Фентъзи и фантастика - Тема11

• 50 005
  • 745
  •   1
Отговори
# 630
  • София
.

Последна редакция: пт, 29 сеп 2017, 14:03 от Angel_Dust

# 631
 Аз май изчетох всичко на Сандърсън -  Елантрис, душата на Императора, Мъглороден - всичките 5 книги, 2-та легиона, поредицата възмездителите (3-логията).... ще чета относо сияни слова..... (Ангелче можеш ли да ми пуснеш и Спиращият войната? Crazy), че дори и трите книги от Колелото на времето
Май Само Бели пясъци не съм чел....
мога да кажа  с чиста съвест че "отметнах " Сандърсън,, а  освен това съм на път да "отметна" и Хоб.

# 632
  • София
Отметнал си го, докато излезе третата от Летописите Wink

# 633

Боже!!! Ти си истински герой за мен!
TrophyTrophyTrophyTrophyTrophy
Благодаря и аз за преразказа Flowers Hibiscus !
Спести ми стотиците страници агония, за да разбера, че тези книги определено не са по моя вкус.
А, герой, нали знаеш, че съм му фен на Кронин. Hug С кеф си я изчетох поредицата. Какво четете сега момичета и момче? При мен е суша, само подхващам и оставям разни криминалета, нищо не ми задържа вниманието. Заглеждам Аркадия и Спомен, Печал и Трън на Тад Уилямс, ама не знам дали като съм в такава фаза да ги подхващам.

# 634
въпреки че обичам митологията (ирландската и келтската също) Спомен, Печал и Трън го препоръчвам само за напреднали във фентъзито - много тегав, с много имена за помнене. в читанак намерих две книги от три, в Рулит всичко е нацепено на шест книги и е на руски.
Ужасно тегаво действаие. След като  за две книги едвам се сдобиха
Скрит текст:
с единия меч ми е
много чудно как в останалата трета  и единствена книга нашите хора
Скрит текст:
ще се сдобият с другите два, които са в ръцете на злодеите, ще убият мага и ще възстановят характера на царя какъвто си беше?
ИЗлиза че  в третата книга в последната сцена бойните сцени трябва да са направо не една през друга,  а една върху друга, за да компенсират тегавостта на първите две книги, като имам предвид какво остана за свършване от нашите герои.

*Инак в малки количества Тад Уилямс е полезен, hahaha ако не си чела разказа му в Разбойници - прочети го. сигурно го има в Замундата

# 635
  • София
 newsm78 Ирландската и келтската са едно и също Whistling

# 636
Отметнал си го, докато излезе третата от Летописите Wink
Ако така гледаме на нещата от Робин Хоб има още 15-20 книги да излизат под името Робин хоб, а също и Меган Лидхолм някои съм чел на  руски, (поне донякъде после не издържах) в други си имам само най-обща идея за какво и иде реч.
но в близикте година-два смятам, че и нея съм я "отметнал", вече знам над половинат от Съдбата на убиеца, включително и как завършва, нищо  че не е излязла на български.

# 637
newsm78 Ирландската и келтската са едно и също Whistling
не е съвсем едно и също. Келти е имало и по места в които няма ирладнци - например в Галия.
това е все едно да кажеш че  източнославянската митология е неизменно българска, когато може да е сръбсак примерно.
В Спомен...има и доста шотландска митология. Спомвенах ирландската защото на някои места е много типична, например със светците си.
можех да кажа, че има ирландко, шотландка и дори скандинавска митология - в единия момент чеетш за разни ледени великани, а в другия за Сатаната.

*особено досадна ми се видя втората книга където за мен имаше твърде много прилики с книгите на Р.Салваторе за мрачния елф Дриздт.
Скрит текст:
Като се юрнаха през онези снегове, и се разправяха с онзи паяк...не знам незнам...

Последна редакция: пт, 29 сеп 2017, 15:45 от Джон Сняг

# 638
  • София
Ирландската е част от келтската митология, което означава, че споменеш ли келтската включваш всички митологии, които попадат под шапката й Wink

# 639
  • София

Джон Сняг - имах предвид, че ще се появи съвсем скоро на български, иначе той и Сандерсън има много още да пише, както и има доста неща все още непреведени, но издадени... Wink Както и да е де... бъзикам те  Wink

# 640
да ама иралндската митология е от по-ново време  и има   и християнстскво в нея  (по скоро синкретизъм - смесване между езичество и християнство).* Келтите изчезват към 400 пр. Хр. последните друиди са зибит още по времето на Рим. затоав съм направил разграничението

*Една от първите сцени как
Скрит текст:
бе призован Дяволът
силно ми напомни "моби Дик". В същото време в книгата има вещици, таласъми и т.н. типичен синкретизъм. в ирландската напр. митология е застъпено и схващането че Св. Кристофър гони вампирите . Общо взето тя е много подобна на българската митология такава каквато е била преди 70-80 години.

