МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 63-та ТЕМА

• 98 961
  • 742
  •   1
Отговори
# 450
Попитах за рецепта,защото нямам книжка,въобще в комплекта,така я закупих,изтеглих от нета,но не се получава по дадената!

# 451
  • Буркина Фасо
Попитах за рецепта,защото нямам книжка,въобще в комплекта,така я закупих,изтеглих от нета,но не се получава по дадената!
има специална тема за Рецепти за хляб. надникни в нея.

# 452
  • до най-прекрасния мъж
Аз винаги правя в тази пропорция 320 мл течност - вода, яйце,  мляко кисело или прясно, 600 гр сухо вещество - брашно - бяло, ръжено, пълнозърнесто, типово; трици, овесени ядки, зародиш, като гледам брашното да е поне 400 гр бяло, за да не става глетав хляба. Семена до 25 гр и семки до 50 гр общо. Нямам провал до момента.

# 453
  • Перник
Колеги и колежки, препоръка за марка и вид машина за хляб, до 200 лв., максимум, благодаря ви!
да бъде евтина.
ако консумирате малко хляб - машина с 1 бъркалка.
ако е повече - такава с 2 бъркалки.

+1 за всеки ред от това
За марка - всеки ще напише каквото има вкъщи и ще каже че е доволен от него, не познавам много хора които са пробвали повече от една марка, така че...
....

Предишната ми пекарна беше Мулинекс, с една бъркалка. Изкара 4 години ежедневно ползване. От 3,5 години съм със Силвър крест. С 2 бъркали е. Също се ползва ежедневно. "Марковата" с нищо не беше по-добра.

# 454
Аз винаги правя в тази пропорция 320 мл течност - вода, яйце,  мляко кисело или прясно, 600 гр сухо вещество - брашно - бяло, ръжено, пълнозърнесто, типово; трици, овесени ядки, зародиш, като гледам брашното да е поне 400 гр бяло, за да не става глетав хляба. Семена до 25 гр и семки до 50 гр общо. Нямам провал до момента.

За тези количества колко мая слагате и на коя програма печете?

# 455
  • до най-прекрасния мъж
Няколко поста по-назад писах пълната рецепта. Тя е за пълнозърнест хляб, но става и за бял. Просто слагаш само бяло брашно, без триците и зародиша. Става и за солен кекс, като замениш водата с яйце и мляко. Просто при течностите се придържаш към 320 мл., а сухите съставки - 600 гр. Примерно разбиваш 2 яйца и допълваш с кисело или прясно мляко или вода до 320 мл. Или слагаш 150 гр трици и допълваш до 600 гр с бяло брашно. Или слагаш 150 гр ръжено и допълваш до 600 гр с бяло брашно.
Лесно е, екпериментирай и ще намериш твоя вкус за хляб и други тестени изделия.

# 456
  • София
Аз пък в момента съм на другия полюс - докарвам до 70% течност, за да се замеси тестото иначе е сухо та сухо.
Какво брашно ползваш?

В момента, заради мързела ми, и бяло, и пълнозърнесто на Софиямел. Иначе ползвам пълнозърнесто на Арчар и при комбинация с него всичко е "по книга" Simple Smile.

# 457
  • София
При пълнозърнестия хляб тестото не трябва ли да е по-течно? И съотношението течност- вода да е друго.
Аз правя хляб с 280 мл. течност, най - често вода и 500 гр. брашно, обикновено тип 650 и 3-4 с.л. мазнина. Понякога добавям белени сл. семки или небелен сусам, около шепа. Меся на програма тесто сутрин, прибирам в хладилника и пека вечер във фурната. Първо само на долен реотан на 50 градуса Целзий и след това на вентилатор на 160 градуса. Когато не забравя слагам и купичка с вода във фирната.

# 458
При пълнозърнестия хляб тестото не трябва ли да е по-течно? И съотношението течност- вода да е друго.
Аз правя хляб с 280 мл. течност, най - често вода и 500 гр. брашно, обикновено тип 650 и 3-4 с.л. мазнина. Понякога добавям белени сл. семки или небелен сусам, около шепа. Меся на програма тесто сутрин, прибирам в хладилника и пека вечер във фурната. Първо само на долен реотан на 50 градуса Целзий и след това на вентилатор на 160 градуса. Когато не забравя слагам и купичка с вода във фирната.
На тези пропорции колко мая се слага ,защото и аз правя хляба с толкова брашно и вода и слагам 1 пакетче мая.Хляба става много хубав ,но на другият ден много се рони.

# 459
  • Сф
Винаги ме  изумявало тук колко много мая слагате. Аз повече от 1,5-2 чаени лъжички не слагам, защото много бухва и после спада в средата.

# 460
  • Перник
Винаги ме  изумявало тук колко много мая слагате. Аз повече от 1,5-2 чаени лъжички не слагам, защото много бухва и после спада в средата.

Аз слагам 1 чаена лъжичка (малката мерителна, която е с хлебопекарната), ако ползвам суха, или 1/6 от кубчето, ако ползвам прясна мая. С това количество става идеален хляб с тегло около 1 килограм (изпечен). Понякога опира и в капака. Не ми се мисли какво би станало, ако сложа цяло пакетче мая Open Mouth

# 461
  • до най-прекрасния мъж
Не ми се мисли какво би станало, ако сложа цяло пакетче мая Open Mouth
Тръгва да те търси, особено ако е само бяло брашното.

# 462
До сега слагах цяло пакетче суха мая и си се получаваше нормален 1000гр хляб,но само ме притеснява ,че на другия ден е ронлив.Сега сложих хляб да се пече с 1 мерителна лъж. от комплекта суха мая след 2 часа ще разбера дали е добре и с по-малко мая.

# 463
  • София
При 500 грама брашно - 300 бяло и 200 пълнозърнесто, слагам 2.5 грама суха мая от френските 11-грамови пакетчета. Меря с електронна лъжичка-везна. По спомен е около 2/3-ти от малката мерителна лъжичка към машината.

# 464
  • София
Аз слагам две големи мерителни лъжици от пекарната, използвам нахутена мая. На самия пакет това са пропорциите. http://ezdrave.com/product/216/nahutena-maya-za-hlyab-300g.html. Единствено мисля, че водата е 300 мл., но брашното е  500 гр., захар не се слага, има в маята. Сол слагам една голяма мерителна лъжица. Ако използвам "жива" мая слагам около 6-7 гр. Суха, от малките пакетчета съм използвала няколко пъти само, имам машината от може би 6 години. Не ми харесва.

Общи условия

Активация на акаунт