Братислава

• 63 446
  • 773
  •   1
Отговори
# 750
Към вече посещавалите Братислава -
може  ли обиколка на града и посещение на зоологическата (2-3 часа) да се вместят в един ден?

По принцип сме от бързо разглеждащите, навсякъде пише, че градът се обикаля за ден, но и не искам да препускаме.
Полетите са такива, че ще разполагаме с два пълни дни, като на втория към 18:30 ч. трбява да сме на летището.
Планирам един ден в Братислава и един в Тренчин. До крепостта Девин няма да ходим.

# 751
Винаги може. Приоритизирате какво искате да видите и се придържате към програмата.
Не пропускайте вечерта посещение в пивоварна. Това е част от Братислава.

# 752
Зоологическата градина е много хубава,. Намира се в гора, има чешмички, чисти тоалетни, храна, детска площадка и т.н. Ако сте с деца и при хубаво време може да прекарате доста време там. Ако не почивате и разглеждате организирано може би около 3 часа са достатъчни.

# 753
По повод следколедно пътуване до Братислава с две деца имате ли опит на място с таксита, Bolt, Uber?
Знам,че е лесно да се разгледа и обходи града самостоятелно,но да попитам БГ гид дали се намира?

# 754
  • Melmak
Ползвахме болт и беше много изгодно. За двама като сметнем излизаше що-годе на цената на два билета за трамвая примерно. Ако билетите да кажем са по 2€, болт излизаше 5€ от там, където ние пътувахме. Не се настанихме в центъра, а в Петрожалка, което е панелния им квартал. Бяхме 5-6 дни и ползвахме ежедневно болт навсякъде, от летището още до където се сетите, като слизахме до центъра, до мола, до зоопарка - навсякъде. Даже се отказахме от градския транспорт, защото беше по-бързо и удобно с болта.

# 755
Здравейте!
Тези от вас, които са в момента там бихте ли казали какво си заслужава да се види - коледни базари, някакви забележителности ( освен замъка и Уфо) ?
За деца какво подходящо има освен зоологическата градина?
Благодаря Ви предварително ❣️

# 756
Бяхме за 2 пълни дни от 11.12 до 13.12. Достатъчни са. Ходихме до замъка, пеша разходка. Много ни хареса , там са направили възстановка с шатри на занаятите. Всички бяха с костюми от средните векове. Качвахме се до Кулата, но за съжаление беше ужасна мъгла и не де виждаше нищо.
Много студено е. После до коледния пазар в стария град. На другия ден по-подробно стария град, синята църква, ретро кафето /чакахме поне 30 минути/. После мол, че там поне топло. Ползвахме болт, евтино и удобно.
Недостатък на болт , не знаят английски и каквото сте посочили за крайна точка това е. Интересно преживяване.

# 757
Потвърждавам,точно така направихме и ние! За 4ма е идеално с болт, особено ако край хотела няма спирка в непосредствена близост.
Хванахме мразовити дни и така си спестявахме поне чакане по спирки.
Че и до Виена в едната посока  ползвахме,понеже изпускахме влака на отиване, излезе ни 58 Евро с хибрид до самия Stefanplatz. Има и автобуси до Виена,но така стана бързо и безпроблемно, пък и Вип Wink))
Иначе стандартът в Братислава ми се стори доста по-близък до нашия,сравнен с този във Виена.
Много приятно сме впечатлени от Братислава и бихме потворили през топлите месеци.
Ползвахме болт и беше много изгодно. За двама като сметнем излизаше що-годе на цената на два билета за трамвая примерно. Ако билетите да кажем са по 2€, болт излизаше 5€ от там, където ние пътувахме. Не се настанихме в центъра, а в Петрожалка, което е панелния им квартал. Бяхме 5-6 дни и ползвахме ежедневно болт навсякъде, от летището още до където се сетите, като слизахме до центъра, до мола, до зоопарка - навсякъде. Даже се отказахме от градския транспорт, защото беше по-бързо и удобно с болта.

