Психолози, психотерапевти, психиатри

• 204 153
  • 1 294
  •   2
Отговори
# 1 200
Аз каквото е било нужно съм направила в по-ранна възраст. На този етап изникнаха проблемите и самотата. Не се вълнува от същите неща като връстниците си, съответно няма общи теми и се превръща в аутсайдер, който не съумява да се интегрира.Чак ми излезе от устата "Копирай ги" и съжалих, защото не мисля, че е редно.

# 1 201
Все пак се вълнува от нещо. Да наблегне на него. Освен това, всички деца трябва да спортуват.

# 1 202
Здравейте. По ред причини потърсих за детето си помощ от психолог. Основния проблем е, че има дефицити в социалните умения и това го превръща в аутсайдер. В тийн възраст е. Искам да попитам резултати след колко време могат да се доловят. Ходи веднъж седмично и честно казано аз промяна не виждам никаква

Вижте това събитие, евентуално - "ДА МОТИВИРАШ ТИЙНЕЙДЖЪР–..." За родители е, но май после във времето ще има група и за тинейджъри.

# 1 203
Само дето две деца, възпитавани от едни и същи родители с еднакъв подход, стават съвсем различни не само по отношение на общуването.
Не стават различни, те са различни в т.ч. и близнаците. Не може да се очаква еднакъв резултат във възпитанието с еднакъв подход към две индивидуални съзнания.

Последна редакция: сб, 31 авг 2024, 16:16 от Моника Х5

# 1 204
  • София
Така де. И аз това имах предвид.

# 1 205
  • София
Просто пробвайте да се обърнете при някой друг.
На мен ми прави добро впечатление Полина Юлиева с това, как мисли за нещата, как присъства в пространството. Изглежда, има солидно образование и опит. И нея не я познавам, и това не е реклама, но често се заглеждам по това, което пише и коментира. Звучи хем компетентно, хем обрано.

Не съм съгласна. Защото моето мнение е, че уважаван специалист, който наистина има работа, клиенти и някакъв ценз, той никога не би се подвизавал по групи и форуми с размисли, страсти, разсъждения и мнения. Не знам дали разбирате какво искам да кажа? Наистина ангажираните хора, тези с работа и позиция, те нямат нито времето, нито нуждата, нито за тях би било стойностно като специалисти, да се подвизават по форуми и групи, давайки мнения. Защото това отново е вид реклама и опит да ги видят. Аз определям качеството на специалиста по неговото "мълчание" и оттегляне от публичното пространство /групи, форуми и безразборни интервюта/ и това ми говори много за личността му.

# 1 206
Antoniq73, разбирам гледната ви точка. До голяма степен съм съгласна с вас. Представих си за какъв тип подвизаване говорите Hands V . Не знам, обаче, дали въпросната психоложка има точно такъв "профил". Това нейното по-скоро го виждам като начин на себеизразяване. Но знам ли...

Имате ли мнение по повод рубриката "специалистите говорят"? Те също разсъждават и дават мнения, като очевидно някои от тях влагат много време и усилия.

# 1 207
От неорайхианската школа, където е и Мадлен Алагафари, не видях нищо добро. Не съм сигурна колко реално наистина там са терапевти, все повече ми прави впечатление, че дрънкат едни и същи наизустени неща, както и че те самите изобщо не са отработели личните си проблеми и водят терапия. Отиваш на консултиране колкото да си вземат парите от теб, без да ги интересува помагат ли ти или не. До момента положителни отзиви не съм срещала никъде за тях.

Точно така, моето мнение е сходно за тях. Къде другаде сте виждали негативни мнения за тях?

Това, че не са отработили личните си проблеми ми се показа, доказа, че даже и ми беше лично обяснено от сегашната ми терапевтка от същата школа, неадекватното поведение на терпавта при когото отначало бях. Аз също се питам защо тогава се губят парите и времето на клиентите???

# 1 208
lilique, в началото посещавах групи и уъркшопи. След това записах да уча психология, мой колега от университета се оказа, че посещава психотерапевт и впоследствие научих, че е от тази школа..и същите сценарии, манипулации, вменяване на вини..и т.н. Има и ценни и сърцати терапевти, но шанса да попаднеш или докато намериш точния за теб. От някои преподаватели в университета наистина ми се отвориха очите как практикуват някои терапевти, не е само до конкретна школа, то си и до лично какъв човек си. Разочаровах се, защото и там се е превърнално като бялата мафия с престилките.

# 1 209
  • София
Antoniq73, разбирам гледната ви точка. До голяма степен съм съгласна с вас. Представих си за какъв тип подвизаване говорите Hands V . Не знам, обаче, дали въпросната психоложка има точно такъв "профил". Това нейното по-скоро го виждам като начин на себеизразяване. Но знам ли...

Имате ли мнение по повод рубриката "специалистите говорят"? Те също разсъждават и дават мнения, като очевидно някои от тях влагат много време и усилия.

Ами, същото ми е мнението. Това също е реклама и то доста голяма. Вижте колко потребители има тук. Аз тук утвърдени имена на специалисти не виждам. Да, права сте, за реклама се изискват и време и усилия. Такива, които работещият специалист няма! Да не говорим, че част от етичната рамка е терапевтът да не се саморекламира и изобщо да бъде внимателен в проявите си в публичното пространство. Но гладът и безработицата ги принуждават да се навират навсякъде. Доста от "консултантите" тук изпращат директно линкове, които да четем от сайтовете им. Това е реклама. Плюс това "специалист" тук може да стане всеки по желание, тоест няма някаква цедка.

