Любители на котки - Тема 114

• 51 633
  • 740
  •   1
Отговори
# 390

На уличните котки не им трябват гранули и готвена храна/месо, ако искате да им обогатите диетата нй-добре коктейл от сурови меса и дреболии. В крайна сметка нали се сещате, че това, което ядат са врабчета, малки птички, мишки, гущерчета и т.н. Хляб, гранули каквито и да било, варено месо и подобни само им объркват храносмилателната система, а могат и да доведат до заболявания, които няма после кой да открие или лекува.

Малко съм скептична относно това, що се отнася до уличните котки в големите градове. Ядат по контейнерите и ако някой им хвърли нещо. За съжаление, не само от контейнерите ядят развалена храна, но и някои хора си мислят, че са прасета, и им дават развалени манджи и меса, мухлясали хлябове и пр., въобразявайки си, че им правят добро.

Котките пред блока, в който живея, определено са свикнали да ги хранят, а не да ловят дивеч. В интерес на истината изглеждат добре хранени. Все някой им дава. Лошото е, че имаше няколко случая на отровени и умрели котки с антифриз (поне така каза съседка) котки, защото някой им дава храна, полята с антифриз.

# 391
Цитат
определено са свикнали да ги хранят, а не да ловят дивеч

Ето там е проблемът. "Изкуствената" храна им променя начина на хранене, затова после и ровят по кофите, за да търсят подобни вкусове. Един омагьосан кръг, от който измъкване няма.

А за умишленото тровене, няма и да коментирам.  #2gunfire

# 392
Виждала съм котка да яде повръщано на първи януари, и защото не вземам 10 000 лв. заплата ще храня уличните с хляб. То да ги храним естествено предполагам се не се визира са им връзваме живи животни, защото убито и смляно, не ги учи да ловуват. Виждала съм само някои котки в квартала да посягат да ловуват, другите минават до ранен гълъб и си го отминават.

# 393
  • София
Мишелин, както е писала Епона има разлика м/у отделителна и полова с-ма. Wink Ако е мн ранно кастирането, има вероятност организмът да не се развие правилно. Peace Относно запушванията  в отделителната с-ма, едни Бог знае. Peace Но не е свързано с кастрацията,
Съжалявам, ама така и не можах да прочета това за чиповете, даже не съм се сетила и на вет да се обадя и питам, Embarassed

Танче защо не искаш да кажеш коя е клиниката в Слатина? Каква реклама е това? Доволна си, пишеш. Не си доволна, пак пишеш. Иначе, ставаме като ТВ, не разбираш ни кой говори, ни за къде става въпрос и ако те интересува започва едно звънене по телевизията, ама обадете се сега, ...после... нищо. Sad

# 394
  • София
Това с ловуването на хранена котка си е до котката. И до майка и.
В работата няма да казвам колко пъти съм намирала недоизядени гълъби или части от мишки на стола си.
Много е гнусно, ама ми носят подаръци милите.
А са хранени и дебели, особено Малката Мима, която в един период изглеждаше като две котки една до друга, толкова дебела беше. Ама си ловуваше момичето и то с кеф.

Безброй пъти съм гледала как майка им им носи живи гущери или мишлета да ги учи как става.
Донякъде е въпрос на инстинкт, а не на глад.

В квартала има и бездомни кучета и сюрия бездомни котки.
Повечето, поне по външен вид някога са тръгнали от домашни...
Храня наред, и със суха, и с мокра храна, както дойде.
Те даже са капризни, защото не ги храня само аз.

Някой ден ще ви снимам блоковото куче Майло, най-грозното и най-щастливо куче на света.
Вече е на над 10 години и си има колиба на топло, сменят му се постелките вътре редовно и яде според предпочитанията си, защото е лигльо.
Пробвано е да се одомашни, предпочита си навън.

ПП
Бездомните котки и бездомните кучета живеят заедно, котките бягат само от домашни кучета и то не от всички.
Моето смята, че всички пухави твари с нокти са другарчета за игра....

# 395
Обадихме се в две клиники и ни казаха, че е добре да изчакаме да стане поне на една година. И двата разговора протекоха на фона на едно коте в интимни отношения с едно одеало  Mr. Green 

Изчакването обаче някак си не е вариант за нас, защото ми се струва, че котето видимо се чувства нещастно. Опитахме да намерим повече информация за чиповете, но не намерихме. Имате ли представа как да го потърся на английски това?

# 396
Обадихме се в две клиники и ни казаха, че е добре да изчакаме да стане поне на една година. И двата разговора протекоха на фона на едно коте в интимни отношения с едно одеало  Mr. Green 

Изчакването обаче някак си не е вариант за нас, защото ми се струва, че котето видимо се чувства нещастно. Опитахме да намерим повече информация за чиповете, но не намерихме. Имате ли представа как да го потърся на английски това?
Може да му бият инжекция с период на действие до 6 месеца. По-евтино ще е от чипа и предполагам на същия принцип. На маца за 15 лв. и беше сложил вет.

