МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 63-та ТЕМА

  • 98 897
  • 742
  •   1
Отговори
# 585
  • гр. София
  • Мнения: 4 994
брашното е от лидл 2кг пакет тип 650, в хладилника го държа
Защо го държиш в хладилника? newsm78

Иначе и аз бих те посъветвала да наблюдаваш тестото в началото без да се притесняваш да отваряш капака. Peace

От майка ми навик, да не хващах буболечки, а и да гледам аз не разбирам нищо от теста само с гледането ще си остана. То с тази цел си я взех, че не ме бива в месене и изобщо всичко свързано с това, мислех, че хвърлям вътре продукти и излиза готово

И аз бях така. Grinning Имам хлебопекарната от 1 година, но не я ползвам интензивно - нямам време. Постепенно обаче се свиква какво трябва да е тестото - четох по темите, гледах клипчетата на 1ва страница и добих представа. Иначе аз самата никога не съм месила и никой не ки е обяснявал тънкости за тестото. Не подозирах даже, че има такива. Само не се отказвай след неуспех!

# 586
  • Добрич
  • Мнения: 6 257
[
Скрит текст:
quote author=Вела link=topic=978024.msg36484269#msg36484269 date=1521989846]
veka, може би рецептата ти не е удачна. За да стане на конци мазнината се добавя на части по около лъжица наведнъж, след като тестото се е оформило на топка. Последните козунаци ги пека в хлебопекарната и стават чудесни. Даже вчера правих. След последното месене като извадя да сплета, слагам добавките. Друга ми е машината, но и аз ползвам програмата за сладък хляб.
[/spoiler]
Вела, би ли споделила стъпка по стъпка твоя процес, включително и печенето в хлебопекарната. Много благодаря предварително! Purple Heart Heartpulse Purple Heart
[/quote]

Ето рецептата, която ползвам:


Скрит текст:
Козунак в хлебопекарната
Адаптирана рецепта от тук: http://kulinarenelixir.blogspot.bg/2011/02/blog-post_23.html

Продукти:
150 мл. мляко /ползвам овесено/, топло за по-добро втасване
3 яйца  XL /1/2 жълтък e за намазване/
90 мл мазнина /слагам кокосово масло, мас, олио или смес от мазнините, стопени/
150 гр. захар /слагам кафява/
14 г.  прясна мая
есенция ванилия, течна или 3 сухи
700 г. брашно  /или колкото поеме/

При сплитането: до 200 г. добавки
озахаросани портокалови кори
сушени стафиди
сушени боровинки
бадеми
/За детето слагам само 2 кутии локум, предварително нарязан, че то не обича други неща/
сусам и кафява захар за поръсване

Програма: сладък хляб за 1500г.  За Мулинекс е 3 ч. и 55 мин.
Избирам  слабо препичане на коричката.

Бъркалките се омазняват /с четка/.. Добавят се яйцата, разбити с вилица със захарта, ванилията и брашното. Маята натрошавам най-отгоре. Ако я разтворя в млякото, козунакът опира в капака. При необходимост количеството брашно или мляко се коригира, за да стане хубава топка, която не лепне. Следва добавяне на мазнината лъжица по лъжица, като се изчаква след всяка лъжица да се поеме. Аз слагам мазнината в бехерова чашка и наливам по малко от нея.

Тестото и бъркалките се изваждат  след последното месене. Капакът се затваря, за да не изстива машината. По най-бързият начин тестото се разстила в омазнена тава, слагат се добавките, реже се на три и се усуква. Прави се плитка, която се връща в казанчето, но без бъркалките.

Последните минути от втасването, точно преди печенето се намазва с жълтък /може жълтъкът да се смеси с малко мазнина/ и се поръсва със сусам и захар.


Случвало ми се е маята да дойде повече и да опре в капака. Тогава около 10 мин. преди края на печенето премествам казанчето в предварително загрята фурна и доопичам там, за да не остане отгоре суров.

Ако не се надигне достатъчно, при следващия опит маята може да се активира.
Ако се надигне прекалено и опре в капака, при следващия опит може да се сложи студено мляко, вместо топло.

Забележка:
У дома не се ползват млечни продукти. Вие можете да си сложите прясно мляко и краве масло. Не ползвам и бяла захар, а само кафява и козунакът става леко по-тъмен на цвят.


