам в магазини, в които знам, че продават животни......

# 159
demenzia,

развъдниците ги дават на 3 месеца минимум, защото това е възрастта, която се е доказала като оптимална за отделяне на котето от майка му. Горе-долу до тази възраст е препоръчително да продължи прехода по отбиване от майчино мляко и захранване, както и социалицирането и научаването на "нещата от живота".

Коректните развъдници дават на новите стопани едно "готово" коте, за което не трябва да се мисли кога е първа ваксина, да се храни през един колко си време с мляко, да се учи на тоалетна и т.н. 

Прекалено ранното отделяне води до увеличаване риска от куп проблеми в бъдеще, и здравословни, и поведенчески.

Котето трябва да приема котешко мляко (от майка си или адаптирано котешко) минимум до 8ма седмица.

Единственото, което може да докаже принадлежност към породата е родословието, издадено от легитимна организация, членове на която са регистрираните раздъдници. Всеки уважаващ себе си легитимен развъдник гледа котета си с любов и грижи и не ги отделя преди 12та седмица. Произволното развъждане на непородисти котки също може да е направено с любов, но общият случай показва само печелбарство, заблуда на хората, че получават породисто животно от "развъдник", страдание на котето, отделено на 40-тия ден. Ако имахме свестен закон, който да криминализира развъждането на черно, нямале изобщо да се водят подобни дискусии. Който не е лицензирал дейността си, не е редно да се занимава с това и да печели на чужд гръб. Има достатъчно бездомничета, че да не се пренаселва популацията с животни, които често се озовават на улицата, когато не изпълнят очакванията на новите си стопани. Страдат най-вече животните.
Именно "развъдниците" на черно, които не следват добрите практики (дават котета на 40 ден, не са селектирали родителите, което може да доведе до заболявани, развъждат безразборно и многократно, гонят само печелбарството), създават лоша слава за легитимните развъдници, които следват добрите практики и правила.   

Котета от легитимен развъдник обикновено се продават с договор за кастарция, а не кастрирани. Но принципно  има изследвания, които доказват, че няма голяма разлика за физиологичното развитие, когато се кастрира на 2, 7 и 12 месеца :http://cfa.org/Owners/CatCare/SpayNeuter/EarlySpayNeuter.aspx

# 160
  • Варна
Привет от мен и един нов член на вашата групичка.
Това единствената поза,в която мога да го снимам,тъй като постоянно бяга и скача и не седи на едни място  Grinning
Обезпаразитен е вътрешно и външно,следващата седмица ще повторим вътрешното...ии като порасне ще го кастрирам. Все още не мога да му измисля име.. Thinking

Мъника е намерен от моя съседка,изоставен в един кашон заедно с двете си братчета,едното обаче не е могло да оцелее. И така моя милост реши да го осинови. Hug
За сега се храни със сухо мляко за малки котенца,като си хапва и РК Бейби кет и пастети на Анимонда ,а след като порасне ще се спра на нещо друго,но в никакъв случай РК или Про План. Работя в един зоомагазин,така че няма да бъде трудно да му избера нещо качествено.
Отдавна ви следя и  се възхищавам на вашите красоти Heart Eyes,благодарение на вас научих още много полезни неща.Обожавам котки,но  с предишните две нямах късмет. Първата скочи през терасата и така и  не я намерих  Sad ,а другата занесох на село,за да не бъдат баба и дядо сами.Както се казва взех си поука и сега ще бъда по-внимателна. Simple Smile
За сега това е от мен,скоро ще го снимам в не спяща поза  Grinning и ще ви го покажа. bouquet

# 161
Добре дошли! Страхотен е мъника. Hug

Момичета, препоръчайте ми някакви добавки за козината на дзвера? Mr. Green
Скубе се адски, никога не е било като досега. Храната не му е променена, давам му 2-3 пъти в седмицата малцова паста, но е голям зор, смених вече 4-ри и нито една не я харесва, замислям се да му взема гранулки с малцова паста.

# 162
  • на брега на морето
Сменя зимната премяна с лятна  Grinning, Рафа също сваля зимната козина. В ДМ има лакомства за котки, опитай с тях; във формата на възглавнички и на таблетки, има и като дребни кокалчета. То все тая де, нали е търговия, някакви масла да му дадеш, рибено напр. Не знам как действа.

Арвен, честито котенце Grinning

# 163
Ветеринарите казаха да му взема някакви добавки за козината.
Ровя се в момента из сайтовете, но не знам какво да избера.

# 164
Арвен, котето ти е страхотен бонбон Heart Eyes Heart Eyes Пожелавам ви много, много обич /което всъщност е сигурна работа/ и да илезе гальовен, че е много приятно да имаш гальовно котаче.

Ивекс - за козината - нещо в което има съставка Омега-3 и Омега 6, а същата работа върши и по малко рибено масалце да взима.

Общи условия

Активация на акаунт