Пролетно слънце грее, СЕПТЕМВРИЙЧЕ ден след ден лудее! тема №11

• 73 068
  • 535
  •   1
Отговори
# 180
  • София
И аз смятам, че тези, които твърдят, че децата им не са правили така, всъщност или са забравили, или гледат да се изтъкнат колко добре ги били възпитали.
Аз и преди съм споделяла какви номера ми играеше Елена и колко само съм ви се оплаквала. Какво да ви кажа - чак сега усещам някаква малка промяна, сякаш започва да разбира някои неща. Мааалко по-добре става, но преди беше ад с нейното постоянно мрънкане, инати и сцени на публични места или вкъщи. Сега обаче уж по-кроткото ми дете започна да проявява някакви такива черти - и той започва да се тръшка, да иска невъзможни неща, да се инати. Слава Богу е за по-кратко време, за разлика от нея, той спора за няколко минути, като види, че няма да стане на неговото (на нея с часове не й минаваше). Започвам да си мисля, че май просто трябва да го израстат този период. И някъде към 3 и половина някои неща постепенно се променят Simple Smile
Съгласна съм с Юна, че понякога преумората много влияе на поведението. Знаете ли колко луда майка съм била. Разхождахме се с часове в южния парк преди. И си мислех как двигателната активност е много важна, как във всеки удобен момент трябва да сме навън, на въздух, да се движим. Децата наистина са пълни с енергия, обаче май трябва да имаме готовност да ги сложим да спят, когато се изморят, а това няма как да стане ако сме далеч от вкъщи. Сега нямам много възможност да обикалям и съм забавила темпото, в началото се чувствах виновна, но започвам да си мисля, че дори да пропуснем разходка или излизане, няма да бъде ощетено детето.
Друг проблем с преумората е когато детето няма вече сили, обаче иска още да играе (при нови събития в ежедневието когато се превъзбуди). В тези случаи просто все ще е недоволно. Случвало ми се е да пусна Ели да подскача на надуваем замък, свършват 20-те минути и тя иска още и аз като „добра” майка плащам за още 20 минути подскачане в батут. Еми 40 минути тя за секунда не се е спряла, аз ако скачам толкова време сигурно ще умра. Тя не усеща умората и иска още, но аз отказвам и тръгваме да се прибираме. Хем е преуморена, хем е изнервена, че иска още, а аз отказвам и я прибирам. Преди имах голям проблем с тези неща. Сега започна да разбира защо нещо трябва да се прави или не трябва, какво означава, че е време за нещо друго. Много е странно и интересно как се промени в последните месеци (аз нямам общо с тази промяна, явно просто детето расте). И преди съм ги говорила същите неща, но не се трогваше. Сега като кажа, че е време за нещо друго и ако пропуснем другото (обяд, сън или каквото следва), това означава после да нямаме време за игри, тя е започнала да разбира и да ме слуша Simple Smile .... Обаче малкият започна да не ме слуша за сметка на това  Laughing Само дето вече като съм го играла това и нещо не може да ме впечатли особено Laughing

# 181
Ех, момичета, златни сте! Успокоих се!
А да ви издам, че ние се запознахме с Катето и нейните дечица, Ели и Митко, са страшни сладури! Heart Eyes Пред мен бяха много послушни. Wink
Успех на всички ни и явно ще ни трябва още търпение! Hug

# 182
  • Whatever our souls are made of, his and mine are the same.
Да,друго си е да споделиш с хора,които те разбират Simple Smile

# 183
  • София
 Hug
Да, запознахме се с Жулиета. Оказа се, че когато бяхме на квартира, сме били доста близо и може да сме се засичали дори, докато сме си разхождали бебетата, но не сме го знаели  Simple Smile И Жорко изглеждаше много кротък Grinning Те винаги малките изглеждат много кротки, когато се запознават с нови хора Grinning

# 184
Здравейте,
аз процедирам точно като Ракел. Правя го доста несъзнателно, но наистина има ефект. Децата обичат режима и обичат да знаят какво се случва. Затова винаги го предупреждавам какво ще се случи и дори и да не е съгласен се случва. Въобще не му се оставям да ми промени решението. Особено щом няма основателна причина за това. Той като види че не му обръщам внимание и даже констатирам че преиграва и спира. СЪщо мрънка и се сърди вече почти за всичко и хич не ме слуша но като цяло и да не казвам голяма дума - никога не е посягал на някой. Предполагам че се дължи на това че ние вкъщи не посягаме а само разговаряме. Казвам че нещо не може но никога не му посягам. Четох че не трябва да се посяга на детето ако не искаме и той да посяга на другите и засега има ефект. Като влезе в яслата сигурно ще се промени. Някои деца вече се опитват да му посягат и той само се сърди в недоумение какво се е случило.

# 185
никога не е посягал на някой. Предполагам че се дължи на това че ние вкъщи не посягаме а само разговаряме.
На тази възраст няма особена връзка. Децата не посягат, защото копират родителите си, а защото се чувстват безсилни по друг начин да си защитят правата (така, както те ги разбират - по законите на бебешкото право всичко, което искам, е мое Simple Smile ).
Когато детето се страхува, че другият няма да му зачете правата, тогава посяга. Когато не може да говори добре и да разреши конфликта с думи, когато му липсва базов социален опит, също.
На тази възраст това е често срещано и все още не може да се говори за агресия.

