МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 63-та ТЕМА

  • 98 856
  • 742
  •   1
Отговори
# 660
  • Мнения: 24 727
Моят няма нищо общо...
Колко близо до прозорчето стига хлябът ви? Ако е много близо или опира, няма как да се отразява топлината от капака, а горната коричка реално от това се изпича. Ако е малък и не е пък изобщо близо, хлябът остава като "засенчен" или не знам и аз каква дума да напиша,отразеното от капака не попада чак толкова върху горната повърхност на хляба. Когато правя хляб който е сравнително малък или просто такъв който не бухва много, при мен същи е осезаемо по-светъл, не че е суров. С друга марка машина съм, за протокола, те работят на един принцип.
Нормално е да не се препича като във фурна, в хлебопекарните е един реотан (рядко два, при някои модели) и се разчита на това че е затворена и че отвътре е покритие което отразява топлината и тя се разпределя. Отдолу и отстрани се допира до нагрятото казанче и коричката е ок, но отгоре разчита само на отразеното... Дори и на цвят да я докара, горната коричка е тънка, особено сравнена с долната и отстрани.
Вече самият цвят на коричката си зависи и от рецептата, която използвате, ако говорим за цвета, а не за това дали е сурова или препечена, но то това не е само за горната коричка, вижда се.

# 661
  • Мнения: 8 022
И аз съм с лидълска,но от старите(26.08.2013) Имала съм и залепване на капака,и вдлъбване,но...още съм доволна(имам нова на Тефал-стои си в кашона и чака другата да ме предаде...)Този хляб е от вчера(ръжено-пшеничен)
Пробва ли различни рецепти?резултата еднакъв ли е?

# 662
  • София
  • Мнения: 826
Пробвах различни рецепти и различни програми.Все излиза абсолютно бял отгоре,а отстрани-с перфектна коричка.
Иначе има 3 размера хляб-1000,1250 и 1500гр.Аз съм пробвала само този от 1000-доста се надига,даже излиза от металния съд,в който се пече..

# 663
  • Мнения: 8 022
Ако излиза от съда за печене,значи ще залепва за капака-маята да е много?... ако можеш да качиш снимка,да видим колко бял е отгоре и като цяло как изглежда,щото така само гадаем за причината....не вярвам само този модел да е кофти...

# 664
  • София
  • Мнения: 826
Ако излиза от съда за печене,значи ще залепва за капака-маята да е много?... ако можеш да качиш снимка,да видим колко бял е отгоре и като цяло как изглежда,щото така само гадаем за причината....не вярвам само този модел да е кофти...

И аз търся грешката основно в себе си...Но меря всичко точно до грам.Спазвам стриктно рецептата.
Утре ще правя  хляб и ще ви го покажа. Simple Smile

# 665
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 568
Слагай мая, наполовина от написаната в рецептата, в повечето е 1 пакет от 7 гр, което е прекалено много. Хлябът става по-хубав и се изпича по-добре. Аз пека само 1000 гр., слагам 1/2 пакетче суха мая на Йоткер и нямам фал. Иначе, си гоня тестото из пекарната и залепва за прозорчето. Съответно не се изпича добре. Оптималната височина на хляба е до ръба на тавичката или макс на 1 пръст под него.

# 666
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 758
Това със Silvercrest ли е опечено?
Моят няма нищо общо...
Да от март  тази година

# 667
  • Мнения: 3 429
Таня, намали си маята която слагаш на хляба и няма да ти превтасва така. Също така си наблюдавай тестото, не трябва да е мнооого меко. Това също води до спадане при печене.

# 668
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 758
mama Tin, хич не мисля,че е превтасал хляба, който показах. Не е вдлъбнат, леко крив е, но тестото е застанало така след месенето. От години не тегля с везна, знам как трябва да изглежда тестото при месене в хлебопекарна. При месене в планетарния миксер ми се случват провали все още.

# 669
  • Мнения: 3 429
Ами щом така си решила, ок, просто исках да помогна да получиш още по добър като консистенция хляб!

# 670
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 758
Този е превтасал
http://m.bg-mamma.com/?topic=481240.180;topicrefid=20
Моят е този

Наистина нищо общо не виждам.

# 671
  • София
  • Мнения: 12 006
Здравейте,случайно някой да си е купил хлебопекарна SILVERCREST /от тези,които бяха на промоция в Лидл през март/?
Интересува ме само при мен ли хлябът отгоре е неизпечен и без коричка...

 Това е един от компромисите при направата на машина за хляб. Не може да се изпече като при пещ с горен реотан.
Скрит текст:
Пробвайте с настройките за препичане на макс. Ако пак не ви хареса или долните кори станат прекалено препечени, може да поставите парче домакинско(алуминиево) фолио, сгънато на 4 пласта върху прозорчето на капака за времето на печене. По-добре с лъскавата страна към прозорчето.Може да го натиснете с чаша или малка чинийка.

     П.П. Предполагам, че евентуалното недоизпичане на горната кора, е една от причините машинките на Панасоник да нямат прозорче на капака Simple Smile!
Aйде чак пък толкова! Просто някои машини толкова си могат, ама не са всички. Част от компромиса да се закупи евтина машина е недоопичане в коричката, смяна на бъркалки и казанче на 2-3 месеца и т.н. Моята /и не само тя/ как може да си опича перфектно и отгоре, а си има прозорец? Ами предвидили са го в изработката на капака отвътре.

# 672
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 17 128
недоопичането на хляба не зависи от цената на машината. същото може да се каже и за смяната на бъркалките и казанчето.

# 673
  • София
  • Мнения: 3 049
...
Aйде чак пък толкова! Просто някои машини толкова си могат, ама не са всички. Част от компромиса да се закупи евтина машина е недоопичане в коричката, смяна на бъркалки и казанче на 2-3 месеца и т.н. Моята /и не само тя/ как може да си опича перфектно и отгоре, а си има прозорец? Ами предвидили са го в изработката на капака отвътре.


Aйде чак пък и повече! Твойта машина е най-хубавия Мулинекс и ти си най-учената хлебарка... ама друг път! Тия ги разправяй на някой, който е виждал хлебопекарна само на картинка. В момента работя с голям Мулинекс с багети, Мидеа и Силвъркрест от миналогодишната великденска промоция. Дали знам за какво говоря или само съм чувал за хлебопекарни различни от Мулинекс? Освен тези ползвах и Финлукс и Фърст Аустриа, но ги продадох точно заради големите прозорчета. Ще има хрупкава горна коричка само при изпичане във фурната на готварската печка!

# 674
  • Добрич
  • Мнения: 6 257
Доволна съм от това как машината изпича хляба. За да остане суров отгоре, трябва да е опрял в капака, което се случваше в началото, докато и свикна. Сега ми се опича много добре. Може би си зависи от машината. А бъркалките и казанчето са консумативи. Няколко пъти съм сменяла, ама и машината ми е от 2009 година.

Общи условия

Активация на акаунт