# 758
  • Melmak
Аз останах също с такова впечатление за стандарта. Не ми се видя скъпо. А ако сте 4 човека, разбира се идеално е с Болт.
Ние бяхме лятото, август, не съм много по коледните базари и студа. На мен ми хареса тогава, особено приятно за разходка, не е ужасна жега, а топло, обикаляхме доста тогава.  И нямаше нито един комар!

# 759
Аз пък бях изненадана от стандарта. И даже това коментирах с познати, че сякаш се доближава повече до западния.
Закусвахме в бистро Enjoy на центъра, където яйца Бенедикт или авокадо тост бяха от порядъка на 15 евро. За сравнение във Варна ще са 17-20 лв. Капучиното/лате - 4-4.5 евро. Магнити по 4-5 евро, та в Милано се предлагаха за 3-4 евро. На коледния базар традиционните им картофени палачинки или както там се казваха в зависимост от добавките им бяха от 7 до 20 евро, наденици 8-10 евро, джолан - почти 20 евро.
Кроасаните в Lviv бяха на цени между 4.5-10 евро,  но пък за тях не ми се видя скъпо, съпоставимо с това, което получаваш за парите си. Градския транспорт за 1 час е 1.60 евро.

# 760
Споделям напълно мнението на Miroslava. И на мен ми се видя по-скъпо отколкото във Варна. Едната вечеря в Братислава бях сама и дадох 34 евро за основно, кафе и десерт. На следващата вечер бях във Виена с децата и платих 115 евро за 3 основни, 2 чаши вино, 2 кафета, 1 десерт и безалкохолно. И двата ресторанта бях централни. Не ми се вижда голяма разликата в цените.

# 761
  • Melmak
Аз със София сравнявям, обаче, не с Варна.

# 762
  • София
Аз пък бях изненадана от стандарта. И даже това коментирах с познати, че сякаш се доближава повече до западния.
Закусвахме в бистро Enjoy на центъра, където яйца Бенедикт или авокадо тост бяха от порядъка на 15 евро. За сравнение във Варна ще са 17-20 лв. Капучиното/лате - 4-4.5 евро. Магнити по 4-5 евро, та в Милано се предлагаха за 3-4 евро. На коледния базар традиционните им картофени палачинки или както там се казваха в зависимост от добавките им бяха от 7 до 20 евро, наденици 8-10 евро, джолан - почти 20 евро.
Кроасаните в Lviv бяха на цени между 4.5-10 евро,  но пък за тях не ми се видя скъпо, съпоставимо с това, което получаваш за парите си. Градския транспорт за 1 час е 1.60 евро.

Това са цени наистина по-високи от Милано. Специалните зимни напитки в Старбъкс бяха 6-7 евро, което е доста и може би е от скъпите цени в града.
Отделно, сега си погледнах една снимка от Коледния базар в Залцбург на 24.12.2025 г. и там цената на два франкфуртера със земел е 6,20 евро. Всичките им видове традиционни Босна (хлебче с наденички) са между 7 и 7,50 евро. Не помня миналата година какви бяха цените на Коледния базар в Братислава, но както вече съм писала  - не ми харесва този град.

# 763
За попитам някой ползвал ли е корабчето  от Братислава до Виена или функционира само в летния сезон?

# 764
Планирам си какво мога да съчетая с Братислава, за да е максимално оползотворено пътуването (евентуално през март).
Знам, че сега билетите са на символични цени, но не обичам студа, а и денят все още e кратък, особено в Централна Европа.
Не че през март е много топло там, но надеждата умира последна. Ще видим как ще се развият и цените на билетите.

Че ровя си тук-там и попаднах на интересен пътепис за Trnava, който споделям:
https://www.mywanderlust.pl/visit-trnava-slovakia/

Като скролните най-долу има още полезна информация за пътуване из Словакия.

Последна редакция: чт, 08 яну 2026, 17:29 от SamoDiva

Общи условия

Активация на акаунт