Бродирана красота - тема 135

• 109 558
  • 733
  •   1
Отговори
# 90
Аз още не съм започнала и вече го закъсах  Embarassed Когато шиете гоблен с инструкций(на кое квадратче какъв цвят се използва), подред ли се кара цвят след цвят или първо се шие първо единия цвят от цялата картина, след това друг цвят до приключването и така до края? Плата на панамата е като мрежа, не прилича на плат, жълтеникава и разграфена. Мисля да отбележа краищата и да започна. Май първия бод ще ми е най сложен, че е разграфена с по 2 бели щампи и не знам къде се започва. Между двете бели щампи или директно в квадратчето   newsm78 . Шие се petit point (настрани) по 2 пъти и никакви кръстати бодове. Четох, четох и в главата ми е каша вече. Идея си нямах че е толкова сложно  Embarassed

# 91
  • с.Николово, обл. Русе
направи снимка на панамата и инструкциите и ще помагаме. Обяснението ти не е много ясно - единствено разбрах, че се шие с различни бодове и панамата ти е разграфена, което по принцип е голямо удобство особено при начинаещ.

# 92
Здравейте момичета. Това са снимки на плата, прилича на мрежа. Изобщо няма структурата на плат. Не знам от къде да започна, в смисъл къде трябва да е първият бод. Дупката преди канта или след него, от кой от двата да броя. Лошото е че не са квадратчета. Оффф. Почвам а пък ако трябва после ще разшивам  ooooh!
[img http://jaaa.snimka.bg/tapestries/gobleni.954626.38120047 /img]
[img http://jaaa.snimka.bg/tapestries/gobleni.954626.38118413 /img]

# 93
  • БЪЛГАРИЯ
Я! Тук цари оживление! Момичета, добре сте дошли, радвам се да видя нови хора (и "старите" си ви харесвам, ей! Wink )
                   Пингуи, много ти е красив гобленът! Но, ако правилно съм разбрала,
                   хабер си нямаш от бродерия- така ли е, или бъркам?
                   Ако е така, мисля, че е по-удачно да го отложиш за малко
                   и да се спреш на нещо по-елементарно- ще бъде голям зор
                   да ти помагаме виртуално. Лично аз съм се опитвала да
                   съдействам на няколко момичета, но е трудничко, повярвай,
                   а някои от тях вече имаха известен опит.
                   Обмислѝ предложението ми. Далеч съм от мисълта да възприемаш идеята ми
                   или да се отказваш от това великопепно хоби,
                   просто има гоблени, по-подходящи за начинаещи.
                   И за да не е само екстензия на захаро-амилозния гел
                   (разтягане на локуми! Grinning ) от моя страна,
                   да си кажа, че с пети пойнта не мога да ти помогна (не ща, не го понасям!),
                   но виж, за кръстчетата и другите изгъзици, ще ударя едно рамо, ако искаш!
                   Успех!

# 94
Да ФинЕти, хал хабер си нямам от бродерия, но много ми се иска да се науча. Този го поръчах защото ми хареса много, но изобщо не ми мина през ума, че ще е толкова сложно, че да поръчам нещо по елементарно. Започнах го вече и май му хванах челъма. Да видим каква ще я свърша  Joy

# 95
  • Kneja, Vratsa, Bulgaria
Добре дошли на новите момичета! Приемаме свежа кръвчица  newsm48

Имам възможност да пиша, ще се опитам да помогна, ще бъда обстоятелствена т.к. не знам колко си "напред с матрЯла" .
Та за петит пойнт: Според мен това е гобленовия бод 1:1 - всеки бод отговаря на един знак от схемата. До тук добре. Ето ти малко картинки по които да се ръководиш   Ако цъкнеш на видеоклиповете в търсачката ще ти покаже и клипове, но не съм сигурна дали ще се ориентираш от тях.
Аз лично бих определила първо самото разположение на схемата по панамата, като оставяш аванс от всички страни, номерираш си по хоризонтал и вертикал квадратчетата.
Тогава започваш първия бод. тук вече има две теории :
1. Може да започнеш от единия от ъглите (според твоето удобство) и да движиш накъдето си искаш, спазвайки схемата;
2. Може да започнеш и от средата на гоблена (ако не си го правила и не си уверена - не го прави)  Peace

Може да шиеш по цветове, може да шиеш запълвайки наред, може да шиеш на квадратчета - всичко зависи от твоето удобство - трябва да намериш своя начин.
От личен опит за себе си знам - при бод 1:1 е най- удачно да се шие по цветове запълвайки най близкото пространство и да не шие на листове от схемите ( ако са повече листове) т.к. се получават черти. 