# 1 210
Daisy6
@Daisy6 много съжалявам, че си преживяла всичко това...честно казано сърцето ми се сви като го прочетох..освен това за някои неща, описани от теб, аз също имах сходно преживяване, въпреки, че моите травми са от различно естество...

Мога да ти препоръчам терапевтка, с която аз съм работила от същата школа, която е много мила и нежна в подхода й и самата тя също се е развивала в работата с травмата извън Нео-рейхианската школа, като е правила няколко трейнинга в чужбина с чужди терапевти, където са и по-напред от нас. Разбирането там също е и по-различно, особено по отношение на травмата и работата с нея. Аз лично съм гледала много видеа на чужди терапевти и там да много нежни в работата с травмата, особено сексуалната травма.

Ако решиш, пиши ми на лично съобщение.
Поздрави

@Rain Shadow
Rain Shadow... Аз също съм гледала видеа и следя някои неща от Инес Райчева, прави ми много добро впечатление. Иначе бих препоръчала Марина Байрактарова, на мен тя ми е много мила и ематична и добра като терапевт, както и Христина Богданова от нео-райхианците, но е мила и добър терапевт. Аз лично бих се насочила към някоя от тях, защотото ми се струват и доста човечни.

Последна редакция: нд, 22 сеп 2024, 22:31 от lilique

# 1 211
Antoniq73, с думите си "влагат много време и усилия" нямах предвид, че го правят, за да има реклама. По-скоро подчертах, че го правят на фона на своето работно време. А за определени от тях знам, че то е много плътно. Въпреки това, те избират да влизат в писмена комуникация с хората, да пишат постове, да отговарят на въпроси, всъщност, и да помагат доста. Тук в бг-мамма или по социалните мрежи.

И да, може би това сработва като реклама, но вярвам, че не при всички тя е самоцелна. При някои го виждам като алтруизъм, дар слово, потребност от писмено изразяване.

Но уважавам и вашето мнение. Всички си изработваме някакви критерии, които за нас лично не са случайни. Ако те вършат работа, нека. Simple Smile

# 1 212
  • София
Antoniq73, с думите си "влагат много време и усилия" нямах предвид, че го правят, за да има реклама. По-скоро подчертах, че го правят на фона на своето работно време. А за определени от тях знам, че то е много плътно. Въпреки това, те избират да влизат в писмена комуникация с хората, да пишат постове, да отговарят на въпроси, всъщност, и да помагат доста. Тук в бг-мамма или по социалните мрежи.

И да, може би това сработва като реклама, но вярвам, че не при всички тя е самоцелна. При някои го виждам като алтруизъм, дар слово, потребност от писмено изразяване.

Но уважавам и вашето мнение. Всички си изработваме някакви критерии, които за нас лично не са случайни. Ако те вършат работа, нека. Simple Smile

Много ми е приятно да водя диалог с хора като Вас, които са така деликатни, обективни и фини в позицията си! Прави Ви чест! Разбирам идеята Ви, но вижте..Сама по себе си обратната връзка в подобен тип формати не би могла да е нито психотерапия, нито помощ. Тя е просто позиция, дори мнение бих казала, изхождайки първо от личността на "специалиста" и след това от неговата школовка. Питайки петима такива, те биха дали разнозначни отговори, точно както могат да го направят и неспециалисти под формата на коментатори по даден казус. Към днешна дата в цялата хаотична обстановка, в която се намира обществото на психолозите, подобно появяване в публичното пространство не би било друго за мен, освен реклама. Защото ако говорим за помощ, то същите такива "алтруисти" защо не оказват безплатна терапия, ако биват такива? А привличат клиенти, като се позиционират на подобни места, за да привлекат внимание с идеята след това да получат едни клиенти, които си плащат в края на краищата. Има много други начини да "помогнат", например чрез собствените си страници, където да отговарят на подобни въпроси, но те не го правят. Защото там няма такава видимост. Тоест, това там няма да им се отплати. А тук да. И отново наблягам на това, че всякога алтруизмът не би следвало да е публичен и демонстративен, а тих и без опит за гласност и печалба.

# 1 213
Antoniq73, на мен лично ми е помагало да чета коментари на някои специалисти, включително на гореспоменатата г-жа Юлиева. Simple Smile Права сте, това не може да се нарече истинска психотерапия, и то не е. Но реално погледнато, такава не се ли случва най-вече вътре в нас си?

Не знам, може би не гледам толкова качествата на терапевтите и техните мотиви, колкото съм жадна за споделяните идеи. Благодарна съм и оценявам авторите, когато успея да почерпя нещо за себе си. 

Честно да призная, ми помага (за нещо си мое) и с вас да си говорим тук. Heart
Дано другите видят тези различни ъгли, които даваме, мислейки по темата, и да "си помогнат" също. Simple Smile

# 1 214
  • София
На мен преди време точно едно такова мнение във форум и то в отговор на пост на друг човек, ми помогна да осъзная нещо ключово, свързано с алкохолна зависимост на близък човек, след което погледнах на нещата по съвсем различен начин и определено беше от полза. Така че има полза от подобни теми и коментарите към тях.

Общи условия

Активация на акаунт