# 397
До индтинкт е да, а и това, че не вижате котка да ловува, не значи, че не го прави.
При всички положения на цени от 3 до 7 лв. за кг. могат да се купуват разообразие от меса и дреболии, които да се дават сурови. Не е толкова по-скъпо, от гранулитр дори е по-евтино, а е многократно по-подходящо.
По-добре нищо, отколкото хляб, пшеницата е адски вредна за котките.

Имплантът се казва Suprelorin. Но той също пречи на развитието на вторичните полови белези, в крайна сметка нали действа като кастрация, просто временна. Прочети за кастрацията преди годинка в чуждите сайтове, изследването, което цитирах и си изгради мнение по въпроса.

# 398

Ето там е проблемът. "Изкуствената" храна им променя начина на хранене, затова после и ровят по кофите, за да търсят подобни вкусове. Един омагьосан кръг, от който измъкване няма.

А за умишленото тровене, няма и да коментирам.  #2gunfire

Те отдавна са си променили начина на хранене, говорим за вида домашна котка все пак. Още когато са се присламчили около хората, са започнали да ядат и изкуствена храна. В такава силно антропогенна среда, каквато е днешната, пък е абсурдно да се надява човек, че ще се изхранят само с ловуване. Ако хората спрат да ги хранят, те просто ще ровят по-усилено по кофите или ще умрат от глад. Няма какво да им стане от котешка храна на храносмилателната система, тя от поколения е привикнала на преработена храна. Това, че гонят, а понякога и хващат разни животинки, не значи, че се изхранват от това. Убедена съм, че ако наличните котки (колкото са понастоящем по улиците) започнат да се изхранват изцяло с мишките, гущерите и врабчетата, които успяват да уловят, те биха станали сериозно застрашени от изчезване, дори ако принципно в началото са достатъчно на брой за храна на котките (в което се съмнявам), съответно котките биха започнали да измират, докато станат достатъчно малко, че да им стигат наличните животинки. Може би е решение на проблема в дългосрочен план, но аз специално се ужасявам, когато видя умираща от глад котка, а в такъв случай ще има много-много такива.

Както споменах, при нас действително има човек, който е тровил котки, защото разхвърляли храна, разнасяли болести и бълхи. Те не ядат дружно от една паничка - не са приятелски настроени помежду си, всяка си замъква настрани "плячката" да си я яде. В краткосрочен план може да им е много полезно да им хвърля кървави карантии и да ги разнесат из цялата предблокова площадка, но в дългосрочен това именно е едно от нещата, което вбесява подобни съседи и води до съкращаване на живота им.

# 399
Епона, моята котка убива защото и е заложено, но не го яде, защото не е научена. Имам 10+ котки които храня с 500 лв. можеш ли да ми обясниш какви меса да купувам? Отделно са моите+ бенто, но в сметката калкулирай пари и за мен моля те, ток, телефон, интернет, пътни да ходя на работа да си изкарам заплатата все пак, че и за ядене да имам. Въпросните улични имат избор, за разлика от моите домашни. Сипвам, ако си намерят по-хубаво да ядат, не ги спирам да го направят. Край нашия блок и други хранят и котките ни са прилично нахраненички. Покрай други места като съм минавала, съм виждала прецепени от глад котки, които и на сух хляб се радват. Гладната смърт не е алтернатива предполагам. Често нося гранули в себе си и видя ли полу- умряло от глад животно, храня. Иска ми се да имам за всички, но за жалост не става. А да гледам котка да яде пиянско повръщано, не ме радва. Да не говорим като гледах и двете приемничетата, за консерви и бенто ми вървеше половината заплата+ на едното :- ваксини, чип, тестове и т.н за да замине в Германия.

Последна редакция: вт, 13 юни 2017, 12:29 от adelinda

# 400
  • София
Танче защо не искаш да кажеш коя е клиниката в Слатина? Каква реклама е това? Доволна си, пишеш. Не си доволна, пак пишеш. Иначе, ставаме като ТВ, не разбираш ни кой говори, ни за къде става въпрос и ако те интересува започва едно звънене по телевизията, ама обадете се сега, ...после... нищо. Sad

Клиниката е Джулайвет. Ходим при д-р Юлиана Михайлова. Въздържам се от препоръки, защото е правила само кастрации на Боги и Кирчо, а това е нещо рутинно. Нямам информация как са в диагностиката и лечението на по-сериозни заболявания.

Голяма дискусия предизвиках с написаното за сухата храна.  Sad  Разбира се, че душичките се радват на всякаква храна. Просто исках да напомня, че от нея много ожадняват, а в жегите и в студа това е проблем.