инак по същество съм съгласен - гали, ирландци, шотланци са част от келтското семейство.

# 641
  • България
Скрит текст:

Боже!!! Ти си истински герой за мен!
TrophyTrophyTrophyTrophyTrophy
Благодаря и аз за преразказа Flowers Hibiscus !
Спести ми стотиците страници агония, за да разбера, че тези книги определено не са по моя вкус.
А, герой, нали знаеш, че съм му фен на Кронин. Hug С кеф си я изчетох поредицата.
Какво четете сега момичета и момче? При мен е суша, само подхващам и оставям разни криминалета, нищо не ми задържа вниманието. Заглеждам Аркадия и Спомен, Печал и Трън на Тад Уилямс, ама не знам дали като съм в такава фаза да ги подхващам.
 Аз, май повече вас чета  Grinning.
Не смея да подхвана нищо дълго, че не се знае няма ли да изкочи продължение.
  Изтеглих цялата библиотека Галактика и ги изчитам една по една.
Последната поредица преди това беше "Тайните на безсмъртния Никола Фламел".

# 642
 Аз Свърших с хоб и сандърсън и докато чакам да излезе The autumn republik на Б.маклелън ще се прехвърля на Р.Фийст... на път съм да го "отупам" и него.
освен това съм изчел и десетте книги на Глен Кук за Черния отряд, а с питър Брет стигнах до 4-та книга и съм отвратен. Нивото от Защитения до черепния трон рязко спадна. Дано му забранят да пише и да не напише дълоочакваната пета книга.
Оглеждам се и за "Първият изповедник" на Тери гудкайнд,  както и за "Машина на знамения", но ги няма нито в Читанка, нито в Замунда.

# 643
  • София
да ама иралндската митология е от по-ново време  и има   и християнстскво в нея  (по скоро синкретизъм - смесване между езичество и християнство).* Келтите изчезват към 400 пр. Хр. последните друиди са зибит още по времето на Рим. затоав съм направил разграничението

Изчезват по това време друг път. В "Записки за Галската война" (не знам дали е точен превод ) Цезар говори за друидски събори, а доколкото знаем той не е бил еротичен блясък през 400 пр. Хр. Старата вяра, за която става дума в легендата за Артур, е именно остатъка от келтските вярвания и обичаи. Тука говорим за време някъде 5-6 век.

# 644

Изчезват по това време друг път. В "Записки за Галската война" (не знам дали е точен превод ) Цезар говори за друидски събори, а доколкото знаем той не е бил еротичен блясък през 400 пр. Хр. Старата вяра, за която става дума в легендата за Артур, е именно остатъка от келтските вярвания и обичаи. Тука говорим за време някъде 5-6 век.
Специално в Галия Цезар
Скрит текст:
играта им е разказал на Друидите,. Потушаването на бунта на Версеженторикс, започва със систематичното избиване на друидите в Галия (52 пр. Хр.).  Именно  затова и ги е описал така добре. около смъртта на Цезар  на Континента вече  почти е  нямало друиди-.
 Британия е частен случай, там наистина нейноното покоряване започва едва от времето на  император Тиберий Клавдий 41-54 насам.  но през 5 век, са сотанали само отломки от някогашното друидство още 60-та година е потушено въстанието на Будика, 122 е построен АДриановият Вал...а през 3 век, почти не е имало друиди вече в Британия. когато Артур идва на власт  и налага християнството през средата на 5 век, друидството е една отмираща религия. Аналози със АРтур могат да се правят с нашият Борис Кръстител - последен опит да се върне езичеството има при бунта на Мордред, който е неуспешен....защо ли? ами защото езичниците, са били по-малко от християните.
но това е друга тема да не спамим в темата аз фентъзи.

Последна редакция: пт, 29 сеп 2017, 16:31 от Джон Сняг

Общи условия

Активация на акаунт