МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 63-та ТЕМА

• 98 957
  • 742
  •   1
Отговори
# 465
  • Добрич
Стана ми интересно какво представлява нахутената мая.

Скрит текст:
Зачетох се: "Натурален продукт!", обаче в състава има Е472, които най-вероятно са синтетични. Суроватката на прах също е далече от представите ми за натурални продукти.

# 466
И на мен ми беше съмнително, когато си купих машината и в рецептите към нея бяха по една до една и половина лъжичка суха мая за цял хляб (съответно за двата размера хляб, моята е малка), нали на пакетчето пише че е цялото за половин килограм брашно, първо мислех тия хора да не би друга мая някаква да ползват... но е факт че е достатъчна. По-големи количества съм слагала само в по-тежки теста, за хляб си стига.
Нахутена си бях взела точно веднъж, колежка ми я похвали много. Не повторих. Мая като мая, само дето ми трябваше още повече време да си планирам за правене на хляб, изразходих пакета и си минах на френската пак. Е 472 се води че не е вредна добавка уж, за подобряване на структурата на хляба е, аз съм свикнала в тестата да слагам 1-2 лъжички оцет или лимонов сок, същата работа вършат.
А такива рецепти като на пакета нахутена мая и тази от преди няколко поста, с еди колко си вода и брашно с точен грамаж, но с вид по желание... ами странни са ми. Че то дори две брашна бели няма, дето да поемат еднакво вода, камо ли бяло или пълнозърнесто да са в същото съотношение вода:брашно. Наглеждам си тестото при замесването винаги.

# 467
  • София
Аз също  гледам винаги тестото. Слагам и аз оцет около 1 ч.л. Не знаех, че Е 472  е за тази цел.

# 468
Това намерих на прима виста преди малко в 1-2 статии, пишеше че се влагат без ограничения, нямах намерение да прозвуча сякаш съм специалист и ги знам всичките кое какво е точно Grinning
Едната беше на BB Team, другата някаква публикация за хлябовете и какво се слага в тях.

# 469
  • Сф
И аз винаги го гледам, до сега всеки път се налага да дослагам я брашно, я вода. По тази причина не смея да я пусна на отложен старт през нощта сама да бърка.
Тук прочетох, че слагате оцет към пълнозърнестите хлябове, за да се разтегне по- добре глутена, та и аз почнах да добавям.

# 470
  • Добрич
Да, естерите на мастните киселини /Е472/ се водят, че са без странични ефекти, но са обичайно синтетични. Затова ми се вижда странно да се съдържат в продукт, предлаган като натурален.

natka, това за брашното и водата и на мен ми направи впечатление. Белите и пълнозърнестите брашна обикновено се замесват с различно количество вода.

# 471
  • София
При използване само на пълнозърнесто брашно, тестото по - рядко ли го оставате?

# 472
  • Перник
И аз винаги го гледам, до сега всеки път се налага да дослагам я брашно, я вода. По тази причина не смея да я пусна на отложен старт през нощта сама да бърка.

Пускала съм и на отложен старт предишната пекарна - в началото, когато исках да пробвам всички програми Grinning Ставаше си хляба, но се е случвало да не е идеален.
Веднъж, след като си купих везна, реших да направя хляб по рецепта от книжката, която ползвам за основа на моята си рецепта "на око". Ами, с точни грамажи хлябът стана твърде сух и не ни хареса. Така че, ползвам си приблизителната рецепта, наблюдавам тестото и добавям каквото е нужно Simple Smile

# 473
При използване само на пълнозърнесто брашно, тестото по - рядко ли го оставате?
Само с пълнозърнесто не съм правила, слагам си и бяло (под 1/3 от общия грамаж е), но и така пак го оставям една идея по-мокро тестото, повече ми харесва. Ако го оставя нормално както за бял хляб, понякога остава сбит и не се надига толкова, въпреки че има и бяло брашно и лъжичка оцет. Пак си е до проба и това, дори и с различни пълнозърнести брашна ако искам еднакъв резултат, началната консистенция ми е малко различна. С на София Мел пълнозърнестото го оставям да се замеси почти като за бял хляб, с на Агромил иска по-мокро да е в началото, иначе ми става сбит хлябът и се пуква отгоре стабилно при печенето, личи си че не е успял да втаса добре. При мен е сравнително тежък, аз слагам и смляно ленено семе, обикновено и голяма шепа слънчогледови семки.
Приятелка си купи хлебопекарна малко преди мен и като видях какви тухли произведе само с пълнозърнесто брашно, хич и не пробвах така.
Заради това гледане в началото и аз не използвам отложения старт, добре че не обичам прясно изпечен хляб.

# 474
  • Добрич
И аз не пека 100% пълнозърнест хляб, а слагам 1/6 бяло брашно /150 г. бяло и 750 г. пълнозърнесто, общо 900 г. брашно/. Когато правя тесто на програмата за месене и слагам 900 г. бяло брашно, водата ми е с 20 мл. по-малко.

На този пълнозърнест хляб слагам 14 г. прясна мая.

# 475
  • до най-прекрасния мъж
Момичета и момчета, споделих моят опит с моята пекарна. При тези пропорции нямам провал, а меся в различни съотношения трици, овесени ядки и брашна вече почти година. Винаги гледам бялото да е 400-450 гр, останалите съставки слагам на око. Месила съм с какви ли не брашна - Арчар , София мел, Кастело - резултатът винаги е перфектен. Твърде сбит хляб нямам. Имам един единствен провал и той е, че се опитах да направя ръжено-пшеничен хляб на експресната програма, която е 1:18 ч. И то пак не е провал,  защото хлябът ставаше за ядене, просто беше по-сбит и небухнал, тип Бонус.
Всеки си познава машината и знае какъв резултат цели. Ако някой желае,  нека пробва. За мен формулата с грамажите си е работеща и си я ползвам.

# 476
  • София

Скрит текст:
Зачетох се: "Натурален продукт!", обаче в състава има Е472, които най-вероятно са синтетични. Суроватката на прах също е далече от представите ми за натурални продукти.
Всичката мая на пазара е с дрожди - т.е. неестествена!
Ползвайте квас или сода...
Shocked Sick

# 477
  • София

Скрит текст:
Всичката мая на пазара е с дрожди - т.е.
Скрит текст:
неестествена!
Ползвайте квас или сода...
Shocked Sick
А тогава коя мая е естествена?

# 478
  • София
Кваса също е от дрожди.

# 479
  • Добрич
...
Shocked Sick

Кое точно те учудва? newsm78

По БДС за хляб Добруджа количеството на маята е от 1% до 2% от количеството на брашното.

На 900 г. брашно /150 г.бяло и 750 г. пълнозърнесто брашно грахам/ слагам 14 г. мая., т.е.4 г. под допустимите стойности за хляб Добруджа, а моят е пълнозърнест.  

Общи условия

Активация на акаунт