Дъщеря ми беше в Пловдив през уикенда. Хапнали са сладолед в "Стената" (до Търговската гимназия) и са тръгнали по малките улички под тепето в посока кръстовището на Васил Априлов и Пещерско шосе. Имало е много котки в окаяно състояние - слаби, болни, с изтичащи очички и рани. На едната ѝ е липсвала и опашката (съсухрена). На първите им е дала дежурните пакетчета храна от чантата си, но не са стигнали. Много беше разстроена. Повечето котки в Пловдив са добре гледани, а тези са били много зле. Не знам дали може да се направи нещо.  Sad Да е едно коте да се хване и да се лекува. Но като са много?  newsm78

# 401
Таня, ако има слепи и ако са такива които могат да се хванат, винаги може да се пробва поне да се помогне със писане на организации. Проблема са приемните домове. В Пловдив на много места има купички с храна и прясна вода, на много разхвърлят отрова. Скоро един застрелял котка. Тук проблема с котките е огромен. Може майките да се кастрират да не раждат слепи и на малките да се пробва да се помогне, то трябва някой физически да се ангажира. В най-лошия случай се подава сигнал със снимки. Но анимал Хоуп си изгубиха немското покровителство. На АЙ кАТ рескю ако искаш пробвай да пишете. Летс Адопт но и те си изгубиха фейсбук страницата заради вътрешно разделение и сега и на тях и ме по-трудно и предполагам поемат по- малко животни.

# 402
  • Велико Търново/Latitude: 43 ° 32 '47 "North - Longitude: 6 ° 56' 17" East
Нашият момък стана на 7 месеца. Спи по цял ден в жегите, вечер се поразбеснява за малко и пак полягва. Терасата ни не е обезопасена, но няма и как да го направя, понеже сме под наем. Два пъти го видях да се качи на парапета / 4 етаж, отдолу си е чист асфалт/ и вече го пускам на разходки на открито само в наше присъствие. Той през повечето време просто си се качва на един плетен стол и спи. Обаче съм му изнесла и тоалетната там, че вътре много ми мирише.
За разгонване още не мога да говоря сякаш...единствено стана малко по-гальовен - когато види някой на леглото, примяуква и се качва при него, мъркайки много силно и сам се натиска да си отърка главата. И сякаш урината понамирисва по-силно.

Обаче забелявам, че почти не пие вода от купичката си напоследък. Сменям я всеки ден, дори по два пъти. Принудих се да му добавам вода към мократа храна, която му давам. Иначе си пишка редовно, но очаквах със затопляне на времето да увеличи приема.

Какво ви е мненеието за тази храна:
http://www.zooplus.bg/shop/kotki/konservrana_hrana_kotki/feringa … nga_kitten/504046

Последна редакция: ср, 14 юни 2017, 11:17 от pepi:)

# 403
Относно кастрацията. Струва ми се, че някои хора бъркат полова и отделителна система. Ранната кастрация може да доведе до непроявление на вторичните полови белези, но не и до проблеми с отделителната система. Ако се получат такива, то това по-вероятно е от начина на гледане и хранене. Има проведени изследвания, при които се замерва уретрата на котета като възрастни, които са били кастрирани на 2, 7 и 12 месеца. Разлики в размера й няма.

Епона, чела съм я тази статия, както и други на английски език. Навсякъде пише, че мъжко коте може да се кастрира около 6 - 8ми месец. Но защо нашите ветеринари препоръчват да се изчака?  newsm78 Днес звъннах на още една известна клиника, станаха общо три, и от трите ни препоръчаха да изчакаме да стане на годинка поне. Обаче много странно, всички са склонни на кастрация, ако е почнало да маркира. В крайна сметкна май ще изчакаме да порасне още малко

Може да му бият инжекция с период на действие до 6 месеца. По-евтино ще е от чипа и предполагам на същия принцип. На маца за 15 лв. и беше сложил вет.

adelinda, може ли да споделиш каква е тази инжекция, за да мога да потърся информация в интернет?

pepi, храната изглежда добре като състав. Аз поръчах Карни Анимонда, но сега се загледах, че е с 10% по-малко месото спрямо тази, която си показала. MAC's също изглеждат добре като състав. Колкото то разгонването, при Пухчо също взе да мирише по-силно урината и ме побърква. Освен това прави неприлични неща с едно одеало. Чудя се, то ли го провокира да си мисли за секс? Grinning Ще взема да го прибера, да видим как ще реагира

Ето и една снимка от мен, че отдавна не сън пускала: https://s18.postimg.org/xwsuy6byh/IMG_20170612_124113.jpg

Последна редакция: ср, 14 юни 2017, 11:26 от Мишелин

# 404
  • София
pepi:) Може евентуално да сложите мрежа, на някаква временна откачаща се конструкция.
Знам ли.
Аз се опитвам да измисля как да сложа мрежа на прозореца и да си остане и комарника
пфу

Нашата тоалетна не мирише бре.
Купувам лавандула и чистя минимум два пъти на ден.
Даже и три, а събота и неделя по-често.

Ще си купувам климатик

Ние пастети не ядем.
Трябвада има сосче.

Общи условия

Активация на акаунт