Ето и снимка:


# 587
  • Мнения: 5 630
на първа страница не откривам видеата за инструкциите за месенето на тесто, може ли някой да ги качи или да каже къде са

# 588
  • Мнения: 24 732
http://forumbabgmama.blogspot.bg
Прегледайте и останалата информация на първата страница, има доста полезни неща.

# 589
  • Мнения: 5 630
в блога прочетох за различните модели хлебопекарни специално за first austria искам мнение от някой, много ми прилича на външен вид и параметри на лидълската, но модела от който всички бяха доволни 1:1 ми е като я гледам. Та може ли някой да даде препоръка това е модела
http://technika.bg/product/5502/hlebopekarna-first-austria-5152- … dve-barkalki.html

# 590
  • SHOOT ME 10 $
  • Мнения: 3 298
dani-ela-80 Точни и изчерпателни съвети си получила от колегите natka  и Fortuna.
Не разчитай обаче изцяло на пресяването да ти реши проблема. То само ще аерира брашното, каквото и да е то и от това хляба става само по-въздушен и няма да избегнеш другите проблеми. Каквото и да е брашното, влажно или не толкова, което ти трудно ще прецениш, Fortuna и natka, правилно са те посъветвали. А и аз съм го споменавал - процеса на месене трябва да се наблюдава особено в началото до като тестото добие нужната консистенция - да не се маже под бъркалките, като за целта добавяш  брашно(ако се маже)или течност(ако подскача като топка из казанчето) Тестото иска наблюдаване, пипане, ухажване. Баба ми казваше : - Една манджа оставиш ли я сама да се готви...Stuck Out Tongue Closed Eyes
И не се отказвай!!!! Ще помагаме!

# 591
  • Мнения: 5 630
dani-ela-80 Точни и изчерпателни съвети си получела от колегите natka  и Fortuna.
Не разчитай обаче изцяло на пресяването да ти реши проблема. То само ще аерира брашното, каквото и да е то и от това хляба става само по-въздушен и няма да избегнеш другите проблеми. Каквото и да е брашното, влажно или не толкова, което ти трудно ще прецениш, Fortuna и natka, правилно са те посъветвали. А и аз съм го споменавал - процеса на месене трябва да се наблюдава особено в началото до като тестото добие нужната консистенция - да не се маже под бъркалките, като за целта добавяш  брашно(ако се маже)или течност(ако подскача като топка из казанчето) Тестото иска наблюдаване, пипане, ухажване. Баба ми казваше : - Една манджа оставиш ли я сама да се готви...Stuck Out Tongue Closed Eyes
И не се отказвай!!!! Ще помагаме!

Прав си midko, манджите си ги ухажвам, ама пусто тесто не можем да се разберем, прочетох и видях гифчетата на тестото в казанчето, полезна ще ми е тази информация, благодаря за съветите на всички.

# 592
  • SHOOT ME 10 $
  • Мнения: 3 298
Ще му хванеш цаката! Не му се давай! Увлекателно е. И питай, питай. Аз докато усвоя някои неща на принципа проба-грешка, употребих 474кг. брашна...не губи кураж. Не е срамно да попиташ, срамно става после...
Хубав и усмихнат ден!

# 593
  • София
  • Мнения: 1 874

Ето рецептата, която ползвам:

Скрит текст:
Козунак в хлебопекарната
Адаптирана рецепта от тук: http://kulinarenelixir.blogspot.bg/2011/02/blog-post_23.html

Продукти:
150 мл. мляко /ползвам овесено/, топло за по-добро втасване
3 яйца  XL /1/2 жълтък e за намазване/
90 мл мазнина /слагам кокосово масло, мас, олио или смес от мазнините, стопени/
150 гр. захар /слагам кафява/
14 г.  прясна мая
есенция ванилия, течна или 3 сухи
700 г. брашно  /или колкото поеме/

При сплитането: до 200 г. добавки
озахаросани портокалови кори
сушени стафиди
сушени боровинки
бадеми
/За детето слагам само 2 кутии локум, предварително нарязан, че то не обича други неща/
сусам и кафява захар за поръсване

Програма: сладък хляб за 1500г.  За Мулинекс е 3 ч. и 55 мин.
Избирам  слабо препичане на коричката.

