МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 63-та ТЕМА

  • 98 971
  • 742
  •   1
Отговори
# 420
  • SHOOT ME 10 $
  • Мнения: 3 298
JG1123

За да не се рони хляба, можеш да добавиш едно яйце и аз заменям водата с равни части кисело мляко и вода (гъст айран). Като при месенето наблюдаваш докато се оформи тесто с необходимата консистенция, така че да не се маже под бъркалките, но и да не подскача като топка между тях, като за целта добавяш по малко брашно или течност според резултата. Тестото трябва да се пипне, да се почувства, да се ухажва, да му се предаде душа! То си показва какво иска.
За недобро изпичане, ако имаш такава опция(аз нямам на моята Мулинекс) да коригираш ръчно времето за печене
това е евентуална алтернатива. Неприятни изненади винаги можеш да получиш и от качеството на брашната и на маята ... На  мен например ми се наложи два пъти да сменям електронната платка. Тя също може да прави номера и от там и различни резултати при едни и същи рецепти. Аз ползвам тази рецепта, ако с нещо ще ти е в полза - моля!
Скрит текст:
Рецепта за хляб

продукти

660 гр. Брашно ( 6чаши,може и повече-тестото да не се маже)
325 гр. вода  ( 2 чаши)
2-3 с.л олио
2 ч.л сол
1 с.л захар
5-6гр. суха мая (или 1/4кубче прясна)
1 яйце ( по желание може да добавите слънчогледово или тиквено семе)

(1чаша- 200мл.)

# 421
  • Мнения: 2 815
Моля за съвет, от къде да си изтегля инструкции за употреба на български хлебопекарната ми - Kenwood bm450.
На руски намирам, моята е на английски - но в случая не ми вършат работа,  не мога да се ориентирам как да я накарам само да меси, да я спра и пак да меси....за козунак например... И така, ако някой знае, от къде мога да си дръпна бг инструкции ще съм много благодарна 💐

# 422
  • Мнения: X
Пускаш я да меси и когато решиш, че вече е достатъчно, спираш програмата. Втасва тестото и после пускаш същата програма наново. Не знам дали има толкова умна машинка, че да може да меси сама козунак.

# 423
  • Мнения: 2 815
Значи ако искам 2 измесвания, просто прекъсвам програмата и я пускам наново? И пак, и пак....?
Така няма ли да се побърка машината?
Аз се надявах на програма месене,  само и единствено такава,  явно много искам 😂. Мерси.

# 424
  • Мнения: 24 745
Така правя и аз с козуначеното тесто - меси каквото меси, но ако искам по-дълго месене просто преди втасването задържам бутона за старт и програмата се вкючва отначало.
Иначе има машини, при които може да се зададе каквато си иска човек програма, ръчно се задават времена за месене, за втасване и т.н. но моята не е такава и по този начин действам.

# 425
  • Мнения: 8 482
Моля за съвет, от къде да си изтегля инструкции за употреба на български хлебопекарната ми - Kenwood bm450.
На руски намирам, моята е на английски - но в случая не ми вършат работа,  не мога да се ориентирам как да я накарам само да меси, да я спра и пак да меси....за козунак например... И така, ако някой знае, от къде мога да си дръпна бг инструкции ще съм много благодарна 💐
Поли, аз съм с такава машина. Какво точно искаш да ти снимам и да ти пусна на ЛС?
Аз меся тесто за козунак на програма 10 (на нея се меси и втасва тестото, програмата е с продължителност 1,30ч. ). Като приключи машината, вадя тестото, оформям, отново втасва (не в машината, а на топло в стаята), пека. Не пускам по няколко пъти да меси, защото според мен няма нужда, получават се хубави козунаци. Peace

# 426
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 17 143
Моля за съвет, от къде да си изтегля инструкции за употреба на български хлебопекарната ми - Kenwood bm450.
На руски намирам, моята е на английски - но в случая не ми вършат работа,  не мога да се ориентирам как да я накарам само да меси, да я спра и пак да меси....за козунак например... И така, ако някой знае, от къде мога да си дръпна бг инструкции ще съм много благодарна 💐
почти всички машини имат програма за тесто без втасване и за тесто с втасване. използвай ги.
може би (не съм на 100% сигурен) всички машини се пускат и спират по един и същ начин.  краткотрайно натискане на бутона СТАРТ пуска машината. дълготрайно натискане на същият бутон (2-3 сек.) спира машината.  няма да се развали машината от това пускане-спиране.
месиш 20-на мин и спираш машината. ако искаш пак я пускаш да меси , ако искаш оставяш тестото да втаса първи път. след втасването пак пускаш месене. след това вадиш тестото , оформяш го и го оставяш да втаса. по-удачно е да втасва след оформянето във форма за печене и да се изпече козунака във фурната.

# 427
  • Мнения: 2 815
Благодаря на всички 💐.
Фортуна,  благодаря за отзивчивоста,  утре ще прегледам внимателно книжката и ще ти досадя на лични 😊.

# 428
  • Мнения: 8 482
Кенууд БМ450 няма програма само за месене. Peace
Има възможност да си направиш индивидуални програми, но не са ми много ясни.
Има програма за домашно тесто, която е с продължителност 5.15ч. и при нея има повече замесвания и втасвания.
Аз лично не съм спирала машината по време на работа. Доволна съм от резултата като ползвам програма 10 за козуначено тесто. Peace

# 429
  • София
  • Мнения: 3 050
Kогато искам само месене пускам програмата за паста. Там са около 15 минути само месене. Който иска по-дълго месене може да я повтори.

# 430
  • Пловдив
  • Мнения: 52
Здравейте, от няколко месеца имам хлебопекарна TEFAL PAIN DORÉ PF2101.
До скоро нямаше никакъв проблем правеше си различните видове хляб, но няколко пъти се случва да не може да омеси тестото. На програмата само за тесто се пробвах три- четири пъти, но всеки път е рядко като консистенция. Някой има ли такъв проблем Sad

# 431
  • Мнения: X
Да не си сменила брашното? Щом е рядко просто слагай по-малко вода или повече брашно. Като почне да меси погледни какво се случва в казанчето.

# 432
  • София
  • Мнения: 3 050
Аз пък в момента съм на другия полюс - докарвам до 70% течност, за да се замеси тестото иначе е сухо та сухо.

# 433
  • София
  • Мнения: 12 006
Аз пък в момента съм на другия полюс - докарвам до 70% течност, за да се замеси тестото иначе е сухо та сухо.
Какво брашно ползваш?

# 434
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 17 143
Аз пък в момента съм на другия полюс - докарвам до 70% течност, за да се замеси тестото иначе е сухо та сухо.
явно до сега си попадал на по-влажни брашна  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт