Съседка свири на пиано. Какви са ми правата?

• 70 180
  • 664
  •   1
Отговори
# 120
Не знам какво пее радио Вероника. Аналогично за мен е музика, която на мен ми се слуша силно. Все пак нали имаме свобода в тези часове  Simple Smile

# 121
И значи детето може да учи на включен телевизор, но звуците на пианото от горния етаж го разсейват  Stop

Koe дете? Защото у нас например изобщо нямаме телевизор, та моите на телевизор никога не са учили. Държа да имат спокойствие и тишина, докато си учат и почиват, а между другото и аз имам нужда да си опъна краката и да си почивам на тихо. Как ли пък няма да търпя дрънченето на съседа, разбира се че няма да го оставя на мира, ами ще му вгорча живота. Веднъж, два пъти - да, ама не и всеки ден по няколко часа.

# 122
 Това дете.
Точно три дена учене има в тишина. Под тишина аз разбирам наличие на нормален фонов шум, това включва  боботене на телевизор, или радио, шум от коли и аларми от улицата, викове на деца от площадката долу, моето потропване с чинии, когато слагам вечерята и гласовете ни. Това е нормална среда, която те заобикаля и с нея ухото ти свиква от рождение. Обаче чука всеки ден е същото като удар по клавишите всеки ден. В случая дали ще е бормашината или пианото на съседа е все тая.

Над нас всяка вечер има семейни скандали, а след това се чуват подобаващо и извиненията. Да отида ли да им кажа да си шумоизолират спалнята  Crossing Arms

# 123
  • София
Аналогична е музика, с еднакъв интензитет и сила на звука като тази, която се носи от съседния апартамент. Силата на звука при свиренето на пиано варира между 50 и 80 децибела (под 60 при пианисимо, 80 при фортисимо, т.е. приемаме, че средно 60-70 децибела е силата на звука на пианото от съседният апартамент). Според уикипедия, 60 децибела е силата на нормален човешки говор, а 70 - на прахосмукачка.

Нека авторката сподели повече информация за съседката - професионален музикант ли е или любител. Ако е професионален музикант, може би има и други места, на които може да практикува (освен ако не е концертиращ пианист, но доколко може да се издържа в България изцяло от концертна дейнсост е друг въпрос newsm78). Ако е любител, който свири след работа - значи, това е един особено влюбен в пианото ентусиаст (казвам го като човек, свирил 10 години на пиано) - да свириш всеки ден по 3 часа ми се стува доста, а и все някога ще и мине марака  Joy

# 124
Аз пък съм много щастлива, че имам съседка пианистка. Плачещи деца, тежки стъпки, дрънчащи тенджери  и прочие изброени съвсем сигурно биха ме дразнили много повече, което не означава, че бих тръгнала да правя забележки. Тези с претенции техните желания, нужди и комфорт да са по-важни от на другите да си осигурят среда, която не зависи от съседи.

# 125
Аналогична е музика, с еднакъв интензитет и сила на звука като тази, която се носи от съседния апартамент...
Ясно. Значи не аналогична, а каквато ми харесва.
Хубаво е, че в тези часове имаме свобода  Embarassed

# 126
Тези с претенции техните желания, нужди и комфорт да са по-важни от на другите да си осигурят среда, която не зависи от съседи.
т.е ако чалгата или бормашината на съседа ви разваля графика на репетиции , купете си къща  #Crazy.
Или не съм ви разбрала?

# 127
Тези с претенции техните желания, нужди и комфорт да са по-важни от на другите да си осигурят среда, която не зависи от съседи.
Аз лично гледам да не навлизам в домовете на съседите си. Включително в позволените часове, освен рядко, в краен случай. Защото се намирам в жилищна сграда, не на игрална площадка или в концертна зала.
Който обаче няма сили да си седи в рамките на имота, може и в гората да иде. Там ще си вика и свири на воля.

# 128
Визирам конкретния казус от темата, жената спазва съответните часове. Колкото и да ни е неприятно понякога, ако съседът с бормашината се съобразява с часовете за покой, ще се наложи да го изтърпим. Ако не искаме да търпим никого, дори когато този някой спазва правилата, то да, би трябвало да си осигурим среда, в която не се налага да търпим каквито и да било съседски шумове.

# 129
  • Страната на чудесата
И аз имам съседче пианистче, упражнява се да свири точно по време на второто ми майчинство, от 14 до 16 ч.редовно. Какво да направиш, примиряваш се.
Година по-късно дъщеря ми се запали по китара, свири хард рок и метал парчета, купих и електрическа и усилвател tooth

# 130
Като ви чета, се чудя нещо друго...

1. Как успявате в 17ч. да се приберете в дома си? (освен ако не работите на смени, или не сте до 16ч. на работа, това за София).
На работа съм до 17ч., прибирам се най-рано в 17.30ч., ако взимам дъщерята от училище в 18ч.
Следва занимание с децата, приготвяне на вечеря, игра на децата (понякога и шумна), вечеря...и то станало 21ч. ако изобщо мога и тогава да седна дори.