Бъркалките се омазняват /с четка/.. Добавят се яйцата, разбити с вилица със захарта, ванилията и брашното. Маята натрошавам най-отгоре. Ако я разтворя в млякото, козунакът опира в капака. При необходимост количеството брашно или мляко се коригира, за да стане хубава топка, която не лепне. Следва добавяне на мазнината лъжица по лъжица, като се изчаква след всяка лъжица да се поеме. Аз слагам мазнината в бехерова чашка и наливам по малко от нея.

Тестото и бъркалките се изваждат  след последното месене. Капакът се затваря, за да не изстива машината. По най-бързият начин тестото се разстила в омазнена тава, слагат се добавките, реже се на три и се усуква. Прави се плитка, която се връща в казанчето, но без бъркалките.

Последните минути от втасването, точно преди печенето се намазва с жълтък /може жълтъкът да се смеси с малко мазнина/ и се поръсва със сусам и захар.


Случвало ми се е маята да дойде повече и да опре в капака. Тогава около 10 мин. преди края на печенето премествам казанчето в предварително загрята фурна и доопичам там, за да не остане отгоре суров.

Ако не се надигне достатъчно, при следващия опит маята може да се активира.
Ако се надигне прекалено и опре в капака, при следващия опит може да се сложи студено мляко, вместо топло.

Забележка:
У дома не се ползват млечни продукти. Вие можете да си сложите прясно мляко и краве масло. Не ползвам и бяла захар, а само кафява и козунакът става леко по-тъмен на цвят.


Ето и снимка:


Сърдечно благодаря Вела и natka! Никога в живота си не съм правила козунаци, така че тези подробни инструкции много ще ми помогнат. Flowers Hibiscus

# 594
  • София
  • Мнения: 3 049
в блога прочетох за различните модели хлебопекарни специално за first austria искам мнение от някой, много ми прилича на външен вид и параметри на лидълската, но модела от който всички бяха доволни 1:1 ми е като я гледам. Та може ли някой да даде препоръка това е модела
http://technika.bg/product/5502/hlebopekarna-first-austria-5152- … dve-barkalki.html

Ползвал съм такава, но за мен лидълската е с предимство заради глезотийките, които има - иконките, които показват до къде е стигнала и звуковите сигнали, най-вече за ваденето на бъркалките. Освен това, моята бройка не изпичаше като хората и понякога се налагаше допичане за по-големите грамажи.


П.П. А пък сега, през зимата, е актуално и предварителното подгряване на лидълската машина.

Последна редакция: вт, 27 мар 2018, 14:37 от Mунчо

# 595
  • Добрич
  • Мнения: 6 257
Eiphnh, успех с козунака! Не чакай Великден, а пробвай предварително, за да "си свериш часовника" до празника.

Преди месех козунаците ръчно, но с машината ми е по-лесно.

# 596
  • Мнения: 1 978
Мунчо
Оправиха ли вече покритието на лидълските бъркалки и казанче?
Имаш ли инфо?

# 597
  • София
  • Мнения: 3 049
Eiphnh, успех с козунака! Не чакай Великден, а пробвай предварително, за да "си свериш часовника" до празника.

Преди месех козунаците ръчно, но с машината ми е по-лесно.


Понеже у нас се месят повечко козунаци, се сдобих с един от лидълските настолни миксери с 5-литрова иноксова купа. Месенето започва направо с кило брашно:smile:

# 598
  • Мнения: 5 630
Мунчо
Оправиха ли вече покритието на лидълските бъркалки и казанче?
Имаш ли инфо?

Аз съм с новите лидълски и покритието, не е сиво като предишните бъркалки.  Преди 4 години бях взела от лидл хлебопекарна изпробвах я и не ме накефи и я върнах.

# 599
  • Мнения: 1 978
Мунчо
Оправиха ли вече покритието на лидълските бъркалки и казанче?
Имаш ли инфо?

Аз съм с новите лидълски и покритието, не е сиво като предишните бъркалки.  Преди 4 години бях взела от лидл хлебопекарна изпробвах я и не ме накефи и я върнах.

Благодаря за отговора. Честита машинка.
Моята се счупи и искам да я сменя, но не ми се дават много пари. То няма и смисъл според мен. Всички машини вършат една и съща работа.

Общи условия

Активация на акаунт