Психолози, психотерапевти, психиатри

• 199 681
  • 1 295
  •   2
Отговори
# 1 185
Тогава къде е статистиката за последните 20г. какъв % зависимости са излекувани с психотерапия в България например?!

# 1 186
Зависимости? Въпросът беше за паник атаки и тревожност. Каква е статистика в България за това колко хора могат да си позволят психотерапевт в България? И колко психотерапевти отговарящи на Европейските изисквания за психотерапевти имаме в България?
Съветвам Moon1, да си намери доказан специалист, защото са малко в България.
Мога да препоръчам книгата от Mayo Clinic - Anxiety Coach, за родители е, но смятам, че може да бъде много полезна книга за самопомощ, докато питащата се вреди за час при специалист. Дори може да й помогне в избора.

Последна редакция: нд, 18 авг 2024, 23:39 от Tina*

# 1 187
Ще й изпишат антидепресанти, ще си разбие надбъбречните и щитовидна и ще цъфне и върже от добро здраве.
Муун, докато си търсиш терапевт, прочети за връзката на паник атаките с дефиците. Изследвай си Вит д, б12, щитовидни хормони кортизол, захар, инсулин, храната също е добре да се следи, виж групите във фейса на Рей Пийт и тази за хронични възпаления.

# 1 188
Добре де, дайте някаква статистика.  Каквато и да е.
"Излекувани" с психотерапия.

# 1 189
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3584580/
https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/fullarticle/2756136
https://link.springer.com/article/10.1007/s00406-014-0563-z

Norton, P. J., & Price, E. C. (2007). A meta-analytic review of  …  195(6), 521-531.
При проследяване на пациенти, преминали КПТ, е установено, че 50-70% запазват подобрението си в продължение на 1-2 години след завършване на терапията

Cuijpers, P., Karyotaki, E., Weitz, E., Andersson, G., Hollon, S … ers, 202, 511-521  
Мета-анализи, обединяващи резултати от множество изследвания, показват, че психотерапията като цяло води до клинично значимо подобрение при 75-80% от пациентите с тревожност и паник атаки.

Това са статистически изследвани, които намерих с едно отваряне на въпроса в Гугъл...има още поне 1000.

Дописвам , защото сега имам време, : В България данните за ефективността на психотерапията при лечението на зависимости и на паник атаки и тревожни разстройства са ограничени, а официалните изследвания и статистики в тази област са сравнително оскъдни. Някои организации и институции може да събират данни, но те не винаги са публично достъпни или обширни
Но пък , ако много искате да се запознаете със статистическите данни , то в СУ ,  НБУ или Медицински университети, публикуват изследвания по психология и психотерапия, които могат да съдържат данни за ефективността на психотерапията при лечение на паник атаки.

Също така В България се издават няколко научни списания по психология и психотерапия, като „Български журнал по психология“ и други. Те съдържат статии, свързани с успешното лечение на паник атаки с психотерапия.

За всеобщото благо и в интерес на ненужното губене на време, в обсъждане на ненужни въпроси, моля ви, информирайте се поне минимално, преди да се позаядете Simple Smile

Последна редакция: пн, 19 авг 2024, 15:50 от Serendipity*

# 1 190
При липса на аргументи не виждам нищо лошо да посъветваш някого да отиде на лекар.
Естеството и първопричината за паническото разстройство не са маловажни.
Неправилно е да се пренебрегва една помощ в полза на друга, но взаимопомощ да!
Това би сработило за лечението.

# 1 191
  • Варна
По БНТ есента започва игрален сериал 12 серии със заглавие "ТРЕВОЖНОСТ".
Сюжетът ще е за истории на хора потърсили психотерапевтична помощ.
И за работата на психолози, психиатри, психотерапевти за каквото се говори тук.
Консултанти ще са реални специалисти в областта...

Планирано не гледам сериали, ако без да искам ме заинтригува нещо.
Но този мисля да го изгледам като почне..., колко е 12 серии....

# 1 192
Здравейте,бихте ли препоръчали добър псохолог или психотерапевт ,който помага при паник атаки и тревожност? По възможност в София или с възможност за онлайн консултации
https://superdoc.bg/lekar/diana-bogdanova-nikolova, отличен специалист, с дълга практика и знам, че се занимава със страдащи от паник атаки, невролог за това не ви трябва.

# 1 193
Здравейте. По ред причини потърсих за детето си помощ от психолог. Основния проблем е, че има дефицити в социалните умения и това го превръща в аутсайдер. В тийн възраст е. Искам да попитам резултати след колко време могат да се доловят. Ходи веднъж седмично и честно казано аз промяна не виждам никаква

# 1 194
Здравейте. По ред причини потърсих за детето си помощ от психолог. Основния проблем е, че има дефицити в социалните умения и това го превръща в аутсайдер. В тийн възраст е. Искам да попитам резултати след колко време могат да се доловят. Ходи веднъж седмично и честно казано аз промяна не виждам никаква
Не само психолог. Препоръчвам ресурсен учител.

# 1 195
Защо пък от тази информация ( освен ако няма по- назад в темата) препоръчвате ресурсен.
Написано е дефицити в социалните умения...
Иначе за два- три пъти промяна няма, но  за два- три месеца би следвало да има.
Социални умения ще е добре ако намерите групова работа, но е трудно. Не знам дали и колко се провеждат такива

# 1 196
Аз в предварителен разговор със специалиста съм обяснила какво са дефицитите и защо търся помощ. Обратна връзка имам. Нещата, които се правят там и които се обсъждат там нямат нищо общо с реалния проблем плюс, че за веднъж в седмицата колко се очаква от един млад човек на тези години да осмисли, че да му и окаже влияние говоренето.

# 1 197
Да, по-скоро в група с връстници.

Защо пък от тази информация ( освен ако няма по- назад в темата) препоръчвате ресурсен.
Написано е дефицити в социалните умения...
Иначе за два- три пъти промяна няма, но  за два- три месеца би следвало да има.
Социални умения ще е добре ако намерите групова работа, но е трудно. Не знам дали и колко се провеждат такива

# 1 198
Социалното общуване се възпитава от родителите в ранна детска възраст и още тогава ако има дефицити те се проявяват, било на детската площадка или в детската градина. Много родители, когато купят на детето си нови кофичка с лопатка или колело му казват да не ги дава на никой, а когато то не играе с тях, но друго дете го поиска да поиграе му обясняват "не може миличко, това не е твое, това е на Иванчо ето там е твоето".

# 1 199
  • София
Само дето две деца, възпитавани от едни и същи родители с еднакъв подход, стават съвсем различни не само по отношение на общуването.

Общи условия

Активация на акаунт