Видях снимката на  панамата; предполагам, че схемата е разграфена на по 10 бода в квадратче. Според мен квадратчето ти започва от втората бяла нишка, броиш 10 бода и десетия бод е първата бяла нишка (надявам се да обясних разбираемо).

Ето един мноооого стар мой гоблен, шит 1:1 (макар и с кофти снимка) - личи разграфяването, и начина ми на шиене.
Скрит текст:

Ако имаш въпрос - просто го задай. Може да обясняваме нещо, което ти е ясно, а да пропускаме друго което те интересува.

# 96
  • Kneja, Vratsa, Bulgaria
Да ФинЕти, хал хабер си нямам от бродерия, но много ми се иска да се науча. Този го поръчах защото ми хареса много, но изобщо не ми мина през ума, че ще е толкова сложно, че да поръчам нещо по елементарно. Започнах го вече и май му хванах челъма. Да видим каква ще я свърша  Joy

Ако ти е удобно може да снимаш началото си - ако има проблем да помогнем.

# 97
  • София
Пингвинче, най-добре е да намериш някоя позната, която може да бродира, за да ти обясни лично и да ти покаже. Трудно бихме ти обяснили във форума. Не знам от кой град си, но мисля, че всяка една от нас тук би ти помогнала лично, стига да сте от един град.
В началото е добре да си надпишеш панамата с брой квадратчета (така както е разграфена), както ти е по схема. Не започвай от първото квадратче, защото трябва от всички страни да има разстояние, което ще е нужно при рамкирането.

# 98
Благодаря ви момичета. Оставих редчета от всички страни и започнах, само че още не бях прочела и го започнах от първото редче на канта. Нищо. Пак става. Много ми помогнаха разясненията ви. За сега върви добре Simple Smile  Hug

# 99

Здравейте, за сега ми върви сравнително добре като за първи гоблен, но ги има тези ,,празни петна", които, надявам се, се виждат и на снимката. Ще съм благодарна на мнения от какво се получават и съвети как да ги избегна и запълня.Благодаря!

# 100
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
така не се вижда. качи снимката някъде в нета и дай линк тук.

може да опиташ http://ifotki.info/index.php?mode=

# 101
  • Пловдив
Пингвинче, няма нищо страшно. Това е румънска панама, разргафяването е много удобно - започваш от 2-ра бяла черта и 10тото пак ти е бяла черта, лесно е да се засича по схема и  да се  следи за грешки. Иначе петит пойна е външно като гобленовия бод, но отзад трябва да се получат черти, т.е. бодваш долу в ляво и следващия бод ти е диагонано горе в дясно /гобленовия е обратен/. Най - добре е от схемата да си избриш квадратчетата, после и на панамата, за да видиш колко резерва ти остава. Точно на худемас не съм шила гоблен и за това не знам, иначе на Рогоблен и криф са по 5 квадратчета в резерв отстрани.

# 102
Момичета, интересни са ми разликите в шиенето на гоблени в Северна Америка и в Европа.

Аз миналата година бях начинаеща, и на трите гоблена които си купих в инструкциите пишеше да се почва от средата, а гледам че повечето от вас почват от края? Това само при гоблените, които се продават в Северна Америка ли е? Освен това, на панамата й казват Аида и не е разграфена изобщо. Шие се само на кръстче, то и така се казва на английски cross-stitch.

Но всичко е елементарно, тъкмо като за начинаещи. На бод 1 към 1 му казват needle point и го водят различно от cross-stitch.

Разсъждавам си само Simple Smile

# 103
И да попитам нещо – много често виждам снимки на гоблени в интернет, които в момента се шият, и на предната страна са оставени конците да висят. Защо се прави това, каква е целта? Още не ми е ясно Simple Smile.

# 104
Рускините го водят като метод за шиене "парковка".Ето линк https://www.youtube.com/watch?v=KSyMl_PHMKY,    но точната цел-не знам.Предполагам по-чисто шиене пък и мисля,че с него се шие подред.

Общи условия

Активация на акаунт