2. Как успявате да намерите време м-у 17-20ч. да си почивате, да легнете, да спите?
Приемаме че нямате деца и горните задължения, нито пък мъж, и не се налага да готвите.

3. Истински изморените психически, физически, или и двете хора...са изморени. И ако толкова им се спи в това време, то просто лягат и заспиват. Та не би им пречило едно пиано.

# 131
  • BG
И аз имам съседче пианистче, упражнява се да свири точно по време на второто ми майчинство, от 14 до 16 ч.редовно. Какво да направиш, примиряваш се.
Година по-късно дъщеря ми се запали по китара, свири хард рок и метал парчета, купих и електрическа и усилвател tooth
Ето това му се казва достойно отмъщение  Mr. Green

# 132
Нищо не може да се направи, освен да си сложите изолация. Аз така намразих "Фюр Елизе" - 4 години ми го дрънкаха и тъй и не го усвоиха. Crazy

Joy Подобна беше и при нас ситуацията, но преди доста години. Joy Едно девойче издевателстваше на пианото, и то през етаж от нас нагоре върху същото парче или върху "Лунната соната", и пак се чуваше достатъчно силно и беше достатъчно дразнещо. Joy Joy Точно в следобедните часове. #Crazy Съседът пък отстрани правеше редовно яки купони с китари и музика и нощем редовно не можех да спя.  #Crazy  А на долния етаж под нас един алкохолик редовно викаше, псуваше и тръшкаше вратите като за световно.  Joy Аз пък им го връщах на всички с як хард в късния следобед с една яка уредба и колоните на макс.  Joy Joy Joy  След няколко години нещата се успокоиха масово, щото участниците пораснаха, някои се задомиха, други отидоха да живеят другаде и т.н. Grinning Grinning Във всеки случаи там, където живея последните години в РБ, хората не вдигат шум, особено в почивните часове, и ако някой си го позволи, следват предупреждение или се вика полиция по принцип. Sunglasses Категорично смятам, че хората трябва да се съобразяват едни с други, защото някои работят на смени или пък много уморителен физически и/или психически труд и едва ли има човек, на когото да му е приятно, когато има нужда от почивка, да му дънят на главата - няма значение на какво и дали е класика, джаз, чалга или нещо друго.  Sunglasses Не става дума за инцидентни включвания, а за редовно дрънкане.  Grinning Така че разните му пиана, саксофони, не дай си, Боже, барабани и всевъзможни други издевателства - извън жилищните кооперации! Sunglasses Simple Smile
Онзи ден моя приятелка от друг голям град у нас ми се оплака, че изобщо не може да почива от уредбите на заведенията наоколо, защото тя живее на централна улица. Подава оплаквания, но от общината не им пука, собствениците на заведения я заплашват, и даже са подели инициатива всички живеещи наблизо до вонящите им и гърмящи дупки да се изнесат, и това да останело улица за забавления и заведения! #Cussing out #2gunfire #2gunfire Понякога наистина имам чувството, че живея в държава, пълна с идиоти и тотално беззаконие. Да не говорим да това какво става по пътищата всеки ден и изобщо с нарушителите на закона по принцип, който, като сякаш е направен така, че да ги брани!  #Cussing out #Cussing out #2gunfire Пълно безхаберие навсякъде и във всичко, с малки изключения.  newsm11

# 133
Като ви чета, се чудя нещо друго...

1. Как успявате в 17ч. да се приберете в дома си? (освен ако не работите на смени, или не сте до 16ч. на работа, това за София).
На работа съм до 17ч., прибирам се най-рано в 17.30ч., ако взимам дъщерята от училище в 18ч.
Следва занимание с децата, приготвяне на вечеря, игра на децата (понякога и шумна), вечеря...и то станало 21ч. ако изобщо мога и тогава да седна дори.

2. Как успявате да намерите време м-у 17-20ч. да си почивате, да легнете, да спите?
Приемаме че нямате деца и горните задължения, нито пък мъж, и не се налага да готвите.

3. Истински изморените психически, физически, или и двете хора...са изморени. И ако толкова им се спи в това време, то просто лягат и заспиват. Та не би им пречило едно пиано.

Събота и неделя, а тормозът беше особено неприятен по време на майчинството - първата година.
Като не си спал цяла вечер и копнееш за час тишина, много дразни. Гаранция!

# 134
Sesylle, в момента работя от вкъщи.
Преди като бях в офис се прибирах в 18:30 ч. В делничните дни готвенето е някакво месо/риба на фурна, т.е. 5 мин. да го пъхна, при това не винаги аз. После душ и релакс.

Иначе като човек, който си е през повечето време вкъщи гледам да не тропам, детето ми също спазва железни правила. Имаме възрастни хора, майки по майчинство, хора, работещи на смени, ученици за съседи и т.н. Не смятам, че имам право да им влизам в къщите само защото ми се е дослушала силна музика или искам да се уча на нещо шумно.

П.П. Израсла съм самостоятелна къща, въпреки това съм възпитана в този дух. Тих и кротък живот, дивеенето където му е мястото.

Общи условия

Активация на акаунт