# 186
  • Whatever our souls are made of, his and mine are the same.
Напълно съм съгласна с теб,Юна.Той посяга на децата,защото го е страх от тях и не знае как да се защити.Като се приближат към него първо се закрива с ръце,и след това удря.
Прегначик, и ние вкъщи не му посягаме,не го е видял от нас.Случвало се е друго дете да го удря и той явно от там вече мисли,че трябва да се пази.

И да ви споделя,вчера ММ му видял гърлото,защото малкия глътнал един бонбон - и като погледнал, цялото на бели резки.Закарал го е до веднага до личната лекарка и тя е казала,че това са гъбички Confused Изписала му е един мехлем и е казала да изваряваме всички шишета и биберони. Значи затова от много време насам малкия не искаше да се храни,просто го е боляло гърлото Neutral Face  Беше отслабнал с килограм за един месец.Сега ще видим дали ще се излекува и дали ще се отрази на апетита му.

# 187
  • София
И аз мисля, че удрят при страх и самозащита, дори да няма според нас от какво да се защитават. А копират много говоренето, аз понякога се плаша като слушам как ми копират и изразите, и тона. По едно време много бях започнала да викам, като повторя по 10 пъти нещо и никой не ме слуша и накрая започвам да викам. Забелязах, че и те започнаха да се карат и да викат като мен и направо се ужасих. Опитвам се да се поправя сега, дано да не е късно. Нещо не ми се получава строгия, но тих тон, никой не ме отразява така.

Честит рожден ден на всички малки рожденничета днес Simple Smile Да са здрави и щастливи  Hug

# 188
  • Северо=Западналия край
Честит рожден ден и от мен на всички празнуващи днес! Днес има много рожденници, жалко,  че се разпиляхме и много не пишат във форума.
Желая на всички дечица да са здрави и да имат безгрижно детство!

# 189
това, че има гъбички не означава, че го боли. Но може да повлияят на апетита.

чрд на всички малчуганци, надявам се да се запознаем лично с поне някои от вас, преди да станем на по 3 г.
Wink

# 190
  • Пловдив
В къщи не крещим и не викаме, но  Виктория се случва да крещи и цялата трепери тогава. Дори по площадките така е стряскала по-малките деца. Било е в случаи, когато е казала "Бебе, не", а то въпреки това "не изпълнява нейните заръки". Тя на всички деца това повтаря /големи, малки/ - причини: ако някой е пред нея и тя не може да се пусне по пързалката или пък й хване волана на количката, или направи нещо, което тя не иска другото дете да прави по една или друга причина ... Понякога ги бута от пързалката, за да се пуснат по-бързо ... винаги съм до нея и я коригирам с думи и действия, но много ми се иска да не прави изобщо така.

А дали наистина са гъбички? Личната каза, че и Вики е с гъбички /налепи без зачервено гърло?!/, но УНГ, като й видя гърлото, и беше категоричен за гнойна ангина. То и дъха й миришеше много. На антибиотик сме.

# 191
  • Пловдив
Честит ви РД, пораснали мъници :* Бъдете здрави и щастливи деца!!!

# 192
Tя на всички деца това повтаря /големи, малки/ - причини: ако някой е пред нея и тя не може да се пусне по пързалката или пък й хване волана на количката, или направи нещо, което тя не иска другото дете да прави по една или друга причина ... Понякога ги бута от пързалката, за да се пуснат по-бързо ...
Моята пък е много чувствителна. Дори възрстен да я пипне, примерно някоя по-страхлива баба като я види как се катери по много високи места и я хваща, за да не падне или направо се опитва да я свали (и такива случаи е имало), тя може половин час да плаче и да нарежда колко е обидена и възмутена. На мен ми е много смешно, но детето искрено страда за навлизането в личното пространство.
Ако някой ѝ хване волана на количката, направо не знам какво ще се случи! Но ще се бори с него, гаранция Simple Smile

Бързо оздравяване на болните!

Честита втора година на Митко и всички други, които имат РД тези дни Simple Smile

# 193
моят болен, пак. тюф къхх не е честно
;-(

# 194
На тази възраст няма особена връзка. Децата не посягат, защото копират родителите си, а защото се чувстват безсилни по друг начин да си защитят правата (така, както те ги разбират - по законите на бебешкото право всичко, което искам, е мое Simple Smile ).
Когато детето се страхува, че другият няма да му зачете правата, тогава посяга. Когато не може да говори добре и да разреши конфликта с думи, когато му липсва базов социален опит, също.
На тази възраст това е често срещано и все още не може да се говори за агресия.
Юнаа, моля те обясни ми по-подробно това за социалния опит. Много притеснения имам на тази тема. Живеем далеч от роднините ни и само аз гледам малкия. Баща му тези дни има много работа и дори той не може да го изведе вечер. Не искам нещата да стават така, но Жорко е страшно залепен за мен. Само мен иска, даже преди заспиване тази вечер не даде на татко му да ме прегърне. Може да е нормално, но много ме гложди, че няма къде да го оставя за разнообразие. Ето, и на ясла не сме приети, т.е. продължаваме да се гледаме само двамцата. Мога ли да го давам някъде почасово на частно или пък друг вариант? newsm78
Как се справят майките, които гледат дечицата си 3 години?

Общи условия

Активация на акаунт